נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר למקביליו בגרמניה ובצרפת שמוסקבה פתחה לחידוש המשא־ומתן עם אוקראינה, אך הוסיף כי האספקה של נשק מערבי לממשלה בקייב עלולה להחמיר את המשבר, כך נמסר בשבת מהקרמלין.
הדברים נאמרו יום אחרי שארה"ב הצביעה על כך שממשל ביידן צפוי לאשר העברה של מערכות רקטות מתקדמות לטווח ארוך (MLRS) לאוקראינה. ממשלת קייב אומרת שמערכות הרקטות המתקדמות נחוצות לבלימת התקדמות הרוסית במחוז דונבס במזרח המדינה, שם הלחימה בין כוחות רוסיים פולשים לכוחות האוקראינים המתגוננים נמשכת בעוז.
בשיחת טלפון עם נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלר גורמניה אולף שולץ, פוטין "אישר את הפתיחות של הצד הרוסי להתחלה מחדש של דיאלוג", נמסר מהקרמלין. אבל הקרמלין אמר שפוטין הצביע על "הסכנה שבהמשך הזרמת כלי נשק מערביים לאוקראינה", והזהיר מפני "הסיכונים לחוסר יציבות נוסף במצב והחמרה של המשבר ההומניטרי".
■ החובות נערמים, האינפלציה מזנקת, והחברות בורחות: רוסיה בדרך לפשיטת רגל
■ שאלת 30 מיליארד האירו: האיחוד מתלבט מה לעשות עם הנכסים הרוסיים שנתפסו
שולץ ומקרון יזמו את שיחת הוועידה, שנערכה בשבת ונמשכה כ־80 דקות, כך נמסר ממשרד הקנצלר בגרמניה. שני המנהיגים מהאיחוד האירופי ביקשו מפוטין להתחיל בשיחות ישירות עם הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי ודחקו בו לסיים את מעשי העוינות מיד ולהסיג את כוחותיה של רוסיה מאוקראינה, כך נמסר ממשרד הקנצלר.
ארה"ב ובנות בריתה כבר סיפקו לאוקראינה נשק ארטילרי, אבל לא בכמות שמספיקה בפני עצמה לעמוד בכוח האש הרוסי, כך אומרים מפקדים אוקראיניים. ארה"ב אמורה כעת לספק לאוקראינה מערכות MLRS, רקטות המשוגרת במקביל ממערכת רב־קנית, וכן סוג אחר של תותח מתנייע שיכול לירות פגזים למרחק יותר גדול מכל מערכת נשק אחרת שיש כיום בידיה של אוקראינה.
הדיווחים לגבי האפשרות להעברת נשק והאזהרה מצד פוטין קרו בזמן שהצבא הרוסי הגיע להישגים במחוז דונבס.
100 אלף תושבי העיר נמלטו
הישגים רוסיים בעיר סברודונצק, שיש לה חשיבות אסטרטגית, עלולים להכריח את הכוחות האוקראינים לסגת, כך אמר פקיד אוקראיני. העיר היא אחד המעוזים האוקראיניים האחרונים בלוהנסק, שיחד עם דונצק מרכיבה את מחוז דונבס המזרחי באוקראינה. מוסקבה מיקדה את המאמץ הצבאי שלה באיזור זה לאחר שהסיגה את כוחותיה ממרכז אוקראינה.
"הצבא הרוסי משמיד את העיר על ידי הפגזתה בטנקים, תותחים ומרגמות", אמר מושל לוהנסק סרהי האידאי, בראיון בטלוויזיה האוקראינית בשבת בבוקר.
האידאי אמר שמצב האזרחים בסברודונצק גרוע. הכביש המוביל מהעיר אל טריטוריה בשליטה אוקראינית כבר אינו עביר למשאיות, אמר, ומכוניות שנוסעות בו מטווחות. כמעט כל התושבים מסתתרים במרתפים או במקלטי פצצות, אמר האידאי, ללא חשמל, גז או מים זורמים. רוב 100 אלף תושבי העיר שהיו בה לפני תחילת המלחמה כבר נמלטו.
אולכסנדר סטריוק, ראש העיר סברודונצק, אמר לרדיו ליברטי בערב שישי ש־90% מבנייני המגורים בעיר נפגעו או הושמדו אבל תושבים רבים פוחדים לצאת בגלל שהנתיב היחיד למילוט מהעיר כל כך מסוכן. שני שלישים מהאיזור המקיף את העיר נשלטים על ידי כוחות רוסיים, אמר. "יש הפצצה מתמשכת של שכונות מגורים", אמר. "ישנם פצועים מהאוכלוסייה האזרחית".
רוסיה נוקטת צעדים לחזק את כמות הכוחות במבצע הצבאי שלה. קצינים בכירים בצבאות מערביים אומרים שהמערכה הותירה את רוסיה עם אבידות גדולות.
פוטין ביטל את מגבלת גיל הגיוס
בשבת חתם פוטין על הצעת חוק המבטלת את מגבלת הגיל העליונה לגיוס לצבא. לפני הביטול, רק רוסים בגילאים 18 עד 40 וזרים בני 18 עד 30 הורשו להתגייס. על פי החוק החדש, יהיה קל יותר לגייס מומחים, כולל אנשים בעלי כישורים הנדסיים ורפואיים, כך אמרו מחוקקים רוסים.
הקרמלין אמר שבשיחה של פוטין עם המנהיגים מצרפת וגרמניה, התייחס הנשיא הרוסי גם למחסור במזון ולעליות המחירים שנובעות מהמצור שמטילה רוסיה על נמלי הים השחור. פוטין אמר שרוסיה מוכנה למצוא דרכים לאפשר יצוא ללא הפרעות של תבואה אוקראינית מהנמלים האלה, נמסר מהקרמלין.
המנהיג הרוסי הצביע על "המדיניות הכלכלית והפיננסית השגויה של מדינות מערביות, כמו הסנקציות שהטילו נגד רוסיה" כסיבה העיקרית להפרעה לאספקת המזון", כך נכתב בהודעה של הקרמלין.
עלייה באספקת חומרי הדישון ומוצרים חקלאיים מרוסיה גם הייתה עוזרת להפחית בלחץ על שוק המזון העולמי, אבל זה יצריך "הסרה של מגבלות הסנקציות הרלבנטיות", נמסר מהקרמלין.
ממשל ביידן צפוי להכריז כבר בשבוע הבר שיספק לאוקראינה סוללות MLRS, כך אמרו ביום שישי פקידים אמריקאים. פקידים באוקראינה אמרו שהם צריכים בדחיפות את מערכת השיגור הרב־קנית לטווח ארוך על מנת להצליח לשמור על עמדתה הנוכחית בקרב בדונבס.
הממשל אישר מוקדם יותר החודש חבילת סיוע לאוקראינה בגובה 40 מיליארד דולר, שמתוכה 6 מיליארד דולר ניתנים בסיוע צבאי ישיר, אבל חשש לספק את מערכות ה־MLRS כבר במשלוח הנשק הבא כדי שזה ייתפס על ידי רוסיה כהתגרות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.