סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:25
הירידות בבורסה בתל אביב החריפו בשעה האחרונה של המסחר, על רקע מגמה שלילית בוול סטריט. מדד ת"א 35 ננעל בירידה של כ-1%, מדד ת"א 90 נסוג ב-1.6%, מדד ת"א נפט וגז ירד בכ-1.5%, ומדד מדד מניות הטכנולוגיה נסוג ב-1.7%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.6 מיליארד שקל.
ירידות בולטות רשמו בין השאר סולאיר, חלל, אקרו , באטמ, אופקו, פלסאון תעשיות , אלקטריאון, חילן ונטו אחזקות .
מנגד, עליות בולטות רשמו לאונרדו דיאראס , זוז, שלאג , ספאנטק , תורפז וישראכרט .
בשוק האג"ח הממשלתי נרשמה מגמה מעורבת, ומדדי התל בונד המרכזיים רשמו ירידות של עד 0.1%.
16:00
המגמה השלילית בבורסה נמשכת, כשמדד ת"א 35 יורד כעת ב-0.7%, ומדד ת"א 90 נסוג ב-0.8%. מדד ת"א נפט וגז בולט בירידה של 1.5%. מחזור המסחר מסתכם בכ-1.03 מיליארד שקל.
ירידות בולטות רושמות חלל תקשורת , אלקטריאון , סולאיר , רציו , ג'נריישן קפיטל , תדיראן גרופ ואלקו.
חברת בזק מעדכנת כי נחתמו הסכמי שכר קיבוציים בחברות-הבנות פלאפון ובזק בינלאומי. ההסכמים יהיו בתוקף עד סוף 2025. על-פי ההסכמים, "יינתנו תוספות שכר ומענקים, ישופרו תנאים נלווים לשכר, ויוסרו סכסוכי העבודה שהוכרזו על-ידי הסתדרות העובדים הכללית ונציגויות העובדים, תוך שמירה על שקט תעשייתי בתקופת תוקפם של
ההסכמים בנושאים המוסדרים בהם".
בבזק מציינים כי אומדן העלות הנוספת של ההסכם בבזק בינלאומי על פני תקופת ההסכם, מעבר לאומדן עלות הפרישה מרצון בסך של כ-70 מיליון שקל, עומד על כ-28 מיליון שקל. אומדן העלות של ההסכם בפלאפון, כולל פרישה מרצון של עובדים שפרישתם אושרה, עומד על כ-71 מיליון שקל. פלאפון ובזק בינלאומי צפויות לרשום הוצאות חד-פעמיות בסך של כ-30 מיליון שקל וכ-69 מיליון שקל, בהתאמה, ברבעון הרביעי של שנת 2022.
14:55
קומפיוג'ן מטפסת בקרוב ל-5%, לאחר שדיווחה כי המוצר שלה COM701 בשילובים כפולים ומשולשים הראה פעילות אנטי-סרטנית ראשונית ממושכת והפעלה של מערכת החיסון בחולות סרטן השחלות שעמיד לטיפולים מבוססי פלטינום.
14:00
המגמה השלילית בבורסה נמשכת, עם ירידות של 0.6%-1% במדדי ת"א המרכזיים. מדדי תל בונד רושמים עליות של כ-0.1%, ובגזרת האג"ח הממשלתיות נרשמת יציבות. במט"ח, הדולר מתחזק בכ-0.5% ל-3.40 שקלים, והאירו יציב סביב 3.57 שקלים.
ניו מד אנרג'י הודיעה כי חתמה עם חברת אדרקו ועם המשרד הלאומי לפחמימנים ומכרות של מרקו על הסכמים לביצוע פעולות חיפוש והפקה של גז טבעי ברישיון החיפוש Boujdour Atlantique הנמצא לחופי מרוקו באוקיינוס האטלנטי. ניו מד תחזיק ב-37.5% מהזכויות ברישיון, שתוקפו 8 שנים (ניתן להארכה במקרה של תגלית).
גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט אנרגיה , דיבר הבוקר בוועידת האנרגיה והעסקים בתל אביב ומתח ביקורת על הבירוקרטיה הישראלית בתחום האנרגיה המתחדשת. "בשנת 2022 חיברנו לרשת החשמל 810 מגה וואט - ורק 109 מהם בשוק הישראלי. אנחנו לבד יכולים לעשות בישראל 800 מגה וואט בשנה, אבל לא נותנים לנו את התנאים, אז יזמים הולכים לשוק הבינלאומי. בתחום האנרגיה המתחדשת היקף הממשק עם הרשויות הוא אינסופי, נדמה לי שיש משהו כמו 44 רגולטורים שונים שצריכים לאשר לך פרויקט. אנחנו צומחים בחו"ל מסיבה אחת - שוק חופשי. באירופה אנחנו מתחרים בכולם, נשמח להתחרות גם בגז הטבעי בארץ. לא צריך זיכיונות ורישיונות, אנחנו יודעים לספק אנרגיה מתחדשת בזול יותר מגז טבעי, אבל החסמים בישראל בלתי אפשריים".
12:50
הירידות בבורסה מתחזקות. מדד ת"א 35 מאבד 0.5%, כאשר קבוצת אשטרום בתחתית המדד עם ירידה של 3% (ואורמת בפסגה מטפסת ב-1%). מדד ת"א 90 משיל 0.8%, כשאת הירידות הגבוהות ביותר רושמות דנאל וג'נריישן קפיטל שמאבדות 4% כל אחת (ובפסגה לאונרדו, לשעבר ראדא, שמזנקת ב-7.4% הודות לארביטראז' חיובי).
מדד הבנקים נסוג ב-0.6%, מדד הבנייה מאבד 0.8%, ומדד הנפט וגז יורד ב-1%. את הירידה החדה ביותר בקרב המדדים הענפיים רושם מדד פמילי שמשיל 1.3%, ואחריו מדד קלינטק שמאבד 1.2%.
בול מסחר הודיעה כי היו"ר ובעל השליטה רונן בכור רכש מניות של החברה בסכום כולל של כ-66 אלף שקל. בנוסף, החברה רכשה אג"ח סדרה א' וב' של עצמה בסכום כולל של 276 אלף שקל.
11:20
צמח המרמן דיווחה כי היו"ר וממייסדי החברה אבי בן אברהם הלך היום לעולמו, בגיל 86. בן אברהם היה פעיל בתחומי הבנייה והיזמות בישראל במשך כ-60 שנה, ובשנה שעברה קיבל פרס מפעל חיים בטקס של דן אנד ברדסטריט.
סולאיר צונחת בכ-16%. החברה לא פרסמה דיווחים לבורסה לאחרונה (גילוי מלא: דיווח שעלה על חברת אנרגיה מתחדשת תחת שם זהה שמכרה פעילותה באיטליה ובספרד הוסר, לאחר שהתברר כי מדובר בחברה אחרת ללא קשר לסולאיר הישראלית).
10:50
הירידות בבורסה מתחזקות, בעיקר בקרב המניות הבינוניות. מדד ת"א 35 עדיין משיל כ-0.3%, ואילו מדד ת"א 90 מאבד כבר 0.7%. מדד הנפט וגז בולט בירידה של כמעט 1%, ואילו מדד הבנקים נסחר בעלייה מזערית. מחזור המסחר מסתכם ב-180 מיליון שקל.
עוד דיווח חיובי לזוז פאוור מקפיץ אותה בחדות, יומיים אחרי שרשמה זינוק של 22% בבורסה הודות להסכם הפצה בארה"ב. הבוקר הודיעה החברה כי החלה באספקה מסחרית של מאיץ הטעינה שלה, ZOOZTER-100, וכי מערכת ראשונה נשלחת היום ללקוח בגרמניה.
גם הייקון מערכות מטפסת לאחר שהודיעה על עסקה אסטרטגית משמעותית עם Sealed Air האמריקאית, במסגרתה תשקיע סילד אייר 8 מיליון דולר בחברה. ההסכם כולל שיתופי-פעולה בפיתוח מוצרי אריזה חדשים, התרחבות לשווקים חדשים ושיפור יכולות הייצור באמצעות הטכנולוגיות של הייקון. סילד אייר תקבל אופציות למניות הייקון בשווי של 1.2 מיליון דולר, ואופציות נוספות יוענקו כנגד ביצוע רכישות עתידיות של מוצרי החברה עד לסכום רכישה כולל של כ-20 מיליון דולר במשך 3 שנים.
10:01
המסחר בבורסה נפתח בירידות שערים, אך מתונות בהרבה מאלה שנרשמו אמש בוול סטריט. ת"א 35 ות"א 125 משילים כ-0.3%, ות"א 90 יורד ב-0.2%. מדד מניות הבנייה בולט בניגוד למגמה עם עלייה של 0.3%.
בשוק המט"ח נרגעת העלייה של הדולר לכ-0.5%, ושערו 3.40 שקלים. האירו שוב נסוג בכ-0.2% לרמה של 3.57 שקלים.
מניית לאונרדו (לשעבר ראדא) בולטת בעלייה חדה לאור ארביטראז' חיובי, ומניית אלביט מערכות מטפסת קלות לאחר ששבה עם פער חיובי קטן. נכסים ובניין מאבדת יותר מ-4%, וגם ג'י סיטי , קבוצת דלק ואורמד מאבדות גובה.
מימון ישיר השלימה את המכרז למשקיעים מסווגים בהנפקת סדרת אג"ח חדשה בהיקף של כ-386.5 מיליון שקל (מתוך ביקושים של 470 מיליון שקל). המכרז נסגר בשיעור ריבית של 3.54%.
פארמוקן הודיעה על מינויו של גיא סיגורה ליו"ר הדירקטוריון, לצד אימוץ תוכנית התייעלות שתכלול צמצום מצבת העובדים, סגירת פעילויות הפסדיות, התמקדות בשיתופי-פעולה בארץ ובעולם וחיזוק מערך בתי המרקחת. החברה ציינה כי תמשיך בפעילותה בתחום הקנאביס, אך החליטה לסגור החווה בציפורה ולסגור את פעילות החברה-הבת העוסקת במכירה אונליין של מוצרי CBD. בנוסף, החברה סיימה את התקשורתה עם חברת ווליו בייס - עליה דווח באוקטובר האחרון - לבחינת הכנסת פעילות אחרת לחברה.
09:25
תביעה שהוגשה נגד טבע טוענת כי חברת התרופות הישראלית עיכבה השקת גרסה גנרית למזרק לטיפול בהתקפי אלרגיה אפיפן, בתמורה לכך שמיילן, יצרנית האפיפן, דחתה השקה גנרית שלה לתרופה המקורית של טבע, נוביג'יל, לטיפול בהפרעות שינה. האירועים קרו לפני כעשור, ובטבע מציינים כי להערכתם חלה עליהם התיישנות.
08:50
אינטרקיור דיווחה בלילה כי בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה תביעה ייצוגית נגדה שהוגשה במאי 2020, בטענה כי הפרה את חובתה לחשוף בפומבי אירועים והתפתחויות מסוימות, מה שהשפיע על הערכת השווי של רג'נרה פארמה (מוחזקת 11.76% דאז).
דירקטוריון קיסטון ריט אישר הנפקת ניירות ערך מסחריים (נע"מ) בהיקף של 150 מיליון שקל, שלא יירשמו למסחר בבורסה. החברה תשתמש בתמורת ההנפקה לפירעון של 150 מיליון שקל ממסגרת האשראי שלה. סדרת הנע"מ תהווה כ-13% מסך האשראי של הקרן ותשמש להורדת עלויות המימון שלה בסכום המוערך בכ-3.5 מיליון שקל בשנה, כך על-פי הדיווח.
08:10
עליית הדולר ביחס לשקל מתחזקת ל-0.9%, ושערו עולה ל-3.41 שקלים. גם האירו, שנסחר מוקדם יותר בירידה קלה, עבר לעלייה קלה, ושערו 3.58 שקלים. הליש"ט הבריטית יציבה (שערה 4.16 שקלים).
בעולם, האירו נסחר ביציבות מול מקבילו האמריקאי ברמה של 1.04 דולר, והליש"ט רושמת ירידה מזערית ונסוגה ל-1.21 דולר. מול סל המטבעות, הדולר עולה ב-0.1%.
07:45
5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר
1. שוק המניות
הבורסה בתל אביב צפויה להיפתח במגמה שלילית, לאחר שמדדי המניות בוול סטריט רשמו אמש את היום הגרוע ביותר זה חודש. הנאסד"ק מחק 1.9% מערכו, ה-S&P 500 צנח ב-1.8%, והדאו ג'ונס איבד 1.4%. מדד ראסל 2000 של המניות הקטנות-בינוניות איבד 2.8%. הבוקר החוזים העתידיים יציבים.
בבורסה המקומית נרשמו אתמול ירידות מתונות. ת"א 35 ננעל בדומה לרמת הפתיחה, ואילו ת"א 125 נסוג בכ-0.3%, ות"א 90 ירד ב-0.6%. מדד הבנייה סיים בעלייה של 0.3% בניגוד למגמה, ומדד הבנקים ירד ב-0.2%.
המניות הדואליות יתרמו ירידה משוקללת של 0.3% למדד ת"א 35. אופקו עם פער שלילי של יותר מ-3%, טבע עם 1.7% וקנון עם 1.3%, ושלושתן צפויות לאבד גובה. מחוץ למדד הדגל תבלוט לטובה לאונרדו דיאראס (ראדא לשעבר) לאור ארביטראז' חיובי של 6.7%.
באסיה נרשמת הבוקר מגמה מעורבת. מדד ניקיי עולה ב-0.3%, מדד שנזן הסיני מטפס ב-0.6%, ואילו יתר הבורסות הגדולות ביבשת רושמות ירידות. מדד הנג סנג בהונג קונג מאבד 1.2%, והקוספי בסיאול נסוג ב-1%. באוסטרליה, שם עלתה הריבית לפנות בוקר (ראו בהמשך), נסוג מדד הדגל בבורסת סידני ב-0.5%.
2. שוק החוב
תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסקו אמש, והבוקר נרשמות ירידות קלות בגזרה. תשואת האג"ח ל-10 שנים קפצה בקרוב ל-10 נקודות, ל-3.60%, והבוקר היא יורדת ל-3.58%. תשואת האיגרת לשנתיים המריאה ב-12 נקודות ל-4.40%, וגם היא נחלשת כעת בשתי נקודות ל-4.38%.
בנק ישראל יוצא היום בהנפקת מק"מ (מלווה קצר-מועד) בהיקף של 38 מיליארד שקל, בין השאר במטרה להפעיל לחץ על הבנקים לגלגל את הריבית ללקוחות הפיקדונות. מדובר בניירות ערך נזילים לתקופה של שנה, שמניבים בטווח הקצר (שלושה חודשים) תשואה שנתית של יותר מ-3% - נמוכה רק במעט מריבית בנק ישראל. על-פי ההערכות, הריבית לתקופה של שנה תגיע בהנפקה לכ-3.5% ואף יותר מכך.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
מחירי הנפט רשמו ירידות של עד 3.5% אמש, בהמשך להחלטת האיחוד האירופי ומדינות G7 להגביל את מחירי הנפט הרוסי ל-60 דולר לחבית. מחירי הגז הטבעי צללו אף הם, וירידות בולטות נרשמו גם במחירי הזהב והכסף.
הבוקר נרשמת התאוששות קלה בשוק הסחורות. החוזים על הנפט עולים קלות - הנפט האמריקאי נסחר ברמה של 77.2 דולר לחבית, ונפט מסוג ברנט נסחר ברמה של 82.8 דולר - וגם הגז הטבעי והכסף מטפסים. הזהב נסחר ביציבות עם נטייה לעלייה קלה, ומחיר אונקיה מגיע ל-1,772 דולר.
במט"ח, הדולר קפץ אתמול ב-0.7% מול סל המטבעות. מול השקל הדולר עולה כעת ב-0.5% לרמה של 3.40 שקלים. האירו נסוג ב-0.3%, ושערו 3.56 שקלים.
בשוק הקריפטו, הביטקוין מאבד כ-2.5% ושוב מדשדש מתחת לרף ה-17 אלף דולר, והאת'ריום יורד ב-3% ונסחר ברמה של 1,260 דולר.
4. מאקרו
הבנק המרכזי באוסטרליה החליט להעלות את הריבית מ-2.85% ל-3.10%, בהתאם לתחזיות. ביפן, הוצאות משקי הבית עלו באוקטובר בשיעור נמוך מהתחזיות (1.1% כשהצפי היה 1.3%), אך בקצב שנתי מדובר בעלייה שגבוהה בשתי עשיריות האחוז מציפיות השוק, 1.2%.
היום לא צפויים עוד נתוני מאקרו משמעותיים, אך בשבוע הבא צפויה הדרמה האמיתית בגזרה עם פרסום מדדי המחירים לצרכן הן בארה"ב (ביום שלישי) והן בישראל (ביום חמישי) וכן החלטת הריבית של הפדרל ריזרב (ביום רביעי).
ברקע הירידות בשוק האמריקאי אמש - נתוני מאקרו חזקים שהדאיגו את המשקיעים שמא הפד לא יסתפק בהעלאת ריבית של 0.5% בשבוע הבא, בשל עמידות הכלכלה בארה"ב. מדד ISM של המכון לניהול אספקה במגזר השירותים קפץ בנובמבר ל-56.5 נקודות (הצפי היה 53.3 נקודות), עלייה בהשוואה לנתון של 54.4 בחודש אוקטובר (כאשר נתון של יותר מ-50 במדד מעיד על התרחבות התעשייה). נציין כי ביחס לנתון בנובמבר אשתקד (69.1) מדובר בכל זאת בירידה לא קטנה.
5. תחזית
מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, פרסם את תחזית האינפלציה שלו לקראת פרסום מדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא. "תחזית מדד נובמבר נותרת בינתיים על 0% (עלייה של 5.2% בקצב שנתי), מתחת לציפיות השוק לעלייה של בין 0.10% ל-0.25% ולממוצע החזאים לעלייה של %.0.1", הוא ציין.
"בצד הגורמים שצפויים לתמוך בעליית המדד בנובמבר - עליית מחירי הדלקים, העלייה הצפויה ברכיב הדיור, עליית רכיב החזקת דירה, עלייה חדה נוספת הצפויה במחירי ביטוח הרכב והעלייה הנוספת במחירי הרכבים. בנוסף, מחירי המזון (ללא פירות וירקות) צפויים לעלות, אם כי הירידה העונתית במחירי העופות צפויה למתן עליית רכיב זה", הוא מפרט. "בצד הרכיבים הצפויים להוריד את המדד, נציין את הירידה החדה הצפויה במחירי הפירות והירקות, הירידה העונתית הצפויה במחירי ריהוט וציוד לבית, הירידה הקלה במחירי החופשות בישראל והירידה במחירי הטיסות לחו"ל, הן בשל ייסוף השקל והן בשל ירידת המחירים לאחר תקופת החגים".
לצד זאת, את תחזית מדד דצמבר העלה שפריר לשיעור עלייה של 0.25%, ואילו בינואר הוא צופה ירידה של 0.2% במדד. תחזית האינפלציה לשנה הקרובה נותרת על 2.70%, הוא מסכם.
עוד 3 סיפורים שכדאי לשים לב אליהם:
1. איפה זינקו מחירי הדירות ביותר ממיליון שקל: הסיפורים בדוחות חברות הנדל"ן | ניתוח
2. הכלכלנים שוב חושבים שהם מזהים מיתון בדרך - אבל מה כן חדש? | WSJ
3. סוף שנה בצל אינפלציה וריבית מטפסת: אילו הטבות מס כדאי להכיר