מדד המחירים לצרכן עלה בחודש יולי ב-1.1%, הרבה מעל קונצנזוס הכלכלנים שעמד על עלייה של כ-0.6%. קצב האינפלציה השנתי האיץ מ-4.4% ל-5.2%. מדד הליבה עלה ב-1.0% וקצב אינפלציית הליבה השנתי זינק מ-4.1% ל-4.7%.
"את הסימנים הראשונים ראינו בחודש יוני, אך מדד יולי כבר הביא את האינפלציה לישראל בגדול. הגורם המרכזי להפתעה באינפלציה בחודש יולי - סעיף הדיור שזינק ב-1.1% (צפי שלנו עמד על 0.7%+) כאשר להערכתנו הוא ימשיך להאיץ גם בחודשים הקרובים", כותב בתגובה גיא בית-אור, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות.
"במדד חודש יולי ניכר כי כובד המשקל בלחצים האינפלציוניים במשק הישראלי עובר מהמוצרים לשירותים - דיור, חינוך, פנאי, שירותים מקצועיים ועוד - כולם מאיצים בסימן לכך שהדינאמיקה הפנימית בין שוק העבודה ההדוק והאינפלציה הולכת וגוברת. בלמ"ס התחילו באופן מבורך לפרט על מקור השינויים במדגם הדירות שלהם וציינו כי עבור 10% מהשוכרים במדגם חודש חוזה בתקופה הנסקרת ובו נרשמה עלייה של 3.5% בממוצע בשכר הדירה. בנוסף, 4.0% מהשוכרים בדירות בהן הייתה תחלופת שוכר נרשמה עלייה של 7.0% בשכר הדירה החודשי".
עוד בשוק הדיור, הוא מציין, מחירי הדיור המשיכו להתחמם כאשר בחודשים מאי-יוני המחירים זינקו ב-2.0% לאחר עלייה של 1.5% בחודשים אפריל-מאי, מה שהוביל את קצב העלייה השנתי לעלות מ-16.1% ל-17.8%. "עליית מחירי הדיור מבטיחה כי הלחץ על סעיף הדיור במדד יימשך גם בשנה הקרובה. אנו מקפידים לציין כבר חודשים רבים כי הסיכונים סביב תחזיות האינפלציה מוטים כלפי מעלה. למרות שבחודשיים האחרונים המדד הפתיע כלפי מטה, מגמות הבסיס אותתו בבירור על התגברות הלחצים האינפלציוניים במשק הישראלי. מדד יולי מביא את הלחצים האינפלציוניים לקדמת הבמה ונותן איתות מאוד מובהק לבנק ישראל - ללחוץ על הבלמים".
"יש הטוענים כי הייסוף בשקל עשוי לקרר במידת מה את הרצון של בנק ישראל להעלות בחדות את הריבית, אך לפחות להערכתנו, בימים אלו השקל לא מהווה שיקול מרכזי, במיוחד לא בטווח הקצר שכן השקל התחזק באופן משמעותי בתקופה האחרונה בעיקר בשל העליות בשווקים. להערכתנו נתוני חודש יולי ביחד עם מכלול הנתונים האחרים מהכלכלה הריאלית יובילו את בנק ישראל אף לשקול מהלך של 0.75% בהחלטה שלו בשבוע הבא", אומר בית-אור.
"האינפלציה תתחיל להתמתן בחדות החל מחודש אוגוסט"
מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק הפועלים, מציין כי "בעוד שהערכנו כי מדד חודש יולי יפתיע כלפי מעלה, אנו נותרים בהערכתנו כי האינפלציה תתחיל להתמתן החל מחודש אוגוסט בחדות, על רקע התרבות הסימנים לירידת אינפלציית ההיצע בעולם ובישראל לקראת סוף 2022, תחילת שנת 2023. בהקשר לכך, נציין כי 'המדד ללא אנרגיה' עלה בשנה האחרונה ב-4.5%, אך הירידה החדה שנרשמה לאחרונה במחירי הנפט, במרווחי הזיקוק והייסוף החד בשקל צפויה להוביל לשינוי מגמה החל מהמדד הקרוב - הירידה החדה במחירי הדלקים באוגוסט צפויה להוריד את המדד ב-0.65%, וברמות המחירים הנוכחיות מחירי הדלקים צפויים להמשיך ולרדת בחדות ספטמבר ולהוריד את המדד בעוד כ-0.25%".
לדעתו, "העלייה החדה ביותר במדד מאז שנת 2008 תומכת בהעלאת ריבית נוספת של 0.5% בפגישה הבאהשל בנק ישראל, זאת חרף הייסוף החד בשער השקל".
הכלכלן יונתן כץ מלידר שוקי הון מציין כי לאחר מספר חודשים שהמדדים החודשיים הפתיעו כלפי מטה, בא תיקון משמעותי כלפי מעלה בחודש יולי. "ישראל מצטרפת למדינות אחרות בעולם אשר חוות האצה משמעותית באינפלציה, גם בצד הביקושים. בנק ישראל צפוי לעלות את הריבית ב-0.5% ב-22 לאוגוסט, זאת למרות הייסוף החד בשקל".
"ייתכן כי המדדים הבאים יפתיעו דווקא כלפי מטה"
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, מעריך כי עליית המדד ב-12 החודשים האחרונים מבטיחה למעשה העלאת ריבית של 0.5% לפחות בשבוע הבא. בסך-הכול, בנק ישראל קשוב מאוד לנעשה מעבר לים (בארה"ב ובגוש האירו). במישור המקומי הוא לוקח בחשבון שהאינפלציה עלתה הפעם מעל ומעבר לכל הציפיות.
לדעתו, "מדיניות הריבית תוסיף להיות "תלוית נתונים", אך דומה הנתון הפעם לא יותיר לו ברירה וגם כך זו מדיניותו כעת. עם זאת, יש להיזהר מהסקת מסקנות ממדד בודד, גבוה (או נמוך), ככל שיהיה. ייתכן כי המדדים הבאים יפתיעו דווקא כלפי מטה, לנוכח הירידות האחרונות של תעריפי הסחורות (אנרגיה ומזון) בעולם. לכן, מוקדם לקבוע בפסקנות כי זו עליית מדרגה".
ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, מעריך כי "במהלך שנת 2022 מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות בכ-4.9%-5.4% ובמהלך 12 החודשים הקרובים צפוי לעלות ב-2.1%-2.6%. בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית בהחלטה הקרובה בשבוע הבא, ככל הנראה בכ-50 נ"ב נוספים ל-1.75%".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.