ארגון אופ"ק+ צפוי להחליט ביום רביעי להקטין משמעותית את הפקת הנפט, בצעד הדרסטי ביותר מאז מגפת הקורונה, בניסיון לחזק את מחירי הנפט היורדים. המהלך של ארגון המדינות המייצאות נפט ובני בריתה בהובלת מוסקבה, ששוקל לקצץ יותר ממיליון חביות ביום, צפוי לפגוע בצמיחה הכלכלית העולמית.
חששות לגבי האטה בכלכלה העולמית גררו את מחירי הנפט מטה בקצב המהיר ביותר מאז שהחלה התפרצות הקורונה בתחילת 2020, ודחקו באופ"ק+ לשקול דרכים להגדיל את מחיר הנפט. כל צעד של אופ"ק+ להעלאת מחירי הנפט עלול להפעיל כעת לחץ נוסף על צרכנים מערביים, שכבר כעת נפגעים ממחירי האנרגיה הגבוהים וכן לעזור לרוסיה - אחת מיצרניות האנרגיה הגדולות בעולם - שממשיכה להילחם באוקראינה וסובלת מהסנקציות המערביות עליה עקב כך.
מחיר חבית נפט עלה למעל 100 דולר ונותר ברמה הזו כמה חודשים. אך נפט מסוג ברנט, הבנצ'מרק העולמי, ירד ב-23% מאז תחילת הרבעון, ל-87.96 דולר לחבית - הירידה המהירה ביותר מאז 2020.
ירידה במחירי הנפט מתפקדת לעתים כשסתום שחרור לחץ לכלכלה העולמית, ומקטינה עלויות בזמן שהביקוש יורד. אופ"ק+ לעתים קרובות מתנהגת כרגולטור של שוק הנפט, ושואפת לשמור על איזון בין ההיצע לביקוש, אבל קיצוץ בייצור יקפיץ את המחירים בזמן שהם כבר גבוהים מבחינה היסטורית.
האינפלציה תעלה
פלישת רוסיה לאוקראינה והסנקציות שבאו בעקבותיה גרמו למחירי האנרגיה לזנק, והעלו את מחיר הדלק בעולם. הקיצוץ בייצור מגיע בזמן של עלייה באינפלציה, האטה בצמיחה ופחד ממיתון.
עאדל חמאיזיה, עמית אורח במרכז ללימודים מזרח התיכון בהרווארד, אמר שהצעד עלול לשחק תפקיד בהחרפת המיתון בחלק מהמדינות, משום שהקיצוץ בייצור עלול להעלות את האינפלציה ולפגוע עוד יותר בביקוש לנפט.
לפני מספר חודשים ארה"ב ביקשה מאופ"ק+ להפיק עוד נפט כדי לסייע בהורדת מחיר הדלק. הארגון בתגובה האיץ את הייצור במהלך הקיץ לקראת הביקור של הנשיא ג'ו ביידן בערב הסעודית והגדיל מעט גם באוגוסט. מאז הארגון פועל להפוך צעדים אלה.
לקראת הפגישות של אופ"ק+ השבוע, פקידי הבית הלבן סירבו לחזות את ההשפעה האפשרית של החלטות הייצור. הקיצוץ בייצור יכול גם להאיץ את השינויים בזרימת הנפט בעולם מאז הפלישה לאוקראינה. סין, שחווה האטה בצמיחה הכלכלית, פנתה לרוסיה לרכישת נפט במחיר זול יותר. באותה עת, אירופה נאלצת לקנות נפט יקר יותר ממדינות מזרח תיכוניות מאז שהפסיקה לקנות נפט מרוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה.
בין היתר, מחירי הנפט היו בירידה בגלל האטת הצמיחה בסין. הבנק העולמי הודיע שהוא צופה לסין צמיחה של 2.8% ב-2022, ירידה מ-4.3% שהייתה התחזית ביוני.
פגישה ביום רביעי
נציגי מדינות אופ"ק+ ייפגשו פיזית בווינה ביום רביעי בפעם הראשונה מאז תחילת המגפה, כך אמרו נציגיהן. אפשרויות אחרות הנשקלות כוללות הקטנה קטנה יותר של 500 אלף חביות ביום או אפילו קיצוץ מסיבי יותר של מיליון וחצי חביות ביום, כך אמרו הנציגים. האפשרות לקצץ יותר ממיליון חביות ביום זוכה לתמיכת רוסיה, השותפה הגדולה ביותר בקבוצה שאינה חברה באופ"ק.
מלחמה יקרה, ירידה במחירי האנרגיה וסדרה חדשה של סנקציות מערביות מאיימות לפגוע עוד בכלכלה החבוטה של רוסיה. המדינה מנסה למצות את המיטב מההכנסות ממחירי האנרגיה הגבוהים - החוזקה הכלכלית העיקרית של רוסיה - אחרי שתקציב המדינה נכנס לגירעון בגלל הירידה בהכנסות מאנרגיה.
אבל ליצואנית הגדולה ביותר בקרטל, ערב הסעודית, יש הסתייגויות לגבי גודל הקיצוץ, כך אמרו נציגיה.
בחודש שעבר, הסכימה אופ"ק+ לקצץ בייצור הנפט בפעם הראשונה ביותר משנה, והודיעה שתוריד כ-100 אלף חביות ביום במסגרת החששות ממיתון עולמי. הצעד סיים תקופה של 18 חודשים של הגדלות ייצור מבחינת אופ"ק+. הקבוצה החזירה לאט את ייצור הנפט הגולמי לשוק לאחר קיצוץ דרמטי בזמן המגפה, כשהביקוש צנח.
הסעודים הפעילו מדיניות יותר אגרסיבית השנה כשמחירי הנפט עלו בזמן המלחמה באוקראינה. מחירי נפט גבוהים יותר עזרו השנה לערב הסעודית להפוך לאחת מהכלכלות, שהייתה בהן הצמיחה הגבוהה ביותר והזרימו מזומנים לתוכנית ההתחדשות הכלכלית השאפתנית שלה.
מבחינה אחת, קיצוץ על ידי אופ"ק+ לא יעשה הבדל משמעותי בשווקי הנפט מיום ליום. הקבוצה ייצרה כ-3 מיליון חביות ביום פחות מהיעד שלה במשך רוב השנה, בגלל ירידה בייצור הרוסי ובגלל שיצרניות גדולות כמו ניגריה ואנגולה התקשו להשקיע מספיק כסף כדי להגדיל את התפוקה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.