סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:27
נעילה מעורבת בבורסה, בסיומו של יום תנודתי: מדד ת"א 35 ננעל בעלייה של כ-0.2% ואילו מדד ת"א 90 ירד ב-0.15%. בקרב המדדים הענפיים מדד הביומד בלט עם ירידה של 5.1%, מדד ת"א תעשייה בלט בירידה של כ-2.8%, ומנגד ת"א מניב חו"ל עלה ב-1.3%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.6 מיליארד שקל.
עליות בולטות רשמו בין השאר ישראל קנדה , אביב ארלון שהמשיכה במומנטום החיובי וקפצה בעוד 76% במחזור גבוה, בלנדר , סולגרין, פתאל, אלוני חץ, אנלייט אנרגיה , אמות, אילקס מדיקל ודנאל .
בצד האדום בלטו אורמד, אייסקיור מדיקל , כן פייט ביופרמה , נכסים ובנין , לאונרדו, פסגות , זוז פאוור , ורידיס ובונוס ביוגרופ .
בשוק האג"ח רשמו הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים עליות חדות של עד 1.2% ומדדי התל בונד המרכזיים טיפסו ב-0.1%-0.2%. בשוק הקונצרני המשיכה לבלוט סדרה יב' של נורסטאר עם עלייה של 1.5% וסדרה 8 של שיכון ובינוי רשמה עלייה של 1.3%.
16:05
עליות בבורסה במקביל למגמה חיובית באירופה ובמסחר בחוזים על מדדי בורסות ארה"ב. מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ומדד ת"א 90 עבר לעלייה של כ-0.2%. בקרב המדדים הענפיים מדד ביומד בולט עם ירידה של כ-5%. מחזור המסחר מסתכם בכ-1.1 מיליארד שקל.
עליות בולטות רושמות בין השאר פינרג'י, סולגרין , ישראל קנדה , דוניץ , אלוני חץ , פתאל החזקות וקרסו מוטורס .
מניית טונדו סמארט קופצת בכ-8% לאחר שדיווחה שפריזמה מ.ש. הפך לבעל עניין בחברה. בחודש האחרון עלתה המניה ביותר מ-50%.
בשוק המט"ח - הדולר ממשיך לאבד גובה ונסוג בעוד 0.5% ושערו 3.41 שקלים, האירו יציב ברמה של 3.69 שקלים.
14:55
אורמת ושותפתה, Medco Power Indonesia, הודיעו היום שהחברה הבת המשותפת MCG (חלק אורמת 49%), חתמה על הסכם מימון להקמת תחנת הכוח הגיאותרמית Ijen שבאינדונזיה. התחנה תוקם בשלבים כאשר השלב הראשון, בהיקף של 34 מגה-וואט, צפוי להתחיל לפעול במהלך 2025. אורמת חתמה במקביל על חוזה קבלן כספק הציוד של הפרויקט.
14:05
מגמה מעורבת בבורסה. מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ואילו מדד ת"א 90 עבר לירידה של כ-0.1%. בקרב המדדים הענפיים מדד הבנקים מתקדם ב-0.4%, מדד הנפט עולה ב-0.5% ומדד הקלינטק קופץ ב-1.3%. בצד השלילי מדד ביומד נחתך ב-4% בשל הירידה החדה של אורמד .
מחזור המסחר מסתכם בכ-690 מיליון שקל, כאשר את המחזורים הגבוהים ביותר עד כה מרכזים הבנקים לאומי ופועלים ואחריהם מניית אלוני חץ שקופצת ב-3.8%.
בנק לאומי הודיע היום שגייס 500 מיליון דולר בהנפקת אג"ח ירוק מסוג CoCo. הביקושים להנפקה עמדו על 1.7 מיליארד דולר. הסכום שגויס ישמש למימון פרויקטים ירוקים בתחומים כגון אנרגיה מתחדשת, בנייה ירוקה, תחבורה נקייה ועוד.
12:45
ג'י סיטי דיווחה על רכישה עצמית של אג"ח בהיקף כספי כולל של כ-1.8 מיליון שקל.
קווליטאו עדכנה על קבלת הזמנה בהיקף כספי של 1.07 מיליון דולר מיצרן של מוצרי מוליכים למחצה בצפון אמריקה. ההזמנה תסופק במהלך הרבעון השלישי של 2023.
פליינג ספארק דיווחה על הסכם השקעה בדרך של הקצאת מניות - תקצה לטאי יוניון 525 אלף מניות (שיהוו 5.3% מהון המניות שלה) בסך כולל של 1.05 מיליון שקל. ההקצאה נעשית במחיר של 2 שקלים למניה, דיסקאונט משמעותי (37%) ביחס לשער הבסיס שלה הבוקר שעמד על 3.19 שקלים.
11:30
המגמה החיובית בבורסה נמשכת במתינות, כאשר ת"א 35 עולה ב-0.5% כשבראשו אלוני חץ שקופצת ב-3% בקירוב ובתחתית המדד שטראוס שמאבדת 1.4%. ת"א 90 עבר לעלייה מזערית, בראש המדד אינפיניה שעולה ב-4% ובתחתית ורידיס שיורדת בשיעור דומה.
בלנדר רושמת עלייה חדה של יותר מ-21% בהמשך לדיווח מהבוקר, אביב ארלון , השלד הבורסאי של אסף טוכמאיר וברק רוזן, בעלייה חדה של 51% בהמשך לזינוק של 55% אתמול. גם אלקטריאון , ג'נסל , לסיכו וסייברוואן מרכזות עניין.
בצד השלילי בולטת אורמד שמתרסקת ב-70% במחזור חריג בהיקפו, קנבוטק מאבדת כמעט 8% (לאחר שזינקה אתמול ב-18%) ומיקרונט משילה 6% לאחר נסיקה של 39% אתמול.
במט"ח - הדולר נסוג ב-0.3% ושערו 3.44 שקלים, האירו יציב ברמה של 3.71 שקלים.
10:10
עם פתיחת המסחר במניית אורמד היא מתרסקת בשיעור חד של 70% וגוררת את מדד הביומד 1.6% למטה. הירידה של מניית רני צים צומצמה לכ-2%, פסגות יורדת בכ-0.6%.
10:01
המסחר בבורסה נפתח בעליות קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.5%, ת"א 125 עולה ב-0.4% ות"א 90 יציב. מדד הבנקים עולה ב-0.4% ומדד הנפט מתקדם ב-0.2%, אך המגמה החיובית צפויה להתחזק בשל העליות בשוק הנפט אמש.
מניית רני צים צונחת ב-4% לאחר שדווח כי צים, העומד בראש פסגות , נחקר ברשות לניירות ערך בחשד לשימוש במידע פנים. גם המנכ"ל יניב בנדר נחקר.
אורמד צוללת לאחר שדיווחה על כישלון בניסוי שלב 3 בטיפול בסוכרת שלב 2, שהתבצע באמצעות מתן אינסולין בבליעה. בניסוי, שבו השתתפו מעל 700 מטופלים, לא הושג היעד המרכזי. החברה תפסיק את הניסוי. המניה בהפסקת מסחר למיתון התנודה.
בלנדר דיווחה כי החברה הבת בלנדר פיי (מוחזקת 80% והיתר בידי בנק הפועלים ) קיבלה רישיון למתן אשראי בהיקף פעילות מורחב.
09:10
אקונרג'י דיווחה על הנפקה פרטית של אג"ח (הרחבת סדרה א' ) למשקיעים מסווגים תמורת יותר מ-70 מיליון שקל.
סייברוואן דיווחה אמש כי המערכת למניעת הסחות דעת נהגים הותקנה על 30 משאיות משלוח של טמפו משקאות בישראל, מתוך צי משאיות של 120.
07:45
5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר
1. שוק המניות
הבורסה בתל אביב צפויה להיפתח במגמה חיובית, כאשר מרבית הדואליות המרכזיות שבו ארצה עם פערי ארביטראז' חיוביים ויתרמו עלייה משוקללת של 0.4% למדד ת"א 35. נייס עם פער חיובי של 1.7%, אורמת 1.6% וטבע 1.2%. לעומתן קנון עם פער שלילי של 0.6%. מחוץ למדד המרכזי נאייקס צפויה לצנוח בשל פער שלילי של כמעט 6% ואילו קומפיוג'ן עם ארביטראז' חיובי של יותר מ-9%.
אתמול המסחר בת"א הסתיים בעליות קלות בלבד, כאשר ת"א 35 עלה בכ-0.1% ות"א 90 ב-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים עלה ב-0.7%, מדד הקלינטק התקדם ב-1.3% ומדד תשתיות האנרגיה הוסיף 1.2%. בצד השלילי, מדד מניות הבנייה ירד ב-0.4% ומדד ביטוח השיל כ-0.3%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.42 מיליארד שקל.
בוול סטריט החוזים יציבים. אמש המגמה החיובית התחזקה לקראת צלצול הנעילה: נאסד"ק קפץ ב-1.8%, S&P 500 הוסיף לערכו 1.3% והדאו ג'ונס התקדם ב-0.8%.
באסיה נרשמות תנודות קלות הבוקר. מדד ניקיי בטוקיו ללא שינוי, בהונג קונג מדד הנג סנג יורד ב-0.1%, וגם בבורסות סין וטייוןאן המסחר יציב. באוסטרליה מטפס מדד הדגל ב-1.1% ובדרום קוריאה עולה הקוספי ב-0.5%.
2. שוק החוב
בשוק האג"ח המקומי, מדדי תל בונד המרכזיים רשמו אתמול עליות של 0.3% וכך גם מדד תל גוב שקלי. אגרות החוב הממשלתיות ארוכות הטווח עלו ב-0.6% עד 1.1% ואילו בקצרות העליות היו מתונות יותר.
אתמול בבוקר הודיע החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, שהושלמה הנפקה ראשונה של אגרות חוב ירוקות, בהיקף של כ-2 מיליארד דולר. אגרות החוב הונפקו לתקופה של 10 שנים בריבית של 4.5%, כאשר הכסף שמגייסות אג"ח ירוקות מוקדש למימון פרויקטים שמוגדרים ידידותיים לסביבה. ההנפקה מוכוונת לשוק הבינלאומי, ובמקביל החלו מגעים ראשוניים בין החשכ"ל לרשות ניירות ערך באשר להנפקה שקלית של אג"ח ירוקות לשוק המקומי.
בשוק האג"ח של ממשלת ארה"ב ירדו התשואות. תשואת האג"ח ל-10 שנים נסוגה ב-8 נקודות וירדה לרמה של 3.53%, תשואת האיגרת לשנתיים השילה 4 נקודות והגיעה ל-4.21%. בשעה זו נרשמת יציבות או ירידות קלות מאוד בתשואות.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק הסחורות החוזים על הנפט יציבים. אמש מחירי הנפט נסקו בכ-3.5%. נפט אמריקאי קפץ לרמה של 77.6 דולר לחבית וברנט ל-82.5 דולר לחבית. הזהב מתחזק ב-0.4% לרמה של 1,884 דולר לאונקיה.
במט"ח, הדולר נותר אתמול ללא שינוי מול אינדקס המטבעות אך רשם ירידות קלות מול האירו והדולר האוסטרלי. הבוקר הדולר ממשיך לאבד גובה ביחס לשקל, ומשיל 0.6% כך ששערו יורד ל-3.43 שקלים. השקל מתחזק גם מול האירו כך ששערו יורד ל-3.70 שקלים ומול הליש"ט (4.18 שקלים).
בשוק הקריפטו נרשמות עליות חדות בשעה זו, לאחר תקופה ארוכה של דשדוש. הביטקוין מזנק בקרוב ל-5% לרמה של 18.2 אלף דולר, האת'ריום נוסק בכ-6% ושערו 1,405 דולר.
4. מאקרו
הבוקר פורסם כי מדד המחירים לצרכן בסין נותר ללא שינוי בדצמבר (הצפי היה לירידה של 0.1%) כך שהקצב שנתי של האינפלציה הוא 1.8%, בהתאם לתחזיות ולעומת 1.6% בנובמבר. מדד המחירים ליצרן ירד ב-0.7%, מעל הצפי לירידה של 0.1%.
עיקר הדרמה היומית צפויה ב-15:30 שעון ישראל עם פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב. שיעור האינפלציה השנתי בארה"ב צפוי לרדת לקצב הנמוך ביותר זה יותר משנה, 6.6%. נזכיר כי ביוני הגיע מדד המחירים לצרכן האמריקאי לשיא עם קצב שנתי של 9.1%, ומאז הוא יורד בעקביות מדי חודש. בנובמבר עמדה האינפלציה בארה"ב על שיעור של 7.1%, לאחר שהתמתנה מהר ממה שצפו החזאים. בשווקים שומרים על אופטימיות, וסבירות גבוהה (78%) על פי שוק החוזים על הריבית שהריבית תעלה בשיעור של 25 נקודות בסיס בלבד בהחלטה הקרובה של הפד בסוף החודש.
באשר לאינפלציה בישראל, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הציגו אמש (ד') את תוכניתם לטיפול בגל ההתייקרויות במשק. ארבעה צעדים ייעשו מיידית: הקפאת הארנונה לשנה, ביטול ההתייקרות האחרונה בדלק (כלומר הפחתה של 10 אגורות מהמחיר הנוכחי), קיצוץ ממוצע של 70% בהתייקרות החשמל והמים האחרונות. סמוטריץ' הודיע גם על הפחתת שיעור העלאת שכר חברי הכנסת והבכירים בשירות המדינה. ביום ראשון ב-18:30 יפורסם מדד המחירים לצרכן.
5. תחזית
בסקירה שפרסם סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר, הוא מציין שכבר אפשר להתחיל להבחין בסימנים לכך שהאינפלציה בהאטה. "הנתונים מאשרים שעלויות אשראי הגבוהות יותר מאטות את הביקוש בעוד שאספקת המזון והדלק משתפרת. הסיכוי להתחמק ממיתון עמוק ב-2023, ולאחר מכן להשהות את העלאות הריבית, הולך וגדל. למרות זאת, חשוב לנקוט משנה זהירות. האינפלציה עדיין גבוהה, העלאות הריבית נמשכות, שוקי העבודה סובלים מחוסר במשרות פתוחות, והלוגיסטיקה הגלובלית והגיאופוליטיקה משתנות - וכל האינדיקטורים הללו עדיין בלתי צפויים", מזהיר מונייה.
"האינפלציה האטה בדצמבר בארה"ב, גרמניה, צרפת ושוויץ. עם זאת, זה לא אומר שמלאכת הבנקים המרכזיים בכלכלות אלה נגמרה. האינפלציה הייתה המניע הכלכלי הדומיננטי של 2022 והמחירים ימשיכו לעלות ב-2023, אולי בקצב איטי יותר לקראת סוף השנה, מה שיקרב את הרמות הממוצעות ליעדי ה'יציבות' של קובעי המדיניות שהם 2%. בינתיים, הבנקים המרכזיים מחפשים אישור נוסף לכך שהכלכלות מאטות בתגובה לעליית עלויות האשראי, עם עליות שכר איטיות יותר וביקוש נמוך יותר, בטרם עצירת העלאות הריבית. השנה הקרובה תחולק לשני חלקים - סופן של העלאות הריבית בארה"ב והגעה לתחתית בצמיחה.
"אנו צופים שירידה באינפלציה תאפשר לבנקים המרכזיים להאט, ואז להשהות, את העלאות הריבית שלהם. קרן המטבע הבינלאומית צופה שמדיניות מוניטרית הדוקה יותר תוביל שליש מכלכלות העולם למיתון בשנת 2023. ובכל זאת, מאחר שאנו לא מזהים חוסר שיווי משקל מבני משמעותי בכלכלה העולמית אנו חושבים שהצעדים האלו צריכים להיות קצרי מועד ונשלטים, במקביל לתהליך ההתאוששות שיתחיל בחצי השני של 2023", כותב מונייה.
עוד 3 סיפורים שכדאי לשים לב אליהם:
1. מה צפוי במדד המחירים לצרכן הישראלי לחודש דצמבר ביום ראשון?
2. המונופול של גוגל על הכוונת: מיקרוסופט מהמרת על הבינה המלאכותית במיליארדים
3. הודו העולה, הודו השוקעת: התמ"ג קופץ, העיר הקטנה נעלמת | יואב קרני, פרשנות