תחזיות 2023 | ראיון

מנכ"ל הבנק השוויצרי שסבור שהשווקים המתעוררים יציגו ביצועים עדיפים השנה

בבנק השוויצרי EFG צופים כי ב-2023 האינפלציה תרד (בעיקר בארה"ב), הדולר ייחלש, והכלכלה העולמית תתחיל לחזור לתוואי "מציאותי" • המנכ"ל, ג'יורג'יו פראדלי: "העולם בדרך להתייצב אבל זה ייקח עוד כמה רבעונים"

ג'יורג'יו פראדלי, מנכ''ל EFG / צילום: EFG
ג'יורג'יו פראדלי, מנכ''ל EFG / צילום: EFG

האינפלציה תרד, בעיקר בארה"ב, הדולר ייחלש, והכלכלה העולמית תתחיל לחזור לתוואי יותר "מציאותי" ופחות תנודתי מזה שאפיין אותה בשלוש השנים האחרונות - כך צופים בבנק השוויצרי EFG בפתחה של שנת 2023. הבנק הוא חלק מקבוצת EFG International, שנוסדה בשווייץ באמצע שנות ה-90, וכיום מהווה את אחד מעשרת הבנקים הפרטיים הבינלאומיים המובילים במדינה.

הטבת המס נשחקה: כך הפסידו השכירים אלפי שקלים בשנה | ניתוח
להכפיל את הכסף או להפסיד את רובו ביום: אצל החברות האלו, הכול תלוי בניסוי אחד
בלקרוק מול גולדמן זאקס: הסוגיה שהציתה ויכוח בין שתי ענקיות הפיננסים 

עוד בין המגמות שמזהים ב-EFG: חוסר סימטריות בין הביצועים הכלכליים של השווקים השונים; השווקים המתעוררים ירשמו להערכתם ביצועים טובים במיוחד בהשוואה לכלכלות המערב, שחלקן עלולות להיכנס השנה למיתון - קשה יותר (באירופה) או פחות (בארה"ב).

 

לתחזיות האלה האנליסטים של הבנק מוסיפים הערכה קצת פחות שגרתית: למרות עליות המחירים והאפשרות להאטה בחלק מהכלכלות המתקדמות, מניות של חברות מוצרי צריכה לא חיוניים, או מחזוריים (Consumer discretionary), ירשמו ביצועי יתר השנה. מאחר שלדבריהם האינפלציה צפויה לרדת, השכר שמר על עמידות יחסית, ולמשקי הבית עדיין יש חסכונות שצברו בשנים האחרונת - הם סבורים שהצרכנים צפויים להפגין עמידות השנה, ולא רק בארה"ב.

בחודש ספטמבר האחרון פתח בנק EFG לראשונה נציגות רשמית בישראל, ולרגל כך הגיע לארץ ג'יורג'יו פראדלי, מנכ"ל הבנק, ונפגש עם שר האוצר ועם נגיד בנק ישראל. היום מספר פראדלי לגלובס בשיחה משווייץ כי סך נכסי הישראלים שמנוהלים בבנק עומד על "מספר מיליארדים חד-ספרתי" (בפרנק שוויצרי), כשהשאיפה שלו היא להכפיל אותם בשלוש-חמש השנים הקרובות.

 ג'יורג'יו פראדלי, מנכ"ל EFG

אישי: בן 55, נשוי. מתגורר בציריך, שווייץ
השכלה: תואר ראשון בכלכלה ומינהל עסקים מאוניברסיטת טורינו איטליה
תפקידים קודמים: משנה למנכ"ל וסמנכ"ל כספים ב־EFG, מנהל הפעילות הבינלאומית ב־Ergasias Eurobank SA, מנהל הבנקאות הפרטית והעסקית ומנהל פיתוח עסקי בדויטשה בנק
עוד משהו: מדבר שלל שפות, בהן איטלקית, אנגלית, גרמנית וצרפתית

הבנק, כך מספר פראדלי, מתמקד בלקוחות עשירים (או ב"אינדיבידואלים עם ערך נטו גבוה", כפי שהם מכונים בז'רגון הבנקאי) או אולטרה עשירים, שמנהלים בבנק נכסים מ-3 מיליון דולר ועד כמה עשרות מיליונים. בשנים האחרונות, כך ניתן להתרשם, יש נוכחות מוגברת של בנקים פרטיים ומוסדות ניהול עושר בארץ, ו-EFG הוא חלק מהמגמה.

אגב, בשאלה האם ניכר איזה שינוי בהתנהלות הלקוחות הישראלים מאז נובמבר, לאור התהפוכות הפוליטיות בארץ, מדגישים בבנק כי "איננו רואים שינוי משמעותי בהתנהגות הלקוחות בישראל".

"השוק הישראלי תמיד היה אטרקטיבי", אומר פראדלי, "וההתפתחויות של השנים האחרונות הדגישו את זה עוד יותר. יצירת הערך בישראל, שתמיד הייתה חזקה למדי, האיצה בשנים האחרונות. למגזר הטכנולוגיה היה בבירור תפקיד חשוב בכך, אבל זה לא רק הטק, גם מגזרים רבים אחרים, כמו נדל"ן למשל".

הכניסה לישראל - "בעיתוי מוצלח"

ובכל זאת, הבנק נכנס לישראל בתקופה של ירידות במניות ההייטק ויובש בהנפקות. לא בדיוק עיתוי אידיאלי לפתוח כאן נציגות. "אני מאמין שחלק מהמגמות הכלכליות הן מתמשכות, ויצירת הערך והעושר תימשך", סבור פראדלי. "מבחינת השלב שבו אנחנו נמצאים במחזור, 2022 לא הייתה קלה, אבל בעבר כבר נוכחנו שלפעמים העיתוי הטוב להיכנס לשוק הוא לאו דווקא בפסגה, כשהכול בשיא. אם אתה מסוגל להצליח בזמנים קשים, אתה תשגשג בזמנים טובים.

"ובכנות, אני מרוצה שאנחנו פותחים כיום, ולא ב-2019", הוא אומר, בהתייחס לתוכנית המקורית של הבנק, שנדחתה, "כי אז היה אפילו יותר קשה, עם הקורונה והכול".

האם כשלקוחות ישראלים מחליטים להשקיע באמצעות בנק בינלאומי כמו EFG, שיקולי מס הם חלק מהמשוואה?
"לא. מאז 2018 יש לנו החלפת מידע אוטומטית עם הרשויות, ויש שקיפות מלאה. כך שהשיקולים העיקריים נוגעים לדברים כמו מומחיות בהשקעות, מינוף נכסים מסוימים על מנת להשקיע יותר, או על מנת להנזיל חלק מהשקעות. מוטיבציה נוספת היא תכנון עושר".

"הדולר ייחלש וזה יתמוך בשווקים המתעוררים"

קבוצת EFG הוקמה בשנות ה-90 של המאה הקודמת על ידי משפחת לטסיס, שעשתה את הונה בעסקי הספנות ביוון, והצמיחה שלה בעשורים שחלפו מאז כללה לא מעט מיזוגים ורכישות. התובנה המכוננת בזמנו, מספר פרדאלי, שעובד בבנק ב-20 השנים האחרונות, הייתה כי "יצירת העושר בעשורים הקרובים תהיה בשווקים המתעוררים ובכלכלות המתקדמות. בדיעבד, לדעתי היא התבררה כנכונה".

בין השווקים שבהם משקיעים לקוחות הבנק, פראדלי מזכיר את אסיה, מזרח אירופה ודרום היבשת, המזרח התיכון ואמריקה הלטינית, כשהשווקים המתעוררים, כאמור, גם אמורים ליהנות השנה מהתאוששות חזקה יחסית לפי תחזיות הבנק, בעוד שאירופה, לפי פראדלי, תתקשה לחמוק ממיתון.

"אנחנו עדיין הולכים לראות תנודתיות בשווקים בשניים-שלושה הרבעונים הבאים", הוא מעריך, ומפרט בין הסיבות לתחזיות הבנק שהפדרל ריזרב קרוב למיצוי מהלך העלאות הריבית שלו, ואילו סין מצויה במהלך של פתיחת השוק מחדש.

אם ההערכות האלה יתגשמו, "רוב הסיכויים שהדולר, שכמובן התחזק משמעותית ב-2022, ייחלש השנה - וזה יתמוך בשווקים המתעוררים", אומר פראדלי. "כך שהפעילות הכלכלית והפיננסית בין השווקים והאזורים השונים תהיה מקוטבת.

"במבט כולל, אנו מאמינים שהעולם בדרך להתייצבות מסוימת, אבל זה ייקח שניים, שלושה, ואפילו ארבעה רבעונים".