משרד האנרגיה פרסם היום (ד') את המכרז הרביעי לקבלת רישיונות לחיפושי גז טבעי במימי ישראל, זאת לאחר ששרת האנרגיה קארין אלהרר והממונה על הנפט במשרד, חן בר-יוסף, קיבלו את המלצת מועצת הנפט לצאת להליך.
המהלך יוצא לדרך כעת, לאחר שבמהלך השנה האחרונה שינתה השרה קארין אלהרר את מדיניותה בנושא. לפני כשנה בדיוק הכריזה, כי בשנת 2022 לא תעסוק בענייני גז, ולמעשה הקפיאה את מהלכי היציאה למכרזים.
היא זכתה לביקורת חריפה על החלטתה זו, בעיקר לנוכח משבר האנרגיה העולמי שהחריף מאוד בשל המלחמה באוקראינה, והביקוש העצום לגז באירופה. מחירי הגז האמירו במאות אחוזים, והחברות והמדינות המייצאות הגדילו מאוד את רווחיהן. רק במאי 2022 הודיעה אלהרר על שינוי המדיניות ועל היציאה להליך המכרזים החדש, ולאחר מכן חתמה על מזכר הבנות עם האיחוד האירופי ומצרים על האצת הליכי יצוא הגז לאירופה.
במסגרת ההליך יוצעו ארבעה מקבצים של רישיונות חיפוש (Zones). ההחלטה לשווק את השטחים במקבצים של רישיונות, נועדה לפי משרד האנרגיה לאפשר התאמה נכונה יותר של אזורי החיפוש למבנים הגיאולוגים הקיימים בים, אשר עשויים להכיל משאבים טבעיים.
הנחת היסוד היא כי החזקת שטחים גדולים יותר, תאפשר ביצוע סקרים גיאולוגים וגיאופיזיים באופן מקצועי ויעיל יותר. בחלק מהמקבצים כבר ניתנו בעבר רישיונות חיפוש, ובוצעו בהם סקרים סיסמיים ופעולות אקספלורציה אחרות המעידות על פוטנציאל אפשרי לגילוי של מאגרי הידרוקרבונים.
עם פתיחת ההליך התחרותי, מעלה משרד האנרגיה גרסא מעודכנת של אתר ייעודי, בו ניתן יהיה לקבל את כל האינפורמציה על ההליך ולעיין במסמכים ובחומרים הרלוונטיים. החברות יוכלו להגיש את ההצעות עד הקיץ, ומספר שבועות לאחר מכן צפויות להתפרסם תוצאות ההליך. רישיון חיפוש יינתן למשך תקופה של 3 שנים. במהלך התקופה, בעלי הרישיון יבצעו את תכנית העבודה עלייה התחייבו, שעיקרה בחינת כלל השטח שקיבלו.
לאחר ביצוע תכנית העבודה יוכל בעל הרישיון לבקש ארכה לשנתיים נוספות, בתנאי שיגיש תכנית עבודה הכוללת ביצוע קידוח בלפחות אחד מהרישיונות במקבץ, וכן תכנית עבודה נוספת, שתאושר על-ידי הממונה לענייני הנפט, ברישיונות האחרים.
לאחר ביצוע קידוח אחד לפחות ועמידה בכלל תכניות העבודה, ניתן יהיה להאריך את תקופת הרישיונות במקבץ בשנתיים נוספות. מקסימום 7 שנות רישיון, כפי שנקבע בחוק הנפט, בתנאי שתוגש התחייבות לקידוח בכל אחד מהרישיונות שטרם נקדחו עד תם תקופת הרישיון. הבסיס להחלטה על תקופת הרישיון (2+2+3 שנים) הינו לאפשר לבעל הרישיון ללמוד היטב את השטח ורק אז לקבל החלטה לגבי המשך הפעילות בו.
לגוון את מקורות האספקה לאירופה
בהודעת משרד האנרגיה נאמר כי מטרת ההליך הינה להגביר את ודאות אספקת הגז הטבעי למשק הישראלי ולהגדיל את התחרות בין ספקי הגז הטבעי. זאת, בכדי לאפשר ליצרני החשמל בישראל מקורות נוספים של גז טבעי, על-מנת להוריד את המחיר לצרכן וכן לקדם את המעבר של מפעלים נוספים, אשר עדיין עושים שימוש במזוט ובסולר במפעליהם - לשימוש בגז טבעי.
בנוסף, ההליך משתלב במאמצים הבינ"ל להוסיף מקורות אספקת אנרגיה אלטרנטיביים, והוא חלק מתוכנית המענה לאיחוד האירופי בהמשך לפנייתו למדינת ישראל בבקשת סיוע. זאת, בעקבות משבר האנרגיה הפוקד את אירופה בתקופה האחרונה ותכנית האיחוד לגוון את מקורות האספקה.
אלהרר אמרה בהודעתה כי "ההליך לחיפוש גז טבעי במים הכלכליים של ישראל יאפשר את הגדלת התחרות, יצירת יציבות באספקה למשק המקומי ויאפשר חתימה על הסכמים נוספים, כמו אלו עליהם חתמנו עם האיחוד האירופי ומצרים, ליצוא גז טבעי למדינות העולם. זוהי שעה גדולה למדינת ישראל, שדווקא על רקע משבר האנרגיה העולמי הפכה לשחקנית משמעותית בשוק האנרגיה הבינלאומי ותמשיך למצב את עצמה כשחקנית משמעותית במשק האנרגיה האזורי והבינלאומי".
מנכ"ל משרד האנרגיה, ליאור שילת, מסר: "ההליך שאנחנו מתחילים היום בעיצומו של משבר האנרגיה העולמי חשוב ביותר, ומטרתו לקדם מציאת מאגרי גז טבעי נוספים על אלה הפעילים כיום בישראל ולאפשר את פיתוחם", אומר שילת. "יש לו משמעויות חשובות לחיזוק כלכלת ישראל ומעמדה בעולם. פיתוח מאגרי גז טבעי נוספים יחד עם הגדלת ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות, ומהלכים אסטרטגים נוספים אשר מוביל המשרד, הם הבסיס לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ולהבטחת משק אנרגיה ישראלי אמין, נקי ובר השגה".
"מכירת חיסול של הים"
מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה: "פרסום ההודעה על שיווק שטחים חדשים להפקת גזי חממה, בסביבה ימית רגישה של הים העמוק, היא הזויה ומנותקת מהמציאות. בעוד העולם כולו מאיץ את הפחתת התלות שלו בגז טבעי ועובר למקורות מתחדשים ומבוזרים, בטוחים יותר אקלימית, ביטחונית ואקולוגית, יוצא משרד האנרגיה במכירת חיסול של הים השייך לציבור כולו - עבור גז שיהיה זמין לשימוש (ליצוא - מכיוון שצורכי המשק הישראלי כבר מובטחים) בעוד יותר מעשור - בשנת 2033, כשהעולם אמור להיות בהליך גמילה מתקדם משימוש בגזי חממה.
"תהליך זה קודם במחשכים, ללא הליך שיתוף ציבור וללא החלטה מאוזנת, תוך שיתוף כלל גורמי הממשלה. נראה כי משרד האנרגיה סבור כי הוא הריבון היחיד על שטח של 22,000 קמ"ר של מים כלכליים. החברה להגנת הטבע תפעל כדי להבטיח ששטח הים העמוק ינוהל על-ידי הממשלה בצורה מאוזנת, תוך קידום רשת שמורות ימיות במים הכלכליים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.