המסר העיקרי שמבקש משרד הבריאות להעביר לציבור לגבי אבעבועות הקוף הוא מסר של הרגעה. הווירוס החדש תופס כותרות לאחר שהדביק מעל 100 איש באירופה ולפחות אחד בישראל, אך היום מעדכן משרד הבריאות כי הווירוס לא עובר בקלות בין בני אדם, ובדרך כלל נדרש לשם כך מגע קרוב.
בנוסף, עדכן המשרד כי מדובר וירוס DNA, שאינו משתנה הרבה, וגם על פי ריצוף גנטי של דגימות מן החולים המאומתים, לא נראה שהוא עבר שינוי משמעותי. לכן ההערכה היא שלא חל גם שינוי בדפוסי ההדבקה שלו, ולכן לא סביר שנראה התפרצות דרמטית.
אז מה כן השתנה? "ההתנהגות האנושית", אומר גורם במשרד. "זה היה חוסר מזל. אדם מאומת הגיע כנראה לכמה מסיבות באירופה שבהן מתקיים מגע הדוק של עור לעור. אנחנו לא חושבים שהווירוס עובר דווקא ביחסי מין ולא חושבים שמדובר מחלת מין, אבל אם ישנן שלפוחיות פתוחות או יבשות, המגע עלול להיות מדבק. לא כל המקרים מוסברים על ידי קרבה למסיבות הללו, אבל רובם כן".
הישראלי, שאומת כחולה, היה במגע קרוב עם חולה מאומת ידוע מאירופה. שני מקרים נוספים שהגיעו לבית החולים בישראל עם פריחה שלפוחיתית ונחשדו כמקרים של אבעבועות הקוף, בסופו של דבר נשללו.
כרגע אין כוונה לנקוט בצעדי הגבלה כלשהם, אלא להתמקד בהסברה לגבי אופן העברת המחלה, ומי ובאילו נסיבות נדרש להיזהר. יש לציין שהווירוס עובר גם ברסס טיפתי, אבל לא בקלות. רוב ההעברה היא במגע של עור לעור.
מסוכן יותר לילדים
גם אם נדבקים, המחלה נחשבת לא קשה, אלא למדוכאי חיסון. קהל מבוגר ובריא לא אמור להיות בסיכון מיוחד, וממילא זו הקבוצה שהתחסנה בעבר נגד אבעבועות שחורות. לעומת זאת ילדים הם בסיכון רב יותר, אם הם נדבקים, והם גם אינם מחוסנים, אבל ככל שלא תהיה התפרצות משמעותית, הם לא אמורים להידבק. ממילא, אומר הגורם, סוג אבעבועות הקוף שפרץ כרגע מחוץ לאפריקה, הוא הסוג הקל יותר. באפריקה, הוא הורג בערך 1 ל-100 נדבקים, אבל במדינות עם מערכת בריאות טובה יותר, הוא צפוי להיות קטלני פחות.
בכל זאת מצטייד משרד הבריאות בחיסונים ובתרופות. "החיסון שיש לנו כיום לאבעבועות שחורות, שיכול להגן גם מאבעבועות הקוף, הוא לא חיסון פשוט (כלומר עלולות להיות לו תופעות לוואי - ג"ו). ולכן אין כרגע כוונה לצאת לקמפיין חיסונים, לפני שאנחנו יודעים שאכן הולכים להתפרצות משמעותית, מה שכרגע אנחנו לא מעריכים שיקרה. בכל זאת אנחנו פועלים להזמין חיסון ייעודי למחלה. יש לנו תרופות, ואנחנו פועלים לרכוש תרופות נוספות".
משרד הבריאות לוקח ברצינות את אירועי הגאווה הקרבים בעוד כשבועיים, ומאופיינים בתיירות גאווה ומסיבות צפופות הכוללות בחלקן מגע. אין כרגע כוונה להגביל את המסיבות, אלא כאמור - לנקוט בהסברה. "אנחנו לא חוששים שמישהו ידבק בעת ההליכה ברחוב במצעד הגאווה. למיטב ידיעתנו, לא כך הווירוס מועבר", נמסר מהגורם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.