ממשלת גרמניה הודיעה היום (ה') על העלאת רמת הכוננות למשבר אנרגיה כללי לשתיים (מתוך שלוש), ושר הכלכלה אמר כי "אנחנו נמצאים כעת במשבר גז". הרקע להכרזה הוא הצמצום הדרסטי בכמויות הגז הטבעי שמסופקות בשבוע האחרון על ידי החברה הממשלתית הרוסית "גזפרום" לגרמניה וליתר מדינות אירופה. הנפח ירד ביותר ממחצית בהשוואה לכמויות הרגילות בכל שלושת צינורות הגז שמגיעים לגרמניה. "גזפרום" נימקה את ההפחתה ב"קשיים טכניים", הנובעים בין היתר מהסנקציות הבינלאומיות עליה, אך גרמניה והאיחוד האירופי אמרו כי מדובר ב"סחיטה" וב"שימוש בגז כבנשק".
היום (ה') התייצב שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק בפני התקשורת במדינה, והציג את הנתונים המצביעים על ההפחתה הדרמטית. "המצב חמור והחורף יגיע בקרוב", אמר האבק, "מדובר בהתקפה כלכלית עלינו על ידי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין". מאגרי הגז הגרמנים מלאים רק ב-56%, ואפילו לו היו מלאים לגמרי, הדבר היה מאפשר רק כחודשיים של שימוש רגיל במשאב. "החל מהיום, גז הוא משאב במחסור", הבהיר האבק. הוא אמר כי על הציבור להתכונן לעליית מחירים נוספת.
במאי אישרה הממשלה לחברות האנרגיה להקפיץ את התעריפים בעשרות אחוזים. נכון לעכשיו, הממשלה טרם אישרה להן להעלות את התעריפים בפעימה שנייה. בשלב השלישי של תוכנית החירום תקציב הממשלה גז לבתים פרטיים או לתעשייה, לפי תעדוף שיתבצע בברלין. בעבר הזהיר האבק כי הגעה למצב כזה תיצור מיתון חריף ומיידי בגרמניה, שילווה בפשיטות רגל של חברות, פיטורים המוניים ועוני.
האבק קרא היום לציבור הגרמני להתגייס ולנסות לחסוך כמה שיותר חשמל בחודשים הקרובים, עד החורף, כדי לחסוך בגז המשמש לייצור חשמל (כ-15% מייצור החשמל במדינה). "זה הזמן לבצע מאמץ לאומי", אמר האבק. הממשלה הודיעה בימים האחרונים כי תחזיר לרשת החשמל כורי חשמל הפועלים על פחם, למרות הזיהום והפגיעה בסביבה שהם יוצרים, ותרומתם לאפקט ההתחממות הגלובלית. עם זאת, הממשלה הבהירה כי מדובר בצעד זמני, וכי היא עדיין שואפת לסגור את כל כורי הפחם במדינה עד שנת 2030. "על כל הצרכנים - בתעשייה, בציבור ובממשלה - להפחית מיד את צריכת הגז שלהם כמה שאפשר, כדי שנוכל לעבור את החורף", הפציר האבק בתושבים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.