הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה שלילית בת"א; מדד הבנקים ירד ב-1.7%, פוקס בכ-5%

מדד ת"א 35 נסוג ב-1.2% ומדד ת"א 90 ננעל בירידה של 0.7% • סופווייב זינקה ב-9% לאחר שקיבלה אישור FDA • מזרחי טפחות: "התרחיש של 'נחיתה רכה' בארה"ב הולך ומתרחק"

ירידות בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

15:54

נעילה שלילית בבורסה. מדד ת"א 35 נסוג ב-1.2% ומדד ת"א 90 ננעל בירידה של 0.7%. מדד הבנקים איבד מערכו עוד 1.7%. מחזור המסחר הסתכם בכ-730 מיליון שקל.

ירידות חדות רשמו בין השאר טבע , לייבפרסון, פוקס , נכסים ובנין , אורמת , שיכון ובינוי , פתאל החזקות  וג'י סיטי.

מנגד, עליות בולטות רשמו דנאל , מג'יק, שטראוס , סופווייב, ורידיס, גבעות  ואוגווינד.

14:20

חברת סונוביה  דיווחה היום על קבלת יתרת המענק בסך של 638 אלף אירו מהאיחוד האירופאי. בהמשך לדיווחים הקודמים של החברה אודות קבלת מענק בהיקף כולל של כ-2.4 מיליון אירו הנועד לעידוד פעילות החברה בתחום המחקר והפיתוח של האפליקציה החדשנית של החברה בטיפול בטקסטיל, האיחוד האירופאי אישר את התשלום השלישי והאחרון. 

בשוק האג"ח הממשלתי המגמה מעורבת ומדדי התל בונד המרכזיים שומרים על יציבות. 

14:00

הירידות בבורסה נמשכות. ת"א 35 יורד ב-1.3%, ת"א 125 ב-1.2% ות"א 90 ב-0.9%. הירידה של מדד בנקים צומצמה ל-1.4%, מדד הדואליות נחתך ב-1.2%.

באג"ח הקונצרני מדדי תל בונד רושמים ירידות מזעריות. אג"ח א'  של קרדן אן וי נופלת ב-6%, וגם האיגרות של חנן מור, נורסטאר ומירלנד מאבדות גובה. 

מחזור המסחר מסתכם עד כה בכ-460 מיליון שקל, כאשר את המחזורים הגבוהים ביותר מרכזים כרגיל הבנקים לאומי  והפועלים .

פריים אנרג'י  תקבל מימון בהיקף של 300 מיליון שקל מבנק לאומי ואחרים למימון פרויקט תלמים ופרויקטים נוספים שהתקבלו עבורם רישיונות ייצור מחברת החשמל.

13:01

מאקרו ישראל: התוצר במשק צמח ברבעון השלישי של 2022 בקצב שנתי של 1.9% - כך עולה מאומדן עדכני שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בצמיחה נמוכה מכפי שדווחה בפרסום האומדן הראשוני של הלמ"ס מלפני חודש, אז דווח על נתון צמיחה של 2.1%.

12:20

סבוריט  עדכנה שהחליטה למקד פעילותה בפיתוח מערכת הרובוט-שף, החלטה שלוותה בצמצום כוח אדם, הפחתת שכר בכירים והקטנת הוצאותיה השוטפות. עוד עדכנה שמועד החשיפה המתוכננת בדנבר ארה"ב מתעכב בשל הצורך להתאמת המערכת לתקינה הגרולטורית בארה"ב.

טראקנט  דיווחה כי במסגרת הניסוי שערכה עם צה"ל לצמצום פליטות וצריכת דלק באמצעות האביזר הקטליטי שלה, נמצא חיסכון בשיעור של 7% בצריכת הדלק. בכוונת צה"ל לערוך ניסוי המשך בתנאי שטח. פינרג'י  קיבלה הזמנת המשך מחברת ענן אמריקאית לבדיקות אינטגרציית מערכות גיבוי האנרגיה שלה.

יוניבו  נכנסה להשעיית מסחר לאחר שמונה נאמן זמני לחברה. המסחר באג"ח סדרה א' הושעה כבר ב-12.12 עקב העמדתן לפרעון מיידי.

11:00

הירידות בבורסה נמשכות בשיעורים של 1.3%-1.5% במדדים המרכזיים. מדד הבנקים נסוג ב-1.4%, מדד הנפט וגז ב-0.9% ומדד נדל"ן ב-1.2%.

סופווייב מזנקת ב-13.5% בהמשך לקבלת אישור ה-FDA (ראו בעדכונים קודמים) וגם גלילאו טק, טונדו סמארט ופלורי עולות בחדות במחזורים גבוהים יחסית. במדד ת"א 35 שלוש מניות נסחרות בעלייה כרגע - אנרג'יקס שמטפסת ב-2%, נובה שעולה ב-0.8% ואו פי סי אנרגיה שמתקדמת ב-0.6%. בתחתית המדד טבע שיורדת ב-4.2%.

אביב ארלון  ביצעה הנפקה פרטית לשבעה משקיעים, של 4.1 מיליון מניות במחיר של 6.01 שקלים למניה בתמורה כוללת של 25 מיליון שקל. שווי חברת הנדל"ן המניב אחרי ההקצאה למשקיעים עומד על 250 מיליון שקל. החברה נמצאת בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר (מחזיקים ב-39.38% כל אחד), ובין המשקיעים בהנפקה בית ההשקעות פסגות, שרכש כמיליון מניות בתמורה לכ-6 מיליון שקל (ויחזיק ב-2.5% מההון).

10:01

המסחר בבורסה נפתח כצפוי במגמה שלילית. מדד ת"א 35 יורד ב-1.3% וכך גם ת"א 125, ות"א 90 נסוג ב-1%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים נפרד מ-1.5% ומדד הנפט וגז נחתך ב-1.2%.

בתחתית מדד ת"א 35 טבע  ואורמת  ששבו עם פערי ארביטראז' שליליים ובראש המדד נובה  שמוסיפה יותר מ-1% והיא המניה היחידה במדד הדגל שצבועה בירוק. בתחתית ת"א 90 לייבפרסון  ודוניץ  ובראש המדד פלסאון .

אורביט  קיבלה הזמנה בסך של 2.6 מיליון דולר מיצרנית מטוסים אמריקאית מובילה לאספקה של מערכות ניהול שמע דיגיטליות שיותקנו במטוסי הקרב מתוצרתה. נקסט ויז'ן , המפתחת מצלמות מיוצבות לרחפנים וכטב"מים, קיבלה הזמנה לרכישת 200 מצלמות בתמורה ל-1.1 מיליון דולר. מחצית מהמצלמות יסופקו במהלך שנת 2023.

09:15

סופווייב  קיבלה את אישור ה-FDA בארה"ב לשימוש בטכנולוגיית מכשיר Sofwave לשיפור במראה הצלוליט לטווח הקצר. זאת בנוסף לאישורי FDA קודמים שקיבלה לטיפול לא פולשני לשיפור קמטי הפנים והצוואר ולאינדיקציות נוספות עבור הרמה של הגבות ושל רקמות רפויות מתחת לסנטר.

אלקטרה צריכה  דיווחה כי החברה הבת יינות ביתן פועלת לקבלת מימון בהיקף של 200 מיליון שקל, כמחצית מהבנקים ועוד מחצית מבעלי המניות, לצורך מימון תוכנית ההתייעלות והשקת 50-40 סניפי קרפור במחצית הראשונה של 2023. השקעתה של אלקטרה תשקף את חלקה היחסי בהשקעה הכוללת של בעלי המניות (כ-40 מיליון שקל, אך גובה ההשקעה הסופי ייקבע כתלות בשיעור ההשתתפות של יתר בעלי המניות).

אקונרג'י  חתמה על הסכם שותפות והעמדת מימון לפרויקט הפוטו וולטאי שלה ברומניה, Parau, בהיקף כולל של כ-55 מיליון אירו. ההסכם נחתם עם קרן IG4 מקבוצת RG הצרפתית.

07:50

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר

1. שוק המניות

הבורסה בתל אביב צפויה להיפתח בירידות, לאחר הירידות שנרשמו בוול סטריט בימים חמישי ושישי. המניות הדואליות שבו עם פערי ארביטראז' שליליים בעיקר ויתרמו ירידה של 0.7% למדד ת"א 35. נובה  היחידה מבין מניות המדד ששבה עם פער חיובי (1.1%) ואילו טבע  צפויה לאבד גובה בשל ארביטראז' שלילי של כמעט 5%. המניה ירדה בין השאר ברקע הוצאת צו מניעה זמני נגד כניסתה לתחום הפרעות השינה, שבו שולטת חברת ואנדה פארמסוטיקלס.

את השבוע שעבר סיכמו מדדי הבורסה בירידות. מדדי ת"א 35 ות"א 90 ירדו ב-1.4% וב-1%, בהתאמה. מדד הבנקים  צנח ב-4.4% ומדד הנפט וגז  ירד ב-2.2%. מדד נדל"ן מניב חו"ל  בלט בניגוד למניה וסיים עם עלייה שבועית קלה של 0.6%.

בוול סטריט נרשמו ירידות ביומיים האחרונים של השבוע. הדאו ג'ונס איבד 0.85%, מדד S&P 500 ירד ב-1.1% והנאסד"ק השיל 1%. המדדים רשמו שבוע שני ברציפות של הפסדים, כאשר S&P 500 ירד ב-2.1% במהלך השבוע, הדאו והנאסד"ק ירדו ב-1.7% וב-2.7%, בהתאמה.

2. שוק החוב

שוק האג"ח בארה"ב היה יציב ביום שישי. תשואת האג"ח ל-10 שנים עומדת כעת על 3.48% ותשואת האיגרת לשנתיים עומדת על 4.18%.

בישראל, מגמה מעורבת אפיינה את מדדי איגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות בשבוע שעבר. מדדי איגרות החוב השקליות, הקונצרניות והממשלתיות, רשמו עלייה שבועית של עד 0.5%, ואילו מדדי איגרות החוב צמודות המדד, הקונצרניות והממשלתיות, ירדו בעד 0.7%. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים הגיעה ל-3.3% בסוף השבוע, בדומה לרמתה בסוף השבוע הקודם.

במהלך השבוע החולף בוצעו שתי הנפקות של איגרות חוב קונצרניות לציבור בסכום של כ-1.2 מיליארד שקל: כ-674 מיליון שקל גויסו ע"י איירפורט סיטי בהרחבת סדרת אג"ח קיימת וכ-486 מיליון שקל גויסו ע"י אלבר בהנפקת שתי סדרות חדשות. בנוסף, משרד האוצר ביצע הנפקת איגרות חוב בבורסה בסכום של כ-1 מיליארד שקל.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק הסחורות נרשמו ירידות של כ-2.5% בחוזים על הנפט ביום שישי. הנפט האמריקאי ירד ל-74.2 דולר לחבית והברנט לרמה של 79 דולר לחבית. במבט שבועי, טיפסו מחירי הנפט ב-4.6% וב-3.9% בהתאמה. הזהב טיפס ב-0.9% למחיר של 1,792 דולר, וסיים את השבוע כמעט באותו מחיר שבו התחיל אותו.

במט"ח, הדולר סיים את השבוע בירידה של חצי אחוז ביחס לשקל ושערו כעת 3.46 שקלים. מתחילת השנה זינק ערכו בכ-10%. האירו עלה בחצי אחוז בסיכומו של שבוע ושערו כעת 3.65 שקלים. מתחילת השנה טיפס המטבע האירופי ב-3.2%.

בשוק הקריפטו שפועל 24/7 נרשמות עליות מזעריות בשעה זו, לאחר מגמה שלילית במהלך הסופ"ש. הביטקוין נסחר ברמה של 16.7 אלף דולר והאת'ריום סביב 1,187 דולר.

4. מאקרו

היום יפורסם נתון הצמיחה של כלכלת ישראל לרבעון השלישי, בהמשך לנתון מקדמי מאמצע נובמבר שהצביע על צמיחה של 2.1% בתמ"ג הישראלי בקצב שנתי - והתחזיות הן שזה גם יהיה הנתון הסופי. מחר יפורסם נתון האבטלה הרבעוני.

ביום שלישי הבנקים המרכזיים בסין וביפן יפרסמו את החלטות הריבית שלהם, וכן יפורסם מדד המחירים לצרכן בהונג קונג (שצפוי לעלות ב-2% בהשוואה לאשתקד). בארה"ב יפורסמו נתוני התחלות הבנייה. ברביעי יפורסמו נתוני משכנתאות ומכירות בתים קיימים בארה"ב ונתוני אינפלציה בקנדה. בחמישי יפורסמו נתוני צמיחה בבריטניה, החלטת הריבית בטורקיה (שצפויה להישאר בשיעור של 9%) וכן נתוני צמיחה סופיים בארה"ב, לאחר שהקריאה המקדמית הצביעה על התרחבות של 2.9% בכלכלה האמריקאית ברבעון השלישי. עוד יפורסם נתון האינפלציה הנגזר מהתמ"ג שצפוי לעמוד על 4.3%. בשישי יפורסמו מדדי המחירים לצרכן ביפן ובסינגפור, נתוני צמיחה בהולנד, ספרד וקנדה, ובארה"ב יפורסמו מדד המחירים של ההוצאה לצריכה פרטית ומכירות בתים חדשים.

5. תחזית

רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי של מזרחי טפחות, התייחס לחששות ממיתון שהעיבו על וול סטריט בימי המסחר האחרונים שעמדו על 4%-3%. "הירידות הללו באו בעקבות סימנים נוספים לכך שכלכלת ארצות הברית נחלשת ועלולה בכל זאת להתכווץ בתחילת השנה הבאה. זאת לאחר שהבנק הפדרלי עצמו קיצץ את תחזית הצמיחה שלו לשנה הקרובה ל-0.5% בלבד, וייתכן כי תחזית זו תרד עוד בהמשך", הוא כותב בסקירתו.

מנחם מציין שבין הנתונים שהעיבו על הסנטימנט עמד מדד המכירות הקמעוניות, שפורסם ביום חמישי וירד ב-6 עשיריות בחודש נובמבר, לאחר שעלה ב-1.3% בחודש הקודם ולאחר שהכלכלנים העריכו כי ירד בעשירית אחת בלבד. הגידול השנתי של המדד ירד ועמד על 6.5% במקום 8% כפי שצפו. "נתון זה מעיד על היחלשות של ההוצאות לצריכה פרטית, בשורות לא מעודדות גם עבור שוקי המדינות שמייצאות לארה"ב. נוסף על כך, ביום שישי פורסמו אומדני בזק למדדי מנהלי הרכש בענפי התעשייה והשירותים והתברר כי בשני המקרים נרשמה התכווצות, שאף החריפה בהשוואה לחודש הקודם, בעוד ההערכות היו כי תתמתן. בתוך כך, פורסם גם מדד הייצור התעשייתי, שירד בשתי עשיריות בחודש נובמבר לאחר שירד גם באוקטובר", מפרט מנחם.

"נתונים אלו ואחרים פורסמו בסוף השבוע, לאחר הודעת הריבית והתחזית שפרסם הבנק הפדרלי, והעלו חשש כי גם לאחר העלאות הריבית שהיו עד כה - ירידת האינפלציה עדיין איטית ומנגד התרחיש של 'נחיתה רכה' הולך ומתרחק. ריכוז הנתונים על פני תקופה קצרה והתייחסותם הן לענפי התעשייה והן לענפי השירותים העיב מאוד על השוק. מטבע הדברים, הסנטימנט השלילי מסוף השבוע וההבנה כי גם כלכלת ישראל לא תוכל להתחמק ממיתון גלובלי, אם יתרחש (בדגש על המחצית הראשונה של 2023), ישפיע גם כאן על השוק, לפחות לטווח הקצר.

"סביר להניח כי החשש ממיתון ימשיך להעיב על השווקים, לפחות בטווח הקצר, ועקב כך הרגישות שלהם לכל נתון או אינדיקטור כלכלי שלילי, שיעיד על החרפה, ייתקל בתגובות כפי שראינו בסוף השבוע", מסכם מנחם.

עוד 3 סיפורים שכדאי לשים לב אליהם:

1. אלטשולר שחם בראש: מה עשה הכסף שלכם בנובמבר? | בדיקת גלובס
2. האסטרטג הבכיר שבטוח: "תחזיות הפד יפספסו. הריבית תרד מהר יותר" | ראיון
3. האינפלציה בישראל בשיא של 14 שנה; מחירי הדירות זינקו ב-20.3% בשנה