מעל 2,400 חברות נסחרות בבורסת ניו יורק (NYSE), מתוכן קרוב ל-20 ישראליות או כאלה שקשורות לישראל - בהן טבע, ICL, אורמת ונוספות. בשנים האחרונות מספר החברות הישראליות ב-NYSE עלה ובשנת השיא של ההנפקות, 2021, הצטרפו אליה צים, סנטינל וואן, ריסקיפייד וסימילרווב, שביצעו הנפקות ראשוניות (IPO) וכן איירון סורס, היפו, ולנס ואינוביד שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC שהונפקו בניו יורק.
ג'ון טאטל (Tuttle) מכהן כסגן יו"ר הבורסה וכמנהל המסחרי הראשי שלה (Chief Commercial Officer), וכחלק מתפקידו הוא אחראי על כל נושא ההנפקות, המוצרים הנסחרים, ניהול הקשר עם החברות הרשומות למסחר ועוד.
השבוע ביקר טאטל בישראל ונפגש בין היתר עם החברות שכבר נסחרות ב-NYSE, עם כאלו שבוחנות אפשרות להנפיק בבורסה, חברות טכנולוגיה שיכולות לספק פתרונות שלהן לבורסה, וכן עם "מקבלי החלטות שונים, במטרה לחזק את השותפות בין המדינות והשווקים", הוא מספר בראיון לגלובס.
השוק מאוד תנודתי, ומספר ההנפקות הראשוניות התכווץ משמעותית מתחילת 2022. מה להערכתך צפוי בהמשך?
"2020 ו-2021 היו שנות שיא בשוק ההון האמריקאי בכלל ובבורסת ניו יורק בפרט. המחצית הראשונה של 2022 הייתה הרבה יותר שקטה. היסטורית, יש קורלציה הפוכה בין תנודות בשוק ל-IPO, כי חברות שמתכוננות לצאת לשוק הציבורי רוצות כמה שפחות סיכונים, והרבה חברות בתקופות כאלה מעכבות את היציאה.
"התנודתיות היום נובעת משלושה גורמים קשורים: ראשית, האי-ודאות סביב צעדי הפד - השיעור, התזמון והתדירות של העלאת הריבית והצעדים נגד אינפלציה. שנית, הגיאופוליטיקה, החל מקשיי שרשרת האספקה בסין ועד להשפעה על מחירי האנרגיה והמזון בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה, אלה דברים שמשפיעים גם על מבנה העלויות של חברות. הגורם השלישי זה ה'שיפט' ממה שראינו בשנים הקודמות - משקיעים מתמקדים פחות בצמיחה בשורה העליונה, ויותר ברווחיות - EBITDA, תזרים חופשי, רווח נקי למניה. כל זה גרם להאטה בשוק ההנפקות.
"עם זאת דברים מסתדרים, ולפעמים במהירות. יש חברות שממשיכות לרצות לצאת לשוק הציבורי ולהתכונן לכך, ולא אהיה מופתע אם נראה כמה חברות יוצאות לשוק במחצית השנייה של 2022. אני לא מצפה שזה יהיה בגודל ובווליום של העסקאות שראינו בשנים קודמות, אבל חברות הולכות לשוק הציבורי מסיבות שונות, וחברות איכותיות מגיעות לשוק לפי לוחות הזמנים שלהן".
"יש לנו מחויבות לקהילה העסקית של ישראל"
יהיו גם הנפקות מישראל בחודשים הקרובים?
"יכול להיות. ממשיכה להיות התרגשות סביב חברות שיוצאות מישראל. הרבה מהחברות שמשנות את האופן שבו או עובדים וחיים, הן עם קשר חזק לקהילה העסקית בישראל. בשנים האחרונות הגיעו לבורסת ניו יורק כמה חברות מכמה סקטורים - החל מחברת התובלה הימית צים ועד חברת הטכנולוגיה ריסקיפייד , וכל מה שבין לבין. משקיעים בהחלט מתרגשים מחברות עם דינמיקה של חדשנות. אנחנו מאוד גאים בקהילה המדהימה של חברות ישראליות שנסחרות ב-NYSE. השווי המצרפי של החברות שנסחרות אצלנו והמטה שלהן בישראל הוא מעל 50 מיליארד דולר, והן מעסיקות מעל 60 אלף עובדים. יש גם הרבה חברות עם קשרים עמוקים לישראל, כמו למשל סנטינל וואן שהנפיקה בדיוק לפני שנה, בהנפקת אבטחת הסייבר הגדולה ביותר בהיסטוריה בארה"ב".
טאטל מחמיא להייטק הישראלי ואומר כי "ישראל עשתה עבודה נהדרת בבניית אקוסיסטם פרו-יזמי, פרו-עסקי, פרו-טכנולוגי. יש תמיכה ביזמים האלה שמגיעים מסקטורים שונים, כשהם משיקים את הפעילות שלהם מישראל ומתרחבים ברחבי העולם. ליזמים ישראלים יש הבנה אקוטית של התפתחות עסקית ובניית מוצרים שנתפרים לענות על הצרכים הנוכחיים והעתידיים".
עד לפני מספר שנים, היעד המרכזי של חברות ישראליות שתכננו לצאת להנפקה בחו"ל היה נאסד"ק. בשנים האחרונות NYSE נמצאת יותר על המפה. איך זה קרה?
"יש לנו מחויבות עמוקה לקהילה העסקית של ישראל. יש לנו צוות של כמעט 300 איש במשרדים בת"א, וזה משקף את המחויבות שלנו לאזור. דבר נוסף הוא שהרבה מהחברות בישראל מתחומי התוכנה ואבטחת הסייבר, מחפשות להרחיב את עסקיהן בארה"ב ובעולם, וכשחושבים על קהילת החברות של NYSE - שהחברות שנסחרות בה מהוות חלק ניכר מהוצאות ה-IT בעולם - אפשר להבין שחברות יכולות להשיג שותפים עסקיים ככה".
טאטל מוסיף שבתקופה תנודתית כמו היום זה אף מודגש יותר, משום שלדבריו בורסת ניו יורק מציעה לחברות הנסחרות בה שוק איכותי יותר, למשקיעים בה יש ניסיון רב והחברות יכולות להפחית את העלות של הנגישות שלהן להון. "יש פחות תנודות, ה-Spread (המרווח בין מחירי הקנייה והמכירה) צמוד יותר ויש יותר נזילות. החברות מקבלות מאיתנו את חוויית השוק הכי טובה", הוא אומר.
מלבד נאסד"ק, מי הבורסות שמהוות תחרות מרכזית עבורכם?
"הייתי אומר שהרבה בורסות מהאבים פיננסיים שונים מסתכלות על השוק הישראלי, וזו עדות לעסקים המלהיבים שמוקמים בישראל. אך בסופו של יום השוק האמריקאי נשאר עם הנזילות הגבוהה ביותר, בסיס המשקיעים הנרחב ביותר, והוא ימשיך להיות השוק המועדף לחברות המובילות בישראל".
"טוב שיש כמה דרכים להגיע לשוק הציבורי"
השנתיים שעברו היו שנות שיא בהנפקות, אך גם בכל הנוגע לתופעת ה-SPAC: חברות שאין להן פעילות, המגייסות כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת. מאות חברות SPAC גייסו סכומי עתק בוול סטריט ב-2020-2021. לאחר הגיוס הן מחפשות יעדים לרכישה, חברות פרטיות שהמיזוג עם ה-SPAC יהפוך אותן לחברות ציבוריות בלי צורך בהליך של הנפקה רגילה.
הנפקת למונייד ב־NYSE / צילום: אתר החברה
עם זאת, לאחר תקופה של הייפ גדול ב-SPAC, השוק התקרר מאוד. מספר ההנפקות ירד בעשרות אחוזים, והמשקיעים כבר פחות נלהבים להשתתף בהנפקות ובמיזוגים האלה. "אני חושב שבאופן כללי, העובדה שיש יותר דרכים להגיע לשוק הציבורי ושחברות והמשקיעים בהן יכולים למצוא את הדרך שתואמת להם, זה דבר טוב", אומר טאטל. "זה יכול להיות IPO, רישום למסחר (direct listing), SPAC או מוצרים פוטנציאליים אחרים שיגיעו.
"2020-2021 היו תקופת שיא ל-SPAC. ראינו הפסקה בריאה בשוק הזה, שבחלקה נובעת מהצעות שהעלתה ה-SEC (רשות ני"ע האמריקאית, שח"ו) כדי להבטיח שהסביבה הרגולטורית מתפתחת בהתאם לשוק".
ייתכן שחלק מהחברות שמוזגו ל-SPAC הגיעו מוקדם מדי לשוק הציבורי?
"אני לא רוצה לצאת בהצהרות. יש חברות איכותיות מאוד שהגיעו, ואולי יש גם כאלה שלא בהכרח היו מוכנות לשוק הציבורי. נמשיך לראות לאורך זמן איך המשקיעים מגיבים".
הנפקות של חברות SPAC חדשות זה משהו שעוד נמשיך לראות?
"אני לא מצפה לראות את היקפי ההנפקות של SPAC כפי שראינו בעבר".
לאחר הירידה בשוויי חברות בחודשים האחרונים, אתה מעריך שנראה יותר מיזוגים ורכישות? אולי יותר ניסיונות להשתלטויות עוינות?
"בתגובה ל-sell-off האחרון, לא אופתע אם חברות יפעלו באופן אופורטוניסטי לרכוש או להתמזג עם חברות ציבוריות או פרטיות שיתאימו לאסטרטגיה שלהן. בהחלט יהיו הזדמנויות להפיק תועלת (to capitalize) מהירידות האחרונות בשוק".
"השווקים ימשיכו לנוע בין שני קצוות"
טאטל הגיע ל-NYSE לפני 15 שנה. באתר האינטרנט של ICE, החברה האם של הבורסה, נכתב כי הספיק בשנים אלו למלא שורה ארוכה של תפקידים, בהם מנהל התפעול הראשי. לבורסה הוא הגיע ממקום מפתיע למדי: ה-Department of State (משרד החוץ של ארה"ב). "יש לי מזל רב להיות חלק מ-NYSE כבר 15 שנים. הגעתי ממחלקת המדינה, שם עבדתי בצמידות למזכירת המדינה דאז קונדוליסה רייס ואחרים. בין הדברים הרבים שלמדתי בחוויה שלי בסקטורים הפרטי והציבורי, זה שלכל מדינה יש דגל, צבא ובורסה, וששוקי ההון יכולים למלא תפקיד גדול בהובלת צמיחה כלכלית, ולספק הזדמנויות כלכליות ברחבי העולם".
כבעל ניסיון גם בתחום מדיניות החוץ וגם בתחום השווקים, האם אתה מעריך שאנחנו נכנסים לתקופה שונה שבה נראה ירידה בגלובליזציה?
"בכל דבר בעסקים, בשווקים ובכלל בחיים, הדברים נעים בין קצה אחד לשני. עברנו מתקופה של גלובליזציה מואצת ליותר לוקאליזציה, אך עם הזמן אני מעריך שהשווקים ימשיכו לנוע בין שני הקצוות של הספקטרום".
תעודת זהות: NYSE - בורסת ניו יורק
תחום פעילות: מסחר בניירות ערך
היסטוריה: הוקמה ב-1792, חגגה בחודש שעבר 230 שנות פעילות. מאז 2007 נשלטת על-ידי חברת Intercontinental Exchange שנסחרת בעצמה בבורסת ניו יורק לפי שווי של 53.8 מיליארד דולר. נשיאת הבורסה היא לין מרטין.
נתונים: בבורסה נסחרות מעל 2,400 חברות. ב-2021 היא רשמה שיא במספר ההנפקות והרישומים למסחר, עם חברות בשווי מצרפי של טריליון דולר. חברות ישראליות בולטות שנסחרות בה: ICL, טבע, צים וסנטינל וואן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.