עוד חברת מימון חוץ-בנקאימדווחת על אי-סדרים בפעילותה. שבועות ספורים לאחר התסבוכת הפיננסית בחברת יונט קרדיט, שדיווחה על חוסרים של מיליוני שקלים בפעילות הצ'קים שלה בסניף נצרת, מעדכנת גיבוי אחזקות, העוסקת גם היא במתן אשראי חוץ-בנקאי, על חשש להתנהלות לקויה בסניף הצפוני שלה, הסמוך לקיבוץ מזרע. זו נתגלתה על ידי קצין ציות חדש שמונה לאחרונה בחברה.
גיבוי אחזקות , הנמצאת בשליטת החתם יונתן כהן (62.8%), המכהן גם כיו"ר החברה, מדווחת כי בשל הממצאים החליט דירקטוריון החברה על מינוי בודק חיצוני בלתי תלוי לבחינת פעילותה, ובפרט של הסניף הצפוני, בקשר עם נוהלי החברה, וכן לאור האטה בקצב פירעון הצ'קים שבסניף הצפון וגידול בבקשות לפריסות תשלומים בסניף זה.
"לאור האמור, החברה פועלת לניטור תיק האשראי בסניף הצפון", דווח מהחברה, "והחלה לנקוט פעולות גבייה משמעותיות בתיק, וכן הידוק ביטחונות ובקרה על עסקאות חדשות, וכן להעברת פעילות סניף הצפון למשרדי החברה בתל אביב, תוך ניהול מגעים עם חברי הנהלת סניף הצפון לסיום ההתקשרות עימם".
מניית גיבוי ירדה 50% מהשיא בינואר
לפי שעה גיבוי אחזקות, בניהולו של דוד טל, לא פרסמה הערכה לגבי ההשפעה הכספית של הממצאים על תוצאותיה העסקיות. קודם להפסקת המסחר במניה, עקב הדיווח, נסחרה מניית גיבוי במחיר של כ-8 שקלים, דומה לזה שבו רכש יונתן כהן את מניות השליטה ביוני אשתקד, והוא משקף לחברה שווי של כ-90 מיליון שקל (לאחר ירידה של 50% מהשיא שבו נסחרה בינואר האחרון).
כהן, בעלי חברת החיתום אינפין, רכש את מניות השליטה בגיבוי מידי האחים אריאל ואביטל פרדו (מיזמי חברת הפינטק פאגאיה) תמורת יותר מ-40 מיליון שקל, במה ששיקף בזמנו דיסקאונט של 35% על מחיר השוק, ולזמן מה נראה היה שעשה את עסקת חייו, לאחר ששווי החזקותיו הוכפל.
התוצאות הכספיות של גיבוי לרבעון הראשון של השנה לא לימדו על בעיות מיוחדות בעסקיה. החברה רשמה הכנסות מימון של 12.7 מיליון שקל - צמיחה של 80% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 3.1 מיליון שקל, עלייה נאה גם כן. ההון העצמי של החברה עלה כמעט פי שניים בתוך שנה ל-90 מיליון שקל, והיווה כ-20% מהמאזן שלה. תיק האשראי של החברה עומד על כ-400 מיליון שקל.
תסבוכת דומה ביונט
מה שנראה כתחילתה של תסבוכת פיננסית בגיבוי אחזקות מתרחש זמן קצר לאחר הסערה שפרצה בעקבות גילוי אי-סדרים כספיים בחברת המימון יונט קרדיט, שהובילו לפרישתו לאחרונה של יו"ר החברה, שר האוצר לשעבר משה כחלון, והשבוע גם לפיטורי המנכ"ל צחי אזר. זאת, לטענת החברה, "עקב הפרת חובת האמונים של מר אזר
כלפי החברה, כאשר הסתיר מהחברה מידע מהותי הנוגע לענייני החברה, נטל מהחברה כספים לצרכיו האישיים וכן גרם לחברה להתקשר בעסקאות אשר לא אושרו ולא דווחו כדין".
יונט דיווחה עד כה על חוסרים של יותר מ-10 מיליון שקל בהמחאות שניתנו בסניף נצרת של החברה, אשר נמסרו לחברה כנגד הלוואות שהועמדו על ידיה במסגרת פעילות ניכיון צ'קים. עוד עדכנה החברה, כי הבודק החיצוני שמינתה, רו"ח עופר אלקלעי, מצא כי לווים שנטלו ממנה הלוואה גדולה לא עומדים בתשלומי הריבית בגינה.
בתחילת שנת 2021 העמידה יונט קרדיט לקבוצת לווים הלוואות בסך של 37.2 מיליון שקל, אולם על אף התחייבותם להתחיל בתשלום הריבית שנה לאחר העמדת ההלוואה, הם לא שילמו ולו תשלום ריבית אחד.
כדי להתמודד עם החוסרים הפקידו בעלי השליטה ביונט, שלמה אייזיק ושי פנסו, המחאות בסך של יותר מ-10 מיליון שקל לכיסוי הסכומים שטרם נמצאו, והתחייבו להפקיד בתוך 45 יום ערבות בנקאית אוטונומית בלתי מותנית בסך של 25 מיליון שקל לטובת יתרת ההלוואות.
בשבוע שעבר התאפשר המסחר במניית יונט לכ-20 דקות, שבמהלכן היא צנחה ב-55%, ושווי החברה נאמד כעת בפחות מ-20 מיליון שקל (ירידה של קרוב ל-90% בשנה, מאז כניסתו של כחלון לתפקיד היו"ר). נוסף על כך, פירמת הייעוץ הפיננסי גיזה, שכבר החלה במגעים עם אייזיק ופנסו לרכוש מהם 18% מהחזקותיהם ביונט בתמורה ל-10 מיליון שקל, חזרה בה מכוונתה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.