שורת בכירים בבריסל, ביניהם סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי ובכיר בארגון-גג של עובדים, נעצרו אתמול (ו') בבוקר על-ידי המשטרה המקומית, במסגרת חקירת שחיתות שמערבת ניסיונות השפעה מצד קטאר על המדיניות האירופית. הפוליטיקאית הבכירה, אווה קאילי ממפלגת PASOK הסוציאליסטית היוונית, צפויה להישאר במעצר לפחות עד יום ראשון. משרדים בפרלמנט האירופי נסגרו בהוראת המשטרה, שפשטה על כמה מוקדים אתמול, ביניהם 16 דירות.
הדיווחים אינם ברורים בשלב זה, אולם מתמונה חלקית עולה כי הפרשה קשורה לניסיונות לובינג של קטאר במטרה למרק את תדמיתה הבינלאומית, ובמיוחד סביב נושא מות העובדים הזרים במהלך ההכנות לגביע העולם בכדורגל שמתנהל בימים אלה.
● פיפ"א עשתה הכול כדי שהמונדיאל יהיה בקטאר, גם במחיר אלפי הרוגים
● החורף הקדים, מחירי החשמל שולשו: משבר האנרגיה מכה בברלין
המשטרה בבריסל ציינה כי החשד הוא ש"מדינת מפרץ" העבירה "מתנות בעלות שווי גדול או סכומי כסף גדולים" למעורבים בפרשה. חמישה בני אדם נעצרו ביום שישי, וביום ראשון צפוי בית משפט מקומי להכריע אם להותיר אותם במעצר או לשחרר אותם בערבות.
מלבד קאלי, כל העצורים הם איטלקים. אחד מהם המזכ"ל של קונפדרציית איגוד העובדים הבינלאומי (ITU), ארגון-גג המייצג אינטרסים של עובדים מאוגדים. ישנם דיווחים על עצורים נוספים בפרשה באיטליה.
קאלי אמרה בשבועות האחרונים, אחרי שביקרה בקטאר, כי תנאי העבודה של העובדים הזרים הם מצוינים, וכי קטאר היא "מובילה עולמית בתחום זכויות העובדים". על רקע החשדות שהתפרסמו כעת, היא הושעתה מהחברות בקבוצת מפלגות השמאל שמאוגדות יחדיו בו, וכבר נשמעו קריאות להתפטרותה.
"אני מקווה שהיא תסיק את המסקנות באופן עצמאי", אמרה ניקולה בר הגרמנית, שגם היא מכהנת כסגנית נשיאה. לפרלמנט האירופי יש 14 סגני וסגנות נשיאה. אחרים אמרו כי עליה להתפטר מיידית, בעוד הפרשה נחקרת. קאילי גם סולקה באופן מיידי משורות מפלגת PASOK היוונית "בשל החשדות נגדה", נמסר היום.
כ-600 אלף אירו הוחרמו
באופן פורמלי, החקירה הבלגית היא סביב "התארגנות פלילית, ניסיונות השפעה מחו"ל וכן האשמות בשחיתות ובהלבנת כספים". כ-600 אלף אירו הוחרמו במהלך הפשיטות המשטרתיות אתמול. סוכנות הידיעות הגרמנית דיווחה כי המעצרים התבצעו לאחר שבחודשים האחרונים נחשפו "חשדות" לפיהם מדינת מפרץ "מנסה להשפיע על ההחלטות בפרלמנט האירופי".
מבקרים מיהרו להגדיר את הפרשה כ"פרשת השחיתות החמורה ביותר בפרלמנט האירופי". הגוף הייצוגי הוא בעל סמכויות מוגבלות ביחס לפרלמנטים לאומיים, אולם ממלא עדיין תפקיד קריטי במבנה האיחוד האירופי ואף צריך לאשר חקיקה שיוזמת הנציבות האירופית.
"זה הסקנדל החמור ביותר בהיסטוריה של האיחוד האירופי", אמר אלברטו אלמאנו, פרופסור למשפטים מפריז, לאתר "פוליטקו", "הוא מראה את חוסר ההתאמה של מערכת האתיקה הקיימת בארגון, ומוכיח שאין שום ניסיון לנהל את ההשפעות הזרות של מדינות עליו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.