הבורסה בת"א | סיקור שוטף

הבורסה ננעלה בירידות; ישראכרט זינקה ב-11%, מדד ביטוח ופיננסים קפץ

מדד ת"א 35 רשם ירידה של כ-0.6%, ומדד ת"א 90 נסוג בכ-0.7% • ירידות קלות נרשומו באג"ח הממשלתיות • שער הדולר היציג קפץ ב-2.2%, כעת הדולר יציב סביב 3.47 שקלים • מניית ישראכרט זינקה לאחר שמנורה מבטחים הציעה לרכוש את השליטה בחברה בפרמיה של 31% על מחירה בבורסה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:28

המסחר בבורסה ננעל בירידות: ת"א 35 ירד ב-0.6%, ות"א 90 נחלש ב-0.7%. בקרב המדדים הענפיים בלט לרעה מדד גלובל בלוטק שנחתך ב-1.6% ומדד קלינטק שצנח ב-2.2%. לעומת זאת, מדד ביטוח ושירותים פיננסיים קפץ בכ-1%. מחזור המסחר הסתכם ב-1.82 מיליארד שקל, כשאת המחזור הגבוה ביותר ריכזה איי.סי.אל .

מדד הבנקים סיים בירידה של 0.1%. בבוקר בנק ישראל פרסם כי הפיקוח על הבנקים מצא כי הבנקים דיסקונט , פועלים  ומזרחי טפחות  לא עמדו בהוראת ניהול בנקאי תקין, שעניינה גביית חובות מלקוחות, והטיל עליהם עיצום כספי בסך 1.2 מיליון שקל, 850 אלף שקל ו-700 אלף שקל בהתאמה, בגין הפרת חובת הדיווח להוצאה לפועל.

בשוק האג"ח נרשמה יציבות בקרב מדדי תל בונד הקונצרניים. גם בגזרה הממשלתית לא נרשמו תנועות חדות, והשקליות ארוכות-הטווח רשמו ירידות של 0.1%-0.2%, בעוד שקצרות-הטווח נותרו כמעט ללא שינוי.

במט"ח, הדולר יציב (לאחר שהשער היציג זינק ב-2.2%) סביב 3.47 שקלים, האירו עולה ב-0.3% ל-3.72 שקלים, והליש"ט ללא שינוי בהשוואה לשער היציג, 4.18 שקלים.

15:50

שער הדולר היציג זינק ב-2.2% לרמה של 3.47 שקלים. לאחר קביעת היציג הדולר נסחר ביציבות. שערו היציג של האירו עלה ב-0.7% ל-3.73 שקלים וכעת ממשיך לטפס ב-0.7% נוספים. הליש"ט עלתה ב-0.5% ל-4.18 שקלים וכעת מתחזקת בעוד כ-0.1%.

למרות העצבנות הרבה הפוקדת את המסחר במטבעות, הדולר עדיין רושם ירידה של כ-2% ביחס לשקל מתחילת 2023. כמו כן, הדולר עדיין נמוך בכ-3% ביחס לרמת השיא של שלושת החודשים האחרונים שנרשמה סמוך לתחילת חודש נובמבר, לאחר הבחירות האחרונות לכנסת.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי, אומר לגלובס כי "העליות שנרשמו בדולר למול השקל הן ביחס לשערו היציג ביום שישי, כשמאז קרו שני דברים מרכזיים. הראשון הוא דוח התעסוקה בארה"ב שהיה מאוד חיובי וחיזק את המטבע בעולם מול המטבעטות המרכזיים - מגמה שנמשכת גם בתחילת השבוע הנוכחי".

14:25

מדד ת"א 35 רושם כעת ירידה של כ-0.7%, ומדד ת"א 90 נסוג בכ-1.2%. מדד הקלינטק בולט בירידה של 2.5%, ומדד תקשורת וטכנולוגיות צולל ב-1.9%. מחזור המסחר מסתכם בכ-900 מיליון שקל.

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט אנרגיה , שנסחרת בבורסה בתל אביב, מתניעה את מהלך ההנפקה שלה בוול סטריט והתחילה תהליך של רוד שואו - פגישות עם משקיעים פוטנציאליים. החברה, העוסקת בייזום, הקמה והפעלה של פרויקטים לייצור חשמל מאנרגיה סולארית ואנרגיית רוח, מתכננת להנפיק בנאסד"ק 14 מיליון מניות חדשות.

במחיר הנוכחי של המניה בתל אביב, מדובר על היקף גיוס של כ-280 מיליון דולר (כ-960 מיליון שקל). בתשקיף שהגישה החברה, היא מציינת כי קיבלה אינדיקציה מקרן Energy Transition Fund של הבנק הצרפתי BNP Paribas, המתכננת להשקיע באנלייט סכום של 25 מיליון דולר במסגרת ההנפקה. מדובר בשלב זה באינדיקציה לא מחייבת.

החתמים בהנפקת אנלייט הם ג'יי.פי מורגן, בנק אוף אמריקה וברקליס; וחתמי המשנה הם קרדיט סוויס, Wolfe / Nomura Alliance ,HSBC ו-Roth. ברק קפיטל חיתום ו-IBI חיתום והנפקות מרכזים את ההצעה מול משקיעים ישראלים. 

13:00

בשוק המט"ח, הדולר ממשיך בהתחזקות, מזנק כעת ביותר מ-2% מול השקל ונסחר סביב 3.47 שקלים. האירו רושם עלייה של 0.5% ונסחר סביב 3.73 שקלים.

11:45

מגמה שלילית בבורסה כעת: מדד ת"א 35 עבר לירידה של כ-0.5%, ומדד ת"א 90 נסוג בכ-0.7%. מנגד, מדד ביטוח ושירותים פיננסיים עולה בכ-1%. מחזור המסחר מסתכם בכ-447 מיליון שקל.

ירידות בולטות רושמות בין השאר אזורים , עזריאלי, מיטרוניקס , פתאל, אקרו , ארגו פרופרטיז , ישראל קנדה  וגב ים.

בשוק המט"ח, הדולר מזנק בכ-1.6% מול השקל ונסחר סביב 3.452 שקלים, והאירו עבר לעלייה של 0.2% ונסחר סביב 3.72 שקלים.

10:45

מגמה מעורבת בבורסה עם נטייה לעליות: מדד ת"א 35 עבר לעלייה של כ-0.1%, ומדד ת"א 90 מטפס בכ-0.3%. מדד הבנקים עולה בכ-0.5%, ומדד ביטוח ושירותים פיננסיים בולט עם קפיצה של 2%, ומנגד מדד נפט וגז רושם ירידה קלה.

עליות בולטות רושמות כלל ביטוח , מגדל ביטוח , בזן , סקופ , אאורה, ישראכרט ובריל.

מנגד, ירידות חדות רושמות דניה סיבוס , האב, גב ים , נאייקס, אוגווינד  ואלקטרה נדלן .

בשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני נמשכת המגמה השלילית: האג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים רושמות ירידות של כ-0.7%, ובצמודות המדד נרשמות ירידות של עד 0.5%. מדדי התל בונד המרכזיים יורדים ב-0.1%-0.2%.

10:07

ירידות קלות בפתיחת המסחר בבורסה: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5%, ומדד ת"א 90 נסוג בכ-0.2%.

ירידות בולטות רושמות ישרס , פתאל החזקות , נובולוג , עזריאלי , הפניקס  ומגה אור.

מנגד, ישראכרט  מזנקת ב-12%. 

המסחר במניית אינפיניה הופסק, לאחר שהחברה מוזגה לתוך ורידיס .

08:35

בשוק המט"ח המקומי, הדולר מזנק בכ-1.1% ביחס לשער היציג שנקבע ביום שישי ונסחר סביב 3.435 שקלים. האירו מנגד נחלש בכ-0.2% ונסחר סביב 3.70 שקלים.

07:40

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות

גלובס ולוסיד קפיטל משיקים את מדד הדופק של המשק הישראלי - תמונת מצב יומית אובייקטיבית של השווקים, שתתעדכן ותתפרסם מדי יום באתר גלובס. השקל, למשל, נחלש לאחרונה מול סל המטבעות. עוד נתון מעניין: מאז נובמבר והבחירות האחרונות לכנסת נרשמה במדד תל אביב 125 תשואת חסר של 15% אל מול הנאסד"ק האמריקאי. בנוסף, קיימת מגמה של פתיחת פער בין התשואות של אג"ח ממשלות ישראל לארה"ב.  השורה התחתונה היומית: תחילתו של פער שלילי בין ישראל לעולם, אם כי מינורי בשלב זה. 

בבורסה צפוי יום המסחר, ככל הנראה, להיפתח במגמה מעורבת עם נטייה לירידות, זאת לאחר שאתמול נרשמה נעילה שלילית בבורסה. מדד ת"א 35 ירד ב-0.9%, ת"א 90 נסוג בסיום ב-1%, ומדד הבנקים רשם ירידה של 1.4%. מדד תקשורת וטכנולוגיות בלט בירידה של כ-1.7%. מחזור המסחר הסתכם בכ-782 מיליון שקל. 

לקראת סיום המסחר אתמול פרסמה מנורה מבטחים  הצעה לרכוש את גרעין השליטה (כ-32%) בחברת כרטיסי האשראי ישראכרט . ההצעה משקפת לחברת ישראכרט שווי של כ- 3.072 מיליארד שקל. מדובר בהצעה גבוהה יותר מאשר זו שהגישה הראל  לפני כחודש, במסגרתה היא הציעה לרכוש את מלוא מניותיה של ישראכרט על-פי שווי של 2.72 מיליארד שקל. המסחר בשתי המניות לא חודש אתמול, כך שמניית ישראכרט צפויה לזנק היום כשיתחדש המסחר בה.

בורסות אסיה נסחרות היום במגמה מעורבת: מדד הניקיי בטוקיו עולה בכ-0.7%, ומנגד ההנג סנג צונח ב-2.3% בהונג קונג. הקוספי נסוג ב-1.2%, ושנחאי יורדת ב-0.8%.

במסחר בחוזים עתידיים על מדדי בורסות ארה"ב נרשמות ירידות קלות. 

● ניתוח טכני: הדשדוש של מדד דאו ג'ונס לא צפוי להפוך לעליות בקרוב 
● הקרנות הכספיות הן עדיין להיט, אך מי שהקפיצו את דמי הניהול נענשו 
● הכלכלנים מזהירים: הריבית בארה"ב עשויה לעלות גם מעבר ל-5%

2. שוקי החוב

בזירת המסחר באג"ח של ממשלת ארה"ב נמשכת העלייה בתשואות, בפתיחת שבוע המסחר העולמי. תשואת האיגרת ל-10 שנים עולה ב-2 נקודות בסיס ל-3.54%, והתשואה על האג"ח לשנתיים מטפסת ב-6 נקודות לכ-4.34%. 

ביום שישי קפצה תשואת האיגרת ל-10 שנים ב-13 נקודות בעקבות דוח התעסוקה החזק מהצפוי בינואר שדחף את תשואות האג"ח. כלכלת ארה"ב הוסיפה 517 אלף מקומות עבודה בינואר, פי שניים מההערכות לעלייה של 187 אלף משרות, ושיעור האבטלה ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז 1969, 3.4%. תשואת האג"ח לשנתיים עלתה ביום שישי בכמעט 20 נקודות. 

בשוק האג"ח המקומי נרשמו אתמול ירידות חדות של עד 1% באג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים, ובצמודות המדד נרשמו ירידות של עד 1.3%. מדדי התל בונד המרכזיים רשמו ירידות של 0.3%-0.4%. סדרה כ"ה של מבנה בלטה בירידה של 1.5%, לאחר שהחברה דיווחה היום כי בכוונתה לבצע פדיון מוקדם מלא של יתרת אגרות החוב של סדרה ט"ו ויתרת אגרות החוב של סדרה י"ח, ב-22 בפברואר, באמצעות הרחבה של סדרה כ"ה. 

3. שוקי הסחורות ומטבעות

בשוק הסחורות, החוזים העתידיים על הנפט רושמים כעת עליות קלות. החוזה לאפריל על נפט מסוג ברנט נסחר סביב 80 דולר, לאחר שביום שישי צנח בכ-3% למחיר של 79.9 דולר לחבית; והחוזה על נפט גולמי מסוג WTI נסחר סביב 73.5 דולר לחבית אחרי צניחה של 3.3% ביום שישי.

הזהב נסחר בעלייה לרמה של 1,890 דולר לאונקיה אחרי צניחה של 2.5% ביום שישי.

בשוק הפורקס העולמי נפתח שבוע המסחר כשהדולר נסחר ביציבות מול האירו והליש"ט, ומתחזק בכ-0.5%. הין היפני זינק ונסחר סביב 131.8 ין לדולר. 

בזירת הקריפטו, הביטקוין נסחר בירידה קלה סביב 22.7 אלף דולר, וגם האת'ריום יורד קלות לרמה של 1,614 דולר.

4. מאקרו 

לאחר שבוע דרמטי בשווקים הגלובליים עם העלאות ריבית של הבנקים המרכזיים בארה"ב, בגוש האירו ובבריטניה, השבוע יהיה דל יחסית בנתונים חשובים.

היום פורסמו נתוני מכירות קמעונאיות באוסטרליה שרשמו ירידה של 3.9% בחודש דצמבר, בהתאם לצפי הכלכלנים. בהמשך היום יפורסמו נתוני מכירות קמעונאיות בגוש האירו ומדד מנהלי הרכש בתחום הבנייה בבריטניה.

מחר (ג') יפורסמו ביפן הוצאות משקי בית ונתוני שכר ממוצע, ובאוסטרליה תפורסם החלטת הריבית, שצפויה לעלות ב-0.25%. בארה"ב יפורסמו נתוני יבוא ויצוא, ובערב (19:40 שעון ישראל) יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול צפוי לשאת דברים, וייתכן שיטלטל את השוק.

ביום רביעי יפורסמו מלאי הנפט השבועי בארה"ב ומדד המחירים לצרכן ברוסיה שצפוי לעמוד על 11.5% בקצב שנתי, לצד נתון אבטלה שמוערך שיעלה מ-3.7% ל-4%.

ביום חמישי יפורסם מדד המחירים לצרכן בגרמניה, שצפוי לזנק חודשית ב-1.1%, כך שקצב האינפלציה השנתי יעלה בחזרה מ-8.6% בדצמבר ל-9.2% בינואר.

ביום שישי יפורסם בסין מדד המחירים לצרכן, שעל-פי התחזיות עלה ב-0.3% בינואר, כך שהקצב השנתי צפוי לעלות מ-1.8% ל-2.2%. בבריטניה יפורסמו נתוני צמיחה, והתחזיות הן שברמה רבעונית לא היה שינוי בתמ"ג, אך ברמה חודשית הוא ירד ב-0.3%. ברמה שנתית, הצמיחה ככל הנראה תיחתך מ-1.9% ל-0.4%.

5. תחזית

ג'ון מאייר, מנהל השקעות ראשי בחברת Global X, כותב בסקירה שפרסם כי שני אירועים מרכזיים, ישיבת הריבית של הפדרל ריזרב ודוח התעסוקה, הכתיבו את כיוון השוק בשבוע שעבר. ביום רביעי "הבנק הפדרלי העלה את הריבית בארה"ב ברבע אחוז, והנגיד ג'רום פאוול דבק בעמדתו לפיה העבודה טרם הושלמה, והבנק צפוי להמשיך ולהעלות ריבית, בייחוד לאור חוסנו של שוק העבודה. הבנק גם הבהיר כי מלוא ההשפעות של העלאות הריבית המהירות טרם חלחל לשוק, וכי יש לצפות להמשך ההיחלשות הכלכלית. הבנק גם הבהיר כי בכוונתו להמשיך ולהותיר את הריבית ברמה מגבילה בניסיון להוריד את האינפלציה לעבר היעד של 2%.

"ועדת הבנק ציינה כי ישנם סימנים לירידה באינפלציה במחירי המוצרים, אך במחירי השירותים עדיין ניכרת אינפלציה עיקשת, וכי הם ימתינו עד לסימנים ממשיים לירידת מחירים לפני שיכריזו על ניצחון. ואולם, הנגיד פאוול חזר ואמר כי הבנק יעקוב אחר הנתונים ויכלכל את צעדיו על בסיסם. השוק פירש את דבריו כמתונים יותר, ועל כן ראינו עליות שערים, ואולם אנחנו סבורים כי זו פרשנות מוטעית".

והנה, הוא כותב, הגיע דוח התעסוקה ביום שישי וצינן את ההתלהבות בשווקים. הדוח הצביע על תוספת של 517 משרות בחודש ינואר, נתון גבוה באופן משמעותי מהממוצע לאורך שנת 2022, שעמד על 401 אלף משרות בחודש. בנוסף, השכר הממוצע לשעה עלה ב-0.3% ל-33.03 דולר, ואילו שבוע העבודה עלה ב-0.4% ל-40.5 שעות. גם התיקונים כלפי מעלה של הנתונים לחודש נובמבר ודצמבר הוסיפו כ-71 אלף משרות.

"הנתונים החזקים הללו ידרבנו את הפד להמשיך ולהעלות ריבית, במטרה לצנן את הביקוש התעסוקתי ולמנוע עלייה מהירה של האינפלציה. הנגיד פאוול הדגיש כי הוא עדיין מודאג מהתנאים בשוק התעסוקה - והדוח של יום שישי הוכיח את צדקתו".

ובנוגע לעונת הדוחות, מאייר מציין כי "מרבית חברות השבבים כבר דיווחו את תוצאותיהן. התמונה שעלתה מהן היא של חולשה, כמצופה, בתחומים כמו מעבדי PC, זיכרונות ואחסון, וזאת מאחר שתחומים אלה מושפעים מהתנאים הכלכליים והיחלשות הצרכן. רבות מהחברות גם לא פרסמו תחזית שנתית, עדות לאי-הוודאות הכלכלית. מנגד, תחום חוות השרתים דווקא הציג ביצועים טובים, וזאת מאחר שהוא פחות מושפע מהתנאים הכלכליים. אנחנו צופים כי חברות השבבים יתאוששו רק במחצית השנייה של השנה, ובעיקר בתחומים שפחות מושפעים ממצבו של הצרכן".