הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה שלילית בבורסה; ג'י סיטי צנחה ב-7%, אורמד ב-12%

מדד ת"א 35 רשם ירידה של כ-0.3%, ת"א 90 נסוג בכ-0.6%, ואילו מדד הבנקים טיפס ב-0.2% • בשוק האג"ח הממשלתי נרשמה מגמה מעורבת

הבורסה בתל אביב / אילוסטרציה: שלומי יוסף
הבורסה בתל אביב / אילוסטרציה: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:28

נעילה שלילית בבורסה. מדד ת"א 35 רשם ירידה של כ-0.3%, ת"א 90 נסוג בכ-0.6%, ואילו מדד הבנקים טיפס ב-0.2%. מדד ת"א מניב חו"ל בלט בירידה של 2%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל.

ירידות בולטות רשמו בין השאר אורמד , ג'י סיטי , מגה אור , נורסטאר, ישראל קנדה , אלקטרה נדלן , פתאל החזקות , פרטנר, הראל השקעות , סאפיינס ורציו.

מנגד, עליות בולטות רשמו לוינשטין נכסים , דלתא מותגים , ישראכרט , קאנומד, ביו דבש , להב, שיח מדיקל  וקמהדע .

בשוק האג"ח הממשלתי נרשמה מגמה מעורבת. מדדי התל בונד המרכזיים שמרו על יציבות.

15:43

מגמה שלילית בבורסה. מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 נסוג בכ-1%. מדד הבנקים, מנגד, רושם עלייה קלה. מחזור המסחר מסתכם ב-746 מיליון שקל.

עליות בולטות רושמות בין השאר לוינשטין נכסים , דוראל אנרגיה , סאמיט , יוחננוף, נופר אנרג'י , שפיר הנדסה  ונכסים ובנין .

חברת לוינשטין נכסים, אחת מבעלות הזכויות העיקריות במתחם התחנה המרכזית הישנה שבדרום תל אביב,  הודיעה היום (ג') על קבלת היתר הריסה  ראשון במקום, ועל תחילת עבודות ההריסה בפועל. המבנה, שהריסתו החלה הבוקר, נקרא "מתחם בת שבע", ובחברה מצפים בהמשך השבוע להתחיל גם בהריסת המבנה המרכזי, "מבנה להב". 

בשוק האג"ח הממשלתי המגמה מעורבת ומדדי התל בונד המרכזיים רושמים עליות מזעריות.

14:05

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% כאשר בתחתית המדד חברות הביטוח הראל השקעות  והפניקס  עם ירידות של 1.8% ו-1.7% בהתאמה ובראש המדד או פי סי אנרגיה שעולה ב-1.1% לאחר השלמת העסקה עם ורידיס (ראו בעדכונים קודמים). 

מדד ת"א 90 נחתך ב-1.2%, ואת הירידה החדה ביותר בקרב מניות המדד רושמת ג'י סיטי  שמאבדת 5.3% לאחר שזינקה אתמול ב-16.7% ושלשום ב-10.2%. גם ריטיילורס, נאייקס, פריון, מניבים, אזורים ואיסתא  מאבדות גובה. בפסגת המדד דלתא מותגים עם עלייה של 6.5%.

מחזור המסחר מסתכם בכ-565 מיליון שקל.

12:30

הבורסה ממשיכה להתנהל במגמה שלילית כאשר מדד בנקים בולט כעת בניגוד למגמה עם עלייה של 0.1% וכן מדד קלינטק שעולה ב-0.2%. מדד הנפט וגז יורד ב-1.2% ומדד הבנייה משיל 1%.

מחזור המסחר עד כה מסתכם בכ-410 מיליון שקל, בנק דיסקונט עדיין מרכז את המחזור הגבוה ביותר ונסחר בעלייה מזערית ואחריו איי.סי.אל  שיורדת ב-1.9%. עליות בולטות רושמות דלתא מותגים  ונכסים ובניין .

במט"ח, הדולר נחלש ב-0.6% ושערו יורד ל-3.47 שקלים, האירו יורד ב-0.1% ושערו 3.73 שקלים והליש"ט מאבדת 0.4% מערכה ויורדת לשער של 4.22 שקלים.

מידרוג קובעת דירוג Aa3.il לאגרות חוב בסך של עד 200 מיליון שקל ערך נקוב שתנפיק סלע קפיטל נדל"ן  באמצעות הרחבת סדרה ד'. אופק הדירוג יציב.

11:05

הירידות בבורסה נמשכות ומתחזקות מעט, כששלושת מדדי ת"א המרכזיים יורדים ב-0.4%-0.8%. מדד הבנקים נותר יציב יחסית עם ירידה של 0.1%, מדד הנפט וגז מאבד 1.3% וכך גם מדד ביומד. מדד הדואליות רושם ירידה של 1%, בתחתית אורמד  שצוללת ביותר מ-12% בשל ארביטראז' שלילי.

מחזור המסחר מסתכם בכ-200 מיליון שקל, כשאת המחזורים הגבוהים ביותר עד כה מרכזים דיסקונט  ופועלים  שנסחרים בירידות מזעריות.

וילק  מטפסת ב-4% אחרי שהודיעה כי פיתחה באופן עצמאי מדיה על בסיס צמחי לגידול תאים, שהביאה לשיפור בייצור השומן בתאים וכן לזירוז תהליכי יצירת השומנים בתאים ביחס לתוצאות המתקבלות בשימוש במדיה מסחרית הקיימת בשוק היום. החברה ציינה שכך תתאפשר הוזלה משמעותית של תהליכי ניקוי רכיבי החלב, והתנתקות מהתלות ברכיבים מן החי המשמשים במדיות הגידול המסחריות. לאור התוצאות, בכוונת החברה להרחיב את פעילותה בפרויקט פיתוח המדיה.

10:01

ירידות קלות בפתיחת המסחר בבורסה, כאשר ת"א 35 נסוג ב-0.2% ות"א 90 יורד בשיעור דומה. מדד הבנקים רושם עלייה מזערית, מדד הנפט וגז נסוג ב-0.6% ומדד הדואליות יורד ב-0.5%. בצד החיובי, מדדי קלינטק ובנייה עולים בכ-0.1%.

בשוק המט"ח הדולר יורד ב-0.4% לרמה של 3.48 שקלים, האירו כמעט ללא שינוי (3.73 שקלים) והליש"ט נחלשת ב-0.3% ושערה כעת 4.23 שקלים.

אלביט מערכות  דיווחה כי זכתה בחוזה בסך 180 מיליון דולר ממשרד הביטחון הישראלי, לספק מרכז אימון משימתי למערך מטוסי ה-F-16.

טראלייט  עדכנה כי התקשרה באמצעות חברה בת עם חברת AG Technology Solar SMA הגרמנית, העוסקת בתחום האנרגיה הסולארית, בהסכם לאספקת ממירים ומתן שירותים נלווים לצורך פרויקט החברה תענך 1, במסגרתו יוקם מתקן סולארי בהספק צפוי של 150 מגה-וואט DC. חברת הפרויקט תשלם לספק 7.7 מיליון אירו עבור אספקת הממירים.

ביו דבש  עדכנה על הקפאת פעילות המחקר הממומן שהיא מקיימת עם מכון ויצמן, לאור החלטתה להתמקד בהקמת מפעל ליצור דבש מתורבת וכחלק מהליכי התייעלות שנקטה. אם המחקר לא יחודש עד 1 במרץ, ההסכם יבוטל. החברה ציינה שאין השפעה על תוצאותיה למעט חיסכון הוצאות שנתי של כ-350 אלף שקל בשנתיים הקרובות.

09:40

תורפז  השלימה את העסקה לרכישת 65% מהון המניות בחברת Aromatique Food הרומנית, שמפתחת חומרי גלם ותערובות טעם מלוחות, בתמורה ל-3.3 מיליון דולר.

ורידיס  השלימה את העסקה עם או פי סי אנרגיה  - העבירה לה 452 מיליון שקל ואת מניותיה וזכויותיה בחברת רותם, ובהתאם הוקצו לחברה הבת ורידיס תחנות כוח 20% מהונה המונפק של או.פי.סי ישראל. 

08:55

להב  דיווחה כי חתמה על מזכר הבנות בין דלק נכסים (מוחזקת 40%) לבין קרן רגנאר 1, שלפיו תקצה לקרן 3.27% מההון המונפק של דלק נכסים בתמורה ל-25 מיליון שקל, שמשקפים שווי חברה של 738 מיליון שקל לפני הכסף. על פי הדוחות מסוף ספטמבר, הונה העצמי של דלק נכסים עומד על 618 מיליון שקל.

07:50

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר

1. שוק המניות

הבורסה בתל אביב צפויה להיפתח במגמה שלילית מתונה, כאשר מרבית הדואליות המרכזיות שבו ארצה עם פערי ארביטראז' שליליים ויתרמו ירידה משוקללת של 0.2% למדד ת"א 35. נובה  עם פער שלילי של 1.3% וטבע  1.2%. אלביט  היחידה ממניות המדד עם ארביטראז' חיובי אך הוא קטן ועומד על 0.2%. מחוץ למדד המרכזי אורמד  צפויה לצנוח בשל פער שלילי של כמעט 15% וגם נאייקס ואייסקיור עם פערים שליליים. לעומתן, סייברוואן  ואינטרקיור ככל הנראה ירכזו עניין ויעלו.

אתמול המסחר בת"א הסתיים במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ות"א 90 זינק ב-2.4%, מובל ע"י ישראכרט, ברקע הצעת הראל לרכוש את חברת כרטיסי האשראי בפרמיה של 30%. מדד הנפט וגז קפץ ב-3.5% ומדד מניב חו"ל זינק ב-3.6% בהובלת נורסטאר וג'י סיטי, על רקע הזרמת ההון המסיבית של הבעלים חיים כצמן (על כך בהמשך). בצד השלילי, מדד הבנקים ירד ב-0.3% ומדד קלינטק השיל 0.4% וכך גם מדד הביומד. מחזור המסחר הסתכם ב-1.73 מיליארד שקל.

בוול סטריט החוזים יורדים ב-0.2%-0.4%. אמש נרשמה נעילה מעורבת - דאו ג'ונס ו-S&P 500 סיימו את היום בירידות של 0.3% וכ-0.1% בהתאמה. הנאסד"ק, שפתח בעלייה חדה של 2%, עלה בסופו של יום ב-0.6% בלבד.

באסיה המגמה מעורבת הבוקר. מדד ניקיי בטוקיו עולה ב-0.6%, בהונג קונג מדד הנג סנג יורד ב-0.2%, וגם בבורסות סין, אוסטרליה ודרום קוריאה המגמה שלילית.

2. שוק החוב

אתמול הודיע חיים כצמן, בעל השליטה בחברת נורסטאר , המחזיקה בחברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי , שיזרים 90 מיליון שקל לחברה. כן הציע הצעה לפדיון מלא של אחת משתי סדרות האג"ח, והצעה להחלפה וולנטרית של הסדרה השנייה בסדרה חדשה עם שיעבוד למניות ג'י סיטי. ההצעה הפיחה רוח חיים חיובית בניירות הערך של הקבוצה: אגרות החוב של נורסטאר המריאו בבורסה ומחירן טיפס ב-12.5% (י"א) וכ-19% (י"ב). זינוק זה במחירן הפיל את התשואה לפדיון שלהן לרמה של 7.8% באג"ח י"א  (מרמה של מעל ל-26%) ו-16.3% באג"ח י"ב . גם מניות החברות זינקו בחדות.

עוד בשוק האג"ח המקומי: מדדי תל בונד הקונצרניים רשמו עליות של 0.3%-0.5%. בממשלתיות - מדד תל גוב שקלי עלה ב-0.4%, האג"ח ארוכות הטווח עלו ב-0.8%-1.2%.

בשוק האג"ח הממשלתיות בוול סטריט התשואות ירדו. תשואת האיגרת לעשור נחלשה ב-4 נקודות ורמתה 3.53%, תשואת האג"ח לשנתיים ירדה ב-5 נקודות ל-4.20%. הבוקר הן עולות בנקודה כל אחת.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק הסחורות מחירי החוזים על הנפט רושמים הבוקר ירידות של 0.8%, לאחר שטיפסו אתמול בכ-1.5%. החוזים נמסרים תמורת 74 דולר לחבית לנפט אמריקאי ו-79 דולר לחבית ברנט.

במט"ח, שער הדולר היציג נפל אתמול ב-1.7% ביחס לשקל עד לרמה של 3.49 שקלים, והדולר ממשיך לאבד גובה גם בשעה זו בכ-0.7% עד לשער של 3.47 שקלים. האירו נותר די יציב לאחר קביעת השער יציג וכעת נסחר ברמה של 3.73 שקלים.

בשוק הקריפטו נרשמת יציבות בשעה זו, לאחר שאתמול המבטעות העיקריים טיפסו. ערך הביטקוין 17.2 אלף דולר, וערך האת'ריום 1,327 דולר.

4. מאקרו

הבוקר פורסם כי מדד המחירים לצרכן (ליבה) בטוקיו, ללא מחירי אנרגיה ומזון עלה בדצמבר ב-0.2% כך שקצב האינפלציה השנתי בבירת יפן עומד על 4%. התחזיות היו לאינפלציית ליבה שנתית של 3.8%. בהמשך היום יפורסמו נתוני אינפלציה בהולנד ובאוקראינה ושיעור האבטלה בטורקיה.

לפני פתיחת המסחר בניו יורק (16:00 שעון ישראל) צפוי יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול לנאום, ודבריו עשויים כמובן להשפיע דרמטית על כיוון המסחר. עיקר הדרמה בגזרת המאקרו השבועית צפויה מחר ב-15:30 שעון ישראל, עם פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב. שיעור האינפלציה השנתי בארה"ב צפוי לרדת לקצב הנמוך ביותר זה יותר משנה, 6.6%. נזכיר כי ביוני הגיע מדד המחירים לצרכן האמריקאי לשיא עם קצב שנתי של 9.1%, ומאז הוא יורד בעקביות מדי חודש. בנובמבר עמדה האינפלציה בארה"ב על שיעור של 7.1%, לאחר שהתמתנה מהר ממה שצפו החזאים. בשווקים שומרים על אופטימיות, וסבירות גבוהה (78%) על פי שוק החוזים על הריבית שהריבית תעלה בשיעור של 25 נקודות בסיס בלבד בהחלטה הקרובה של הפד בסוף החודש.

מחר יפורסם מדד המחירים לצרכן בניו זילנד (שצפוי לעלות מקצב שנתי של 6.9% בנובמבר ל-7%) ומדד המחירים ברוסיה (צפי לעלייה חודשית של 1%, לרמה של 12.2%, בהשוואה למדידה של 12% בנובמבר). ביום חמישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן בסין (צפי לקצב שנתי של 1.8%, לעומת 1.6% בנובמבר).

5. תחזית

רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב-IBI בית השקעות, מציין בסקירתו כי השווקים בחרו להתמקד בהשפעה הממתנת של מדד מנהלי הרכש (ISM) על הריבית ופחות על המשמעות מבחינת הפעילות.

"הירידה המפתיעה במדד ISM שירותים בארה"ב חיזקה את הערכות המיתון שמקבל ביטוי ניכר בשוק האג"ח. אם בעבר גלישה ממושכת מתחת לרמת ה-50 היוותה אינדיקציה יעילה למפנה בריבית, סביבת האינפלציה הגבוהה ושוק העבודה ההדוק מציבים תמונה מורכבת יותר ומגבילים בשלב זה את מרחב התמרון של הפד", מציין גוזלן. "השווקים בחרו לאמץ את ההשפעה הממתנת על הריבית הנגזרת מהירידה ב-ISM ולא את המשמעות של הירידה על הפעילות הריאלית בהמשך השנה. השיפור שנרשם בתנאים הפיננסיים יקשה על הפד להשיג את יעד האינפלציה, וצפוי לגרור גישה 'ניצית' יותר מצידו בתקופה הקרובה".

"למעשה השוק האמריקאי פירש את הירידה במדד מנהלי הרכש כחיזוק לתרחיש של מיתון במשק האמריקאי במהלך 2023, תרחיש שמקבל ביטוי בהסתברות גבוהה בשיפוע השלילי העמוק בשוק איגרות החוב ובמבנה עקום החוזים על ריבית הפד כבר מספר חודשים. אמנם מדובר בתרחיש בעל השלכות שליליות על הפעילות הריאלית, אך ניראה כי נכסי הסיכון בחרו להתמקד בהשפעות הממתנות על תוואי הריבית, ולא בגורמים לכך, כלומר בעלייה בהסתברות לגלישה למיתון, תרחיש שבעבר לווה בהרעה במצב החברות, ובירידה של לפחות 20% ברווח למניה במדד ה-S&P500. זאת, לעומת התמחור הנוכחי שמשקף צפי לעלייה קלה של 3%-2% ברווח למניה ב-2023. באופן דומה, גם מרווחי האשראי אינם עקביים עם הרעה ניכרת ברווחיות החברות ובגלישה למיתון. אמנם לאורך השנה האחרונה נרשמה עלייה במרווחים, אך רמתם הנוכחית נמוכה באופן ניכר מהרמות שאיפיינו בעבר תקופות של מיתון, בפרט לגבי איגרות החוב הקונצרניות הלא מדורגות", מסכם גוזלן.

3 סיפורים שכדאי לשים לב אליהם:
1. חזון הפחתת הריכוזיות מתרחק: ענף הביטוח בדרך להשתלטות על חברות כרטיסי האשראי | ניתוח
2.  לאן נעלמו האקזיטים: מה אפשר ללמוד מסיכומי השנה בהייטק
3. הפד מזהיר מהסיכון של הקריפטו למערכת הבנקאית