סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:28
הפתיחה החלשה בוול סטריט השפיעה גם על מצב הרוח בתל אביב. ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.1% בלבד ות"א 90 עלה בכ-0.5%. מדד הבנקים התקדם ב-0.6% ומדד הנפט ב-1.3%, מדד ביטוח קפץ ב-2.4%. בצד השלילי, מדד מניב חו"ל צנח ב-1.5%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.8 מיליארד שקל.
עליות בולטות רשמו אביב ארלון, טורבוג'ן , אוגווינד , בית וגג, קאנומד ונקסט ויז'ן. לעומתן, אידומו , טיירה נכסים , קסטרו ווילי פוד רשמו ירידות חדות.
בין הדיווחים האחרונים להיום, פוקס הודיעה שרכשה מהורוביץ יאנג את יתרת מניותיה בחברה הבת יאנגה (20.1%) בתמורה ל-4 מיליון שקל, וכעת היא מחזיקה במלוא הבעלות בחברה. אינטרקיור התקשרה בהסכם רישוי סופי עם Praetorian Global האמריקאית, החברה האם של מותג הקנאביס Binske, וקיבלה זכות בלעדית רב-שנתית לייצר ולשווק את מוצרי המותג.
במט"ח, הדולר מתחזק ב-0.3% ושערו 3.45 שקלים, האירו והליש"ט עולים ב-0.3% וב-0.2% בהתאמה, ושערם 3.66 ו-4.20 שקלים בהתאמה.
15:50
הבורסה ממשיכה להתנהל בעליות קלות, כאשר עליות בולטות במיוחד נרשמות במדדי הביטוח שמזנק ב-2% (ליברה בראש קופצת ב-5.7% וגם הראל , מגדל והפניקס עם עליות של 2.5% ומעלה) ומדד הנפט וגז שמטפס ב-1.4%. מחזור המסחר מסתכם ב-1.1 מיליארד שקל, כשאת המחזורים הגבוהים ביותר מרכזים הבנקים פועלים ולאומי - שעולים ב-1.9% וב-0.3% בהתאמה.
השלד הבורסאי אביב ארלון מזנק ב-65%. החברה, שנמצאת בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר (מחזיקים ב-39.38% כל אחד), ביצעה הנפקה פרטית לשבעה משקיעים של 4.1 מיליון מניות במחיר של 6.01 שקלים למניה, בתמורה כוללת של 25 מיליון שקל, ולפי שווי של 250 מיליון שקל. בין המשקיעים בהנפקה בית ההשקעות פסגות, שרכש כמיליון מניות בתמורה לכ-6 מיליון שקל (ויחזיק ב-2.5% מההון).
עוד עליות בולטות רושמות טורבוג'ן , בית וגג, אוגווינד, נקסט ויז'ן, דיפלומט וטראקנט. בצד השלילי, אידומו צונחת בקרוב ל-17% ללא דיווח כלשהו ברקע וגם וויי בוקס , טרמינל איקס , חלל תקשורת, וילק ומר מאבדות גובה.
14:30
מדד ת"א 35 מטפס בכ-0.5% ומדד ת"א 90 עולה בשיעור דומה. מדד הבנקים רושם עלייה של 0.7% ומדד הנפט והגז עולה בכ-1%. מחזור המסחר מסתכם בכ-877 מיליון שקל.
מניית בית וגג מזנקת לאחר שהקרן האמריקאית קומיוניטי שמוביל איש העסקים ג'רמי בלנק הגישה הצעת רכש לעד 7.5% ממניות חברת בית וגג, העוסקת בתכנון, ייזום וביצוע פרויקטי נדל"ן ומתמקדת בתחום ההתחדשות העירונית.
13:40
בשוק האג"ח הממשלתי נרשמת מגמה מעורבת ומדדי התל בונד המרכזיים רושמים עליות מזעריות.
בשוק המט"ח המקומי, הדולר נחלש בכ-0.3% ונסחר סביב 3.44 שקלים והאירו נחלש בכ-0.6% ונסחר סביב 3.65 שקלים.
למרות עליות הריבית המהירות של בנק ישראל לאורך החודשים האחרונים, וההאטה בכלכלה הישראלית ובכלכלה העולמית, שיעור האבטלה הישראלי נשאר נמוך ואף יורד במעט בחודש נובמבר לעומת חודש אוקטובר. בעוד באוקטובר שיעור האבטלה עמד על 4.3% מכלל המשתתפים בשוק העבודה, בנובמבר הוא עומד על 4.1% בלבד.
12:20
עליות חדות רושמות כעת אביב ארלון , נקסט ויז'ן , אוגווינד , דיפלומט , פלסאון, נאוויטס , רציו וישראמקו.
חברת ברנד דיווחה היום כי חברת הבת, גרנד אופק פרויקטים (76%), חתמה על הסכם שיתוף פעולה לביצוע עבודות להקמת מפעל תעשייתי בישראל: עבודות הרכבת קונסטרוקציה, צנרת, ציודים מכניים, ציודים סטטיים ועבודות צבע ובידוד בפרויקט להקמת מפעל תעשייתי בישראל. העבודות ייעשו עבור הקבלן הראשי בפרויקט.
בנוסף דיווחה ברנד כי היא נמצאת במו"מ לחתימה על הסכם כולל לפרויקט בתמורה מוערכת של כ-110 מיליון שקל. העבודות ייעשו כחלק משת"פ שחתמה ברנד עם תאגיד איטלקי בינלאומי, המתמחה בהקמה של פרויקטים תעשייתיים.
חברת איירובוטיקס , העוסקת באיסוף, ניתוח והנגשת מידע אווירי באופן אוטומטי באמצעות תשתית רחפנים אוטומטית, עדכנה כי אסיפת בעלי המניות אישרה את הצעת הרכישה של החברה על ידי חברת אונדס. מדובר בעסקת החלפת מניות וכתוצאה מהרכישה תהפוך איירובוטיקס לחברת בת של אונדס. בנוסף, חברת אונדס קיבלה אישור לרישום כפול בבורסה לניירות ערך בתל אביב.
10:55
מדד ת"א 35 מטפס בכ-0.5% ומדד ת"א 90 עולה בכ-0.7%. מדד הבנקים רושם עלייה של 1.6% ומדד הנפט והגז עולה ב-1%.
טורבוג'ן מזנקת ב-30% לאחר שהבוקר דיווחה טורבוג'ן על שליחת המיקרו-טורבינה הראשונה לארצות הברית, לאחר סדרת ניסויים מוצלחים בארץ, לקראת התקנה של טורבינות נוספות בעתיד. החברה נערכת לתחילת התקנות מסחריות בארה"ב, במהלך שנת 2023.
שותפות מודיעין אנרגיה מפרסמת נתוני הפקה ראשוניים מקידוחי הנפט היבשתיים החדשים במסגרת תוכנית הפיתוח של פרויקט קולורדו. היקף ההפקה בפרויקט במהלך דצמבר גדל ביותר מפי 2 לאחר הפעלה של ארבע מתוך שבע הבארות שנקדחו ב-2022, ב-1,200 חביות נפט ליום ל-2,300 חביות נפט ליום. בשותפות מציינים כי בימים הקרובים תתווסף הפקה נוספת של נפט וגז משלוש הבארות הנוספות שנקדחו במסגרת תוכנית הפיתוח. בשנת 2023, ההפקה היומית הממוצעת בפרויקט צפויה לעמוד על כ-3,200 חביות ליום (חלקה של מודיעין יעמוד על כ-1,600 חביות ליום).
10:02
עליות קלות בפתיחת המסחר בבורסה: מדד ת"א 35 מטפס בכ-0.3% ומדד ת"א 90 עולה בכ-0.1%. מדד הבנקים רושם עלייה של 0.9%.
עליות בולטות רושמות ג'י סיטי, דלק קבוצה , תדיראן גרופ ואוגווינד.
09:44
חברת ג'י סיטי מעדכנת כי התקבלה החלטה על הגדלת תוכנית מכירת הנכסים המקורית בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקל נוספים, להיקף כולל כ-5.3 מיליארד שקל (מתוכם נחתמו הסכמים מחייבים בהיקף של כמיליארד שקל). "מתוך הנכסים שנותרו למכירה בהיקף של כ-4.3 מיליארד שקל, מתקיים משא ומתן פעיל למכירת נכסים בהיקף של כ-2.6 מיליארד שקל, והחברה מעריכה כי תתקשר בהסכמים מחייבים חדשים למכירת נכסים בהיקף של 1.5-2 מיליארד שקל מתוכם במהלך המחצית הראשונה של 2023".
09:20
בעלי עניין: צחי אבו ממשיך לרכוש מניות ארי נדלן . אתמול רכש אבו עוד 129.5 אלף מניות במחיר של 297.85 אג' למניה והגיע להחזקה של 52.4% מההון.
גם חיים מר ממשיך לרכוש מניות מר . אתמול הוא רכש בבורסה עוד 10,000 מניות במחיר של 514 אג' למניה והגיע להחזקה של כ-29.7%.
08:40
בשוק המט"ח המקומי, הדולר מתחזק בכ-0.4% ונסחר סביב 3.465 שקלים והאירו מתחזק בכ-0.2% ונסחר סביב 3.68 שקלים.
07:40
5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בת"א
1. שוקי המניות
יום המסחר בבורסה צפוי, ככל הנראה, להיפתח במגמה מעורבת. זאת לאחר שאתמול ננעל המסחר בבורסה בירידות. מדד ת"א 35 נסוג ב-1.2% ומדד ת"א 90 ננעל בירידה של 0.7%. מדד הבנקים איבד מערכו עוד 1.7%. מחזור המסחר הסתכם בכ-730 מיליון שקל.
בורסות אסיה פתחו את שבוע המסחר העולמי במגמה שלילית. מדד הניקיי בטוקיו נסוג בכ-0.2%, ההנג סנג יורד ב-0.5% בהונג קונג, הקוספי יורד בכ-0.6% בסיאול ובורסת שנחאי רושמת ירידה של כ-1.4%.
במסחר בחוזים עתידיים על מדדי בורסות ארה"ב נרשמת יציבות.
● היישר מישראל: זו אחת ההנפקות הטובות ביותר של השנה
● האופוריה בשווקים נעלמה, ופעמוני המיתון נשמעים חזק
● ניתוח טכני: הרצף העולה ב-S&P 500 נשבר, והמומנטום לטווח הקצר שלילי
2. שוקי האג"ח
במסחר באג"ח של הממשל האמריקאי נרשמות ירידות כך שהתשואות בעלייה. התשואה על האג"ח ל-10 שנים עולה ב-4 נקודות בסיס לכ-3.52% והתשואה על האג"ח לשנתיים עולה בנקודה אחת לכ-4.19%.
אתמול, בשוק האג"ח הממשלתי המקומי נרשמה מגמה מעורבת עם נטייה לירידות ומדדי התל בונד המרכזיים רשמו עליות מזעריות.
ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, מעריכים בסקירתם השבועית כי "הפער השלילי בטווח של שנה עד 10 שנים בעקום השקלי הלא צמוד צפוי להתרחב על רקע המשך העלאות ריבית והמשך המציאות של הנפקות מק"מ מואצות". לדעתם, "תנאי הרקע תומכים כרגע בהשקעה במח"מ קצר יחסית. באפיק השקלי הלא צמוד מומלצת השקעה בעיקר בחלק הקצר של העקום בשילוב השקעה בחלק הארוך ביותר. באפיק צמוד המדד מומלצת השקעה במח"מ קצר-בינוני".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק הסחורות נרשמות כעת עליות של כ-0.9% בחוזים על הנפט הגולמי, לאחר ירידות של כ-2.5% ביום שישי. הנפט האמריקאי נסחר כעת סביב 75 דולר לחבית והברנט עולה לרמה של 79.8 דולר לחבית.
בשוק הפורקס העולמי, הדולר נחלש בשיעורים קלים של 0.2%-0.3% מול האירו, הליש"ט והיין היפני. האירו נסחר סביב 1.06 דולר לאירו, הליש"ט סביב 1.217 דולר לליש"ט והיין סביב 136.2 יינים לדולר.
בשוק הקריפטו נרשמות ירידות קלות כעת. הביטקוין נסחר ברמה של 16,720 דולר והאת'ריום סביב 1,180 דולר.
4. מאקרו
היום לא יתפרסמו נתוני מאקרו חשובים בעולם. בארץ יפורסם נתון האבטלה הרבעוני.
ביום שלישי הבנקים המרכזיים בסין וביפן יפרסמו את החלטות הריבית שלהם, וכן יפורסם מדד המחירים לצרכן בהונג קונג (שצפוי לעלות ב-2% בהשוואה לאשתקד). בארה"ב יפורסמו נתוני התחלות הבנייה. ברביעי יפורסמו נתוני משכנתאות ומכירות בתים קיימים בארה"ב ונתוני אינפלציה בקנדה.
בחמישי יפורסמו נתוני צמיחה בבריטניה, החלטת הריבית בטורקיה (שצפויה להישאר בשיעור של 9%) וכן נתוני צמיחה סופיים בארה"ב, לאחר שהקריאה המקדמית הצביעה על התרחבות של 2.9% בכלכלה האמריקאית ברבעון השלישי. עוד יפורסם נתון האינפלציה הנגזר מהתמ"ג שצפוי לעמוד על 4.3%. בשישי יפורסמו מדדי המחירים לצרכן ביפן ובסינגפור, נתוני צמיחה בהולנד, ספרד וקנדה, ובארה"ב יפורסמו מדד המחירים של ההוצאה לצריכה פרטית ומכירות בתים חדשים.
5. תחזית
כלכלני בנק הפועלים צופים, בסקירתם השבועית, "אינפלציה בשיעור של 2.8% ב-12 החודשים הקרובים. ההאטה בצמיחת המשק והריבית הגבוהה יביאו לפגיעה בכוח הקנייה של הציבור, ובמחצית השנייה של 2023 נראה בלימה בעליית מחירי שכר-הדירה. ירידה במחירי ההובלה משפיעה על מחירי מוצרי יבוא וזה בא לידי ביטוי בעיקר בסעיף ריהוט וציוד לבית. מחירי השירותים (ללא שכר-דירה) קשורים להתפתחות השכר במשק, ולכן הם יוסיפו לתרום כנראה לאינפלציה, שגבוהה מהיעד".
לגבי מדיניות בנק ישראל הם מציינים כי "הבנקים המרכזיים של ארה"ב ואירופה העלו את הריבית ב-0.5% והמסר העיקרי שלהם היה שעליית הריבית תימשך בחודשים הקרובים, וחשוב יותר שהריבית לא תמהר לרדת. ליבת האינפלציה לא שונה בהרבה בישראל מזו שבאירופה ובארה"ב, והפעילות הכלכלית נראית טוב יותר. השיקולים של בנק ישראל הם דומים לכן לאלו של הבנקים המרכזיים העיקריים, למעט אולי החשש הגובר של קובעי המדיניות מהשפעות שליליות של הריבית על נוטלי המשכנתאות בשנים האחרונות. האינפלציה השנתית תחל לרדת להערכתנו בעוד חודשיים, ובנק ישראל יוכל לעצור את עליית הריבית ברמה של 3.75%-4%".