בסוף 2022 צפויים הישראלים להיכנס לראשונה לסניפים של קרפור הצרפתית - הרשת המובילה באירופה. אלקטרה מוצרי צריכה, בעלת השליטה ביינות ביתן, שרכשה בעבר את רשת מגה, חתמה על הסכם זכיינות עם קרפור והצהירה כי תסב 90% מחנויות מגה-ביתן לסניפים של הרשת הצרפתית בתוך שלוש שנים.
זו פעם ראשונה שרשת מזון בינלאומית עתידה להיכנס לישראל, ובעבור שופרסל - רשת השיווק הגדולה בישראל, שלה נתח שוק של כ-20% - ייתכן שמדובר באיום של ממש. לא ברור עדיין אם קרפור תצליח להתחרות מול שופרסל בגזרת המחיר, אבל ייתכן שתוכל לתת פייט בגזרת חוויית הקנייה, שברוב המרכולים בישראל היא אינה מוצלחת. הצרכנים, מצדם, ישמחו להתנסות בחוויית קנייה מסוג חדש, ועשויים להצביע ברגליים.
השאלה היא אם שופרסל תגיע מוכנה לתחרות מול קרפור. בחצי השנה האחרונה היא חוותה טלטלות רבות בצמרת החברה, וגם ביצועיה הכלכליים בירידה. המקור לזעזועים בחברה נעוץ במינוי של יקי ודמני ליו"ר שופרסל באוקטובר 2020. המינוי התרחש על רקע מכירת חלקה של בעלת השליטה לשעבר ברשת, דיסקונט השקעות, אז בשליטת אדוארדו אלשטיין, לידי הגופים המוסדיים. די מהר התגלעו חיכוכים בין ודמני לבין המנכ"ל הדומיננטי והוותיק של שופרסל דאז, איציק אברכהן, מה שהסתיים בהתפטרותו של אברכהן בתחילת השנה. אך בתוך חודשים ספורים אברכהן הצליח לסלול את דרכו חזרה לרשת, והפעם כיושב-הראש שלה. ודמני, בשלב זה, כבר היה מחוץ לתמונה.
"הגיבור" השלישי בסאגה הזו - אולי נכון יותר לתארו כאנטי-גיבור, הוא עופר בלוך, לשעבר של חברת החשמל, נייר חדרה, נטפים, yes ואחרות. הוא החל לכהן כמנכ"ל שופרסל במאי האחרון, אך כמינוי של ודמני וכשבאופק מסתמנת חזרתו של אברכהן, היה נראה שזמנו בחברה קצוב. ואכן, באחרונה הודח בלוך בידי דירקטוריון החברה במהלך כוחני ובמילים קשות כמו: "לא הראה מובילות, יכולת הנהגה ורעב מקצועי". בלוך לא נשאר חייב, ובמכתב משלו קרא לחברי הדירקטוריון "מריונטות", ואף הוסיף: "מכתב הזימון לשימוע נכתב בצורה צינית וזדונית. כולו השמצות חסרות בסיס".
אברכהן, שמונה ליו"ר שופרסל ביוני, מינה בימים האחרונים מנכ"ל חדש מתוך הקבוצה: אורי וטרמן, שנחשב לבן-טיפוחיו ומשמש בחמש השנים האחרונות כמנכ"ל Be, רשת הפארם של שופרסל. שופרסל, שמובילה היום באופן ניכר על מתחרותיה עם נתח שוק של כ-20% בתחום קמעונאות המזון, נערכת כאמור לתחרות הגדולה שצפויה להגיע בסוף השנה, עם הגעתה של קרפור לישראל.
בחזרה לבלוך. הוא סיים את הקדנציה עם ראש מורכן אבל עם כיסים מרופדים. הוא קיבל משופרסל "מנצח זהב" של תשעת חודשי עבודה, ובסך-הכול כ-2 מיליון שקל על חודשיים של עבודה.
לעת עתה הסאגה בשופרסל הסתיימה, אבל מותירה אחריה שאלות רבות: מה בדיוק אירע מאחורי הקלעים של הדחת בלוך? איך מקרים שבהם מנכ"לים מסיימים קדנציות קצרות בחברות ציבוריות עם "מצנחי זהב" נדיבים במיוחד, משפיעים עלינו, הציבור? וכן נשאל: מה הסיכוי שקרפור אכן תהיה המפץ הגדול שישנה את מאזן הכוחות בשוק? כל התשובות בפרק השבוע של "הצוללת של גלובס".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.