מדד המחירים לצרכן באוקטובר עלה ב־0.6%, בהתאם לרף העליון של התחזיות המוקדמות, כך שקצב האינפלציה השנתי עומד על 5.1%. כעת כל העיניים לבנק ישראל, שימסור בשני הקרוב את החלטת הריבית הבאה שלו. ההערכות בשוק חצויות בין שתי אפשרויות - העלאה אגרסיבית נוספת של 0.75% או שיסתפק בחצי אחוז.
● המשק הישראלי צמח ברבעון השלישי בקצב שנתי של 2.1% - מעל התחזיות
● דילמת הריבית של בנק ישראל, והאם מחירי הדירות הגיעו לתקרה? | ניתוח
● הסימנים שמראים: עלייה בשיעור משקי בית בישראל שמתקשים לסגור את החודש
למרות העובדה שמדד אוקטובר היה גבוה באופן יחסי, קשה לומר שהאינפלציה בדרך למטה. בישראל, בניגוד לארה"ב, עדיין קשה להצביע על ניצנים לכך שגל עליות המחירים בדרך לסיומו. התייקרויות התרחשו הן בצד המוצרים הסחירים והן בצד השירותים, שמעידים על "אינפלציה דביקה" - כזו שקשה יותר להילחם בה. מדד המוצרים הסחירים עלה באוקטובר ב־0.8%, כך שהקצב השנתי עלה ל־5.4% לאחר התמתנות בחודשים הקודמים מרמה של כ־7%.
מבט על רכיבי המדד השונים מגלה כי מחירי המזון עלו באוקטובר באחוז אחד ביחס לספטמבר, וככל הנראה במדדים הבאים נראה את המשך המגמה. הסיבה לכך היא סיומם של "מבצעי החגים" שנמשכו באוקטובר, לצד גל העלאות המחירים של ספקיות המזון. בעולם רואים בחודשים האחרונים התמתנות בקצב עליית מחירי הסחורות, אך ייקחו עוד כמה חודשים עד שמגמה זו תתגלגל אל הצרכן הישראלי. נוסף על כך, עלויות ייצור המזון בישראל אף הם בעלייה.
נקודה נוספת בהקשר זה היא מחירי הארוחות במסעדות, שנותרו ללא שינוי בחודש זה - חרף התייקרות רחבה של חומרי הגלם. הסבר אפשרי לכך נעוץ בכך שבענף המסעדנות מתקשים להמשיך להעלות את מחירי המנות.
הקושי יישאר בצד השירותים ולחצי השכר
לא רק מחירי המזון הצביעו על עלייה. בין השאר, מחירי הפירות והירקות הטריים עלו באוקטובר ב־3.5%־4.5%, ההלבשה וההנעלה ב־4%, הביטוח ב־1.6% והטיסות בחו"ל ב־3.3%. בסך הכל, ההתייקרות הייתה רוחבית וכיסתה את רוב רכיבי המדד. למרות זאת, יש גם סיבה לאופטימיות. ההערכות הן שבצד המוצרים הסחירים נראה בחודשים הקרובים ירידה כפי שכבר משקפים, למשל, מחירי הריהוט שירדו בחודש האחרון. הקושי הגדול יישאר בצד השירותים ולחצי השכר.
גם בגזרת השירותים מזהים עלייה, והיא נעוצה בעיקר בסעיף הדיור שעלה בקצב שנתי של 6.2%, כפי שמסביר מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים. "רכיב 'שירותי דיור בבעלות', המייצג חוזי שכירות מתחדשים, המשיך לעלות באוקטובר לרמה המצביעה על עלייה שנתית של 5.6%. מדובר ברכיב המשקף 'אינפלציה דביקה'". שפריר מוסיף כי בבנק הפועלים "צופים אמנם שחיקה בעליית מחירי הדירות למכירה, אבל ייקח זמן עד שזה יחלחל לשוק השכירות".
נקודה נוספת לאופטימיות לפי שפריר היא שליבת אינפלציית השירותים, אם מנטרלים את הפירות והירקות והדיור, האטה מעט כפי שבא לידי ביטוי למשל בירידת מחירי החופשות בישראל (מחירי בתי המלון בישראל ירדו באוקטובר ב־7.8% ובסיכום השנה האחרונה ב־2%) ובהאטה שנרשמה בקצב עליית מחירי הארוחות במסעדות. לסיכום, הוא אומר "ניתן להצביע על עצירה מסוימת בקצב עליית אינפלציית השירותים (בניכוי שכירויות), אך היא עדיין דביקה".
דילמת הריבית הנוכחית של בנק ישראל
בסך הכל, מדד אוקטובר לא הפתיע במיוחד, וסימני השאלה בנוגע לעתיד האינפלציה תלויים מאוד גם בממשלה החדשה שתקום ובדרישות להעלאת שכר הצפויות במגזר הציבורי. ייתכן כי האתגר הראשון שלה יהיה סביב מחיר הדלק, שההנחה על המיסוי שלו צפויה להסתיים עד אמצע החודש הבא. אם זה אכן יקרה, תהיה לכך השפעה אינפלציונית מהותית על מדד דצמבר. וככלל, ההחלטות והרפורמות שתקדם הממשלה הבאה בנושאי יוקר המחיה יהיו בעלות משקל רב על נתוני האינפלציה והריבית.
כעת, כל העיניים נשואות לבנק ישראל, ובשוק מתקשים להעריך אם ביום שני יעלה את הריבית בחצי אחוז או ב־0.75%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.