ריי דאליו, המכונה "סטיב ג'ובס של ההשקעות", סיפק את התחזית הכלכלית העגומה שלו בעקבות נתוני האינפלציה שפורסמו השבוע והביאו את וול סטריט ליום הקשה ביותר השנה.
"נראה שהריביות יצטרכו לעלות הרבה (לכיוון הקצה הגבוה של הטווח בין 4.5% עד 6%)", כתב המייסד המיליארדר של קרן הגידור, ברידג'ווטר, במאמר בלינקדאין מיום שלישי. "זה יוריד את צמיחת האשראי של המגזר הפרטי, מה שיגרור מטה את ההוצאות של המגזר הפרטי, ומכאן, את הכלכלה כולה". עצם העלאת התעריפים לכ־4.5% תוביל לצלילה של כמעט 20% במחירי המניות, הוא הוסיף.
במילים אחרות, מעריך דאליו כי אם הפדרל ריזרב ימשיך להעלות בחודשים הקרובים את ריבית הבסיס בהתאם לציפיות השוק, יפול מדד S&P 5000 לרמה של כ־3,150 נקודות (לעומת 3,946 נקודות כיום).
תחזיות חריפות מהפד
שוק הריבית מצביע על כך שסוחרים תמחרו סחורות ושירותים לפי העלאה של 75 נקודות בסיס בשבוע הבא על ידי הפד עם סיכוי קל אף להעלאה של נקודת אחוז. הסוחרים צופים ששיעור קרן הפד יגיע לשיא של כ־4.4% בשנה הבאה, מהטווח הנוכחי של 2.25% ו־2.5%.
דאליו ציין שהמשקיעים עדיין עלולים להיות שאננים מדי לגבי האינפלציה ארוכת-הטווח. בעוד ששוק האג"ח מצביע על כך שהסוחרים מצפים לשיעור אינפלציה שנתי ממוצע של 2.6% במהלך העשור הבא, הניחוש המושכל של דאליו הוא שהעלייה תהיה בסביבות 4.5% עד 5%. עם זעזועים כלכליים, היא עשויה להיות אפילו "גבוהה משמעותית", הוסיף.
עוד הוסיף דאליו כי עקומת התשואות בארצות-הברית תהיה "שטוחה יחסית" עד שתהיה "השפעה שלילית בלתי מתקבלת על הדעת" על הכלכלה. היפוך מעמיק של מדדי מפתח של העקומה - שנתפסו על ידי רבים כמבשרים פוטנציאלים של מיתון - סייעו לחזק השקפה רגועה יותר לגבי הפעילות הכלכלית בקרב משקיעים.
המשקיעים, שמשערים כי הפד יוביל את הכלכלה למיתון בשנה הבאה במאבק לבלימת האינפלציה, כבר רואים את קובעי המדיניות מקלים את הריבית בשלבים המאוחרים של 2023.
"תידרש התכווצות"
דאליו חתם את המאמר שלו בסיכום מתומצת של המצב כפי שהוא בעיני ושורה תחתונה לא מעודדת: "כשאנשים מפסידים כסף, הם נעשים זהירים, והמלווים גם נעשים זהירים יותר במתן הלוואות, ולכן הם מוציאים פחות. ההערכה שלי היא שתידרש התכווצות כלכלית משמעותית, אבל זה ייקח זמן משום שרמות המזומנים ורמות העושר הן כעת גבוהות יחסית, כך שניתן להשתמש בהן כדי לתמוך בהוצאות עד שהם יגמרו. אנחנו רואים את זה קורה עכשיו. לדוגמה, בעוד שאנו רואים היחלשות משמעותית במגזרים התלויים בריבית והלוואות, כמו דיור, אנו עדיין רואים הוצאות צריכה ותעסוקה חזקים יחסית.
"התוצאה הסבירה בעיני ששיעור האינפלציה יישאר משמעותית מעל מה שאנשים והפד רוצים שיהיה (בעוד ששיעור האינפלציה משנה לשנה יירד), שהריבית תעלה, ששווקים אחרים יפלו, ושהמשק יהיה חלש מהצפוי, וזאת ללא התחשבות במגמות החמרה בסכסוכים פנימיים וחיצוניים והשפעותיהם".
השבוע פורסם בגלובס מאמרם של מנהל מכון ההשקעות של בלקרוק וסגנו, בו ביקשו להזהיר מפני נחישות מוגזמת של הבנקים המרכזיים להוריד את האינפלציה, שתביא למיתון חמור מהמצופה. גם הם הזהירו את המשקיעים מפני שאננות והדגישו כי שיעורי ריבית גבוהים אולי עשויים להביא להצלחתו של הניתוח - אבל בינתיים גם למותו של החולה, כלומר הכלכלה במקרה הזה.
מסחר דינמי ומשתנה
יש לציין כי המסחר בחוזים על הריבית הפדרלית משקף לפי שעה העלאה של הריבית ב־0.75% בתום הפגישה הקרובה של חברי ועדת השוק הפתוח הפדרלית (FOMC) ב־21 בספטמבר, וכן העלאה נוספת בשיעור זהה של 0.75% בתום פגישת הוועדה הבאה ב־2 בנובמבר.
כך, שכבר בתחילת נובמבר תעמוד הריבית בארצות-הברית על 3.75%-4%. עוד משקפים החוזים העתידיים העלאה של הריבית עד לטווח של 4.25%-4.5% בפברואר 2023, עם הסתברות משמעותית לקפיצה של עוד 0.25%, לטווח של 4.5%-4.75%.
יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Reuters, ELIZABETH FRANTZ
עם זאת, יש לציין כי המסחר בחוזים הוא דינמי ביותר, ומשתנה בהתאם לפרסומם השוטף של מגוון נתונים כלכליים. בין היתר, נרשם שינוי בתחזיות הריבית, לאחר פרסום נתוני מדד המחירים לצרכן בארצות-הברית ביום שלישי האחרון, שהפתיעו לרעה.
בעוד שסקירות כלכלני המאקרו האמריקאים הצביעו על תחזית ממוצעת לירידה של 0.1% במדד המחירים לצרכן באוגוסט, דווקא טיפס המדד ב־0.1% בחודש שעבר ושיקף קצב אינפלציה של 8.3% ב־12 החודשים האחרונים. עם זאת, הנתון שהביא לערעור העיקרי בביטחון המשקיעים, היה עלייה חדה מהצפוי של 0.6% במדד הליבה (שאינו כולל את סעיפי המזון והאנרגיה התנודתיים), אשר השלים עלייה שנתית של 6.3%.
לעלייה החדה מהצפוי היה אחראי בעיקר סעיף הדיור במדד האמריקאי, אשר עלה בחודש אוגוסט ב־0.7% והשלים עלייה שנתית של 6.2%. יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, כתב בתגובה כי "האצה לא צפויה באינפלציה מבטיחה העלאת ריבית הפד בשיעור של 0.75% בשבוע הבא, והמשך העלאת ריבית ל־4.25% לפחות בתחילת 2023. בנק ישראל נוטה להיות מאוד מושפע ממדיניות הפד אך יש להמתין ולראות את האינפלציה אצלנו".
עוד קודם לכן, העריך עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, כי בישראל יצביע מדד המחירים לצרכן על ירידה ראשונה באינפלציה מזה שמונה חודשים. קליין העריך ירידה של 0.1% במדד בזכות הירידה החדה במחיר הדלק, לצד עלייה עונתית במחירי הנופש והטיסות אופייניים לחודש אוגוסט.
יחד עם זאת, להערכתו אפילו מדד שלילי באוגוסט לא יעצור את עליית הריבית בישראל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.