אף שבריטניה הייתה המדינה האירופית הראשונה לבטל כליל את ההגבלות שנועדו להיאבק במגפת הקורונה, ולמרות שיעורי תחלואה נמוכים ודעיכת הדיון בסוגיה בסדר היום הציבורי - העובדים הבריטיים עדיין לא חזרו למשרדים בשיעורים שנרשמו לפני המגפה.
נתונים של גופים מקצועיים שונים הממפים את ההשלכות ארוכות הטווח של השינוי שגרמה המגפה בתחום העבודה, מראים כי בתחילת החודש הנוכחי רק כ-30% מהמשרדים בבריטניה היו מאוישים - פחות ממחצית מהשיעור שנרשם לפני המגיפה. גם התנועה בתחבורה הציבורית במטרופולינים הגדולים בממלכה המאוחדת נמוכה ב-25% לעומת המצב לפני המגפה. העובדים בבריטניה, נכון לתחילת החודש, עדיין עובדים בבית 1.93 ימים בממוצע משבוע העבודה הכולל חמישה ימים.
"ישנו שינוי קבוע שנוצר לגבי תפיסת העולם של כוח האדם הבריטי, שהיה בעבר במשרדים", אמרה ל"פייננשל טיימס" פרופ’ ג’יין פרי מאוניברסיטת סאותהמפטון, שבדקה את הנתונים העדכניים לגבי הנוכחות במשרדים והשימוש בתחבורה ציבורית, אחרי זניחת כל הגבלות הקורונה. היא הצביעה על כך שהנתונים למעשה לא השתנו משמעותית מאז ספטמבר האחרון, למרות השינויים במדיניות הממשלתית שהתרחשו מאז. לדבריה, האפקט שיצרה מגפת הקורונה, בין אם לגבי עובדים מהבית או לגבי ירידת הביקוש לעבודה במשרד, הוא ארוך ומשמעותי מכפי שהעריכו ואינו נובע אך ורק מהצעדים הממשלתיים. "זוהי הנורמה שאחרי המגיפה", העריך העיתון.
"עבודה היברידית היא כאן כדי להישאר", אמר לעיתון פרופ’ כריסטופר פיסרידס מבית הספר לכלכלה של לונדון (LSE). לפי סקר מקיף שהתקיים בפברואר במדינות מערביות, בבריטניה היה השיעור הגבוה ביותר של עובדים שאמרו כי "היו מעדיפים לעזוב את עבודתם אם היו נאלצים לחזור לחמישה ימי עבודה במקום העבודה". שיעור המשיבים בחיוב בממלכה המאוחדת עמד על כ-23%, כמעט רבע מהעובדים. השיעור בקרב נשים עובדות גבוה הרבה יותר, לפי ההערכות.
בצרפת, לעומת זאת, עומד שיעור המשיבים בחיוב על 12% ובגרמניה על 15%. הסקר המקיף (Work From Home Research), שמתקיים על ידי מספר אוניברסיטאות אמריקאיות כולל סטנפורד, מצא כי העובדים הבריטים היו רוצים לעבוד יומיים בשבוע מהבית, פי שניים מעמיתיהם האוסטרים או היוונים, למשל. הדבר משתקף גם בשינויים בהרגלי התנועה. 22% פחות נוסעים נרשמו בבריטניה במאי הנוכחי, לעומת המצב בפברואר 2020, לעומת 7% ו-6% פחות באיטליה ובגרמניה, בהתאמה.
מומחים שדיברו עם העיתון הסבירו כי בבריטניה ובארה"ב, כלכלות דינמיות שבהן עבודה מהבית לא הייתה נפוצה מאוד לפני המשבר, ישנה נהירה עצומה של עובדים לעבר עבודה חלקית מהבית, במשך יומיים או שלושה בשבוע, וכי הדבר מאפשר להם, למשל, לוותר על בזבוז הזמן הכרוך בהגעה ובחזרה ממקומות העבודה. הדבר נובע בין היתר מכך שהכלכלה בבריטניה, למשל, היא ברובה במגזר השירותים, מה שמאפשר גמישות במקום העבודה. נכון להיום, לפי נתוני הלמ"ס הבריטי, כ-80% מהעובדים הבריטיים בתחום התקשורת והמידע עובדים לגמרי או חלקית מהבית. בקרב מגזר השירותים המדעיים והמקצועיים עומד השיעור על כ-65%.
גמישות בהעסקה: פחות עובדים מאוגדים
במידה רבה, הנהירה של העובדים הבריטים לעבודה מהבית והסירוב לשוב באופן מלא למשרדים נובעים גם מהגמישות בחוקי ההעסקה, לעומת מדינות אירופיות כמו צרפת וגרמניה שבהן חלק גדול מהעובדים מיוצגים על ידי ארגוני עובדים ושמערכת היחסים בין המעסיקים לעובדים מפוקחת באופן מסיבי על ידי המדינה. בלונדון במיוחד ההגעה לעבודה כרוכה לעתים בנסיעות מתישות ויקרות.
הממשלה הבריטית מנסה לעודד את החזרה לעבודה מהמשרדים וממקומות העבודה. ראש הממשלה בוריס ג’ונסון אמר בשבוע האחרון כי הדבר יגביר את הפריון הבריטי, ויסייע לכלכלה הבריטית להתאושש ממגפת הקורונה. הוא אמר כי "הניסיון האישי שלי של עבודה מהבית מראה כי אתה מבזבז המון זמן מיותר בלהכין עוד כוס קפה, ואז ללכת לאט מאוד למקרר, לחתוך לעצמך חתיכה קטנה של גבינה, ואז ללכת לאט מאוד חזרה למחשב ולשכוח מה עשית מקודם. אנחנו חייבים לחזור להרגל של ללכת למשרד. אני מאמין שאנשים פוריים יותר, אנרגטיים יותר ויותר מלאי רעיונות כאשר הם מוקפים באנשים אחרים".
העסקים ברחובות סובלים מירידה בהכנסות
בהתאם, הממשלה הבריטית שוקלת לממן קמפיין שיעודד חזרה לעבודה במשרדים. הירידה בתנועת העובדים אינה משפיעה רק על שוק הנדל"ן העסקי והשכירות של משרדים, אלא גם על מרכזי הערים ועסקים ברחובות מרכזיים שסובלים כבר יותר משנתיים מירידה בהכנסות בשל התמעטות הנסיעות והעובדים שנוסעים וחוזרים ממקומות העבודה.
למרות זאת, המגזר הציבורי הבריטי עדיין יכול ברובו לעבוד מהבית. השר ליעילות ממשלתית, ג’ייקוב ריס מוג, אמר כי השאיר באקראי פתקים לעובדים במשרדי ממשלה בהם ביקש שיחזרו אליו, וגילה כי רבים "עובדים מהבית בימי שני ושישי. משום שכך הם חושבים ששבוע העבודה קצר יותר ממה שהוא". הממשלה בדרך לעימות עם הוועדים השונים בעניין זה, כאשר ג’ונסון מאיים לפטר כ-91 אלף עובדי ציבור "כדי להגביר את היעילות", בעוד הוועדים דורשים להמשיך ולאפשר את העבודה מהבית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.