כך פגעה התנודתיות בשווקים בחברה של וורן באפט

ברקשייר הת'אוויי שבשליטת באפט מציגה הפסד של כ-44 מיליארד דולר ברבעון, לעומת רווח של 28 מיליארד דולר ברבעון השני אשתקד • באפט עצמו אמר כי הוא מעדיף להסתכל על הרווחים התפעוליים כדי לאמוד את ביצועי החברה, ואלו גדלו בכל פעילויותיה והסתכמו ב־9.3 מיליארד דולר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik
וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

הרווחים של חברת ההחזקות ברקשייר הת'אוויי  ירדו ברבעון השני, כשהטלטלות בשוק לא פסחו על תיק ההשקעות העצום של החברה. לחברה מאומהה, נברסקה, עסקים מגוונים, מחברת הביטוח Geico (גייקו) ותעשיינית מסילות הברזל BNSF, ועד יצרנית ביגוד הספורט Brooks (ברוקס). ההפסד הרבעוני היה 43.8 מיליארד דולר, המשקף הפסד של 29,754 דולר למניית החברה מסוג A. לשם ההשוואה, בתקופה המקבילה אשתקד הציגה ברקשייר רווח של 28.1 מיליארד דולר, כלומר כ־18,488 דולר למניה (ברקשייר הת'אוויי נוטה להפסיד כששוק ההון בירידות, משום שלה ולחברת הביטוח שלה יש החזקות פיננסיות רבות).

הרווחים התפעוליים, שלא כללו חלק מתוצאות ההשקעות של ברקשייר, עלו ל־9.3 מיליארד דולר, והגידול ניכר בכל יחידות העסקים הגדולות של החברה, כולל מחלקת מסילות הברזל, חברות השירותים והאנרגיה וכן עסקי הביטוח.

מנכ"ל ברקשייר הת'אוויי, וורן באפט, אמר כי הוא מעדיף להסתכל על הרווח התפעולי כדי לאמוד את ביצועי החברה, מכיוון שכללי החשבונאות דורשים לכלול רווחים לא ממומשים והפסדים מפורטפוליו ההשקעות כשהחברה מדווחת על הרווח הנקי. כשהשווקים יורדים, כפי שקרה השנה, זה יכול להשפיע לרעה באופן משמעותי על רווחי ברקשייר, אפילו אם עסקי הבסיס שלה מצליחים.

"אנחנו מאמינים שרווחים והפסדים מהשקעות ונגזרים הם בדרך כלל חסרי משמעות להבנת הדוח הרבעוני או השנתי שלנו, או להערכת הביצועים הכלכליים של עסקינו", נמסר מברקשייר עם פרסום הדוחות.

למרות האינפלציה חלק מהבנות הצליחו לצמוח ברבעון

מדד S&P 500 ירד עד כה השנה ב־13%, אחרי שהאינפלציה הגבוהה ביותר זה שנים כפתה על הפדרל ריזרב הקפצה מהירה של הריבית. העלייה במחיר של כל דבר מהובלת סחורה ועד שכר עובדים וחומרי גלם מכבידה על חברות, כולל אלו הנכללות בפורטפוליו של ברקשייר.

חברת מסילות הברזל למשל חוותה גידול של 20% בעלויות הפעילות ברבעון השני, שהונע במידה רבה על ידי עלייה תלולה במחירי הדלק ובעלות המשכורות.

"במונחים של אינפלציה בחברות שלנו, הרמות שראינו היו יוצאות דופן", אמר באפט בפגישת בעלי המניות השנתית של החברה מוקדם יותר השנה.

 
  

למרות הלחץ של עליית המחירים והצטננות הפעילות הכלכלית, הרבה מהחברות של ברקשייר הצליחו לצמוח ברבעון השני, הודות לגלגול עלויות גבוהות יותר לצרכנים. ב־BNSF גילמו תוספת תשלום על דלק והצליחו להכניס יותר כסף על כל קרון שנוסע על המסילות שלהם, בעוד ש־Forest River, המייצרת רכבים, סירות ואוטובוסים, הצליחה למכור כלים במחירים גבוהים יותר.

חברות אחרות נפגעו מהאינפלציה. ב־Geico נאלצו להוציא יותר על תביעות בתחום הרכב בשל העלייה במחירי המכוניות ומחסור בחלקי חילוף.  

השקעות נרחבות באנרגיה על חשבון רכישה עצמית

אך בינתיים, ברקשייר המשיכה להגדיל את ההשקעותיה בשוק המניות ברבעון השני. עיקר הכסף הלך לתחום האנרגיה, כשברקשייר החלה לרכוש מניות של Occidental Petroluem בפברואר, ובמהירות הפכה לבעלת ההחזקה הגדולה בחברה, עם 17% בסוף הרבעון השני, שגדלה בעקבות רכישות נוספות מאז ל־19% מ-Occidental.

מניות אנרגיה הציגו את הביצועים הטובים ביותר בשוק המניות עד עתה השנה, בשל העלייה במחירי הנפט לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה. אנליסטים צופים שברקשייר תגיע בקרוב לנתח של 20% ב־Occidental, וזה יאפשר לה להתחיל לכלול חלק מהרווחים של חברת הנפט בדוחות הרבעוניים של הקבוצה.

בגלל שברקשייר השקיעה כסף רב במניות, היא האטה את קצב הרכישה העצמית של מניותיה (buyback). החברה הוציאה כמיליארד דולר על רכישה עצמית ברבעון השני, לעומת 3.2 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד.

ההוצאות הללו בקושי הותירו סימן בערימת המזומנים של החברה. בדוח הרבעוני נכתב שיש לברקשייר כ־105.4 מיליארד דולר במזומן ובנכסים שווי ערך בסוף הרבעון, לעומת 106.3 מיליארד דולר בסוף הרבעון הקודם.

רקע: מחברת טקסטיל להחזקות חובקות עולם / שירי חביב-ולדהורן

ברקשייר הת'אוויי היא חברת החזקות עם השקעות בתחומים מגוונים כגון ביטוח, תשתיות, אנרגיה ועוד. החברה מחזיקה בבעלות מלאה או בשליטה על מספר רב של חברות, שנחשבות לחברות בנות שלה - למשל כפי שרכשה בעבר את חברת התעשייה הישראלית ישקר מידי משפחת ורטהיימר. במקביל, ברקשייר גם מבצעת השקעות פיננסיות, שבמסגרתן היא רוכשת אחוזים בודדים בחברות נסחרות (כך למשל החזיקה בכ-4% ממניות חברת התרופות טבע במשך מספר שנים, אך לבסוף מכרה אותן בהפסד).

בעל השליטה בחברה, וורן באפט בן ה-91, גדל באומהה שבנברסקה. אביו היה איש עסקים וחבר קונגרס מטעם המפלגה הרפובליקנית. לפי מגזין פורבס, הונו הנוכחי של באפט קרוב ל-102 מיליארד דולר (החמישי מבין עשירי העולם). כבר כנער הוא רכש מניות, ובשנות ה-60 של המאה הקודמת החל לרכוש מניות של חברת ברקשייר הת'אוויי שפעלה אז בתחום הטקסטיל, ועם השנים הגדיל את ההחזקה בה. כיום שווי השוק של החברה בבורסת ניו יורק הוא 645 מיליארד דולר.