פחות משבוע לאחר שמכרו נתח משמעותי מהחזקותיהם באלרוב , מחסלים ברק רוזן ואסי טוכמאייר את מרבית הפוזיציה שנותרה להם בחברת הנדל"ן המניב שבשליטת אלפרד אקירוב - זאת ברווח נמוך מזה שציפו לו.
● הנחה של 20% על מחיר השוק: ברק רוזן ואסי טוכמאייר גונזים את החלומות
● רשות שוק ההון אוסרת על אקירוב לרכוש שליטה בכלל באמצעות אלרוב
עם פתיחת שבוע המסחר דיווחה ישראל קנדה של רוזן וטוכמאייר כי מכרה לאלרוב כ-9% מהונה של אלרוב תמורת 285 מיליון שקל, ונתח קטן נוסף בהיקף של 23 מיליון שקל לקופות הגמל של בית ההשקעות מור (שרכשו בשבוע שעבר מעל 4% ממניות אלרוב מידי ישראל קנדה).
בכך השלימו רוזן וטוכמאייר את מכירת מרבית מניותיהם באלרוב תמורת 458 מיליון שקל בתוך שבוע ונותרו להחזיק כ-1% בלבד מהון החברה בשווי של כ-50 מיליון שקל. למרות שמימוש החזקותיה של ישראל קנדה בוצע בדיסקאונט עמוק של 20% מתחת למחיר השוק, עדיין מדובר בהשקעה שהניבה לה רווח נאה של כ-60 מיליון שקל.
עם זאת, מאחר שישראל קנדה זקפה בעבר רווח גבוה בהרבה של כ-150 מיליון שקל בגין השקעה זו, על בסיס מחיר השוק של מניית אלרוב, היא צפויה לבצע התאמה כלפי מטה של שווי ההשקעה ביותר ממחצית הרווח שרשמה בעברה.
המניות שרכשה כעת אלרוב מידי ישראל קנדה יהפכו לרדומות, מה שמקטין את ההון הרשום למסחר. כתוצאה מכך יגדלו החזקותיו של בעל השליטה אקירוב ל-86% ואילו מור גמל הופכת לבעלת המניות הגדולה מהציבור באלרוב עם כ-6% מההון.
אלפרד אקירוב / צילום: יוסי כהן
אלרוב התחייבה בפני ישראל קנדה שאם במהלך השנתיים הקרובות (24 חודשים) היא תהפוך לחברה פרטית, בין אם למשל בהצעת רכש, מיזוג או רכישה עצמית, והמחיר למניה באותה עסקה יהיה גבוה מ-142.5 שקל (שלפיו נסגרה העסקה בין הצדדים), תשלם אלרוב לישראל קנדה תוספת תמורה של 10% ממחיר הרכישה מהציבור. אקירוב, נזכיר, עשוי להפוך את החברה לפרטית במטרה לקבל את היתר השליטה בחברת כלל ביטוח .
מאלרוב נמסר כי המחיר שבו נרכשו מניותיה בעסקה "הינו אטרקטיבי ורכישה עצמית של מניות החברה, בעת הזאת, מהווה לדעת הדירקטוריון הזדמנות עסקית וכלכלית ראויה. העסקה, לאור נתוניה, הינה לטובתה של החברה, משקפת מחיר הזדמנותי הן ביחס לשווי הנסחר של המניה והן ביחס להון העצמי של החברה".
בתגובה לדיווח נסוגה מניית ישראל קנדה, לאחר שהמריאה ב-25% מתחילת ינואר. בשנה האחרונה עדיין מופסדים המשקיעים במניה בכ-55% ושווי השוק של החברה נאמד ב-2.9 מיליארד שקל. האג"ח השקלית של ישראל קנדה (ז' ) נסחרת כעת בתשואה לפדיון של 7.1%, נמוך מהתשואה של 9.4% שבה נסחרה בסוף דצמבר האחרון.
קיוו ל"חילופי דורות" באלרוב
מסע הרכישות של צמד היזמים הנמרץ רוזן וטוכמאייר במניות אלרוב החל לפני קרוב לשנתיים כשבמרץ 2021 השלימה ישראל קנדה רכישת חבילת מניות של כ־13% ממניות אלרוב נדל"ן מידי כלל ביטוח (לאחר שמנהליה נקלעו לסכסוך עם אקירוב) תמורת כ־382 מיליון שקל.
כדי לממן את עיקר הרכישה נטלה ישראל קנדה הלוואה בריבית פריים של 200 מיליון שקל. בהמשך שנת 2021 ובמהלך השנה שעברה, המשיכה ישראל קנדה לרכוש מניות החברה, הפועלת בתחומי הנדל"ן המניב ומלונאות היוקרה בארץ ובחו"ל, שבסיומן החזיקה נתח של כ-15% מאלרוב.
רוזן וטוכמאייר העריכו כי הכניסה להשקעה באלרוב נדל"ן (בדומה להשקעה אגרסיבית שביצעו אשתקד במניות חברת נורסטאר של חיים כצמן) עשוייה להיות מקפצה לרכישת השליטה בהמשך, אם זו תוצע למכירה.
רוזן אף אמר בתקשורת, תוך מה שנראה היה כרמז לכוונותיו, כי יבוא יום ויתבצעו "חילופי דורות" באלרוב. אקירוב התייחס לדבריו בביטול ואף טען כלפי הצמד כי הם "מדברים שטויות, עוד לא ראיתי ג'וק בולע פיל".
בדיעבד התברר כי אקירוב המנוסה ראה את הנולד. מסע ההתרחבות המהיר של ישראל קנדה באמצעות רכישות "מן המוכן" נבלם אשתקד כשהחלו העלאות הריבית במשק. החברה, שעסקיה צמחו במהירות בשנים האחרונות הודות לייזום אגרסיבי של פרויקטי בנייה למגורים במרכז הארץ, נדרשה לעשות חישוב מחדש ופועלת כעת להגדלת הנזילות לטובת עסקי הליבה שלה.
ואם באלרוב יוצאת ישראל קנדה ברווח, הרי שההשקעה במניות נורסטאר של כצמן, בה ניסתה לבצע מהלך של השתלטות עויינת, הנחילה לה הפסד כבד. נכון להיום מחזיקה ישראל קנדה ב־22% ממניות נורסטאר, שברכישתן השקיעה בסך־הכול 358 מיליון שקל, ועליהן היא מופסדת כ־200 מיליון שקל על הנייר. אם ישראל קנדה תבחר שלא להשתתף בהזרמות הון עתידיות הצפויות לחברה הממונפת (בעלת השליטה בענקית הנדל"ן הגלובלית ג'י סיטי ), היא צפויה להיות מדוללת בהחזקותיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.