נגידי הפדרל ריזרב מתכוננים להאט את קצב העלאות הריבית בפגישה השנייה ברציפות ודנים בשאלה עד כמה להעלות אותה לאחר שקיבלו יותר ביטחון בכך שהאינפלציה תהיה קלה יותר בהמשך השנה. הם עשויים להתחיל לדון בפגישה של 31 בינואר עד 1 בפברואר בשאלה כמה ריכוך עוד ירצו לראות בביקוש לעובדים, בהוצאה ובאינפלציה לפני שיעשו הפסקה בהעלאת הריביות באביב.
● דסק"ש מתניעה מחדש את מהלך מכירת השליטה בסלקום
● יחסי השנאה-אהבה בין השוק לפד עלולים להכניס את המשקיעים ללופ
● דווקא בשנה הכי גרועה מאז 2008: קרן הגידור שהציגה את הרווח הגדול אי פעם
בהודעות לציבור ובראיונות, נגידי הפד אמרו שהאטת קצב העלאות הריביות לרבע אחוז, מדרגה מסורתית יותר, תיתן להם יותר זמן להעריך את השפעת ההעלאות שקבעו בינתיים עד שיחליטו מתי לעצור. הנגידים הפנו תשומת־לב לאיך לוקח זמן להשפעה המלאה של העלאות הריבית לצנן את הפעילות הכלכלית לאחר שירדו להעלאה בחצי אחוז בדצמבר, לאחר ארבע העלאות רצופות בשלושת־רבעי אחוז.
"וההיגיון הזה מאוד ישים להיום", אמרה בשבוע שעבר סגנית יו"ר הפד לאל בריינרד. העלאת הריביות במדרגות קטנות יותר "נותנת לנו את האפשרות לספוג יותר נתונים... וכנראה לעצור טוב יותר ברמה שהיא מגבילה דיה".
על מנת להילחם באינפלציה גבוהה בשנה שעברה הפד העלה את הריביות בקצב המהיר ביותר מאז תחילת שנות ה־80, והעלה את הריבית על קרנות פדרליות ב־4.25%. העלאה של רבע אחוז בחודש הבא תביא את הריבית לרמה שבין 4.5% ו־4.75%.
רוב נגידי הפד צפו בדצמבר שהריבית תעלה לשיא שבין 5% ו־5.25%. המשמעות היא שצפויות עוד שתי העלאות של רבע אחוז לאחר העלייה הצפויה בחודש הבא. משקיעים בשווקים עתידיים של שיעורי הריבית צופים שהפד יעשה עוד שתי העלאות של רבע אחוז - בפגישה הקרובה ושוב בפגישה הבאה של הפדרל ריזרב באמצע מרץ, על פי CME Group.
הפד העלה את הריבית שבע פעמים בשנה שעברה. ההחלטה הצפויה לאשר העלאה קטנה יותר בפברואר משקפת את הביטחון הגובר של הנגידים שהכלכלה מגיבה למאמציהם למתן את הביקוש ולהוריד את האינפלציה.
בשבועות האחרונים, נתוני הממשלה וסקרים בין חברות הצביעו על ירידה חדה יותר בפעילות הייצור והזמנות חדשות מחברות בתחום השירותים וכן על נסיגה בהוצאת הצרכנים על מוצרים.
העלאות הריבית של הבנק המרכזי מכוונות להאטת האינפלציה על ידי הקטנת הביקוש, "וישנן עדויות רבות לכך שזה בדיוק מה שקורה במגזר העסקי", אמר ביום שישי נגיד הפד כריסטופר וולר, תומך מוקדם וקולני בהעלאות ריבית אגרסיביות בשנה שעברה. וולר אמר שיבכר העלאה של רבע אחוז בפגישה הקרובה.
במשרד המסחר צפויים לפרסם השבוע את נתוני דצמבר לגבי מדד האינפלציה המועדף על הפד, מדד מחירי ההוצאה על צריכה אישית. בהחרגת מחירי המזון והאנרגיה, המדד המכונה מדד הליבה של מחירים לצרכן כנראה עלה ב־4.5% לעומת שנה קודם לכן בדצמבר, קצב שנתי של 3.1% בחישוב לפי שלושה חודשים, אמרה בריינרד.
ההחלטות הקרובות יהיו תלויות במידה רבה בנתונים חדשים
הנגידים עשויים לנצל את ההצהרה שתפורסם לאחר הפגישה ב־1 בפברואר כדי להצביע על הציפיה שלהם להמשיך להעלות ריביות בזמן שהם שוקלים מתי להפסיק. אבל הם לא צפויים לפרסם הנחיה מדויקת בגלל שההחלטות הקרובות יהיו תלויות במידה רבה בנתונים חדשים לגבי הכלכלה.
חלקם רמזו גם שאפילו אם יותירו את הריבית יציבה הקיץ, הם יאמרו שהסיכוי רב יותר שיעלו ריביות מאשר שיורידו אותן. לאחר שהפד יעשה הפסקה, "נצטרך להישאר גמישים ולהעלות ריביות עוד אם השינויים בתחזית הכלכלית או התנאים הפיננסיים יצריכו זאת", אמרה נשיאת הפדרל ריזרב של דלאס לורי לוגן בראיון מהעת האחרונה.
בפגישה הקרובה, הנגידים יכולים לדון בשתי שאלות חשובות: כמה זמן ייקח עד שהשפעות העלאות הריבית של הפד על ההעסקה ועל סך הביקוש הכלכלי יורגשו במלואן? ועד איפה יכולה האינפלציה להאט בגלל גורמים אחרים כמו הקלה בצווארי בקבוק של שרשראות האספקה או הורדת מחיר הדלק וסחורות אחרות?
ישנם אלה הקוראים לעיכוב כל הפוגה במידה והכלכלה לא נחלשת משמעותית בחודשים הקרובים. הם חושבים שהזמן בין מתי שהפד מעלה ריביות ומתי שהן מאטות את הכלכלה קצר יחסית והכלכלה תחוש במהרה את ההשפעות הגרועות ביותר של כל האטה בצעדים בעקבות החלטת מדיניות. אחרים עשויים לטעון להפסקה מעט מוקדמת יותר, מתוך אמונה שלוקח זמן עד שההשפעות מורגשות או שהן עלולות להיות חזקות יותר.
צצו חילוקי דעות. נשיא הפדרל ריזרב של סנט לואיס ג'יימס בולארד אמר לאחרונה שהיה מעדיף העלאה גדולה יותר בחצי אחוז בפגישה הקרובה בגלל שהוא לא חושב שהריביות גבוהות מספיק כדי להביס את האינפלציה באופן ממצה. "כנראה נצטרך לעלות מעל 5% כדי לומר בכנות שהגענו לרמה הנכונה", אמר בראיון. "למה שלא נלך לאן שאנו אמורים להגיע? ...למה להתעכב ולא בדיוק להגיע לרמה הזו?"
כמה מהעמיתים שלו טענו שיש צורך בגמישות גדולה יותר כדי לראות אם ההקלה בהפרעות הקשורות במגיפה ובמלחמה תוריד את האינפלציה יותר במהירות. כשנאספות עדויות לכך שהריביות הגבוהות יותר פועלות כפי שהן אמורות, "למה לנסות ממש ללחוץ על הכלכלה ולהסתכן בלהפסיד את הדברים הטובים שיש לנו, כמו שוק התעסוקה?" אמר בשבוע שעבר נשיא הפד של פילדלפיה פטריק הארקר. "אני פשוט לא חושב שכדאי לעשות זאת".
נגידי הפד ציפו כבר זמן רב שהאינפלציה תרד כשצווארי הבקבוק בשרשראות האספקה והפרעות בשוק הסחורות יוקלו, אבל במקום זה האינפלציה עלתה במחצית הראשונה של 2022 לפני שזזה הצידה, על פי מדדי משרד המסחר.
האינפלציה ירדה בשלושה החודשים האחרונים בעיקר הודות לירידה במחירי הדלק ומחירי המוצרים, כמו מכוניות משומשות. ישנם סימנים לכך שדמי השכירות המתייקרים ועלויות דיור אחרות צפויות להתקרר משמעותית עקב ירידה חדה בביקוש, אם כי זה לא צפוי להופיע במדדי אינפלציה רשמיים עד מאוחר יותר השנה.
כתוצאה מזה, יו"ר הפד ג'רום פאוול וכמה קולגות העבירו את המיקוד לאחרונה לסט צר יותר של שירותים המצריכים כוח עבודה רב על ידי החרגת מחירי המזון, האנרגיה, הדיור והמוצרים. האינפלציה בקטגוריה הזו הייתה סביב 4.4% גם בחישוב על בסיס שנתי וגם של שלושה חודשים, עלייה מבערך 2.3% בממוצע בין 2010 ל־2019.
הנגידים מאמינים שהקטגוריה הזו יכולה לגלות אם עלויות השכר הגבוהות יותר מועברות הלאה למחירים לצרכנים. אם האינפלציה בשירותים גבוהה בגלל שמשכורות עולות בצמוד למחירים, כפי שקרה בשנות ה־70, אז נגידי הפד ירצו לראות האטה נוספת בהעסקה. אבל אם עליות המחירים לשירותים כמו סעודות במסעדות, ביטוח רכב ומחירי טיסות משקפים במקום זה את ההדהוד, או אפקט "ההעברה הלאה" של חלק מהבעיות העולמיות שכעת נפתרות, אז האינפלציה בשירותים עשויה להתמתן מהר יותר מבלי לגרום להחלשה משמעותית של שווקי התעסוקה.
ההאטה לאחרונה באינפלציה, לצד האפקט המעוכב של העלאות הריבית של הפד שעלולות להאט את הכלכלה "עשויות לספק וודאות מסוימת לכך שאנו לא חווים כעת סחרור מחירים ושכר כפי שהיה בשנות ה־70", אמרה בריינרד.
בחודש שעבר נגידי הפד תיקנו כלפי מעלה את התחזיות שלהם לאינפלציה השנה, בין היתר בגלל חששות שהמשכורות עולות מהר מדי. סימנים מאז לכך שישנה האטה בצמיחת השכר יכולים להיות בעלי משקל משמעותי בדיון על השאלה מתי לעצור.
לנגידים יהיו נתונים מעוד חודשיים של אינדיקטורים נרחבים בכלכלה, כולל העסקה ואינפלציה, לפני הפגישה של 21-22 במרץ. הם מסתכלים מקרוב על מדד מפורט של שכר עובדים המכונה מדד עלויות השכר, שאמור להתפרסם ב־31 בינואר. הדו"ח ההוא עשוי להציע אישוש נוסף לכך שהצמיחה במשכורות האטה בסוף שנה שעברה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.