נתוני האינפלציה הגבוהים בארה"ב מסמנים - שיא המשבר כנראה עוד לפנינו

בארה"ב ציפו שמדד המחירים לצרכן בחודש יוני ישקף קצב עלייה שנתי של 8.8%, אך הנתונים הרשמיים הוכיחו כי המצב חמור אף יותר ושברו שיא של 41 שנה • מי שציפה להורדת הרגל מהגז בנוגע להעלאות הריבית, עשוי להתבדות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Kevin Wolf
יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Kevin Wolf

נתוני האינפלציה המאכזבים שפורסמו אתמול (ד') בארה"ב, שמהווים שיא של 41 שנה, עקפו את הרף העליון של התחזיות המוקדמות של הכלכלנים בשוק (8.8%) - ומצביעים כי מוקדם לדבר על שיאה של האינפלציה. מדד המחירים לצרכן האמריקאי עלה ביוני ב־1.3%, בהובלת מחירי הדלק שזינקו ב־60%, וכן שכר הדירה. בכך, קצב האינפלציה ב־12 החודשים האחרונים בארה"ב עלה מ־8.6% במאי ל־9.1% ביוני.

אינפלציית הליבה, כלומר האינפלציה בנטרול אנרגיה ומזון, טיפסה ביוני ב־0.7%. ניתן לנסות לשאוב אופטימיות מנתונים אלו, שכן בחישוב שנתי מדובר בירידה מ־6% במאי ל־5.9% ביוני. אלא שגם נתון זה היה גבוה מהצפוי, כאשר החזאים בשוק ציפו לעלייה מתונה יותר של 5.7%.

 

נראה כי האינפלציה הגבוהה תכתיב מינון גבוה של העלאות ריבית מצד הפד האמריקאי. המשך עליית האינפלציה צפוי לגרור את המשך הידוק המדיניות המוניטרית של הפד, וסביר כי הנתונים הגרועים מהצפוי יביאו את הפד להגביר את קצב העלאות הריבית. לאחר פרסום הנתונים המאכזבים, בשוק חוזים סיכויים של 42% כי הפד יקפיצו בהודעה הקרובה ביולי את הריבית ב־1%. כמו כן, הסיכויים להעלאת הריבית בגובה של 0.75% עומדים על 79%.

מחירי האנרגיה זינקו במדד חודש יוני ב־7.5%

נתוני האינפלציה הגבוהים נתמכים בזינוק של מחירי הנפט בחודש יוני. מהנתונים עולה כי מדד מחירי האנרגיה קפץ ביוני ב־7.5%, לעומת 3.9% במאי. בד בבד, המדד כעת גבוה ב־41.6% מרמתו בחודש המקביל בשנה שעברה. למעשה, מדובר בזינוק השנתי החד ביותר מאז 2005.

תחנת דלק באוהיו / צילום: Associated Press, Gene J. Puskar
 תחנת דלק באוהיו / צילום: Associated Press, Gene J. Puskar

עם זאת, גם בנטרול ההשפעה הזו רואים כי האינפלציה מחלחלת למגזר השירותים. תמונת המאקרו שניצבת מול מקבלי ההחלטות בבנק האמריקאי כוללת שוק עבודה הדוק, שמאופיין ברמות שפל באבטלה ובעליות שכר בקצב גבוה - מה שבא לידי ביטוי בהאצה באינפלציית השירותים.

הירידה במחירי הסחורות מהשיא, כפי שנרשמה לאחרונה, מעבירה את הפוקוס לעבר הגורמים שמניעים את האינפלציה, כמו שיבושים מצד ההיצע, אל עליות המחירים במגזר השירותים. "בכדי למתן את אינפלציית השירותים, שמהווה קרוב ל־60% ממדד המחירים לצרכן, נדרשת האטה בקצב עליית השכר. התפתחות שמלווה בעלייה באבטלה ובמיתון", אמר רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי.

צינון שוק העבודה האמריקאי ללא גלישה למיתון הוא האתגר הגדול שעומד בפני הפד, כאשר התמהיל הנוכחי של שפל באבטלה של 3.6% ואינפלציה גבוהה לא מבטיחים "נחיתה רכה", כפי שהפד היה מעוניין שיקרה. דוח התעסוקה הראשוני בארה"ב ליוני המשיך להצביע על שוק עבודה הדוק, תוך שנוספו 372 אלף משרות חדשות - מעל לצפי בהובלת ענפי השירותים. מעבר לכך, האינפלציה שוחקת את השכר בארה"ב, כאשר נתוני השכר השעתי של יוני עודכנו מטה ב־1% - לירידה של 3.6% ביוני.

"המצב הנוכחי של שוק העבודה בארה"ב הוא של שוק מחומם המאופיין בשיעור אבטלה נמוך, שיעור משרות פנויות גבוה וקצב עלייה גבוה בשכר. התרחיש אליו מכוון הפד הוא של צינון הביקושים באופן שימתן את הביקוש לעובדים (כלומר, יוריד את שיעור המשרות הפנויות), אך לא יוביל לעלייה משמעותית באבטלה. ניסיון העבר אינו מעודד במיוחד, כך ששילוב של אינפלציה גבוהה, אבטלה סביב רמות שפל ועקום איגרות חוב שטוח, היווה תמהיל המעלה באופן משמעותי את ההסתברות למיתון במהלך השנה הקרובה", הוסיף גוזלן.

נראה כי בדילמה שבין המשך עליית האינפלציה לבין האטת הכלכלה, נתוני מדד המחירים לצרכן האמריקאי המעודכנים לא ישנו את סדרי העדיפויות של הבנק המרכזי האמריקאי, שהרי מבחינתם האינפלציה היא המטרה מספר אחת. בפד צפויים לעבור להעלאות ריבית בקצב גבוה יותר. הם מעדיפים לשלם מחיר בטווח הקצר בדמות העלאות הריבית, במטרה להוריד את סביבת האינפלציה לעבר היעד של 2% - גם במחיר של מיתון בשנה הקרובה.

קרן המטבע: הימנעות ארה"ב ממיתון מאתגרת

קרן המטבע הבינלאומית חתכה שוב את תחזית הצמיחה לכלכלה האמריקאית, הפעם בשל התקררות בהוצאות הצרכנים. מטעמה הזהירו כי הימנעות ממיתון בארה"ב היא "מאתגרת במיוחד". קרן המטבע צופה לכלכלה האמריקאית צמיחה של 2.3% ב־2022, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 2.9%. בה בעת, קרן המטבע הנמיכה את התחזיות לצמיחה של 1% בלבד ב־2023, לעומת תחזית קודמת לקצב צמיחה של 1.7%.

אולם, בקרן המטבע הנמיכו באופן דרמטי את תחזית האינפלציה לארה"ב - וצופים כי הליך צמצום המדיניות המוניטרית של הפד יביא להורדת האינפלציה ל־1.9% ברבעון הרביעי של 2023. התחזית הקודמת לסוף השנה הבאה הייתה לאינפלציה של 6.6%. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת שכאשר האינפלציה כה גבוהה, נראה כי הנטייה לחשוב על האינפלציה בארה"ב כמשהו זמני, שעוד מעט תרד ל־2% מעצמה או בעקבות האטה - מעט תלושה מהמציאות ומהווה יותר משאלת לב.

"ההפנמה המאוחרת של אופי האינפלציה בארה"ב, בפרט ברבעון האחרון של 2021, הובילה את הפד לפגר באופן ניכר אחר ההתפתחויות ולהילוך מהיר יותר של העלאות ריבית, שצפוי לאפיין גם את המחצית השנייה של השנה", הסביר רפי גוזלן הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי. "בהתחשב בכך שהשינויים באינפלציה מושפעים במידה ניכרת על ידי צד ההיצע רק הופכים את ההתמודדות למורכבת יותר. אם במהלך הקורונה היו אלו השיבושים בשרשרת האספקה שהובילו לעלייה במחירי המוצרים התעשייתיים, הרי שהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה הובילה לעלייה חדה במחירי האנרגיה והסחורות החקלאיות, התפתחות שמקשה על תהליך הירידה באינפלציה".

המלחמה באוקראינה "תומכת" בריסון המוניטרי

גוזלן הוסיף כי כל עוד המלחמה תימשך, היא צפויה "לתמוך" בעוצמת ריסון מוניטרי גבוהה יותר. "לאחרונה נרשמה ירידה במחירי הסחורות, אך הדגש הוא על מחירי המתכות שרגישים יותר להיחלשות הצמיחה עולמית, ובפרט להאטה בסין, אליה הצטרפו גם מחיר הסחורות החקלאיות, שהובילו עד כה לעלייה מהירה במחירי המזון. לעומת זאת, מחירי האנרגיה, שמאופיינים בתמסורת מהירה יותר לאינפלציה, נותרו עד כה ברמות גבוהות (ובאירופה אף נרשמה לאחרונה האצה במחירי הגז), התפתחות שמקשה על ירידה באינפלציה".

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיע ארצה באותו היום של פרסום נתוני האינפלציה, אבל הוא לא יפספס את השפל ברמת הפופולריות שלו לקראת בחירות האמצע. הפופולריות של ביידן נמצאת בשפל חמור מזו שנרשמה אצל קודמו דונלד טראמפ, לאחר אותו "קילומטרז'" בחדר הסגלגל.

מטרת הביקור של ביידן במזרח התיכון ככלל ובערב הסעודית בפרט היא לצנן את היחסים מול ריאד. בין השורות ניתן להבין כי נשיא ארה"ב מעוניין לגרום להם להגביר את קצב הפקת הנפט, כך שהגדלת ההיצע תביא להורדת מחיר הנפט. בינתיים, חששות מהאטה וממיתון אפשרי בכלכלה העולמית הביאו להערכות לירידה בביקושים - מה שהוביל לירידת מחיר הנפט אל מתחת ל־100 דולר לחבית. ההתפתחות הזו עשויה להקל על לחצי האינפלציה בהמשך, אם כי נתוני האינפלציה האחרונים מלמדים כי קשה לגבש תחזיות, ואולי אף כדאי להנמיך ציפיות.