הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה יציבה בת"א; קונטיניואל טסה 50%, מיטרוניקס קפצה ביותר מ-5%

מדדי ת"א 35 ות"א 125 נעלו את היום ביציבות, ת"א 90 טיפס ב-0.1% • בנק ישראל העלה את הריבית בעוד 0.5% • החוזים על הנפט הגולמי רושמים עליות קלות • קבוצת דלק מחלקת דיבידנד בהיקף של 450 מיליון שקל • היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט עקב יום הנשיא בארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:29

המסחר בבורסה ננעל ביציבות במרבית מדדי המניות העיקריים. ת"א 35 ות"א 125 סיימו בדומה לרמת הפתיחה, ואילו ת"א 90 עלה ב-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים עלה בכ-0.2%, ומדד הנפט קפץ ב-1%. בצד השלילי - מדד ביומד ירד ב-0.7%, ומדד הבנייה השיל 0.2%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.28 מיליארד שקל, כאשר את המחזורים הגבוהים ביותר ריכזו הבנקים פועלים  ולאומי  שרשמו עליות קלות, ואחריהם הבינלאומי  שאיבד 1.7%.

בשוק האג"ח נרשמה יציבות בקרב מדדי תל בונד הקונצרניים וגם בגזרת הממשלתיות לא נרשמו תנודות חדות. האיגרות השקליות ארוכות הטווח נסחרו במגמה מעורבת, בין עליות של 0.1% לירידות של 0.3%. האג"ח הקצרות נותרו כמעט ללא שינוי.

במט"ח, הדולר שוב מתחזק קלות (0.2%) ביחס לשקל ועולה ל-3.57 שקלים, גם האירו עולה בשיעור דומה ל-3.81 שקלים. הליש"ט מתקדמת בכ-0.3% ל-4.29 שקלים.

16:05

מאקרו ישראל: בנק ישראל הקפיץ את הריבית במשק ב-0.5% בפעם השלישית ברציפות, בהעלאה שמינית רצופה בשנה האחרונה. מדובר ברף העליון של תחזיות האנליסטים, וזאת לאחר מדד המחירים לצרכן שהיה גבוה מהצפי ופורסם בשבוע שעבר.

מניית קונטיניואל  מזנקת בחדות לאחר שדווח על מכירתה לידי החברה הישראלית הנסחרת בנאסד"ק רדקום . קונטיניואל הונפקה לראשונה לפני שנה ורבע כשגייסה 20 מיליון שקל לפי שווי של 60 מיליון שקל אך איבדה מאז חלק ניכר משוויה, ולפני הדיווח על המכירה נסחרה בפחות מ-7 מיליון שקל. רדקום תשלם סכום של 2.5 מיליון דולר (כ-9 מיליון שקל) עבור החברה, העוסקת בפתרונות מבוססי תוכנה למטרת ניתוח, ניטור וטיוב של תקשורת לתחבורה מתקדמת, בפרט של תקשורת למכשירים הנמצאים בתנועה ומחוברים לרשת הסלולרית.

קונטיניואל הוקמה ב-2013 ומנוהלת על-ידי המייסד המשותף עומר גבע, שאמר היום כי החברה תוסיף יכולות אנליטיקה של מוביליטי להיצע המוצרים של רדקום. רדקום, בניהולו של אייל הררי, נסחרת בנאסד"ק בשווי 150 מיליון דולר ובקופתה יש כ-78 מיליון דולר, ללא חוב. החברה מספקת פתרונות מבוססי ענן לתובנות רשת עבור ספקיות תקשורת.

15:30

בשוק המט"ח, שער הדולר היציג ירד בכ-0.1% ל-3.56 שקלים. לעומת זאת, האירו והליש"ט טיפסו מול השקל ב-0.4% ו-0.7% בהתאמה, ושעריהם היציגים נקבעו על 3.80 ו-4.28 שקלים בהתאמה.

בינתיים בבורסה מדד ת"א 35 עבר לעלייה של 0.3% ות"א 90 מטפס ב-0.8%. בקרב המדדים הענפיים בולט מדד הנפט וגז עם קפיצה של 1% ולעומתו מדד הביומד יורד ב-0.3%.

14:25

מגמה מעורבת בבורסה כעת. מדד ת"א 35 נסחר בירידה מזערית ומדד ת"א 90 עבר לעלייה קלה. מחזור המסחר מסתכם בכ-650 מיליון שקל.

עליות בולטות רושמות בין השאר אלביט מערכות , ג'י סיטי , חילן, ארגו פרופרטיז , אוגווינד , נורסטאר , ג'נסל ואלקטריאון . האחרונה משלימה עלייה של 73% בחודש האחרון.

מנגד, ירידות חדות נרשמות במניות לוינשטין נכסים , הבורסה , תדיראן גרופ  וקרור.

13:11

קבוצת דלק  חוזרת לחלק דיבידנדים לבעלי מניותיה. הקבוצה הכריזה היום על חלוקת דיבידנד, לראשונה מזה כ-3 שנים, בהיקף של 450 מיליון שקל. יום האקס לחלוקת הדיבידנד נקבע ל-2 במרץ ומועד תשלום הדיבידנד נקבע ליום 15 במרץ. נזכיר כי החברה הבת איתקה הודיעה לפני ימים ספורים על חלוקת דיבידנד בהיקף של כ-470 מיליון שקל (133 מיליון דולר) לבעלי מניותיה כאשר קבוצת דלק, המחזיקה בשרשור בכ-89.2% ממניות איתקה, צפויה לקבל במסגרת החלוקה כ-420 מיליון שקל.

12:15

נמשכת המגמה השלילית בבורסה, בהמתנה להודעת בנק ישראל (היום ב-16:00). מדד ת"א 35 נסוג בכ-0.4%, ומדד ת"א 90 יורד בכ-0.7%. מחזור המסחר נמוך ומסתכם בכ-318 מיליון שקל.

ירידות בולטות רושמות טריא , אלקטרה צריכה , מטריקס , האב , לפידות קפיטל , דוניץ ודנאל .

חברת דקמא קפיטל  עדכנה היום כי מיום 30 ביוני 2022 נרשם הפסד של כ-2.56 מיליון דולר בתיק ההשקעות שלה. 

10:50

ירידות קלות בבורסה. מדד ת"א 35 נסוג בכ-0.4% ומדד ת"א 90 יורד בכ-0.5%. מנגד, ת"א מניב חו"ל עולה בכ-0.6%.

אוגווינד  מזנקת בכ-4%, זוז פאוור  ב-3.6% וג'נסל  בכ-6%. עוד בולטות בעליות מיטרוניקס, אקסיליון ומיטב .

בשוק האג"ח נרשמות ירידות של כ-0.5% באגרות החוב השקליות ארוכות הטווח וצמודות המדד שומרות על יציבות. גם במדדי תל בונד הקונצרניים המרכזיים נרשמת יציבות. 

10:02

יום המסחר בבורסה נפתח בירידות קלות. מדד ת"א 35 נסוג בכ-0.2% ומדד ת"א 90 יורד בכ-0.7%.

ירידות בולטות רושמות דלתא גליל , פתאל החזקות , דוניץ ופורמולה.

חברת רקח  הודיעה היום כי תרכוש ב-10.5 מיליון שקל את חברת עמק יזרעאל מוצרי טבע העוסקת בפיתוח, ייצור והפצת מוצרי בריאות, תוספי תזונה, מוצרי דרמוקוסמטיקה ומוצרי טיפוח. בנוסף סוכם כי רקח תשלם סכום נוסף המתבסס על מחזור הפעילות של החברה הנרכשת כתלות בעמידה ביעדים, וזאת עד שנת 2032 או לחילופין עד המועד בו סך התמורה הכוללת ששולמה למוכרים תהווה את התמורה המקסימלית שהוגדרה בין הצדדים בהסכם. הרכישה תמומן ממקורותיה העצמאיים של רקח ומהעמדת אשראי על ידי בנקים.

09:20

להב אל.אר  שבשליטת אבי לוי, מעדכנת השלמת עסקה וחתימה על הסכם מחייב לפיו קרן רגנאר תשקיע בחברה הבת שלה דלק נכסים 25 מיליון שקל תמורת כ-3.27% מהמניות. ההשקעה תבוצע לפי שווי חברה של כ-763 מיליון שקל (אחרי הכסף). בנוסף, על פי ההסכם, לרגנאר תהיה הזכות לבצע השקעה נוספת בחברה בסך של 25 מיליון שקל, בשלב הנפקת דלק נכסים לציבור.

08:37

בשוק המט"ח המקומי נפתח שבוע המסחר כשהדולר נחלש מול השקל ביחס לשער היציג האחרון. הדולר יורד בכ-0.4% ונסחר סביב 3.55 שקלים והאירו מתחזק בכ-0.1% ונסחר סביב 3.797 שקלים.

07:40

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות

יום המסחר בבורסה צפוי, כפי הנראה, להיפתח במגמה מעורבת. זאת לאחר שאתמול ננעל יום המסחר בירידות. מדד ת"א 35 ננעל בירידה של כ-0.5%, ת"א 90 ירד ב-1.2% ומדד הנפט והגז נסוג ב-1.5%. מדדי הבנקים והצמיחה רשמו עליות קלות בניגוד למגמה. מחזור המסחר הסתכם בכ-756 מיליון שקל. 

בורסות אסיה פתחו את שבוע המסחר במגמה מעורבת. מדד הניקיי יציב, מדד ההנג סנג עולה בכ-0.5% בהונג קונג, שנחאי רושמת עלייה של כ-1% ומדד הקוספי בסיאול נסחר ביציבות.

היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט עקב "יום הנשיאים" בארה"ב. במסחר בחוזים עתידיים על מדדי בורסות ארה"ב נרשמת יציבות.

במסגרת עונת הדוחות, היום לא צפויים להתפרסם תוצאות של חברות מובילות. בהמשך השבוע יפרסמו דוחות, בין השאר, סאפיינס , אורמת , אמות , נייס , וויקס ופייבר. 

● ניתוח טכני: מדד S&P 500 מניח את התשתית ליצירת מלכודת למשקיעים 
● שיאן הדיבידנדים: חברות בשליטת עידן עופר חילקו יותר מהבנקים הגדולים יחד 

2. שוקי האג"ח

על רקע העלייה בתשואות האג"ח של הממשל האמריקאי בשבועות האחרונים כותב אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, כי "הישארות האינפלציה ברמה שלא תאפשר לפד הורדת הריבית לאורך זמן, פירושה היעדר הצדקה לעקום תשואות הפוך. ברמות אינפלציה של 3%-4% בארה"ב קיים סיכון גבוה שהיא תחזור לעלות מאשר כשהאינפלציה נמצאת ברמות של 2%. כל זעזוע, כגון עלייה במחירי הסחורות, עשוי להשפיע משמעותית על סביבת האינפלציה הכללית. במצב זה, עקום התשואות אמור להיות לפחות שטוח ואף נדרשת פרמיה כדי להחזיק אג"ח ארוכות".

"עליית התשואות הארוכות לרמות של הריבית הקצרה לא בהכרח תקרה בקרוב כל עוד קצב האינפלציה ממשיך לרדת. אולם, בסופו של דבר, ככל שיתברר שירידה בקצב האינפלציה נתקעה, לא תהיה הצדקה להחזקת האג"ח הארוכות בתשואה נמוכה משמעותית מריבית הפד. אנו ממליצים על הקטנת החזקה בחלק הארוך של העקום", הוא כותב בסקירתו השבועית. 

● תחזיות בנק ישראל מינואר כבר לא רלוונטיות: הריבית כנראה לא תיעצר ב-4%

בשוק האג"ח המקומי נרשמו ירידות של עד 0.5% באגרות החוב השקליות ארוכות הטווח וצמודות המדד ירדו בשיעורים של עד 0.8%. מדדי תל בונד הקונצרניים רשמו ירידות של כ-0.2%. 

3. שוקי הסחורות ומטבעות

בשוק הסחורות רושמים החוזים על הנפט הגולמי עליות קלות של כ-0.5% לאחר ירידות חדות ביום שישי. החוזים העתידיים על הברנט נסחרים סביב 83.4 דולר לחבית כעת לאחר שרשמו ירידה של 4% בשבוע שעבר, והנפט הגולמי מסוג WTI נסחר סביב 76.7 דולר, לאחר שרשם ירידה של 4.2% בשבוע שעבר.

הזהב נסחר ביציבות סביב 1,850 דולר לאונקיה.

בשוק הפורקס העולמי הדולר מתחזק בשיעורים מזעריים של עד 0.1% מול האירו, הליש"ט והין היפני.

בשוק המקומי, שער הדולר היציג קפץ ביום שישי ב-0.8% ל-3.56 שקלים והביא את השקל לשפל של שלושה חודשים מולו. לאחר מכן במהלך יום המסחר הוא ירד בכ-0.6% בחזרה ל-3.54 שקלים. 

בזירת הקריפטו, הביטקוין נסחר ביציבות בשעה זו סביב 24.5 אלף דולר והאת'ריום רושם עלייה קלה לרמה של 1,690 דולר.

4. מאקרו

היום (שני), תתפרסם בשעה 16:00 החלטת הריבית של בנק ישראל, כאשר בניגוד למגמה בעולם, האינפלציה בישראל לא מתקררת ומדד המחירים לצרכן לחודש ינואר הפתיע לרעה עם קפיצה של 0.3%. בקרב האנליסטים קיים קונצנזוס כי הריבית תעלה בפעם השמינית ברציפות , והשאלה היא רק בכמה. עד כה, השוק תימחר העלאת ריבית מתונה יחסית של 0.25% - לרמה של 4%. אולם על רקע האינפלציה הדוהרת, כעת מתעדכנות ההערכות כך שעוד ועוד אנליסטים מדברים על אפשרות להעלאה בשיעור של חצי אחוז. 

● לקראת העלאת ריבית נוספת: התייקרות של 1,000 שקל לחודש במשכנתה, וגידול בבקשות להקפאת תשלומים

היום גם התפרסמה החלטת ריבית בסין, שם נותרה הריבית ללא שינוי, בהתאם לציפיות. ביום שלישי יתפרסמו מדדי מנהלי הרכש בארה"ב, בגוש האירו, בצרפת, בגרמניה ובבריטניה וכן נתוני מכירות בתים קיימים בארה"ב. ביום רביעי תתפרסם החלטת ריבית בניו זילנד, נתוני אינפלציה בגרמניה ובאיטליה ונתוני צמיחה בהונג קונג. בערב (21:00) יתפרסמו הפרוטוקולים של ישיבת הפד האחרונה.

ביום חמישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן בגוש האירו, שם צפויה האינפלציה לעלות מ-8.5% בחודש הקודם ל-8.6% על אף ירידה חודשית משוערת של 0.2%, חוזים האנליסטים. בצהרי אותו היום יפורסמו גם נתוני צמיחה בארה"ב (צפי לעלייה של 2.9% בתמ"ג הרבעון הרביעי). ביום שישי יפורסם מדד המחירים לצרכן ביפן, נתוני צמיחה בגרמניה ומדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE) בארה"ב - המדד המועדף על הפד למדידת האינפלציה.

5. תחזית

אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות, כותב בסקירתו השבועית כי "הנתונים שפורסמו בשבועיים האחרונים בארה"ב היו אמנם טובים מהצפוי אבל הם לא משנים את התמונה הכללית, העלאות הריבית של הפד יעשו את העבודה ויובילו את המשק האמריקאי למיתון. עם זאת, הנתונים משכנעים אותנו יותר ויותר שהמיתון יתעכב הפעם יותר מאשר בדרך כלל ושהוא יהיה רדוד באופן יחסי. הסיבה העיקרית לכך היא היקף החסכון העצום שנצבר אצל משקי הבית בתקופת הקורונה. הצרכנים בארה"ב משתמשים בחסכון זה כדי להפחית מהפגיעה בהכנסה הריאלית ולפי אותן ההערכות היקף השימוש בחסכונות העודפים עד עכשיו עומד על כרבע עד שליש בלבד. במילים אחרות, לצרכנים יש עוד עודפים שבהם הם יכולים להשתמש בהמשך השנה ולכן הפגיעה עד כה הרבה פחות מורגשת מאשר במחזורים קודמים".

סביר להניח, הוא כותב, "שהמיתון במשק האמריקאי יבוא לידי ביטוי רק לקראת אמצע השנה ולא ברבעון הראשון כפי שהערכנו קודם לכן. מה המשמעות מבחינת הפד? האם הריבית תעלה לרמה גבוהה יותר מכפי שמגולם בשוק? אנו לא חושבים. הפד מודע לכך שהתהליך צפוי להיות ארוך וחוזר פעם אחר פעם על המנטרה של "ריבית גבוהה לאורך זמן". בנוסף, כדאי לזכור שהירידה באינפלציה שמגיעה מצד ההיצע ולא קשורה לריבית או למחזור הכלכלי משפיעה גם על ציפיות האינפלציה ובכך עושה עבור הפד את העבודה ומעלה את הריבית הריאלית. לכן, הדיבורים על ריבית של 6% נראים לנו עדיין מופרכים וסביר להניח שהריבית הטרמינלית אכן תהיה סביב 5.25%. מצד שני, הסבירות שהריבית תרד השנה נמוכה יותר מכפי שהשווקים מתמחרים שכן הפד ירצה להיות בטוח ששוק העבודה כבר לא מהווה איום אינפלציוני לפני שהוא שוקל להתחיל בתהליך של הפחתות ריבית. מכיוון ששוק העבודה צפוי להתחיל להגיב רק במחצית השנייה של השנה, יתכן בהחלט שרק במהלך 2024 הריבית תחל לרדת".