קרנות גידור הבוחרות מניות להשקיע בהן נפגעו בכל העולם במסגרת הירידות בשוק השנה. Marcho Partners, קרן המתמקדת בטק שנוסדה על־ידי מי שפעם היה יד־ימינו של משקיע הטק צ'מאת פליהפיטיה, בולטת לרעה. הקרן, שמשרדיה נמצאים בלונדון ובשיא כוחה ניהלה יותר ממיליארד דולר, ירדה נכון ל־30 ביוני בכמעט 84%, על־פי תקציר ששלחה Marcho למשקיעים - אחד הביצועים הגרועים ביותר לקרן גידור השנה.
■ תחזיות הרווח בוול סטריט צונחות, והמשקיעים שוב נערכים לתנודתיות
■ התחזית של בית ההשקעות בלקרוק: "האופטימיות לא במקום"
הסיבה לתוצאות הגרועות: הימור ממונף על מספר קטן יחסית של מניות צמיחה שטסו גבוה ומאז צנחו בערכן, כמו Shopify וחברת המכוניות המשומשות הבריטית Cazoo Group.
הקרן לא הגיבה לבקשת תגובה, ונציג שענה לטלפון אמר כי מדיניות החברה הייתה לא להגיב לתקשורת.
קרנות גידור לרוב נועדו להימנע מההפסדים החריפים בשוק באופן נרחב יותר על־ידי זה שהן מגדרות את הבחירות שלהן במניות, לרוב בכך שהן מהמרות הימור שורט נגד מניות אחרות.
אבל כשהגאות נסוגה בשוק, ההפסדים בחלק מקרנות הטק היו גדולים במיוחד. Tiger Global Management, אחת הקרנות הגדולות ביותר, ירדה ב־50% במחצית הראשונה של השנה בקרן הדגל שלה, הודות להימורים על חברות כולל Carvana ו־Shopify. החברה אמרה למשקיעים כי היא מאוכזבת מביצועיה, וכי בכוונתה להשיג בחזרה את ההון שהפסידה.
קרן הגידור הטיפוסית שמשקיעה במניות הפסידה 12% במחצית הראשונה של השנה, על־פי חברת מחקר הנתונים HFR, בזמן שמדד S&P 500 היה נמוך ביותר מ־20%, כולל דיבידנדים.
"תוצאה גרועה להפליא"
הביצועים של קרן Marcho Partners היו גרועים משמעותית מכמה קרנות פופולריות המתמקדות במניות טק, למשל קרן הסל Ark Innvation של קתי ווד, וכן ביטקוין. שתיהן ירדו ביותר מ־57% במחצית הראשונה של השנה.
"כל דבר שיש בו את המילה 'גידור' לא אמור ליפול פי שלושה או ארבעה בהשוואה לנכסים", אמר אנדרו ביר, מייסד Dynamic Beta Investments, המנהלת קרנות שמשכפלות את התיקים של קרנות גידור. "מדובר בתוצאה גרועה להפליא".
Marcho הושקה ב־2019 על־ידי קארל אנדרסון, שניהל את מחלקת קרנות הגידור בחברה של פליהפיטיה, Social Capital. אנדרסון יצא לדרך עצמאית לאחר שפליהפיטיה הפסיק לקבל השקעות מבחוץ, וסגר את קרן הגידור ב־2018 כחלק מגל עזיבות של עובדים ממנה.
דובר של פליהיפיטיה סירב להגיב.
אנדרסון הקים קרן קטנה יחסית בלונדון, בסיוע כמה משקיעים, ביניהם חברת־בת של חברת ההחזקות הבלגית Groupe Bruxelles Lambert, שהשקיעה 150 מיליון אירו. דוברת של הקבוצה סירבה להגיב.
הימר על מגוון מניות טק
אנדרסון הימר על מגוון מניות טק, ברובן של חברות תוכנה ופלטפורמות אינטרנטיות, כולל ספוטיפיי ויצרנית משחק המחשב Unity Software ב־2019 ו־2020. הגישה הייתה גישה של ריכוז: הוא החזיק פוזיציות במספר קטן יחסית של מניות והגביר את ההימורים שלו על־ידי מינוף, בערך דולר על כל דולר שהושקע, נכון ליוני 2022, לפי מסמכים ש־Marcho שלחה למשקיעים.
אחרי שבנקים מרכזיים הציפו את השוק בכסף בזמן מגפת הקורונה, והאופטימיות גדלה לגבי רוחב היריעה של הטכנולוגיה, אנדרסון והקרן שלו הרוויחו הרבה. בסוף 2020 הקרן עלתה ב־146% - החזר עצום לקרן גידור - והנכסים תחת ניהולה עברו את הסכום של מיליארד דולר.
כשהמחירים עלו ב־2021, הקרן השקיעה כסף רב בחברות צ'ק פתוח, כולל חברות בניהולו של פליהפיטיה. היא גם הגדילה את ההימור שלה על חברות תוכנה. בתוך כמה חודשים גרועים ומחצית שנייה לא פשוטה ל־SPACs ולחברות הטק, סיימה הקרן את 2021 בירידה של יותר מ־13%.
המים נעשו סוערים שוב ב־2022. לאחר ירידה של 36% בינואר, הקרן הפסידה כסף כל חודש, כולל 20% ביוני.
מניות Shopify, אחת הפוזיציות הגדולות של הקרן, ירדו ב־77% במחצית הראשונה של השנה - כאב שנעשה צורב יותר כשהקרן רכשה עוד מהמניות של החברה בתחילת השנה והכפילה את הנתח שלה ב־Shopify. הימור אחר, על פלטפורמת המסחר המקוון Mercado Libre בארגנטינה, ירד ב־52%.
אבל ההפסד הגדול ביותר היה על Cazoo, חברה שרכבה על גל רכישת המכוניות המשומשות בזמן המגפה ונרשמה כחברה נסחרת על־ידי מיזוג עם SPAC ב־2021 בהערכת שווי של כ־8 מיליארד דולר. בעוד ש־Cazoo דיווחה מוקדם יותר כי המכירות יעלו במשך שנים, ההכנסות שלה היו נמוכות מהתחזיות, וההפסדים עוד יותר גדולים, בגלל שהמרדף אחר מכוניות משומשות שאפיין את ימי המגפה דעך.
מניות קרן Marcho ב־Cazoo היו שוות 15 מיליון דולר נכון ל־30 ביוני, לעומת 125 מיליון בתחילת השנה, על־פי חישובי FactSet.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.