חובת הצגת דירוג אנרגיה לדירות חדשות נכנסה לתוקף, כך הודיעו היום (ג') משרדי הבינוי והשיכון, האנרגיה והגנת הסביבה. החובה החדשה היא חלק מתיקון של צו המכר שיכנס לתוקף החל מהשבוע.
התקנות נועדו לקבוע דירוג אנרגיה ליחידות דיור ומחייבות את היזמים להציגו במעמד רכישת דירה חדשה. במסגרת התקנות, על היזם לדווח את הדירוג למערכת ממוחשבת של משרד האנרגיה. מתרת המהלך היא לקדם חיסכון והתייעלות באנרגיה בתחום הבנייה.
במשרד הבינוי והשיכון מציינים כי דירוג האנרגיה של יחידת הדיור מבטא את רמת התכנון של מרכיבי המעטפת ומרכיבים שונים במבנה, לפי האזור האקלימי בו הוא נמצא. "התקנות עוסקות, בין היתר, בתכנון מבנים בצורה מיטבית לצריכה עתידית של חשמל, כאשר הדירוג משקלל את הבידוד התרמי של הבניין, גודל החלונות ביחידה, איכות הזכוכית, מיקום המבנה ויכולת ניצול אור השמש. דירוג גבוה יכול לחסוך כ-30% מצריכת האנרגיה בדירה על חימום וקירור, כאשר תווית הדירוג עצמה תופיע במפרט של הקבלן"
כאמור, במסגרת התקנות, היזמים יחויבו להציג בפני הרוכשים את דירוג האנרגיה של הדירה, בדומה לדירוג האנרגטי של מוצרי חשמל, הנע בין מ- A+ חסכוני ביותר ועד לדירוג F, הנמוך ביותר. ככל שהדירוג של יחידת הדיור יהיה גבוה יותר ויתקרב לדירוג , A+ החיסכון באנרגיה ובכסף לדיירים יהיה גדול יותר.
דירוג אנרגטי לדירות חדשות / צילום: משרד הבינוי והשיכון
הדירוג נועד, כמו כן, לשקף לרוכשי הדירה את מידת צריכת האנרגיה בדירה בכדי לקחת בחשבון את צריכת האנרגיה הצפויה. בהודעה המשותפת שפרסמו המשרדים היוזמים צויין כי "התקנות יתרמו לשקיפות בענף הבנייה בישראל, יסייעו לאזרחים להשוות את צריכת האנרגיה של דירות בצורה פשוטה ויעילה, ויקדמו בנייה שתבטיח איכות חיים טובה לצד חיסכון באנרגיה".
30% מצריכת החשמל הכוללת בישראל מתבצעת בבנייני מגורים
במסגרת הכניסה לתוקף של התיקון ערך משרד האנרגיה, בשיתוף המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, כנס מקצועי בנושא, בהשתתפות יועצים, יזמים, ומתכננים העוסקים בבנייה ירוקה ובת קיימא. הצגת תווית דירוג האנרגיה של יחידת הדיור היא מהלך צרכני משלים ורב משמעות המצטרף למהפכת הבנייה הירוקה שאותה קידם המשרד להגנת הסביבה בשנים האחרונות. במסגרת זו, נקבעו הוראות מחייבות לבניית מבנים בהתאם לדרישות התקן לבנייה ירוקה אשר קיבלו תוקף בחודש מרץ 2022.
במשרד האנרגיה מסבירים שכ-30% מצריכת החשמל הכוללת בישראל מתבצעת בבנייני מגורים ולכן, ישנה חשיבות גדולה לבנייה יעילה בצריכת אנרגיה. בנייה נכונה, כאמור, יכולה לחסוך אנרגיה וכסף לדייר. מהלך זה הינו גם חלק מיעדי משק האנרגיה לשנת 2030 כפי שנקבע בתוכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה שהמשרד קידם ואישר בהחלטת הממשלה 541 מאוקטובר 2021.
עמית גריידי, ממונה חוק במכר במשרד הבינוי והשיכון: "אנחנו ממשיכים להגן על רוכשי הדירות בדרך של טיפול בחוק המכר בכלל ההיבטים השונים בהם הוא עוסק. שיתוף פעולה עם משרדי האנרגיה והגנת הסביבה הביא לתיקון נכון של מפרט חוק המכר אשר יביא לרוכש מידע חשוב לקראת רכישת דירה חדשה ויעזור לרוכש לקבל החלטה".
רון אייפר, מנהל חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה: "חובת הדירוג שנכנסת כעת לתוקף נועדה לשקף לרוכשי הדירות את צריכת האנרגיה העתידית בהן, ובכך תסייע להם בתהליך קבלת ההחלטות באחת מהעסקות המשמעותית ביותר בחייהם. הדירוג יסייע להשוות את צריכת האנרגיה של דירות בצורה פשוטה ויעילה ויצביע גם על איכות דיור טובה יותר הבאה לידי ביטוי בתאורה טבעית ואוורור טובים יותר. צעד זה מצטרף לשורה של מהלכים נוספים של משרד האנרגיה לקידום התייעלות והחיסכון באנרגיה במבנים".
אדר' רן אברהם, מנהל אגף בנייה ירוקה, תקינה ותיווי במשרד להגנת הסביבה: "הצגת תווית דירוג אנרגיה לדירות בשילוב בנייה ירוקה תאפשר לישראל ולציבור לחסוך בצריכת החשמל ובצורך שבייצורו באופן שיסייע להפחתת פליטות גזי החממה של סקטור המבנים. כל זאת, בהתאם למחויבויות הבין-לאומיות של ישראל לצמצום הפגיעה באקלים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.