ההחלטה של איירון סורס לחתום על עסקת המיזוג עם ענקית פיתוח המשחקים יוניטי לא עוברת בשקט. הסיבה העיקרית היא העבר של איירון סורס. החברה ידועה היום בעיקר בזכות הפתרונות שלה להטמעת פרסומות במשחקי מובייל, אלא שבעשור הקודם המוצר המכניס ביותר של החברה היה אינסטולקור (InstallCore), כלי להתקנת תוכנות למחשבים ביתיים. מנוע זה ספג ביקורות רבות במהלך השנים והואשם בכך שהוא משתיל במחשבים נוזקות שונות, כמו תוכנות שמקפיצות אוטומטית פרסומות. אינסטולקור אף סווג על ידי מיקרוסופט וחברות אבטחה שונות ככלי מזיק שמחדיר קבצים ומשנה הגדרות במחשבי המשתמשים.
■ "מתמזגת גם כדי לייצר תקווה לעובדים": לאיירון סורס לא נותרו הרבה ברירות מלבד מיזוג
■ איירון סורס מתמזגת בשווי נמוך בכ-60% מזה שבו נכנסה אשתקד לוול סטריט
פעילות כלי התקנות זה אומנם הופסקה על ידי איירון סורס ב-2020, כפי שנחשף בתחקיר גלובס אשתקד, אך היא עומדת כעת במוקד ההתנגדות לעסקת המיזוג הגדולה בין חברת פיתוח המשחקים יוניטי לבין החברה הישראלית, שהוכרזה בשבוע שעבר - עסקת רכישת מניות ששוויין הנוכחי 4 מיליארד דולר.
ההתנגדות מגיעה ממפתחי משחקים עצמאיים, הלקוחות של מנוע פיתוח המשחקים יוניטי, שמתנגדים למיזוג איירון סורס, שאותה הם מכנים "מפיצת נוזקות". חלק מאותם מפתחים, וביניהם דמויות מרכזיות בתעשיית הגיימינג, הודיעו כי בכוונתם לנטוש את יוניטי ולעבור לפתח משחקים בפלטפורמות מתחרות.
אתר הטכנולוגיה האמריקאי הנחשב "פרוטוקול" הגדיר זאת השבוע בתור "משבר יחסי הציבור הגדול ביותר שיוניטי התמודדה איתו". גם אם קיים סיכוי קלוש שמרד זה של מפתחים עצמאיים יגרום לביטול המיזוג, שאמור להיות מושלם סופית ברבעון הרביעי של השנה - עדיין מדובר בפרשה ששוחקת את האמון במותג של יוניטי שנכון לשנה שעברה שימש 61% ממפתחי המשחקים בעולם.
מאז ההודעה על המיזוג ירדה מניית יוניטי ב-13%. לירידה זו יש השלכות גם עבור איירון סורס ובעלי מניותיה שאמורים להחזיק 26.5% מהחברה הממוזגת בהשלמת העסקה.
ביום הדיווח על המיזוג, העסקה שיקפה לאיירון סורס שווי של 4.4 מיליארד דולר, פרמיה של 74% על המחיר הממוצע של מניית איירון סורס ב-30 הימים שלפני. בעקבות ירידת מניית יוניטי, משקפת כעת העסקה לאיירון סורס שווי של 4 מיליארד דולר בלבד.
איירון סורס נכנסה לפני שנה לבורסת ניו יורק כחלק ממיזוג ספאק לפי שווי של 11.1 מיליארד דולר, אך מאז קרסה מנייתה כחלק מהנפילה הכללית במניות הטכנולוגיה, ונכון להכרזה על המיזוג שוויה היה 2.3 מיליארד דולר.
הביקורת: "התערבבות עם נבלים־רשעים"
למפתחי המשחקים לא לקח זמן רב לעלות את העבר של איירון סורס. עוד ביום הכרזת העסקה, צייצה מפתחת משחקים דנית בשם אנדריה גאיטה בטוויטר: "חכו רגע, תנו לי לראות שהבנתי נכון, יוניטי מתמזגת עם חברה הידועה בעיקר במערכת הפצת נוזקות?", כתבה גאיטה בציוץ שצבר 15.5 אלף לייקים. "יצרני מכשירי מובייל, אפל למשל, צריכים לבטוח במנוע (כמו יוניטי - א"ד) ולהיות בטוחים שהוא לא מצמיד דברים רעים למשחק. אז עכשיו יוניטי מתמזגת עם חברה שמתמחה בהצמדת נוזקות".
ראמי איסמעיל, מפתח משחקים מתוקשר מהולנד, צייץ ל-200 אלף עוקביו בעקבות העסקה כי "היית חושב שכל מה שיוניטי צריכה לעשות זה לשמור על הרצון הטוב, להמשיך לשפר את המנוע שלה ולא להתערבב עם נבלים-רשעים".
ביוניטי הגיבו לטענות שסוקרו בהרחבה בימים האחרונים באתרי הגיימינג בעולם, ומסרו כי פעילות המחשבים האישיים, זאת שבתוכה פותח והופעל אינסטולקור, פוצלה מאיירון סורס "לפני מספר שנים" וכיום החברה ממוקדת במוצרים למפתחי משחקים ואפליקציות. ביוניטי טענו עוד כי איירון סורס "סבלה משחקנים רעים שניסו לנצלה לרעה".
בפועל פעילות המחשבים האישיים המדוברת הפכה לחברת Rise, שגם היא בבעלות בעלי המניות של איירון סורס. Rise פוצלה עם 150 עובדים רק בסוף 2020, חודשים ספורים לפני שאיירון סורס הכריזה על מיזוג הספאק במרץ 2021. אז הסבירו באיירון סורס פיצול זה בהפרדת פעילויות שאינן בליבת הפעילות.
מפטרת עובדים וסוגרת מיזוג במיליארדים
העבר של איירון סורס כמתקינת תוכנות הפך למקור ההתנגדות המרכזי של מפתחי המשחקים, אך הוא אינו הנושא היחיד. יוניטי צמחה ככלי נוח וידידותי עבור מפתחי משחקים עצמאיים ויצרה סביבה קהילה שלהם. אלא שעבור רבים מאותם מפתחים המיזוג עם איירון סורס נתפס כמייצג כיוון שגוי שהחברה והמנכ"ל ג’ון ריקיטלו הולכים בו.
המיזוג עם איירון סורס אמור לחזק את הכלים שיש ליוניטי למוניטיזציה של משחקים ואת היכולת להפיק מהם כסף, עבורה ועבור המפתחים. אך לתפיסת חלק מהקהילה, יוניטי הייתה צריכה להתמקד במקום בפיתוח המנוע והטכנולוגיה שלה, כלומר להתרכז באומנות ולא בביזנס. לוטה מיי, חלק מצוות הפיתוח של סטודיו משחקים עצמאי בשם necrosoft ופרשנית לענייני גיימינג, אמרה בראיון לאתר "Game Developer" כי "יוניטי הוא תאגיד שרק רודף אחרי צמיחה ורוצה להיות היוניקורן הבא בעמק הסיליקון והוא יהרוג עצמו בדרך לשם. אנחנו נמצאים במסלול הזה כבר זמן רב וזה מגיע לנקודת שבירה עם הקהילה".
ביקורת נוספת מתייחסת לכך שרק בחודש שעבר, רגע לפני העסקה, נודע כי יוניטי מפטרת 4% מכוח האדם שלה. "יוניטי מפטרת מאות עובדים ואז סוגרת עסקת מולטי-מיליונים למיזוג עם חברה שמפיצה נוזקות. לא ראיתי התאבדות תאגידית כזאת כבר הרבה זמן", צייץ היוטיובר הקנדי מוטהר אנאס, שעוסק בגיימינג וטכנולוגיה.
המנכ"ל: המגיבים? "Fucking Idiots"
ייתכן שהמשבר התדמיתי לא היה מתנפח כל כך אלמלא החליט מנכ"ל יוניטי להתראיין לאתר PocketGamer.biz ולהגיב על חלק מהטענות כלפי העסקה. ריקיטלו טען בראיון שהחברה לא ממש פיטרה עובדים, ובפועל חצי מאלו שמשרתם בוטלה נקלטו בתפקידים אחרים ביוניטי.
אולם התשובה הבעייתית ביותר של ריקיטלו הגיעה כשנשאל על המיקוד של יוניטי בפרסום ורצונה של החברה להציע פידבק מתמיד למפתחים על איך הם יכולים להרוויח יותר מהמשתמשים שלהם. ריקיטלו השווה את המפתחים שמתנגדים לכך ליצרני מכוניות קלאסיות כמו פרארי, שמתעקשים להמשיך להשתמש בשיטות ייצור מיושנות. "יש חלק קטן מתעשיית המשחקים שעובד כך, ואלו האנשים שאני הכי אוהב להתווכח איתם בעולם. הם אנשים מבריקים וטהורים אבל הם גם כמה מהאדיוטים (Fucking Idiots) הכי גדולים".
הביטוי לא התקבל היטב ולאור הרעש שעוררה התשובה טען בתחילה ריקיטלו כי מדובר במאמר "קליקבייט" שהוציא דברים מהקשרם. אחרי שזה לא עזר, הוא פרסם בטוויטר התנצלות ארוכה על בחירת המילים הגסה שלו. רק שהנזק, לפחות התדמיתי, כבר נעשה.
מאיירון סורס לא נמסר תגובה עד סגירת הגיליון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.