המלחמה באוקראינה לצד המשבר בשווקים מעיבים על הדיונים בוועידת דאבוס, המתקיימת השבוע. המיליארדר היהודי (ממוצא הונגרי) ג'ורג' סורוס, השמיע אתמול (ג') אזהרה חריפה בפני הנוכחים, ואמר כי העימות הנוכחי עלול להיות "ההתחלה של מלחמת עולם שלישית" וכי "ייתכן שהאנושות לא תשרוד זאת". סורוס מקדם בעשורים האחרונים את חזון החברה הפתוחה, ותומך בערכים ליברלים במיוחד במדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר. הדבר הפך אותו ל"אויב העם" בעבור השלטון הימני בהונגריה ובמדינות אחרות.
המיליארדר האמריקאי, בן 91, אמר כי גם לאחר שהמלחמה תסתיים, "הדברים לא יחזרו להיות כפי שהיו". הוא אמר כי רוסיה וסין "מהוות את האיום הגדול ביותר כיום על החברה הפתוחה". בחברה כזו, ציין, כחלק מהחזון שלו, "שלטון החוק של המדינה נועד להגן על החירות של הפרט". במשטרים כמו רוסיה וסין "הפרט נועד לשרת את השלטון ואת המנהיגים", ציין. הוא אמר כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג'יאנפינג, "שולטים באמצעות הפחד, וכתוצאה מכך מבצעים טעויות אדירות". אחת מהטעויות הסיניות, ציין, היא לנקוט מדיניות של "אפס קורונה" המשתקת את היצואנית הגדולה ביותר בעולם.
סוגיית המלחמה והיחסים עם רוסיה עומדים השנה במרכז הוועידה. שני פאנלים תחת הכותרת "המלחמה הקרה 2.0" ו"רוסיה - מה הלאה?" היו הפופולריים ביותר עד כה, לפי דיווח בעיתון הכלכלי FT. העיתון גם ציין כי נאום הפתיחה ביום שני של נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי, שבו הפציר במדינות העולם לסייע כלכלית לאוקראינה ולהחמיר את הסנקציות על רוסיה "היה יותר פופולרי מכל נאום של בכיר כלכלי בוועידה השנה". זלנסקי הופיע גם היום (ד') באמצעות וידיאו בפאנל שהתקיים בוועידה והפציר באירופה לשלוח נשק מתקדם לאוקראינה. הוא אמר כי הוא "אסיר תודה" לארה"ב על משלוחי הנשק, אך כי "אנחנו נמצאים ביבשת אירופה, וצריכים את תמיכתה של אירופה מאוחדת". הוא ביקר במיוחד את הונגריה, התוקעת מקל בגלגלי אמברגו הנפט שהאיחוד יוזם על נפט גולמי רוסי.
במוקד: מחירי האנרגיה וחרטה על היד הרכה מול רוסיה
שאלה מרכזית בוועידה השנה היא לגבי ההשלכות הכלכליות של מחירי האנרגיה על הכלכלות האירופיות. נציבת התחרות של האיחוד האירופי, מרגרטה וסטאגר, אמרה השבוע כי האיחוד יצטרך "ללמוד מחדש" להניע את הכלכלה שלו, שלא בעזרת אנרגיה רוסית זולה. היא אמרה כי תושבי אירופה יצטרכו לשלם יותר ואמרה כי היבשת "היתה חמדנית" בנוגע לניצול המשאבים הזולים מרוסיה.
גם מנהיגים אירופים הביעו חרטה בוועידה על המדיניות הרכה שננקטה בשנים האחרונות נגד רוסיה. ראש ממשלת סלובקיה אמר היום כי "אם אוקראינה תיפול, סלובקיה היא הבאה בתור", ואמר כי המדינה "חייבת לנצח" במלחמה נגד רוסיה. ראש ממשלת אירלנד ציין כי התגובה הבריטית להרעלת רוסים גולים במדינה "היתה רכה מדי". "זו היתה התקפה ברורה על בריאותם של אזרחים אירופיים על אדמת אירופה ומה קרה? כמה דיפלומטים נשלחו הביתה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.