מוקדם מהצפוי: ריצ'רד פרנסיס יחליף את קאר שולץ כמנכ"ל טבע

ריצ'רד פרנסיס, המנכ"ל החדש של חברת התרופות, יזכה לתגמולים של עשרות מיליוני דולרים • שולץ יישם תוכנית התייעלות אגרסיבית שהקטינה את חובות טבע, אך לא החזיר את החברה לפסים של צמיחה, ובתקופתו צנחה המניה ב–36% • כבר לא ספינת דגל מקומית: רק 10% מעובדי טבע מועסקים בישראל

ריצ'רד פרנסיס. ימונה למנכ"ל טבע / צילום: יח''צ
ריצ'רד פרנסיס. ימונה למנכ"ל טבע / צילום: יח''צ

קאר שולץ, מנכ"ל חברת התרופות טבע , יעזוב את התפקיד מוקדם מהצפוי. מי שיחליף אותו בתפקיד הוא ריצ'רד פרנסיס, שייכנס לתפקיד בתחילת שנת 2023. חוזה ההעסקה של שולץ היה אמור להסתיים בנובמבר 2023, לאחר שהוארך בעבר מנובמבר השנה.

שולץ החל לכהן כנשיא ומנכ"ל טבע בנובמבר 2017, ומשימתו העיקרית הייתה הפחתת החוב של טבע. מאז כניסתו לתפקיד ועד היום צנחה מניית החברה ב-36%, ומחירה משקף לטבע שווי שוק נוכחי של 9.8 מיליארד דולר.

טבע פרסמה דוחות מאכזבים ומורידה את תחזית ההכנסות השנתית 
החוזה לא יחודש בשנה הבאה: קאר שולץ מסמן את תאריך הפרישה מטבע

ריצ'רד פרנסיס (54), בריטי במוצאו, מגיע לטבע לאחר שכיהן בעבר כמנכ"ל החברה המתחרה סנדוז, הזרוע הגנרית של חברת התרופות נוברטיס, בין השנים 2014 ל-2019. קודם לכן כיהן בתפקידים בכירים בביוג'ן ובחברות נוספות. נכון להיום הוא שותף ב-Syncona, שמתמקדת בחברות מתחום הבריאות.

לדבריו, "זמן רב התפעלתי מהערך שטבע מספקת למטופלים ברחבי העולם, ואני גאה לקבל את התפקיד של הובלת החברה הייחודית הזאת אל העתיד. אני מצפה למנף את הרקע ושנות הניסיון שלי בתחום הפארמה כדי להמשיך ולבנות על בסיס היסודות החזקים של טבע, ולכתוב את הפרק המלהיב הבא של החברה, תוך התמקדות בבניית דרך לצמיחה לטווח הארוך".

הסכם ההעסקה של פרנסיס נחתם לתקופה ראשונית בת שלוש שנים, וצפוי להתארך אוטומטית לתקופות נוספות של שנה בכל פעם, אלא אם אחד הצדדים ייתן הודעה מראש על אי-הארכתו. בהתאם להסכם בין הצדדים, פרנסיס יקבל שכר שנתי של 1.6 מיליון דולר, בונוס על בסיס עמידה ביעדים שיגיע ל-150%-200% משכרו השנתי, תמריץ הוני שיגיע עד ל-9 מיליון דולר - שיחולק 70% למניות חסומות על בסיס עמידה ביעדים ו-30% מניות חסומות רגילות - וכן הטבות נוספות שניתנות גם לשאר בכירי החברה.

עם כניסתו לתפקיד, כמענק חתימה ובשל ויתור על הטבות קודמות שלהן היה זכאי במקום אחר, יקבל פרנסיס מענק מניות חסומות בשווי הוגן של 5 מיליון דולר, שיבשילו לאחר שנה, שנתיים ושלוש; מניות חסומות מבוססות עמידה ביעדים בסך 5 מיליון דולר; וכן מענק חתימה במזומן בסך 5 מיליון דולר שישולם בשלוש מנות, הראשונה מהן בסך 1.5 מיליון דולר, עם תחילת העסקתו.

בדומה לשולץ ולכל המנכ"לים הקודמים של טבע, גם פרנסיס ינהל את החברה מישראל, ובהתאם הוא יהיה זכאי לקבל הטבות הקשורות לרילוקיישן שלו לישראל. במקרה שכהונתו של פרנסיס תופסק ללא סיבה מוצדקת, הוא יהיה זכאי לפיצויים בגובה פעמיים השכר השנתי שלו, ולהבשלה של התגמול ההוני.

 
  

90% מהעובדים בחו"ל - המנכ"ל עובד מהארץ 

לאורך השנים האחרונות (עוד לפני כניסתו של שולץ לתפקיד) הלך וירד שיעור העובדים מישראל מתוך כלל העובדים של טבע, ומספרם התכווץ בשיעור גבוה יותר מהירידה במספר העובדים בכלל. ב-2015 היוו העובדים בישראל מעל 16% מכלל העובדים, ולעומת זאת בסוף 2021 הם היוו כאמור 10% בלבד מעובדי החברה.

עם זאת, בהתאם למסורת ולתקנון, טבע מנוהלת על ידי המנכ"ל, גם כשהוא זר, ממטה החברה בישראל. המטה, שהיה שנים רבות בפתח תקווה, עבר לאחרונה לתל אביב.

האם טבע עדיין ישראלית? מבחינת רשות ניירות ערך של ארה"ב, ה-SEC, התשובה שלילית. החל מינואר 2018 טבע מוגדרת כ"מנפיקה מקומית" (U.S domestic issuer) ונדרשת לדווח כחברה אמריקאית. זאת לאחר שהשלמת רכישת אקטביס ב-2016 הובילה לכך שיותר מ-50% מנכסיה של טבע ממוקמים בארה"ב, ולכן נקבע שהיא איבדה את הסטטוס של חברה זרה המדווחת בארה"ב. המשמעות היא צורך לדווח דיווחים מלאים ובתדירות גבוהה יותר.

נכון לסוף 2021 העסיקה טבע קרוב ל-36 אלף עובדים ברחבי העולם, ירידה מהשיא של כמעט 57 אלף בסוף 2016. כאמור, כ-10% בלבד מתוכם (3,600) הועסקו בישראל בסוף 2021, ירידה של קרוב לחצי לעומת 7,000 עובדים כמעט בסוף 2015.

שנה חמישית ברציפות של התכווצות בהכנסות

קאר שולץ מונה לנהל את טבע ב-2017, כשהחברה הייתה בסכנה גבוהה לאי-עמידה בחובותיה. טבע השלימה ב-2016 את הרכישה הגדולה בתולדותיה, של אקטביס, בכ-40 מיליארד דולר, ומימנה את הרכישה באמצעות לקיחת חוב גדול.

ב-2017 היא נקלעה לסחרור, המנכ"ל הקודם ארז ויגודמן נאלץ לעזוב, ורק כעבור חודשים ארוכים נמצא המחליף שהסכים לקחת את המשימה, שולץ. זמן קצר לאחר כניסת שולץ לתפקיד הוא הציג את תוכנית ההתייעלות האגרסיבית של טבע, שכללה פיטורי אלפי עובדים, סגירה ומכירה של מפעלים וקיצוצים שהובילו לחיסכון שנתי של 3 מיליארד דולר בעלויות.

החוב אומנם הופחת מ-34.1 מיליארד דולר עם כניסת שולץ לתפקיד ל-21.3 מיליארד דולר כיום, אך בתחומים אחרים, הצלחת שולץ הייתה פחותה: טבע לא הצליחה לחזור לצמיחה, והשנה היא תסיים שנה חמישית רצופה עם התכווצות בהכנסות. לפי התחזית המעודכנת של טבע, שהופחתה לאחרונה בשל פגיעה של שערי חליפין על התוצאות, 2022 תסתיים עם הכנסות של 14.8-15.4 מיליארד דולר, לעומת 15.9 מיליארד דולר ב-2021.

נוסף על כך, על החברה העיקו לאורך תקופת כהונתו של שולץ ההליכים המשפטיים שבהם טבע מעורבת (ושורשיהם בתקופות הכהונה של קודמי שולץ בתפקיד). לאחרונה חתמה טבע על הסכם עקרוני לסיום הפרשה, והוא צפוי להיכנס לפועל במהלך 2023.

"הייתה זכות גדולה לשרת את טבע כמנכ"ל מאז 2017, ולעבוד עם הצוות המוכשר והמסור לשפר את חייהם של המטופלים", אמר כעת שולץ. "מיצבנו את טבע כמובילה הן בתחום הייחודי והן בתחום הגנרי, בנינו בסיס פיננסי ותפעולי חזק, וחיזקנו את סל המוצרים ואת צנרת המוצרים שלנו.

"זהו הזמן הנכון לשינוי, והניסיון המוכח של ריצ'רד בתעשייה הופך אותו לאדם הנכון לתפקיד מנכ"ל טבע הבא". שולץ יוחלף כאמור בתחילת 2023, ויישאר בחברה עד פברואר לצורך העברת התפקיד.

בשנות כהונתו ועד סוף 2021 הסתכמה עלות שכרו של שולץ בטבע ב-91.5 מיליון דולר. הכוונה היא לעלות למעסיק ולא לסכומים שהוא עצמו קיבל. נתוני 2022 שטרם הסתיימה עדיין לא דווחו, וכמו כן, עם סיום העסקתו הוא יקבל סכומים נוספים בהתאם לחוזה שלו.

שכר הבסיס השנתי של שולץ היה לאורך כל התקופה 2 מיליון דולר (גבוה משכרו הצפוי של פרנסיס). כמענק חתימה קיבל שולץ בזמנו 20 מיליון דולר, סכום גבוה שהעיד על הקושי של טבע למשוך אליה מנכ"ל בעל שיעור קומה, לאחר הטלטלות בהנהלתה בשנים שקדמו להגעתו של שולץ.


התגמול של ריצ'רד פרנסיס בטבע:

1.6 מיליון דולר - שכר בסיס שנתי

עד 3.2 מיליון דולר - בונוס על בסיס עמידה ביעדים

9 מיליון דולר - תמריץ הוני, שיחולק 70% למניות חסומות על בסיס עמידה ביעדים ו-30% מניות חסומות רגילות

10 מיליון דולר - מענק מניות חסומות עם כניסתו לתפקיד, מחציתם על בסיס עמידה ביעדים

5 מיליון דולר - מענק חתימה במזומן שיינתן לו בשלוש מנות

ההסכם נחתם לתקופה ראשונית של שלוש שנים