הסחרור אליו נקלעה בורסת הקריפטו FTX של סם בנקמן-פריד טלטל את כל שוק המטבעות הדיגיטליים, והוביל להפסדים עצומים לשלל שמות מוכרים בתחום.
● מיליארדר צעיר הכניס את הקריפטו לסחרור, ולא ברור איך זה ייגמר| ניתוח
● בעקבות חקירת הרגולטורים: ביננס נסוגה מעסקת החילוץ של FTX
בורסת FTX משכה אליה משקיעים גדולים, ביניהן קרנות הגידור המובילות טייגר גלובל, Third Point ו-Altimeter Capital Management. זאת בנוסף לסלבריטאים כמו הדוגמנית המוכרת ג'יזל בונדשן וכוכב הפוטבול טום בריידי. השניים, שהיו בזוגיות בולטת מאוד והתגרשו באופן רשמי באוקטובר האחרון, אף כיכבו בפרסומות של בורסת הקריפטו שקרסה. בשנה שעברה, בריידי ובונדשן הודיעו רשמית כי קיבלו מניות בעלות בחברה ותפקידים פעילים. ג'יזל בונדשן אף מונתה להיות יועצת רשמית של FTX בענייני סביבה ורשתות חברתיות. בריידי היה דובר רשמי של הבורסה.
FTX משכה גם הון מתוכנית הפנסיה למורים באונטריו, קנדה, ומקבוצות השקעה כמו Sequoia Capital, ICONIQ Capital, סופטבנק, Lightspeed Venture Partners ועוד.
על כוונת הרשויות
השתלשלות האירועים המסחררת בימים האחרונים התחילה בפרסום ב־CoinDesk, מגזין של התעשייה, על המאזן של חברת אלמידה, גם היא בבעלותו של בנקמן-פריד. בכתבה נחשף שלמרות שמדובר בשני גופים נפרדים, המאזן של אלמידה מורכב בעיקר מהמטבעות שהנפיקה FTX (מטבע ה-FTT). תוך זמן קצר, הפרסום הרעיד את קהילת הקריפטו, וגרר לבסוף לביטול עסקת בין בייננס ל-FTX.
כצפוי, שוק הקריפטו לא נשאר אדיש להתרחשויות הדרמטיות הללו: מאז החלה הפרשה, ה-FTT איבד 75% מערכו, והביטקוין צנח בכ־20% בתוך יממה. לקוחות FTX מיהרו לנסות למשוך את כספם, אך הודיעו שהם מתקשים. במהרה הבורסה פרסמה הודעה וציינה שהמשיכות לא נעצרו.
כעת, הרשויות בארה"ב מתכוונות לבחון האם FTX טיפלה כראוי בכספי הלקוחות וביחסים של החברה עם גופים שבבעלותו של בנקמן-פריד, זאת בעקבות חשש מצד בכירי בייננס, שהוביל לבסוף לביטול עסקת רכישת FTX.
היפוך המזל הפתאומי של הבורסה בבעלות בנקמן-פריד ממחיש באיזו מהירות אימפריות יכולות להתפורר בעולם ההפכפך של מטבעות הקריפטו, המועד לפורענות של הערכות שווי מנופחות. כל תפנית בשוק או באמון החברה יכולים לגרום למשקיעים לרוץ ולמשוך את כספם.
כעת, המשקיעים מוצאים את עצמם בהפסדים עצומים. טייגר גלובל וכן תכנית הפנסיה למורים הקנדים השקיעו לראשונה ב-FTX בדצמבר 2019 בסבב גיוס בו השווי המוערך של החברה היה 8 מיליארד דולר, לפי נתוני PitchBook. המשקיעים העלו את ההימור שלהן באוקטובר 2021, שהעריכו שהשווי המוערך של FTX עומד על 25 מיליארד דולר, ועשו זאת שוב בינואר האחרון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.