העלאות הריבית מתחילות להשפיע יותר על שוק הנדל"ן למגורים. בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בהיקף של 9.64 מיליארד שקל, הרמה הנמוכה ביותר של משכנתה שנלקחה מאז מאי 2021, לא כולל חגי תשרי של שנה שעברה. מדובר בירידה של 19% לעומת המשכנתה שנלקחה באוגוסט שנה שעברה, ושל 5% לעומת המשכנתה שנלקחה בחודש יולי השנה - כך עולה מנתונים חלקיים שפרסם בנק ישראל על היקפי המשכנתאות שנלקחו בחודש שעבר.
העלאות הריבית של בנק ישראל, שעלו בהדרגה בחודשים האחרונים, משפיעות בהדרגה גם על שוק הנדל"ן. ההעלאה הראשונה שבוצעה באפריל ב-0.25%, וזו השנייה שנעשתה במאי והגיעה ל-0.4%, לא השפיעו בצורה משמעותית על גובה המשכנתאות שנלקחו. ההעלאה השלישית שנעשתה ביולי כבר הגיעה ל-0.5%, וניכר היה בה שהשפיעה על השוק (אם כי טרם פורסמו נתוני כמויות ושינויי מחירים לחודש זה), ואילו באוגוסט הריבית עלתה כבר ב-0.75%, וככל הנראה היקפי המשכנתה הנמוכים שנלקחו בחודש שעבר הם התחלת תהליך ממושך של ירידה בכמות עסקאות וירידה בהיקפי המשכנתאות, שצפוי ללוות את השוק בעתיד הקרוב.
כאמור, הפרסום הנוכחי של בנק ישראל הוא חלקי בלבד ואינו מפלח את המשכנתאות לפי אפיון הרוכשים (משקיעים, מחיר למשתכן וכדומה). נתונים אלה יפורסמו לקראת סוף החודש.
מנתוני יולי עלה, כי כמות הלווים באותו חודש הייתה נמוכה משמעותית מכמות הלווים מהחודשים של לפני כן, ואולם מי שכן החליטו לממש את ההלוואות, הגדילו את המשכנתאות הממוצעות שהם לקחו - ושברו שיאים: המשקיעים קבעו שיא של 948 אלף שקל בגובה המשכנתה הממוצעת שהם לקחו; רוכשי הדירות בשוק החופשי שאינם משקיעים לקחו משכנתה ממוצעת של 1.08 מיליון שקל - אף זה שיא; וגם רוכשי הדירות במחיר למשתכן שברו שיא בגובה המשכנתה שלקחו - 948 אלף שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.