הבורסה בת"א | סיקור שוטף

הבורסה ננעלה בעליות קלות; פסגות צנחה בכ-8%, מיקרונט ואורמד זינקו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו • חוקרי רשות ני"ע ביצעו אתמול חיפוש במשרדי פסגות • עליות באירופה ובוול סטריט • ומה ממליצים כלכלני בלקרוק לעשות עם הכסף?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:28

המסחר בבורסה הסתיים בעליות קלות בלבד, כאשר ת"א 35 עלה בכ-0.1% ות"א 90 ב-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים עלה ב-0.7%, מדד הקלינטק התקדם ב-1.3% ומדד תשתיות האנרגיה הוסיף 1.2%. בצד השלילי, מדד מניות הבנייה ירד ב-0.4% ומדד ביטוח השיל כ-0.3%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.42 מיליארד שקל, כשפועלים , דיסקונט  ולאומי  ריכזו את המחזורים הגבוהים ביותר ואחריהם איי.סי.אל  שאיבדה 2.1%.

עליות בולטות רשמו אביב ארלון  של אסף טוכמאיר וברק רוזן שקפצה ביותר מ-50%, מיקרונט  שעלתה ב-38% וגם קנבוטק , אורמד , קיסטון ריט , ביו דבש  ואפולו פאוור . בצד השלילי בלטה פסגות  עם ירידה של כמעט 8% לאחר פשיטת רשות ני"ע על משרדיה וגם דלתא מותגים , כן פייט , מלם תים  ומספנות ישראל  איבדו גובה.

בשוק האג"ח, מדדי תל בונד המרכזיים רשמו עליו של 0.3% וכך גם מדד תל גוב שקלי. אגרות החוב הממשלתיות ארוכות הטווח עלו ב-0.6% עד 1.1% ואילו בקצרות העליות היו מתונות יותר.

קמטק  עלתה בכ-2% אחרי שדיווחה כי קיבלה הזמנה בהיקף של 18 מיליון דולר למספר מערכות מיצרנית גלובלית מובילה של מוליכים למחצה מורכבים.

16:45

מגמה מעורבת בבורסה: ת"א 35 עולה ב-0.2%, ת"א 125 מתקדם בכ-0.1% ואילו ת"א 90 עבר לירידה של 0.1%. מחזור המסחר מסתכם ב-1.15 מיליארד שקל.

שבוע לאחר שגלובס חשף כי דוד פתאל נדרש להכריע בין המשך כהונתו כיו"ר או כמנכ"ל חברת המלונות פתאל החזקות , מתברר כי הוא צפוי לפנות את כס היו"ר לטובת יובל ברונשטיין, לשעבר מנכ"ל קבוצת הנדל"ן עזריאלי, שמשמש כיום כדירקטור בחברת המלונות. פתאל, מייסד ובעל השליטה בחברה, יישאר בתפקיד המנכ"ל.

15:45

טראקנט  חתמהעל הסכם הפצה בלעדי עם חברת המיפוי המקוון group PTV, ותקים אלטרנטיבה לשירותי Google Map ו-WAZE עם מגוון שירותי מיפוי מקצועיים, בהם מערכת לאופטימיזציה של נתיבי תנועה, סינכרון לוחות זמנים של תנועה, שילוח, עבודות בכבישים, וכן מערכת מיפוי וחישוב נתיבים ייעודית למשאיות ואוטובוסים.

שטראוס  הודיעה שהחברה הבת שטראוס מים סיכמה על שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת Culligan הבריטית. במסגרת העסקה קוליגן רכשה 49% ממניות Virgin Strauss Water והפכה להיות שותפה אסטרטגית במיזם משותף (JV) לשתי החברות בבריטניה. החברה המשותפת תפעל תחת מותג Virgin Pure בתחום ברי המים למגזר הפרטי.

14:05

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3% ות"א 90 מטפס בכ-0.7%. מדד הביומד רושם עלייה של 1.2%. מחזור המסחר מסתכם בכ-488 מיליון שקל.

בשוק האג"ח נרשמות עליות של עד 0.5% בממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים. מדדי התל בונד המרכזיים עולים ב-0.2%-0.3%.

בשוק המט"ח המקומי, הדולר ממשיך לאבד גובה ונחלש בכ-0.6% ביחס לשערו היציג ונסחר סביב 3.46 שקלים. האירו יורד בכ-0.4% לרמה של כ-3.715 שקלים.

12:30

עליות קלות בבורסה כעת. מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3% ות"א 90 מטפס בכ-0.5%. מחזור המסחר מסתכם בכ-318 מיליון שקל.

בעלי עניין: ארז רוזנבוך, יו"ר קרן הריט מגוריט, רכש אתמול 9,235 מניות של מגוריט  במחיר של 541 אג' למניה.

טל כרמלי רכש אתמול בבורסה 8,770 מניות של חנן מור  במחיר של 21.65 שקל למניה.

יריב לרנר רכש אתמול בבורסה 12,500 מניות כנפיים  במחיר של 8 שקלים למניה.

11:00

מגמה מעורבת בבורסה כעת. מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ואילו ת"א 90 יורד בכ-0.1%. 

ירידות בולטות רושמות פסגות, רני צים , נכסים ובנין , ישראל קנדה , אילקס מדיקל , דלק רכב  ואאורה .

מנגד, עליות חדות רושמות בין השאר לוינשטין נכסים , קנבוטק ומיקרונט . האחרונה דיווחה הבוקר כי חתמה על מזכר הבנות עם רונן חצור, להכנסת פעילות של חצור בתחום הנדל"ן "הכוללת ייזום והוצאתם לפועל של פרויקטים בתחום זה בישראל, וזאת על דרך של הקצאת מניותיה של החברה" לחברה בשליטתו של חצור.

10:05

יום המסחר בבורסה נפתח במגמה מעורבת עם נטייה לעליות. מדדי ת"א 35 ות"א 90 מטפסים בכ-0.1%.

עליות בולטות רושמות דוניץ , אורמת, לאונרדו, דוראל אנרגיה  וג'י סיטי.

חברת סלע נדלן  הפועלת כקרן ריט מחזיקה ומנהלת נדל"ן מניב, השלימה בהצלחה את השלב המוסדי של הרחבת סדרת אגרות החוב ד'. במסגרת השלב המוסדי זכתה החברה לביקוש גבוה של 1.1 מיליארד שקל, מתוכם מתכוונת החברה לגייס סכום של כ-320 מיליון שקל. השלב המוסדי ננעל בריבית שנתית בשיעור של 2.43% עבור אג"ח במח"מ של 6.2 שנים. סדרות אג"ח הקיימות של החברה מדורגות במעלות בדירוג AA עם תחזית דירוג יציבה ובמידרוג בדירוג Aa3 עם אופק יציב.

09:40

חברת פסגות  דיווחה הבוקר כי חוקרי רשות ני"ע ביצעו אתמול חיפוש במשרדי החברה. זאת, על פי הדיווח, במסגרת חקירה של נושאי משרה בחברה בנוגע לחשד לשימוש במידע פנים. עוד עדכנו בפסגות כי למיטב ידיעתם, בשלב זה אין חשדות כנגד החברה. 

08:40

בשוק המט"ח המקומי, הדולר ממשיך לאבד גובה ונחלש בכ-0.6% ביחס לשערו היציג ונסחר סביב 3.46 שקלים. האירו יורד בכ-0.2% לרמה של כ-3.72 שקלים.

07:45

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בת"א

1. שוקי המניות

יום המסחר בבורסה צפוי, כפי הנראה, להיפתח בעליות. זאת לאחר שאתמול מדד ת"א 35 רשם ירידה של כ-0.3%, ת"א 90 נסוג בכ-0.6% ואילו מדד הבנקים טיפס ב-0.2%. מדד ת"א מניב חו"ל בלט בירידה של 2%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל. 

אמש בוול סטריט, המגמה החיובית התחזקה בשעה האחרונה של המסחר. מדד הדאו ג'ונס ננעל בעלייה של כ-0.6%, ה-S&P 500 עלה בכ-0.7% והנאסד"ק רשם עלייה של כ-1%. 

בורסות אסיה נסחרות היום בעליות, בהובלת מדד ההנג סנג שמטפס ב-1.3%. הניקיי עולה בכ-1% בטוקיו, הקוספי בכ-0.4% בסיאול ובורסת שנחאי עולה בכ-0.2%.

במסחר בחוזים עתידיים על מדדי בורסות ארה"ב נרשמת יציבות.

המניות הדואליות חזרו מוול סטריט עם פערים מעורבים. לאונרדו  בולטת עם פער חיובי של 3.5% ואורמת  עם 2.7% כך שהן צפויות לעלות ומנגד לייבפרסון  עם פער שלילי של כ-2.7%.

● המשקיעים בורחים, כדאיות המיזוגים פוחתת ומאות חברות SPAC מרימות ידיים 

● התפתחות דרמטית בפרשת יונט קרדיט: ראיית זהב נגד משה כחלון 

● מה יהיה עם מחירי הנדל"ן, מניות ההייטק והגיאופוליטיקה? עוד שאלות ל-2023 

2. שוקי האג"ח

במסחר באג"ח הממשלתיות של ארה"ב נרשמת כעת מגמה חיובית והתשואות יורדות. תשואת האיגרת לעשור יורדת ב-3 נקודות לרמה של כ-3.59%, תשואת האג"ח לשנתיים יורדת ב-2 נקודות ל-4.23%. זאת לאחר שעלו אתמול ב-10 ו-5 נקודות בהתאמה.

אתמול בתל אביב בשוק האג"ח הממשלתי נרשמה מגמה מעורבת. מדדי התל בונד המרכזיים שמרו על יציבות. 

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, מציינים בסקירתם השבועית כי "תנאי הרקע עדיין תומכים בהשקעה במח"מ קצר יחסית. באפיק השקלי הלא צמוד מומלצת השקעה בעיקר בחלק הקצר של העקום בשילוב השקעה בחלק הארוך ביותר. באפיק צמוד המדד מומלצת השקעה במח"מ קצר - בינוני. בציפיות האינפלציה הנוכחיות, אנו ממליצים על השקעה מאוזנת בין האפיקים". 

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק הסחורות מחירי החוזים על הנפט רושמים כעת ירידות של כ-1%. החוזים נמסרים תמורת 74.3 דולר לחבית לנפט אמריקאי ו-79.3 דולר לחבית נפט מסוג ברנט.

בשוק הפורקס שער הדולר המשיך לרדת אתמול ביחס לשקל לאחר קביעת השערים היציגים עד לרמה של 3.464 שקלים. האירו נחלש לכ-3.72 שקלים. בעולם הדולר נסחר כעת ביציבות מול האירו, סביב 1.075 דולר לאירו.

בשוק הקריפטו נרשמת יציבות בשעה זו, ערך הביטקוין כ-17.4 אלף דולר, וערך האת'ריום 1,333 דולר.

4. מאקרו

היום לא יתפרסמו נתוני מאקרו חשובים. מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בסין (צפי לקצב שנתי של 1.8%, לעומת 1.6% בנובמבר). 

עיקר הדרמה בגזרת המאקרו השבועית צפויה מחר (חמישי) ב-15:30 שעון ישראל, עם פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב. שיעור האינפלציה השנתי בארה"ב צפוי לרדת לקצב הנמוך ביותר זה יותר משנה, 6.6%. מדד הליבה צפוי לעלות בדצמבר ב-0.3%.

נזכיר כי ביוני הגיע מדד המחירים לצרכן האמריקאי לשיא עם קצב שנתי של 9.1%, ומאז הוא יורד בעקביות מדי חודש. בנובמבר עמדה האינפלציה בארה"ב על שיעור של 7.1%, לאחר שהתמתנה מהר ממה שצפו החזאים. בשווקים שומרים על אופטימיות, וסבירות גבוהה (78%) על פי שוק החוזים על הריבית שהריבית תעלה בשיעור של 25 נקודות בסיס בלבד בהחלטה הקרובה של הפד ב-1 בפברואר. 

5. תחזית

בסקירה שפרסם מכון בלקרוק להשקעות (Blackrock Investments Institute) תחת הכותרת של "למה 2023 תהיה שונה?" מתייחסים מומחי בלקרוק לשלושה שינויים מרכזיים שישפיעו על 2023: "ראשית, הכלכלות המפותחות יתמודדו עם מיתון. שנית, אנו רואים שהבנקים המרכזיים במדינות המפותחות יעצרו את העלאות הריבית כשהנזק הכלכלי יתבהר. האינפלציה על הסחורות צפויה לרדת בחדות כשההוצאה על סחורות תשנה כיוון. עם זאת, אנחנו לא מצפים לירידת ריבית בעת שהאינפלציה נשארת מעל יעדי המטרה של קובעי המדיניות. שלישית, הפתיחה המחודשת של סין והצריכה המקומית בסין יניעו את הצמיחה הגלובלית בזמן שהכלכלות המפותחות יתמודדו עם המיתון. אנו מעדיפים מניות בשווקים מתפתחים על פני שווקים מפותחים וחיוביים לגבי אשראי בדירוג גבוה".

בבלקרוק מציינים כי ב-2023 ההשלכות של העלאות הריבית החדות במטרה להילחם באינפלציה יגרמו למיתון, בשונה מההשלכות של העלאת הריבית בשנה שעברה. עוד מוסיפים שם כי "אנו רואים את הבנקים המרכזיים שומרים על רמות הריבית הגבוהות לזמן ממושך יותר מהציפיות של השווקים בגלל מספר סיבות מבניות לטווח הארוך, הדמוגרפיה המשתנה עם הזדקנות האוכלוסייה, פרגמטיות במישור הגיאו-פוליטי והמעבר לאפס פליטות פחמן".

באשר לשינוי המשמעותי השלישי - פתיחת סין, מציינים בבלקרוק: "סין מסירה באופן עקבי את הגבלות הקורונה. אנו מעריכים כי הצמיחה הכלכלית שלה תגיע למעל 6% ב-2023, מה שישכך את ההאטה הגלובלית בעת שהמיתון מכה בכלכלות המפותחות הגדולות". 

לסיכום מציינים בבלקרוק כי "בעקבות שלושת השינויים אנחנו ממשיכים לשמור על תפיסה מאוד דפנסיבית. לפי השקפתנו, ציפיות הרווח של חברות ל-2023 עדיין אינן משקפות באופן מלא את המיתון שאותו אנו צופים במדינות המפותחות. זו הסיבה שאנחנו במשקל חסר על מניות בשווקים מפותחים. אנו מוכנים לתפנית חיובית יותר במניות בשווקים מפותחים כשחלק יותר גדול מהנזק שאנו צופים לכלכלות יבוא לידי ביטוי בתמחור או כשהערכות הסיכון שלנו לשוק ישתפרו. בעולמות האג"ח אנו רואים יותר הזדמנויות אטרקטיביות באשראי בדירוג השקעה, משכנתאות מגובות בבטחונות בארה"ב ואג"ח מדינה לטווח קצר. אנו נותרים במשקל חסר לאגרות חוב ממשלתיות נומינליות ארוכות טווח מפני שהן אינן משקפות, לפי השקפתנו, את התשואה, בעת שמשקיעים דורשים פרמיה גבוהה יותר על הטווח הארוך, ואינן מפצות על הסיכון שבאחזקה שלהן בזמן שהאינפלציה עיקשת והריביות גבוהות".