הבורסה בת"א | סיקור שוטף

ירידות חדות ומחזורי מסחר חריגים: בורסת ת"א ננעלה באדום בהובלת מניות הבנקים

מדד ת"א 35 נסוג ב-2%, ת"א 125 נחלש ב-2.2%, ות"א 90 נחתך ב-2.6% • מדד הבנקים בלט בירידה של כ-4.3% • בשוק האג"ח, הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים רשמו ירידות של עד 0.8% • שורה ארוכה של מניות מובילות צנחו ביותר מ-4%

ירידות בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

15:52

ירידות חדות בנעילה בבורסה. מדד ת"א 35 נסוג ב-2%, ת"א 125 נחלש ב-2.2%, ות"א 90 נחתך ב-2.6%. מדד הבנקים בלט בירידה של כ-4.3%, מדד הנפט והגז בכ-3.2%, מניב ישראל בכ-3.1% ומדד הבנייה נפל בכ-2.7%. מחזור המסחר היה גבוה יחסית לימי ראשון והסתכם בכ-1.4 מיליארד שקל.

שורה ארוכה של מניות מובילות צנחו ביותר מ-4% ביניהן דלק רכב, דיסקונט , לאומי, מזרחי טפחות, הכשרת הישוב , ג'י סיטי , פתאל החזקות , דמרי וקבוצת דלק.

בצד הירוק נרשמו עליות בולטות בטבע , לייבפרסון , לאונרדו, פריון, אלטשולר שחם , אוגווינד  והאב.

גם בשוק האג"ח, הממשלתי והקונצרני, נרשמו ירידות חדות. הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים רשמו ירידות של עד 0.8% ובצמודות למדד נרשמו ירידות של עד 1%. מדדי התל בונד המרכזיים ירדו ב-0.4%-0.6%. הסדרות של ג'י סיטי (יב, יג ו-יד) צנחו ב-2.2%-3% וסדרה יב של נורסטאר נפלה ב-2.1%. גם האג"חים של אפי נכסים, חנן מור, מגה אור ומישורים רשמו ירידות חדות של עד 1.9%. 

14:50

מתחזקות הירידות בבורסה: מדד ת"א 35 נסוג ב-2%, ת"א 125 נחלש ב-2.1%, ות"א 90 יורד ב-2.6%. מדד הבנקים בולט בירידה של כ-3.9%, מדד הנפט והגז ב-3.1% ומדד הבנייה נחתך בכ-2.8%. מחזור המסחר מסתכם בכ-1.1 מיליארד שקל.

ירידות בולטות רושמות בין השאר אקסיליון , מידאס, הכשרת הישוב , תיגבור, ג'נסל , ישראמקו יהש , נובולוג, דמרי , דנאל, לאומי  ופרשקובסקי .

בצד העליות בולטות לאונרדו דיאראס , פריון, כן פייט ביופרמה , טבע  ואירודרום.

13:15

נמשכות הירידות בבורסה. מדד ת"א 35 נסוג ב-1.4%, ת"א 125 נחלש ב-1.6%, ות"א 90 יורד ב-1.8%. בקרב מדדי המשנה, מדד הבנקים בולט בירידה של כ-3%, מדד הנפט והגז צונח ב-3.1% ומדד הבנייה יורד ב-2%. מחזור המסחר מסתכם ב-706 מיליון שקל.

בעלי עניין: ברק רוזן, מבעלי השליטה בישראל קנדה , רכש ביום חמישי האחרון כ-237 אלף מניות של החברה במחיר של 838.9 אג' למניה והגיע להחזקה של 17.18% מההון. 

גרשון מילר רכש עוד 10,000 מניות של מאסיבית  ביום חמישי במחיר של 718.55 אג' למניה והגיע להחזקה של 10.26% מההון.

קבוצת עמוס לוזון רכשה עוד 100 אלף מניות של טריא  במחיר של 48.05 אג' למניה והגיעה להחזקה של 20.75% מהחברה.

12:00

הירידות בבורסה נמשכות בהובלת מניות הבנקים. ת"א 35 יורד ב-1.4%, ת"א 125 מאבד 1.6%, ות"א 90 צונח ב-2%. מדד הבנקים  צולל ב-3% ומדד הנפט וגז ב-2.6%. מדד הביומד נסחר ביציבות וכך גם מדד הדואליות.

בשוק האג"ח, נרשמות ירידות של 1%-1.5% במחירי האיגרות הממשלתיות לטווחים ארוכים, בעוד שקצרות הטווח נסחרות ללא שינויים ממשיים. בזירה הקונצרנית נרשמות ירידות של 0.4%-0.5% במדדי תל בונד.

טראקנט  קופצת ב-14% בניגוד למגמה בשוק, לאחר שחתמה על מסמך הבנות לשיתוף פעולה אסטרטגי עם קבוצת Florida Beauty Flora מארה"ב, שמתמחה בתחום שירותי ההובלה, לוגיסטיקה, קירור וכו', ולה צי של 250 משאיות. השתיים יפעלו להטמעת פלטפורמת טראקנט במערכות FBF ויפעלו לקידום השת"פ, לרבות אפשרות השקעה בחברה (על פי שווי של 30 מיליון דולר) בתמורה להקצאת 10% מהמניות.

אלומיי קפיטל  השלימה ביום חמישי מכרז למשקיעים מסווגים במסגרת הנפקת סדרת אג"ח חדשה (סדרה ה'). מתוך ביקושים בהיקף של 340 מיליון שקל, החברה בחרה לקבל הזמנות בהיקף של 220 מיליון שקל. המכרז הציבורי ייערך מחר.

11:00

מגמה שלילית בבורסה. מדד ת"א 35 נסוג ב-1.6%, ת"א 125 נחלש ב-1.7% ות"א 90 יורד ב-2% .

בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים בולט לרעה ונחתך ב-3%, מדד הבנייה יורד ב-2.4%, מדד הנפט והגז ב-2% ומדד ביטוח ושירותים פיננסיים נופל ב-2.3%.

ירידות חדות רושמות בין השאר לאומי , מזרחי טפחות , דנאל , אאורה , ביג, דלק רכב וסלע נדלן .

בצד הירוק בולטות מנגד אלוט , כן פייט ביופרמה , לייבפרסון ופריון נטוורק .

חברת ווישור גלובלטק  דיווחה הבוקר כי קיבלה את האישור הרגולטורי שמאפשר לה, הלכה למעשה, להתחיל את הפעילות המסחרית ולשווק פוליסות ביטוח בארה"ב. 

בשוק האג"ח נמשכת המגמה השלילית בממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים והן רושמות ירידות של עד 1%. האג"ח הצמודות למדד יורדות בשיעורים של עד 0.6%. מדדי התל בונד המרכזיים נסוגים ב-0.1%-0.2%.

10:01

המסחר בבורסה נפתח במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 נסוג ב-0.4%, ת"א 125 נחלש ב-0.2% ואילו ת"א 90 מטפס בכ-0.3%. 

בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים בולט לרעה ונחתך ב-1.5%, מדד פיננסים משיל 1% ומדד ביטוח יורד ב-0.5%. לעומת זאת, מדדי הביומד, הטכנולוגיה וגלובל-בלוטק עולים בכ-0.6% כל אחד וגם מדדי הנדל"ן, נפט וקלינטק מטפסים.

בתחתית מדד הדגל שטראוס  שמאבדת 2% ואחריה ביג  ואלקטרה  עם ירידות בשיעורים דומים, ואילו בפסגת המדד טבע  שקופצת ב-2.7% לאור ארביטראז' חיובי.

09:35

מנועי בית שמש  חתמה על הסכם ל-3 שנים עם חברה ממשלתית במגזר המנועים, שבבעלות משרד ההגנה של מדינה אירופאית, לצורך מתן שירותי תחזוקה למנועי וחלקי מנועי F100 של חיל האוויר של אותה מדינה. היקף ההסכם מוערך ב-30-40 מיליון דולר.

פרקומט  חתמה עם אחוזות החוף על הסכם לתכנון, הקמה ותחזוקה של מערכת חניה אוטומטית בחניון בוגרשוב בתל אביב. היקף ההסכם 28 מיליון שקל. החניון הציבורי הרובוטי יכלול 224 מקומות חניה.

07:45

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר

1. שוק המניות

המסחר בבורסה צפוי להיפתח במגמה חיובית, לאחר העליות בוול סטריט בימי המסחר האחרונים של השבוע. מניות הארביטראז' יתמכו בת"א 35 ויתרמו עלייה משוקללת של 0.6% למדד. מלבד קנון  שחזרה עם פער שלילי של 0.4%, כל מניות מדד הדגל צפויות לטפס - ובראש טבע  עם ארביטראז' חיובי של 3.2%, אופקו 2.3% ואיי.סי.אל 2%.

שבוע המסחר יעמוד גם בצל השפעתה האפשרית של הרפורמה המשפטית על המצב הכלכלי. ביום שישי האחרון נפגשו בכירי המשק עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לרפורמה המשפטית. מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר התריע כי החלה משיכה של פיקדונות מישראל גם אם בסכומים נמוכים.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים מציין בסקירתו כי ״הידיעות ביום חמישי על כך שקרנות וגופים זרים מתחילים להוציא את כספם מישראל בתגובה על הרפורמה במערכת המשפט, הובילו לירידת חדות במחירי אגרות החוב הממשלתיות, למכירת מניות בשוק המקומי (גם מצד גופים זרים) ולהיחלשות ניכרת בשער השקל. מאידך, נציין כי בשוק ה-Basis וה-CDS לא נרשמה עלייה בפרמיית הסיכון״.

את השבוע שעבר סיימו כמעט כל המדדים בבורסה בירידות. ת"א 35 רשם ירידה שבועית של 2.7% ות"א 90 ירד ב-2.9%, מדד הבנקים השיל 1%, מדד הבנייה צלל ב-6.9% ומדד נדל"ן ב-6.6%. היחיד בירוק - מדד הדואליות סיים את השבוע עם עלייה של 0.1% .

בוול סטריט נרשמה מגמה חיובית ביום שישי ומדדי המניות רשמו שבוע חיובי, כשנאסד"ק ציין פתיחת שנה חזקה וסגר שבוע רביעי של עליות. הנאסד"ק עלה בשישי בקרוב ל-1% ובשבוע כולו התחזק ב-4.3%, מדד S&P 500 עלה ב-0.25% (ועלה ב-2.5% בסיכום שבועי) והדאו ג'ונס ננעל כמעט ללא שינוי, ואת השבוע סיים בעלייה של 1.8%.

המשקיעים נערכים לפרסום דוחות ענקיות הטכנולוגיה השבוע, בנוסף למיקרוסופט וטסלה שפרסמו בשבוע שעבר ותמכו בעליות האמורות של המדדים, כאשר האחרונה זינקה ביותר מ-30% בתוך שבוע. ביום רביעי תפרסם מטא (פייסבוק)  וביום חמישי צפוי עיקר הדרמה עם פרסום הדוחות של אפל , אמזון  ואלפאבית (גוגל) .

2. שוק החוב

בשוק האג"ח המקומי נרשמו ביום חמישי ירידות של 0.6%-1.7% במחירי האג"ח הממשלתיות ארוכות הטווח ואילו האג"ח הקצרות נותרו כמעט ללא שינוי. מדדי תל בונד הקונצרניים ירדו ב-0.3%. במבט שבועי, נפלו האג"ח לטווחים ארוכים ב-3% עד 4%.

בשבוע החולף גויסו כ-1 מיליארד שקל בארבע הנפקות של איגרות חוב לציבור: 486 מיליון שקל גויסו ע"י אלוני חץ  בהרחבת שתי סדרות אג"ח, 330 מיליון שקל גויסו ע"י קרן השקעות במקרקעין ריט 1  בהרחבת סדרת אג"ח צמודת מדד והפניקס  גייסה עוד כ-150 מיליון שקל בהרחבת סדרת אג"ח שקלי בערב חמישי. כמו כן, משרד האוצר הנפיק בשבוע שעבר איגרות חוב בשווי של כ-1.2 מיליארד שקל בבורסה.

בזירת המסחר באג"ח של ממשלת ארה"ב, התשואות עלו ביום שישי. התשואה על האג"ח ל-10 שנים עלתה בקצת יותר מ-2 נקודות בסיס ל-3.51%, תשואת האג"ח לשנתיים עלתה ב-3 נקודות ל-4.20%. ברקע העליות, משרד המסחר האמריקאי דיווח ביום שישי כי מדד הליבה של מחירי הצריכה האישית עלה ב-4.4% לעומת דצמבר 2021, בהתאם להערכת הכלכלנים. כולל עלויות מזון ואנרגיה, האינפלציה עלתה ב-5% על בסיס שנתי.

3. שוקי הסחורות ומטבעות

בשוק הסחורות, מחירי הנפט ירדו קלות ביום שישי. ברקע אינדיקציות לאספקת נפט רוסית חזקה ותקוות להתאוששות מהירה בביקוש הסיני. החוזים העתידיים על נפט מסוג ברנט ירדו ב-81 סנט, או 0.9%, למחיר של 86.6 דולר לחבית (כמעט ללא שינוי בהשוואה לתחילת השבוע), והנפט הגולמי בארה"ב ירד ב-1.33 דולר, או 1.6%, והגיע לרמה של 79.7 דולר - ירידה של 2% בהשוואה לשבוע שעבר. החוזים העתידיים על הזהב בארה"ב נותרו ללא שינוי ברמה של 1,930 דולר, ובסך הכל רשמה המתכת היקרה עלייה של 0.2% בלבד בסיכומו של שבוע.

במט"ח, שער הדולר היציג זינק ב-1.1% ביום שישי עד לרמה של 3.43 שקלים. השערים היציגים של האירו והליש"ט קפצו ב-0.9% כל אחד, לרמה של 3.73 ו-4.25 שקלים בהתאמה. לאחר קביעת השערים הדולר והאירו נותרו יציבים ברמות הללו בעוד שהליש"ט המשיכה לטפס ל-4.26 שקלים.

כלכלני גולדמן זאקס ציינו בסקירת המט"ח שלהם שהשקל לרוב מגיב יותר להתפתחויות גלובליות מאשר מקומיות ולכן מהווה אמצעי גידור מוביל מול הירידות בשוקי המניות בארה"ב, "אולם לאחרונה, הרפורמות המשפטיות שהציעה ממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עוררו חשש בקרב חלק מהמשקיעים, כולל המקומיים, כי הרפורמות עלולות לצמצם את עצמאות השיפוט בישראל, וכי - למשל, על ידי צמצום בסופו של דבר על ידי הפחתת ההשקעות הזרות הישירות או צמיחת מגזר הטכנולוגיה בישראל - השקל עשוי להיות נתון לסיכוני מדיניות פנים יותר מאשר בשנים האחרונות. בהתאם לחששות אלה, הדולר-שקל הציג סטייה בולטת השבוע מהמתאם האופייני שלו עם מדדי הטכנולוגיה הגלובליים".

כלכלני הבנק לא חורצים את דינו של המטבע המקומי עדיין, ומציינים ש"נותר לראות אם ההצעות ייושמו במלואן". עוד הם מעריכים שבנק ישראל יוכל ללוות את הפיחות המשמעותי בשקל באמצעות מדיניות מוניטרית ניצית, שעלולה לשפר את המצב. "אבל אולי הכי חשוב", מסכמים בגולדמן זאקס, "יש מעט סימנים לכך שההתפתחויות האחרונות ישפיעו על התנהגות הגידור המוסדית של משקיעים מקומיים, מה שעומד בבסיס המתאם הבולט בין דולר-שקל ומניות הטכנולוגיה הגלובליות, שהניעו את השקל במשך שנים. בסך הכל, בעוד שהעלייה האחרונה באי הוודאות הפוליטית מדאיגה ויכולה להמשיך להתבטא בחולשה נוספת של השקל בטווח הקצר, ייקח זמן עד שהקשרים הבסיסיים שנוצרו בין דולר-שקל ומניות הטכנולוגיה העולמיות יישחקו".

בזירת הקריפטו נרשמה יציבות בסוף השבוע. בשעה זו הביטקוין נסחר כמעט ללא שינוי סביב 23.2 אלף דולר, והאת'ריום גם יציב ברמה של 1,596 דולר. במבט שבועי, המטבעות בעלייה של 1.6% לביטקוין וירידה של 1.9% לאת'ריום.

4. מאקרו

הדרמה השבועית בגזרת המאקרו צפויה ביום רביעי (21:00 שעון ישראל) כאשר הפדרל ריזרב יכריז ככל הנראה על העלאת ריבית נוספת, כאשר הרוב המוחלט של הכלכלנים והסוחרים מעריכים שזו תעמוד על שיעור של 25 נקודות בסיס. זאת לאחר העלאת ריבית של 50 נקודות בסיס בדצמבר, שביעית במספרה בשנת 2022, שהביאה את הריבית בארה"ב לרמה הגבוהה ביותר מאז 2007. זו הייתה תחילתה של הורדת ההילוך ע"י הפד, שכן להחלטה זו קדמו ארבע העלאות רצופות בשיעור של 75 נקודות בסיס.

עוד שפע נתוני מאקרו יתפרסמו השבוע: ביום שני יפורסמו מדד המחירים לצרכן בספרד ונתוני צמיחה ראשוניים לרבעון הרביעי בגרמניה (צפי לעלייה של 0.8%). ביום שלישי יפורסמו נתוני אבטלה, ייצור תעשייתי ומכירות קמעונאיות ביפן וכן מדד מנהלי הרכש בסין. באותו יום יפורסמו גם נתוני צמיחה ואינפלציה בצרפת ובגרמניה. לאחר התמתנות קלה, הצפי הוא שבינואר האינפלציה בגרמניה עלתה ב-1% כך שהקצב השנתי של עליית המחירים יטפס ל-9.2%, לאחר מדידה של 8.6% בדצמבר. בארה"ב יפורסם מדד מחירי הבתים של קייס שילר . ביום רביעי יפורסמו נתוני צמיחה בהונג קונג ונתונים ראשוניים של מדד המחירים לצרכן בגוש האירו. על פי התחזיות, האינפלציה בגוש ירדה בינואר לקצב שנתי של 9.1% (בהשוואה ל-9.2% בדצמבר). מספר שעות לפני החלטת הריבית בארה"ב יפורסם מדד ISM במגזר הייצור (וביום שישי יפורסם המדד למגזר הלא יצרני).

ביום חמישי יוכרזו החלטות הריבית בבריטניה (כאשר הצפי הוא שהיא תעלה ב-50 נקודות לרמה של 4%) ובגוש האירו (שגם צפויה לעלות ב-50 נקודות, ל-3% או 2.5% על הפיקדונות). ביום שישי יפורסם מדד מנהלי הרכש של Caixin בסין, מדד המחירים לצרכן בטורקיה (שם צפוי לעלות הקצב השנתי של האינפלציה מ-64.27% בדצמבר ל-66.5%) ודוח התעסוקה בארה"ב - שצפוי להצביע על עוד 185 אלף מועסקים במגזר הלא חקלאי ועל עלייה קלה בשיעור האבטלה (3.6% לעומת 3.5% בדצמבר).

5. תחזית

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, התייחס בסקירתו לנתוני המאקרו האחרונים בארה"ב ולצפוי מצד הפד השבוע.

"שוק המניות של ארה"ב קיבל רוח גבית מדוח ההכנסות וההוצאות של משקי הבית לסיכום חודש דצמבר, שהעלה מספר ממצאים שיתקבלו בקורת רוח אצל ג'רום פאוול, נגיד הפד. ראשית, ניכרת האטה של הוצאות משקי הבית, שירדו 0.2% בחודש דצמבר, פי 2 מציפיות השוק. שנית, נמשכת האטה בקצב השינוי השנתי של מדד המחירים של הוצאות משקי הבית, המדד החביב על הפד לצורך מדידת האינפלציה. בכל 2022 עלה המדד 5%, ירידה מ-5.5% בחודש נובמבר ומכ-7% באמצע השנה שעברה. המדד ללא מזון ואנרגיה משקף טוב יותר את הביקושים בתוך ארה"ב ובסיכום 2022 עלה 4.4%, ירידה מ-4.7% בחודש נובמבר. מנתון נוסף שפורסם ביום שישי, מדד אוניברסיטת מישיגן לסנטימנט הצרכנים לינואר, עולה שציפיות האינפלציה של הצרכנים ירדו מ-4.4% בדצמבר ל-3.9%. כך, מסתמן שהשגת היעד המרכזי של הפד, ירידה של ליבת האינפלציה, מתקדמת", מסביר מנחם.

"למרות התמונה האופטימית, צריך לקחת בחשבון ששיעור השינוי של המדד ללא מזון ואנרגיה עדיין נמוך יותר מזה של המדד הכללי, כך שצד ההיצע והסחורות עדיין מושך כלפי מעלה, מה שיאתגר את מדיניות הריבית בהמשך. אחד החששות הוא כי פתיחה של כלכלת סין, שתורגש כנראה בכלכלה הגלובלית מהרבעון השני של השנה, תגרור לחץ מחודש על מחירי הסחורות בעולם. כמו כן, המרחק לרמת היעד של 2% אינפלציה עדיין גבוה ונותרה עוד כברת דרך להשגת תחזית האינפלציה של הפד ל-2023, העומדת על 3.1%. להערכתי, הנתונים חיוביים מספיק על מנת שהעלאת הריבית הקרובה תתמתן ל-25 נ"ב בלבד. עם זאת, אין בהם כדי לטפח ציפיות שהעלאת הריבית הקרובה תהיה אחרונה ואני מעריך שהריבית תישאר על התחנה הסופית (הגבוהה) שלה (כנראה 4.75% או 5%) לכל אורך השנה" מעריך מנחם, מוסיף כי אינו רואה כעת סימנים להתכווצות של ממש בכלכלת ארצות הברית, "נתון נוסף שיאפשר לפד לקחת את הזמן".

עוד 3 סיפורים שכדאי לשים לב אליהם:
1. התעייף? למה החזיר מנהל קרן הגידור המצליח את הכסף למשקיעים 
2. עכשיו מזומן: זרימת ההון העולמית לקרנות הכספיות שברה את השיא של מאי 2020 
3. גולדמן זאקס: "אי הוודאות הפוליטית עלולה להחליש עוד את השקל"