עיריית אשדוד ועמותת "שומרי הבית" יוצאות למאבק נגד החלטת המשרד להגנת הסביבה להרחיב את השימוש בתחנת הכוח אשכול, תחנה מיושנת הנחשבת לאחת המזהמות בישראל. בימים אלה מתקיים הליך במסגרתו נשקלת האפשרות להרחבה משמעותית נוספת של שעות פעילות התחנה, למרות ההשלכות הסביבתיות והבריאותיות הגלומות בכך. הסיבה: חברת החשמל ומשרד האנרגיה לא הצליחו לעמוד במועד השבתת חלק מיחידות היצור הפחמיות, ודרשו מהמשרד להגנת הסביבה להקל אישורי פליטה של תחנת כוח מזהמת הפועלת על בסיס גז בטכנולוגיה מזהמת, בכדי להפחית את עלויות רכש הפחם.
בחודש יולי, פנו משרד האנרגיה ורשות החשמל למשרד להגנת הסביבה, וטענו כי ייתכן שבשל מגבלת היתר הפליטה של תחנת הכוח הגזית באשכול, במסגרתו מוגבלת פעילות התחנה באופן שמפחית את פעילותה המזהמת, "קיים שימוש עודף ביחידות הפחמיות". מדובר בתחנות ייצור מיושנות שנועדו להיסגר, אך כעת דווקא פעילותן מתרחבת.
מנכ"ל משרד האנרגיה דרש מהמשרד להגנת הסביבה לתקן את היתר הפליטה של התחנה לטווח הארוך, כך שתוכל לפעול שעות רבות יותר. זאת, למרות שבתחנה פועלות ארבע יחידות יצור ישנות וללא מתקני הפחתת פליטות ולכן הן מזהמות את האוויר באופן משמעותי וגבוה יותר מאשר כמעט כל יחידות הייצור הקיימות במשק החשמל. זאת, למרות שרמת הפליטה של תחמוצות חנקן ושל חלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) מהיחידות באשכול גבוהה יותר מאלו של יחידות היצור הפחמיות הפועלות עם סולקנים המפחתים פליטות.
"יש כאן הפרת הסכמים ברורה"
בשל השפעתן המזיקה של היחידות המזהמות והסיכון הרב שהן גורמות לאדם ולסביבה, הוגבל היקף ההפעלה השנתי של היחידות ונקבע על סך מצטבר של 9,200 שעות בשנה. במשרד להגנת הסביבה נעתרו כאמור לבקשה להרחיב את הפעילות בשבועות הקרובים את ארבע היחידות בתחנת הכוח המזהמת ל-2,000 שעות נוספות (סך כל תוספת שעות ההפעלה לכלל הטורבינות בתחנה). אלא שכעת, לפי עיריית אשדוד ואיגוד ערים אשדוד חבל יבנה, במשרד האנרגיה ובחברת החשמל דורשים מהמשרד להגנת הסביבה לאפשר לתחנה לפעול בתוספת של 10,000 שעות הפעלה, תוך חריגה משמעותית מאוד מהיתר הפליטה - תוך הכפלה למעשה של זמן הפעילות של התחנה.
ראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי, טוען כי "יש כאן הפרת הסכמים ברורה", ודורש מהשרה תמר זנדברג לעצור לאלתר כל החלטה להרחבת פעילות היחידות המזהמות מעבר לתנאי הבסיס של היתר הפליטה. זאת, עד קיום ישיבה עם נציגי הרשות המקומית, במהלכה יוצגו מלוא המידע והמשמעותיות הסביבתיות והבריאותיות הנובעות מן ההחלטה להרחיב את הפעילות האמורה.
למרות שמדובר בהחלטה בעלת משמעות בריאותית וסביבתית עבור תושבי האזור, במשרד להגנת הסביבה נעתרו לבקשת משרד האנרגיה, מבלי להיוועץ עם העירייה. כעת, במכתב התראה בטרם פתיחת הליכים משפטיים, דורשות העירייה ועמותת 'שומרי הבית' מהמשרד להגנת הסביבה לקיים את חובתו החוקית ולערוך בעניין הליך שיתוף ציבור בהתאם לחוק אוויר נקי. במסגרת ההליך, דורשת העירייה לומר את דברה וכך להביא גם מומחים מטעמה לדיון בהחלטה, בטרם תתקבל. בנוסף, עולה הדרישה כי בשל ההשפעות הבריאותיות הקשות של היחידות המזהמות לא תתקבל כל החלטה ללא התייעצות עם משרד הבריאות.
"העצמת הפגיעה אינה מובנת כלל"
אזור התעשייה באשדוד עתיר במפעלי תעשייה ותשתיות לאומית. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, קיימת עלייה בפליטות מזהמים באזור למרות החמרת הרגולציה והמעבר לשימוש בגז. בין המזהמים בהם נרשמה עלייה, גם חומרים מסרטנים וחשודים כמסרטנים. תחנת הכוח אשכול, המופעלת על ידי חברת החשמל ומצויה בהליכי הפרטה, נמצאת במקום הרביעי מבין עשרת המפעלים הגדולים עם העלות החיצונית הגדולה ביותר של פליטת מזהמים לאוויר. לפי עיריית אשדוד ושומרי הבית, למרות הזיהום הרב לו אחראית התחנה, בחברת החשמל ובמשרד האנרגיה - שלא הצליחו לעמוד במועד הפסקת פעילותן של ארבע יחידות פחמיות, דרשו להגביר את פעילות אשכול, תוך טענה כי "הדבר יוביל להפחתת זיהום", ללא כל בסיס מקצועי.
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל
במכתב מקדים לנקיטת הליכים משפטיים, כתבו עיריית אשדוד ועמותת שומרי הבית, כי "הפחתת עלויות הייצור, במחיר הגברת התחלואה בקרב הציבור בעיר אשדוד ובסביבתה, או אפילו בגרימת סיכון לכך, אינה סבירה ואינה חוקית. חוק אוויר נקי לא נחקק לחינם, אלא לצורך ההגנה על הציבור והסביבה ולא בכדי נקבעה המגבלה בהיתר הפליטה. כידוע תושבי העיר אשדוד סובלים לכתחילה מרמת זיהום גבוה ורמה גבוהה של תחלואה הקשורה לפליטות מזהמים, ומכאן שהעצמת הפגיעה אינה מובנת כלל ועיקר גם משיקולי צדק חלוקתי. הדבר נעשה, כך נראה, כדי לחסוך בעלויות ייצור החשמל".
איגוד ערים אשדוד חבל יבנה דרש היום מהמשרד להגנת הסביבה להחמיר את הדרישות הסביבתיות באשדוד, במקום לאפשר לתחנת הכוח לזהם יותר. לפי יו"ר האיגוד וראש מועצה אזורית ברנר, דורון שידלוב, הערכים המותרים לזיהום סביבתי ובריאותי במרחב אשדוד אינם זהים לאלו במרחב חיפה, המחמירים יותר.
המשרד להגנת הסביבה: "המשרד מנטר באופן שוטף את איכות האוויר"
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: ״המשרד שותף לחשש לפגיעה בסביבה ובבריאות הציבור כתוצאה מהגדלת נפח הפעילות בתחנת הכוח 'אשכול', באופן שיביא לזיהום האוויר, נוכח העובדה שהיחידות בתחנה אינן בטכנולוגיה המיטבית הזמינה ומשכך נועדו להיסגר - ובוודאי שלא להרחיב את הפעילות.
"המשרד להגנת הסביבה פועל מול משרד האנרגיה, רשות החשמל, חברת ניהול המערכת וחברת החשמל, לשם קבלת כל המידע והנתונים אשר תומכים בעמדות המוצגות על ידם שעניינם בצורך משקי לכאורה להרחבת שעות הפעילות.
"האישור הקודם, לתוספת שעות בהיקף של 2,000 שעות, ניתן לחברת החשמל על ידי המשרד, בהתאם להוראות היתר הפליטה המאפשר זאת, על בסיס מידע שהוצג בנושא סיכון לאספקת החשמל, באופן חירומי ונקודתי, לאחר שהמשרד בחן את הבקשה והנתונים שהועברו בצידה והתרשם כי אכן קיים חשש לאספקת חשמל.
"המשרד מנטר באופן שוטף את איכות האוויר בסביבה באשדוד, ונכון למידע הקיים בפנינו כיום אין חריגות מערכי הסביבה בתחמוצות חנקן וחלקיקים, שהם המזהמים העיקריים הנפלטים מתחנת הכוח. ככל שיישקל מתן אישור להרחבת שעות הפעילות מעבר לאישור הנקודתי שניתן ל-2,000 שעות, הדבר יפורסם להתייחסות הציבור, טרם קבלת החלטה סופית".
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "משרד האנרגיה רואה לנגד עיניו שיקולים משקיים רחבים - המשרד פועל להבטחת אספקת אנרגיה אמינה, נקייה ובת קיימא לכלל תושבי ישראל ופועל ביחד עם המשרד להגנת הסביבה ושותפיו לחיסול השימוש בפחם ומעבר לאנרגיות מתחדשות וזאת ביתר שאת אל מול משבר האנרגיה שמאיים על כלכלות העולם".
התייחסות חברת החשמל: "פניית חברת החשמל למשרד להגנת הסביבה ולמשרד האנרגיה להסטת שעות עבודה של יחידות ג' ד' בתחנת הכוח אשכול, נעשתה בהתאם להנחיית חברת נגה, החברת לניהול המערכת, שהינה בעלת הסמכות הבלעדית לניהול מקטעי הייצור וההולכה".
תגובת נגה (ניהול מערכת החשמל): ״את עמדתנו המקצועית העברנו לידי משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה ורשות החשמל, עוד בטרם יצא המכתב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.