השווקים דרוכים השבוע לקראת פרסום נתוני מאקרו רבים וחשובים, הן בזירה הגלובלית והן בזירה המקומית. ביום חמישי יפורסם מדד המחירים לצרכן בישראל, אך עיני המשקיעים נשואות בעיקר לעבר נתוני האינפלציה בארה"ב, שיתפרסמו ביום שלישי (ב-15:30 שעון ישראל). במהלך השבוע יתפרסמו גם מדדי המחירים בבריטניה, בספרד ובגרמניה.
■ האינפלציה, הריבית והשווקים: שעת המבחן של ג'רום פאוול | פרשנות
■ הכלכלנים שממליצים על שינוי כיוון דרמטי - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים
נאומו של יו"ר הפד ג'רום פאוול בג'קסון הול לא השאיר מקום לתהות: למרות התמתנות קלה של האינפלציה ביולי, הריבית בארה"ב תעלה באגרסיביות גם החודש. ועדת השוק הפתוח (FOMC) של הפדרל ריזרב צפויה להכריז ב-21 בספטמבר, לאחר פגישה בת יומיים, על המשך העלאת הריבית וכן על האצה משמעותית של קצב צמצום המאזן.
מאזן הפד בארה"ב עומד על סכום בלתי נתפס של כמעט 9 טריליון דולר, לאחר רכישות אג"ח בכמות עצומה מאז פרוץ מגפת הקורונה. ביוני החל הפד בהפחתת המאזן, כשהצמצום היה אמור להיות בהיקף של 47.5 מיליארד דולר בחודש אך מאז תחילת ההידוק ירד המאזן ב-63 מיליארד דולר בלבד. החודש, על פי התוכנית המקורית, תוכפל הפחתת המאזן ל-95 מיליארד דולר.
לאומי: "הסבירות להפתעה במדד הליבה נמוכה מאוד"
לפי שעה, השוק מתמחר בסבירות של 86% העלאת ריבית של 0.75%, זו הפעם השלישית ברציפות, אלא אם תהיה הפתעה טובה במיוחד במדד הליבה - שאינו כולל את מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים. עם זאת, הכלכלנים מבהירים שהסיכוי להפתעה שכזו כמעט אפסי. עלייה בשיעור של 75 נקודות תעלה את ריבית הפד לטווח של 3%-3.25%.
הירידה החדה במחירי הדלק צפויה להוריד את מדד המחירים לצרכן האמריקאי ב-0.1% באוגוסט (כך שקצב האינפלציה השנתי יתמתן ל-8.1% בהשוואה ל-8.5% ביולי). לצד זאת, אנליסטים מעריכים שמדד מחירי הליבה יטפס ב-0.3%, וכי שיעור אינפלציית הליבה יעלה מ-5.9% ב-12 החודשים האחרונים ל-6.1%. המשמעות, כפי שפאוול עצמו אומר, שיש מקום לעוד הרבה "כאב" למשקי הבית והעסקים עד שרמות המחירים יחזרו ליעד.
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב, לאחר הנאום בג'קסון הול / צילום: Associated Press, Amber Baesler
"המגמה של בנקים מרכזיים, כפי שבאה לידי ביטוי בשבוע שעבר בהחלטת הריבית בגוש האירו, צפויה להימשך גם בארה"ב וגם בישראל", מציינים הכלכלן הראשי של לאומי ד"ר גיל בפמן ואסטרטג הריביות דודי רזניק. "נראה שרק מדד ליבה נמוך במיוחד עשוי אולי להביא להעלאת ריבית של פחות מ-75 נ"ב. הסבירות להפתעה כזו נמוכה מאוד".
בלאומי מסכימים כי בסבירות גבוהה הריבית בארה"ב תעלה ב-75 נקודות בהמשך החודש, הערכה שנתמכת גם בהמשך ההתבטאויות הניציות של ראשי הפד בדבר הצורך להמשיך עם ההידוק המוניטרי. "ההיסטוריה מזהירה בתוקף מפני התרופפות מוקדמת מדי של מדיניות מוניטרית", אמר פאוול במפגש שאלות ותשובות ביום חמישי האחרון. "אני יכול להבטיח שאני ועמיתי מחויבים לפרויקט הזה ונמשיך עד שהמלאכה תושלם".
בכירי הפד ממשיכים להתבטא בניציות
יוני פנינג, כלכלן שווקים במזרחי טפחות, מוסיף שלא רק יו"ר הפד פאוול מדגיש את החשיבות של בלימת האינפלציה, וכי נגידת הפד של קנזס אסתר ג'ורג' גם גורסת שהאינפלציה בארה"ב "גבוהה הרבה יותר מדי", וכי לקובעי המדיניות יש לגיטימציה מלאה להמשך הצמצום במדיניות המוניטרית.
עוד טונים ניציים נשמעו מהכיוון של נגיד הפד של סנט לואיס, ג'יימס בולארד, שחזר על הטענה שהוא רואה את הריביות בסביבת 4.0%-3.75% בסוף השנה, וכי גם מדד מחירים נמוך לא ישפיע על החלטת הפד בספטמבר. גם חבר מועצת הנגידים של הפד, כריסטופר וולר, הצהיר שהוא מצפה להעלאת ריבית גבוהה וכי הוא תומך בכזו. "זהו קרב שאנחנו לא יכולים ולא נתרחק ממנו", אמר וולר ביום שישי האחרון.
ג'ון מאייר, מנהל השקעות ראשי ב-Global X, מעריך שהמדד הכללי ימשיך להציג התמתנות על רקע הירידה במחירי האנרגיה והסחורות החקלאיות, "אולם מדד הליבה, שאינו כולל אנרגיה ומזון, יעיד על אינפלציה עיקשת". לדבריו, אכן יש ירידה במחירי המכוניות המשומשות, הטיסות וההארחה, אך מנגד מחירי שכר הדירה, עלויות האוכל מחוץ לבית והעלייה ברמת השכר ממשיכים לייצר אינפלציה משמעותית שמקזזת את הסעיפים שבהם נרשמת ירידה. "מאז הפסגה בג'קסון הול בכירי הפד מציגים רטוריקה נוקשה יותר ודבקים במחויבות להוריד את האינפלציה לרמות נסבלות, ועל כן אנחנו מעריכים שהבנק ימשיך במדיניות זו חרף ההאטה הכלכלית", סיכם מאייר.
גם הכלכלנים ברחבי העולם לא מספקים תחזיות אופטימיות באשר להעלאת הריבית. על פי מתיו לוצאטי, הכלכלן הראשי בארה"ב של דויטשה בנק הגרמני, ההערות הניציות של בכירי הפד יהדהדו בהחלטת הריבית הקרובה, וכי הנתונים החדשים לא צפויים להניא את הבנק מהעלאה גדולה נוספת בהיקף של 75 נקודות. "העלאת ריבית בשיעור כזה די מבטיחה מיתון ב-2023", מזהיר גיא לבאס, אסטרטג ראשי ב-Janey Securities.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.