ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט הוקמה בשנת 1975, וב-25 ביוני 1981 הפכה לתאגיד. ביל גייטס, ממייסדי ענקית הטכנולוגיה, פיקח על הארגון המחודש של החברה ועל הפיכתה לתאגיד והפך לנשיא ויו"ר הדירקטוריון. החברה הונפקה במרץ 1986, ומאז הפכה החברה לאחת מחברות הטכנולוגיה החזקות ביותר בתחום - ולאחת מהחברות הגדולות ביותר בעולם במונחי שווי שוק.
בדומה לשאר המניות בשוק, ובעיקר הטכנולוגיות שבהן, גם מיקרוסופט הושפעה מהמומנטום השלילי בשווקים בחודשים האחרונים, בין אם אלה העלאות הריבית, החשש מהאינפלציה הגואה והמיתון הקרב ובין אם זו הפלישה הרוסית לאוקראינה שהרעידה את השווקים. לא היו אירועים או דיווחים מיוחדים מצד החברה שהובילו לירידות, אך מניית מיקרוסופט נפלה בכ-20% יחד עם השוק, והיא נסחרת בשווי שוק של 2 טריליון דולר.
לצורך השוואה, מדד נאסד"ק צנח בכמעט 27% ומדד S&P 500 ירד בכ-18%. המדד, שעוקב אחר 500 החברות האמריקאיות הגדולות ביותר, סיים את השבוע שעבר בזינוק של 6.5%, שהוציא אותו לפחות לבינתיים מהגדרת שוק דובי, שמתארת ירידה של 20% ויותר מהשיא.
הירידה שחוותה מיקרוסופט מתחילת השנה מרגישה מזערית במיוחד כשמסתכלים על התשואה הפנטסטית שהיא רשמה מאז הנפקתה בשנת 1986. לפי בית ההשקעות IBI, מאז ההנפקה ב-13 במרץ 1986 מניית מיקרוסופט עשתה תשואה מתואמת דיבידנדים של לא פחות מ-430 אלף אחוז. במילים אחרות, אם הייתם משקיעים אלף דולר במיקרוסופט בעת הנפקתה ומחזיקים במניה עד היום, הייתם מרוויחים כ-4.3 מיליון דולר.
לצורך ההשוואה, אם לצד ההשקעה במיקרוסופט הייתם משקיעים ב-1986 אלף דולר גם במדד S&P 500, שעלה בתקופה הזו ב-1,577%, ההשקעה שלכם הייתה שווה היום 14,770 דולר "בלבד". מדד נאסד"ק 100 , שנחשב למדד ההשוואה עבור חברות כמו מיקרוסופט עקב הנטייה הטכנולוגית שלו, המריא ב-8,134% מאז, ולכן השקעה של אלף דולר באותה תקופה הייתה שווה לכם היום יותר מ-80 אלף דולר.
הביצועים של מניית מיקרוסופט מרשימים גם במבט על תקופות מאוחרות יותר. אם נניח הייתם משקיעים בה אלף דולר בשנת 2009, עם היציאה מהמשבר הפיננסי העולמי ותחילתו של השוק השורי, ההשקעה שלכם הייתה נוסקת ב-1,733%, ל-16 אלף דולר (כאמור, עם לקיחה בחשבון של חלוקת הדיבידנדים לאורך השנים). ה-S&P500 היה עושה פי 3 על הכסף המושקע, הנאסד"ק פי 9.
ומה צפוי למניה בהמשך?
על פי מומחים בשוק, הצפי הגדול למיתון בשנה הבאה מעלה חשש לגבי ההתוצאות הפיננסיות של מיקרוסופט ולגבי היכולת שלה להתמודד עם התנאים המאקרו כלכליים בשווקים. לטובת החברה עומדת החטיבה המכניסה ביותר שלה, שירותי הענן. אנליסטים בשוק מעריכים שההכנסות בתחום ימשיכו לטפס באינטנסיביות, וסביר שעסקי הענן יצליחו גם בתקופה כלכלית בעייתית יותר - גם אם תירשם האטה כזו או אחרת.
לדברי המומחים, החטיבה שצפויה להוות בעיה גדולה יותר למיקרוסופט, היא חטיבת המחשבים. לדבריהם, את חטיבת המחשבים צריך לחלק לשניים: מחשבים לארגונים - שזה חלק גדול יותר מהתמהיל של מיקרוסופט והצפי שהחטיבה תיראה יותר טוב בזמן הקרוב, והחלק השני אלו מחשבים אישיים, שם יש לשער שהביצועים יהיו פחות טובים בשל המיתון הצפוי והאינפלציה הגואה שיביאו לירידה בביקושים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.