בנק ישראל צפוי להעלות מחר (ב') את הריבית בפעם השישית מאז חודש אפריל, והיא תחצה את הרף של 3%, בין אם ההעלאה תהיה של 0.5% כפי שצופים האופטימיים ל-0.75% כפי שחוזים הפסימיים יותר.
● דילמת הריבית של בנק ישראל, והאם מחירי הדירות הגיעו לתקרה? | ניתוח
● מחירי המזון יעלו והדיור יכביד: האינפלציה בישראל לא מראה סימני התקררות | ניתוח
● הציבור מזרים מיליארדי שקלים לפיקדונות: מי מציע את הריבית הגבוהה ביותר?
העלייה בריבית של בנק ישראל טובה לגופים המעניקים הלוואות - חברות כרטיסי האשראי, הבנקים והגופים החוץ בנקאיים, כיוון שהיא מאפשרת להם לגבות ריבית גבוהה יותר מהלקוחות בעיקר במסלול הפריים כיוון שהוא עולה בהתאם לריבית בנק ישראל לצד תוספת של 1.5% וכן תוספת שגובה הגוף המלווה בהתאם לשיקוליו העסקיים. בהתאם חברת כרטיסי האשראי מקס, שפרסמה הבוקר (א') את הדוחות הכספיים שלה לרבעון השלישי של השנה, מדווחת על עלייה ניכרת בשיעור הריבית שהיא גובה, ובמיוחד בחודש האחרון של אותו הרבעון, כלומר בחודש ספטמבר.
הריבית הממוצעת ברבעון השלישי להלוואות לאנשים פרטיים עמדה על 9% ובחודש האחרון על 9.7%. זאת בהשוואה לריבית ממוצעת של 7.8% ברבעון השני כולו ו-8.1% בחודש האחרון של אותו הרבעון.
עם זאת, יש לציין כי ריבית זו עדיין נמוכה מזו שגובה ישראכרט עוד טרם העלאות הריביות האחרונות ועמדה ברבעון השני של השנה על 9.3% וזו שגובה כאל שעמדה על 10.3% (שתי החברות יפרסמו דוחות בהמשך השבוע). בנוסף, לזכותה של מקס יש לציין כי החברה הורידה את המרווח מעל ריבית הפריים משיעור של 5.8% בסוף ספטמבר אשתקד ל-5.5% כעת, כלומר ספגה חלק מהעלאת הריבית, אך את ייקור הריבית אפשר לראות באופן מידי בשורת הרווח של החברה. באשר לריבית בגין הלוואות שניתנו ללקוחות מסחריים, זו עלתה מ-5.7% בסוף הרבעון השני ל-6.8% בסוף הרבעון השלישי.
על פי ההון העצמי של מקס, הנעמד ב-1.6 מיליארד שקל (עלייה של כ-8% ביחס לסוף 2021), כל שינוי של 1% בריבית כלפי מעלה יביא לשיפור ההכנסות ב-16 מיליון שקל. כך, יחד עם הגידול בתיק האשראי, עלייה של 1.9% בריבית בנק ישראל במהלך הרבעון השלישי של השנה הביאה את ההכנסות מריבית, נטו, לכדי 146 מיליון שקל, גידול של 52% לעומת הכנסות מריבית של 96 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בתשעת החודשים הראשונים של השנה מדובר על גידול של כ-43% לכדי 391 מיליון שקל.
המנכ"ל פאינרו: "לא רואים שינוי דרמטי מבחינת שיעור המחיקות"
בשבועות האחרונים גוברת ההערכה כי עליות הריביות החדות יובילו לווים רבים לכך שהם לא יוכלו לעמוד בהלוואות שנטלו כשחלק מגופי המימון, דוגמת מימון ישיר, אף העלו בחדות את שיעור נזקי האשראי שלה לרמה שהייתה עוד לפני הקורונה.
דוחות חברת כרטיסי האשראי מקס שפורסמו ביום ראשון מצביעים על עלייה קלה מאוד במחיקות החובות של הלקוחות, אך מנכ"ל החברה, רון פאינרו, לא מתרגש, אלא להיפך - טוען כי בחברה לא רואים שום אינדיקציה להתקררות במשק, הן באשראי שניתן ללקוחות כהלוואות והן בפעילות בכרטיסי האשראי.
ההוצאות בגין הפסדי אשראי (כריות הביטחון המופרשות למקרה שהלווים לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות שלהם) לתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 הסתכמו ב-42 מיליון שקל, בהשוואה ל-25 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, הגידול נעשה בשל הוראה רגולטורית המחייבת את הבנקים וחברות כרטיסי האשראי להפריש 1.5% מכל אשראי שניתן על ידם, ומאחר שתיק האשראי של החברה צמח ב כ-38% בהשוואה ליתרה בסוף הרבעון השלישי של 2021 ועומד על כ-8 מיליארד שקל אשראי צרכני וכ-0.8 מיליארד שקל באשראי לעסקים, גם ההפרשות להפסדי האשראי גדלו. בנוסף, בשנה שעברה צמצמה החברה חלק מההפרשות שבוצעו בשנת 2020 בשל פרוץ הקורונה ולכן מדובר לכאורה בגידול בהפרשות שבוצעו השנה.
מעבר לכך, החברה מדווחת כאמור על גידול קטן במחיקות החובות, מ-0.47% בספטמבר אשתקד ל-0.54% בסוף ספטמבר האחרון. מה שהביא לגידול של כ-5 מיליון שקל בהוצאה בגין מחיקות נטו ברבעון הנוכחי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
"אנחנו עם היד על הדופק לגביי מה שקורה בשוק וההשפעה של עליות הריבית על משקי הבית והעסקים הקטנים. בינתיים, אנחנו לא רואים שינוי דרמטי מבחינת שיעור המחיקות ורואים יציבות במגמת ההוצאות. כרגע אנחנו מרגישים בנוח עם יכולת החיתום והסינון שלנו, אם יהיה צורך בהמשך נתאים מדיניות באופן אחראי", מסביר פאינרו.
"אנחנו קשובים לכל מה שנאמר כולל תחזיות בנק ישראל שמדבר על התמתנות בשנה הבאה עם שיעור צמיחה של יותר מ-3%. התרחיש המרכזי קדימה הוא של שנה טובה יחסית עם תוצר לאומי שממשיך לגדול, אינפלציה נמוכה יחסית לעולם, עם שערי חליפין די יציבים. אנחנו מסתמכים על זה כתרחיש מרכזי אבל עם עיניים פקוחות ובוחנים את השינויים ועושים התאמות לתכניות שלנו", הוא מוסיף.
הרווח הנקי של מקס ברבעון השלישי גדל ב-33%
הרווח הנקי ברבעון השלישי עמד על 65 מיליון שקל, גידול של כ-33% ביחס לרבעון המקביל בשנה שעברה, כאשר הרווח בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2022 עמד על 183 מיליון שקל, גידול של כ-36% בהשוואה לתקופה המקבילה.
מחזור ההנפקה של החברה בתשעת החודשים הראשונים של 2022 הסתכם בכ-84 מיליארד שקל, צמיחה של כ-21% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, כאשר המחזור בכרטיסים חוץ-בנקאיים צמח בכ-37% לכ-30 מיליארד שקל, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. ברבעון השלישי לשנת 2022 עמד מחזור העסקאות על 30 מיליארד שקל לעומת 25 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד, צמיחה של כ-20%.
כמות כרטיסי האשראי הפעילים עמדה בסוף חודש ספטמבר 2022 על כ-2.7 מיליון, צמיחה של 12.5% לעומת סוף ספטמבר 2021 וגידול של כ-9% לעומת סוף שנת 2021, כאשר כמות כרטיסי מקס (החוץ-בנקאיים) צמחה בכ-24% ו-19% בהתאמה, והגיעה ל-1.1 כרטיסי מקס פעילים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.