במשך שנים הרשויות באי הקטן ג'רזי בתעלה האנגלית ניסו לטהר את תדמיתו כמקלט מס לעשירים מאוד, ושיווקו את האי כמרכז פיננסי שהמשילות בו טובה ושלטון החוק בו חזק.
המייקאובר הזה עזר למשוך מיליארדי דולרים בנכסים חדשים לאי ממקלטי מס אחרים ונגועי שערוריות כמו איי הבתולה ואיי קיימן. חלק מהגירת הכסף הזו היה רומן אברמוביץ', האוליגרך הרוסי שריכז כאן יותר ויותר מהונו. האי הציע לו תושבות והפך לביתם של כמה מיועציו הקרובים ביותר.
כעת, נמצאים גורמים רשמיים באי ג'רזי בעימות מוזר עם אחד הלקוחות המוכרים ביותר שלהם. בחודש שעבר, הקפיאו יותר מ־7 מיליארד דולר בנכסים שאמרו שהם קשורים לאברמוביץ', כחלק מסנקציות כלכליות גורפות שהוטלו עליו ועל עשרות רוסים עשירים אחרים על ידי ממשלות המערב בתגובה לפלישה הרוסית לאוקראינה. פקידים בכירים בג'רזי הלכו צעד קדימה: הם פתחו בחקירה ראשונית נרחבת איך אברמוביץ' רכש את חברות הנפט ברוסיה של שנות ה־90 שלאחר נפילת ברית המועצות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. החקירה בודקת גם אם אחד משותפיו העסקיים עזר למיליארדר לחמוק מסנקציות בבריטניה, כך אמרו אותם אנשים.
החקירה בג'רזי, עליה דווח לראשונה ביום שלישי על ידי הוול סטריט ג'ורנל, נמצאת בשלביה המוקדמים ועדיין לא הגיעה לשלב בו היא הופכת לחקירה רשמית. הרשויות עדיין לא פרסמו שום האשמה קונקרטית.
אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת
האי ג'רזי, שממוקם מול חופיה הצפוניים של צרפת, נהנה משליטה עצמית, אם כי המלכה הבריטית נחשבת באופן רשמי לראשת המדינה. האי הציורי קרוב יותר לצרפת מאשר לאנגליה והוא פופולרי אצל תיירים הנוסעים ליום אחד וכן בגלל המיסים הנמוכים והפרות ותפוחי האדמה הקרויים על שמו.
כמות הנכסים שמחזיק אברמוביץ' בג'רזי הפתיעה רבים, והכריחה את הממשלה להגן על החיזור שלה אחריו. "בדיוק בצד השני של אירופה, במבט לאחור, היו מקבלים החלטות אחרות", אמר איאן גורסט, השר של ג'רזי ליחסי חוץ ושירותים פיננסיים, שהתראיין ממשרד בבירת האי סנט הילייר. "אבל בזמנו, אנשים פרטיים רוסים ואוליגרכים השקיעו וקיבלו תושבות ברחבי אירופה, בדיוק כפי שהיה כאן".
התפקיד הפיננסי הגדול של ג'רזי מתחיל את דרכו באנומליה היסטורית מהמאה ה־13, כשהאי נשבע אמונים לבית המלוכה הבריטי אך מעולם לא נכלל באופן רשמי במה שהפך לממלכה המאוחדת. זה הותיר את האי לקבוע חוקים לעצמו, בזמן שנהנה מגישה מועדפת לבריטניה, כולל נסיעה ללא דרכון.
הכלכלה החקלאית ברובה של האי נטתה לכיוון הפיננסי מאז שנות ה־70, כשהבריטים ואחרים החלו להחנות באי נכסים על מנת להימנע מהמיסים הגבוהים יותר בבריטניה. היום, הכספים המנותבים דרך האי שגודלו 120 קמ"ר מגיעים לכ־1.7 טריליון דולר בנכסים, כך נכתב בדו"ח של הגוף התעשייתי Jersey Finance. התעשייה הפיננסית באי אחראית היום ל־40% מהכלכלה שלו.
כשחוקים נגד העלמת מס התקשחו בבריטניה ובאירופה, היה צריך ג'רזי לחפש לקוחות ממקומות רחוקים יותר. אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת.
האוליגרך בנה את חברת הנפט הרוסית Sibneft בשנות ה־90, כשרכש אותה מהמדינה הרוסית בהליך הפרטה שנוי במחלוקת. ב־2005, מכר אברמוביץ' את החלק שלו ב־Sibneft לחברת הגז הרוסית בבעלות המדינה גזפרום, תמורת יותר מ־13 מיליארד דולר. עורכי דינו של אברמוביץ' הכחישו בעבר שהייתה שחיתות כלשהי בעסקה לרכישת Sibneft.
ב־2001, חברת השקעות בשם Milhouse Capital נוצרה על מנת לנהל את ההשקעות של אברמוביץ', כשיצא למסע קניות כלל עולמי.
ב-2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי
בימים המוקדמים ביותר כאיש עסקים בינלאומי, בסוף שנות ה־90, החזיק אברמוביץ נכסים שלו ושל בני משפחתו ראשית במוסד בליכטנשטיין ואחר כך דרך קרן בקפריסין, כך נכתב בדיווחים ומסמכים משפטיים בבריטניה. יועציו אחר כך נעו לכיוון קונסולידציה של ההון שלו כדי לשפר את ניהולו, כך אמרו אנשים המכירים את הסידור.
חוץ מהמיסים הנמוכים, ג'רזי הייתה אטרקטיבית בגלל המוניטין שלה בתור אי שהרגולציה בו טובה ובגלל קרבתו לבריטניה, כך אומרים אנשים המכירים את העניינים הפיננסיים של אברמוביץ'. זה הקל על השקעות בחברות מערביות ונכסים דרך האי בלי להדליק נורות אזהרה אצל הצדדים האחרים לעסקאות, אמרו האנשים.
Zedra Trust Company, חברה המספקת שירותים ומחזיקה משרד ברחוב שקט בסנט הילייר מול פיצרייה, עזרה להקים ולנהל תריסר או יותר חברות ונאמנויות הקשורות לאוליגרך, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי. בהודעה מ־Zedra נמסר שהחברה נצמדת לכללי הסנקציות.
ב־2016, Zedra קנתה חברת נאמנות מבנק ברקלייס וירשה עם הרכישה את אבמרמוביץ' כלקוח, כך אמר אדם הקרוב לחברה ולדיווחים התאגידיים באי מן (Isle of Man). החברה Millhouse Capital הקימה משרד בג'רזי ב־2016 וכמה חברות הקשורות לאברמוביץ עשו רילוקיישן לג'רזי מאיי הבתולה בחודשים שלאחר מכן, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי.
עושרו של אברמוביץ' היה נתון לבדיקות קפדניות בג'רזי, והוא לא היה נתון אז לסנקציות משום סוג, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. עוד דבר שהוסיף למוניטין: אברמוביץ' היה בעלי מועדון הכדורגל צ'לסי והייתה לו וויזה בריטית, אמר גורסט, השר המקומי.
ב־2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי, וזה גרם לאי נחת בקרב חלק מהתושבים.
"לא היה כל כך עניין מוסרי לגבי אברמוביץ'", אמר קירסטן מורל, עוזר שר לפיתוח כלכלי באי. "זה היה עניין ביטחוני". באותה שנה מרגל רוסי לשעבר הורעל בדרום אנגליה, במה שהממשלה הבריטית הגדירה כהתקפה שתוזמרה בידי הקרמלין.
"זה מקום קטן, אי קטן", אמר מורל. "האם באמת רוצים מישהו כל כך בולט?" בסופו של דבר אמברמוביץ' לא התגורר בג'רזי.
אבל זה לא עצר שותפים עסקיים שלו מלהקים באי נוכחות. יוג'ין טננבאום, רואה חשבון קנדי שעבד מקרוב עם אברמוביץ', קבע מגוריו בג'רזי, כך ניתן ללמוד מדיווחים בריטיים. משרד קטן של עובדים באי ניהלו את השקעותיו של אברמוביץ', כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.
"אכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי"
ב־2020, אברמוביץ' העביר הלוואה של 1.9 מיליארד דולר לקבוצת הכדורגל שלו צ'לסי לאחת מהחברות בג'רזי, לאחר שהעביר את החברה הבריטית מאיי הבתולה שנתנה את ההלוואה לג'רזי, כך מראים דיווחים בבריטניה ובג'רזי. חברות המחזיקות בנכסים של אברמוביץ', כולל מסוקים ויאכטה יוקרתית, רשומות בג'רזי, כך ניתן לראות בדיווחים באי ואושר על ידי אנשים המכירים את הנושא.
ממשלת ג'רזי מצייתת לחוקי הסנקציות של בריטניה. זמן קצר אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ' בטענה שהוא מקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. גם על טננבאום הוטלו סנקציות. בג'רזי פעלו באופן דומה והקפיאו נכסים הקשורים לאיש העסקים הרוסי.
עסקה אחת לאחר הפלישה הרוסית משכה את תשומת לב הרשויות וכעת חוקרים אם השלמתה הפרה את הסנקציות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.
זמן קצר לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה, מראים דיווחים בריטיים שטננבאום רכש את Ervington Instruments, מכשיר השקעות שבעבר היה קשור לאברמוביץ', דרך חברה הרשומה בג'רזי, Heathville Investments. מאוחר יותר הודיעה הממשלה הבריטית שטננבאום הוא כבר לא בעלי Ervington.
מאז אמר טננבאום שהרכישה מעולם לא הושלמה והוא מכחיש שהוא מחזיק נכסים השייכים לאברמוביץ'.
גורסט אמר שאכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי. "אתה פשוט מוודא שיש לך ההליך הראוי כדי להתמודד עם מה שאתה מגלה שהוא פעילות פלילית", אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.