המשבר המעמיק בתעשיית ההייטק מגיע גם לעובדים של ענקיות הטכנולוגיה. מטא, החברה האם של פייסבוק, צפויה להודיע השבוע על גל הפיטורים הגדול בתולדותיה, בהיקף אלפי עובדים, והיא לא היחידה. רק לאחרונה הודיעה ענקית השבבים אינטל על תוכנית קיצוצים נרחבת שצפויה להוביל לפרידה מאלפי עובדים. בכך הן הצטרפו לחברות גדולות אחרות כמו מיקרוסופט, טוויטר וסנאפ שהחלו בתהליכים דומים. אפל ואמזון מצידן הודיעו על הקפאה חלקית של גיוסים חדשים. בימים רגילים גל כזה הוא בשורה רעה לכלכלה האמריקאית, אך אלו הם ימים אחרים.
● דיווח: הפיטורים במטא יתחילו היום; צוקרברג לקח אחריות על שגיאות החברה
● מאסק מטלטל את טוויטר: הפיטורים, האזהרה והפיילוט החדש
● "קחו מעילים, הולך להיות חורף קר": תחזית פסימית למניות התוכנה בוול סטריט | תחזיות אנליסטים
האינפלציה בארה"ב ממשיכה להיות גבוהה למרות העלאות הריבית החדות של הבנק המרכזי (הפד). שוק העבודה האמריקאי הדוק והמחסור בעובדים, לצד האינפלציה הגבוהה, תורמים ללחצים מתמשכים לעליות שכר, שבתורן רק מגבירות עוד יותר את הלחצים האינפלציוניים במשק. רק בסוף השבוע האחרון פורסמו נתוני תעסוקה לאוקטובר שהציגו תוספת משרות גבוהה משמעותית מהצפי - 261 אלף לעומת ציפייה ל־195 אלף.
עם זאת, קצב הגידול בשכר הממוצע ירד קלות ושיעור האבטלה עלה מעט ל־3.7% - עדיין רחוק ממה שבפד היו רוצים לראות כדי למתן את האינפלציה. האם הפיטורים בענקיות הטכנולוגיה יכולים לשנות את התמונה ולקרר את שוק העבודה האמריקאי?
"בפד היו כנראה רוצים לראות עלייה בשיעור האבטלה וירידה במשרות הפנויות. המשמעות במציאות היא יותר פיטורים במשק, אך מבחינה פוליטית הם לא יכולים לומר זאת בצורה ישירה", אומר גיא בית־אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות. הוא מעריך שההידוק המוניטרי החריף והמסרים הניציים של בכירי הבנק המרכזי יובילו לתוצאה בלתי נמנעת של מיתון. "גל הפיטורים הזה בהייטק היה צפוי", לדבריו, "ואני מעריך שהוא רק יילך ויתגבר, וההשלכות יורגשו גם פה בישראל".
"'מיתון' הוא לא מילת גנאי"
בית־אור מסביר כי מניות הטכנולוגיה והמדיה הגדולות הן הנפגעות העיקריות של הסיבוב הנוכחי. זה בא לידי ביטוי בירידה בשוק הפרסום, ובכך שמשקי הבית מעדיפים להסיט את הכסף ממוצרים בני קיימא, למוצרים בסיסיים. זה משפיע על חברות ההייטק, שסובלות מרמת הריבית הגבוהה ורואות ירידה בפעילות הכלכלית. "כשמסתכלים על אפל ואמזון למשל, לפחות מנקודת מבטי בתור מאקרו־כלכלן, הן אמורות להציג תוצאות די חלשות בשנה הקרובה, תחת ההנחה שארה"ב אכן תיכנס למיתון כלכלי. להערכתי, אנחנו רואים עכשיו רק את ההתחלה של גל הפיטורים. משבר אמיתי מתחיל כשהפיטורים מתחילים להיות המוניים יותר, ואז גם נראה את העלייה בשיעור האבטלה. אני ממש בספק שזה יעצור כאן".
להערכת בית־אור מפסגות, הפד מתחיל להשיג את מטרתו לקירור הכלכלה, אבל הדרך שלו ליעד עוד ארוכה. "המטרה של העלאת ריבית היא לעודד את משקי הבית לעבור מצריכה לחיסכון. כשבארה"ב אפשר לקבל על פיקדון ריבית שנתית של 5%-6% זה מתחיל 'להזיז את המחט', ואני מעריך שההאטה תתגבר בחודשים הקרובים.
"המשמעות תהיה עוד ירידה ברווחי החברות שתתבטא בירידה בתוצר - וזו המשמעות של מיתון. מעולם לא היה מחזור של העלאות ריבית שלא הסתיים בירידות חדות בשוקי המניות ובמיתון כלכלי".
התחזית של בית אור היא שההשפעה בנתוני המאקרו תופיע ברבעון הראשון או השני של השנה הבאה, אז גם ככל הנראה יסתיים גל העלאות הריבית של הפד.
יו''ר הפד ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta
לסיכום, אומר בית־אור כי "מיתון זה לא מילת גנאי. כשיש כזו אינפלציה עקשנית, הפד חייב ללחוץ על הבלמים, וחזק. אנחנו בשינוי כיוון מריבית אפסית לריביות גבוהות יותר, וכל הכלכלה צריכה להתיישר בהתאם. ההיסטוריה מלמדת כשאירועים כאלו קורים, יש חברות שיפטרו, יהיו כאלו שיפשטו את הרגל ויהיו כאלו שישגשגו. זה חלק מהמחזור הכלכלי".
"זה מעגל הקסמים בשנה הקרובה"
"יש פה מין מעגל קסמים הפוך שלא ראינו הרבה זמן", אומר רו"ח ליאור שחר, שותף ב־BDO וראש מגזר הייטק, אשכול טכנולוגיה בפירמת הייעוץ ."כשיש דיווחי תעסוקה חזקים השווקים נופלים. זה מאוד הגיוני שכן הדבר שהכי משפיע על האינפלציה הוא שכמעט ולא רואים פיטורים בשוק האמריקאי, ונתוני התעסוקה עד עכשיו היו חזקים".
שחר מסביר כי במצב הנוכחי לבנק המרכזי אין הרבה אפשרויות תמרון. "המשוואה פשוטה, כל עוד שוק העבודה רותח, הפד צפוי להמשיך במדיניות המוניטרית ההדוקה שלו. ברגע שיתחילו תהליכי פיטורים המוניים, לצד העובדה שענקיות בסדר גודל של אמזון עוצרות גיוסים, זה להערכתי יתחיל להשפיע".
כלומר, כשזה יקרה, הפד לדבריו יחל להאט את קצב העלאות הריבית עד כדי כך שבתוך שנה נוכל אפילו לדבר על הורדת ריבית. הדרך לאיזון שוק ההון בשנה הקרובה עוברת דרך היחלשות שוק העבודה, ורק אז האינפלציה תתאזן. "זה חייב להגיע לשם, אחרת הפד לא ינטוש את הגישה האגרסיבית של העלאות ריבית", מבהיר שחר.
האם התהליך הזה יסתיים במיתון? גם שחר מסכים שככל הנראה אין ברירה. "אותם פיטורי עובדים כנראה יובילו את המשק האמריקאי למיתון, קל או בינוני. לפני שזה יקרה לא נראה ירידה באינפלציה או בריבית. בשורה התחתונה, בפד ובשוק ההון רוצים לראות התקררות של שוק העבודה כדי לחזור למסלול. זה מעגל הקסמים בחצי שנה־שנה הקרובה".
האם נתוני האינפלציה יעמדו בתחזיות?
היום יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב לאוקטובר, לאחר שבפעמיים הקודמות הנתונים היו מעל התחזיות. בשבוע שעבר, לאחר ארבע העלאות ריבית רצופות של 0.75%, סימן יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כי מוקדם לדבר על סוף גל ההעלאות, והבהיר כי לאור נתוני האינפלציה האחרונים קשה לומר שהמדיניות שהוא מוביל קיצונית מדי. הקצב אולי יתמתן, רמז, אך העלאות הריבית יימשכו. הוא הוסיף כי במסגרת ניהול הסיכונים, עדיף להדק את המדיניות בשיעור חד מדי ולתמוך בכלכלה אם זו תיקלע למיתון קשה, מאשר להקל ולהתמודד עם הסכנה שסביבת האינפלציה תישאר גבוהה לאורך זמן.
מה צפוי כעת? על פי התחזיות, המדד החודשי יעלה ב־0.6% ומדד הליבה ב־0.5%, מה שאומר שקצב האינפלציה השנתי יירד מעט מ־8.2% ל־8%. אינפלציית הליבה, שאינה כוללת רכיבי מזון ואנרגיה, צפויה לרדת מעט לקצב שנתי של 6.5% בהשוואה ל־6.6% בספטמבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.