סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:29
המסחר בבורסה ננעל בירידות חדות. מדד ת"א 35 נחתך בכ-1.7%, ת"א 125 צנח ב-2%, ות"א 90 ב-2.8%. את הירידות בקרב המדדים הענפיים ריכזו בעיקר מדדי מניות הנדל"ן: מדד נדל"ן צנח ב-4.5%, מדד הבנייה איבד 5.6%, ומדד מניב ישראל איבד 3.9%. עוד ירידות חדות רשמו מדד הבנקים שמחק 3.2% מערכו, ומדד ביטוח רשם גם הוא ירידה בשיעור דומה.
בתחתית מדד ת"א 35 בלטו מניות הנדל"ן. שיכון ובינוי צללה ב-6% ומבנה , אלקטרה , ביג ואשטרום רשמו ירידות של יותר מ-5%. בראש המדד בלטו לטובה הדואליות אורמת , טאואר , טבע, נובה ונייס, עם עליות של 1%-2%.
מחזור המסחר היה גבוה במיוחד והסתכם ב-2.59 מיליארד שקל, כשאת המחזורים הגבוהים ביותר ריכזו הבנקים לאומי, הפועלים ודיסקונט - שירדו ב-3% עד 4%.
ירידות חדות במיוחד רשמו קונטיניואל שצללה ב-37% (אחרי זינוק של כמעט 50% אתמול), חג'ג' וחנן מור שאיבדו מעל ל-11% ועוד בלטו באדום ורידיס , אקרו , דמרי, נורסטאר , קבוצת לוזון, ישראל קנדה, נכסים ובניין ומגה אור .
בשוק האג"ח נרשמו ירידות של 0.2%-0.3% במדדי תל בונד הקונצרניים, כשאיגרות החוב של חברות הנדל"ן בלטו בתחתית, בהן האגרות של ג'י סיטי, מניבים ריט וחנן מור. בגזרה הממשלתית, מדד תל גוב שקלי מחק 0.6%. ירידות חדות נרשמו באג"ח השקליות ארוכות הטווח, שצללו ב-1.4% עד 2.1%. תשואת האג"ח ל-10 שנים זינקה מ-3.63% בפתיחת יום המסחר ל-3.79%, כאשר במהלך היום גם עקפה את רף ה-3.8%.
16:42
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס כעת גם הוא לעצמאות בנק ישראל. בציוץ שפרסם באנגלית כתב כי "תחת הנהגתי עבר חוק 'בנק ישראל', שמבטיח את עצמאות הוועדה המוניטרית בראשות הנגיד בקביעת הריבית. שום דבר לא ישנה את זה".
לאחר מכן, ראש הממשלה צייץ גם בעברית: "חוק 'בנק ישראל' עבר בהנהגתי והוא מבטיח את עצמאות הועדה המוניטירית בראשות הנגיד בקביעת הריבית. שום דבר לא ישנה זאת".
15:50
שערי המטבעות הזרים העיקריים זינקו בחדות מול השקל. שער הדולר היציג המריא ב-2.4% ל-3.64 שקלים, וכעת לאחר קביעת היציג הוא נסוג בכ-0.4% ל-3.63 שקלים. הליש"ט הבריטית טסה ב-3% ל-4.41 שקלים והאירו טיפס ב-2.1% ל-3.88 שקלים, ושני המטבעות נחלשים כעת בכ-0.3%.
כל מדדי הנדל"ן נצבעים היום באדום: מדד הנדל"ן שכולל את החברות הגדולות יורד ב-4.2%, מדד מניות הנדל"ן המניב (ישראל) יורד ב-3.6% ומדד הבנייה של מניות יזמיות הנדל"ן, הכולל בעיקר את חברות המגורים, מוביל עם צניחה של 5%.
שלא במפתיע, הממונפות הגדולות ביותר - אלה שסוחבות על הגב חובות ענק שאמורים לממן קרקעות ופרויקטים שנרכשו לא מזמן ונמצאים עדיין עמוק על הנייר (ושנשענו בשעתו על תחזיות ורודות מימים אחרים), מובילות את המגמה השלילית. חנן מור צונחת בעוד 9%, אחרי שכבר ירדה בשנה האחרונה ב-65%. ישראל קנדה , שירדה בשנה האחרונה ב-56%, יורדת היום בעוד 6%. גם אם החברות הללו מתאמצות לשדר עסקים כרגיל, הסנטימנט השלילי יקשה עליהן למצוא קונים לדירות ולחילופין הוא גם יקשה עליהן למצוא גורמי מימון נוספים, שיאפשרו להן להמשיך להתגלגל גם בצוק העתים.
14:40
מתחזקות הירידות בבורסה בת"א. מדד ת"א 35 יורד בכ-1.1%, ומדד ת"א 90 נופל בכ-2.6%. מדד הבנייה צונח ב-4.2%, מדד הביטוח צולל ב-3.4%, תקשורת וטכנולוגיות נופל בכ-2.8% ומדד מניב ישראל בולט בירידה של 3.3%.
13:45
נמשכות הירידות בבורסה. מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5%, ומדד ת"א 90 נסוג בכ-1.6%. מדד מניות הבנייה צונח בכ-2.5% ומדד תקשורת וטכנולוגיות נופל בכ-2.2%.
ירידות בולטות רושמות בין השאר חנן מור, אוגווינד, ורידיס , תורפז , דנאל , תדיראן גרופ , שיכון ובינוי ומטריקס.
חברת סאפיינס דיווחה היום כי הכנסות החברה ברבעון הרביעי של 2022 הסתכמו בכ-119.5 מיליון דולר, לעומת כ-119.9 מיליון דולר ברבעון המקביל בשנת 2021. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של החברה (Non-GAAP) ברבעון הסתכם בכ-18 מיליון דולר לעומת 17.7 מיליון דולר ברבעון המקביל בשנת 2021.
האג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים יורדות בשיעורים של עד 2.2%.
12:30
נמשכת המגמה השלילית בבורסה, במקביל לירידות באירופה ובחוזים על מדדי בורסות ארה"ב. מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5%, ומדד ת"א 90 נסוג בכ-1.4%. מדד מניות הבנייה בולט בירידה של 2.1%, ומדד תקשורת וטכנולוגיות נופל בכ-2%.
בשוק האג"ח, האג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים יורדות בשיעורים של עד 1.8%. התשואה על האג"ח ל-10 שנים מזנקת ב-17 נקודות בסיס ל-3.80%. מדדי תל בונד הקונצרניים רושמים ירידות של כ-0.1%.
בעלי עניין: יעקב אטרקצ'י רכש עוד 15,283 מניות אאורה במחיר של 565.8 אגורות למניה.
קבוצת עמוס לוזון רכשה עוד 200 אלף מניות טריא במחיר של 41.37 אגורות למניה.
11:30
נמשכת המגמה השלילית בבורסה, במקביל לירידות באירופה ובחוזים על מדדי בורסות ארה"ב. מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5%, ומדד ת"א 90 נסוג בכ-1.4%. מדד מניות הבנייה בולט בירידה של 1.5%, ומדד הביטוח נחלש ב-1.7%.
ירידות בולטות רושמות חנן מור , אוגווינד , ישראל קנדה , נורסטאר, אלקטרה צריכה , מגה אור וחילן.
בצד הירוק בולטות זוז פאוור ויומן אקסטנשנס .
האג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים יורדות כעת בכ-1.1% ובאג"ח צמודות המדד נרשמות ירידות של עד 0.6%.
10:24
מגמה שלילית בבורסה כעת. מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ומדד ת"א 90 נסוג בכ-1%. מדד מניות הבנייה בולט בירידה של 1.2% ומדד הביטוח ב-1.3%.
בשוק האג"ח רושמים מדדי תל בונד הקונצרניים ירידות של כ-0.1% והאיגרות הממשלתיות השקליות ארוכות הטווח יורדות בשיעורים של כ-0.9%.
10:02
יום המסחר בבורסה נפתח במגמה מעורבת עם נטייה לירידות. מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ומדד ת"א 90 נסוג בכ-0.1%. מדדי הצמיחה, הביומד והנפט והגז רושמים עליות.
עליות בולטות רושמות קבוצת דלק , רציו, נופר אנרג'י , ודניה סיבוס .
מנגד, ירידות בולטות נרשמות במניות דמרי , ישראל קנדה ופתאל החזקות .
08:50
השותפות במאגר לוויתן, ניו מד אנרג'י , שברון ורציו , דיווחו היום על אישור שני תקציבים לביצוע תכנון הנדסי מוקדם (Pre-FEED) במסגרת שלב 1ב' לפיתוח מאגר לוויתן, באופן שיגדיל את יכולת הפקת הגז הכוללת של המאגר בכ-9 BCM שנתי , ויעמידו על סך של כ-21 BCM בשנה (במקום 12 BCM כיום). השותפות מקדמות במקביל הקמת מתקן הנזלה צף ( FLNG ) בבעלותם, ביכולת הפקה שנתית של כ-4.6 מיליון טון גז טבעי נוזלי LNG (כ-6.5 BCM), מתוך ה-9 BCM הנוספים בשנה.
בשוק המט"ח המקומי הדולר ממשיך להתחזק, עולה בכ-1% ונסחר סביב 3.597 שקלים והאירו מתחזק בכ-0.8% ונסחר סביב 3.84 שקלים.
07:45
5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בבורסה צפוי, כפי הנראה, להיפתח במגמה מעורבת. זאת לאחר שאתמול ננעל המסחר בבורסה ביציבות במרבית מדדי המניות העיקריים לאחר הודעת הריבית של בנק ישראל (על כך בהמשך). ת"א 35 ות"א 125 סיימו בדומה לרמת הפתיחה ואילו ת"א 90 עלה ב-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים עלה בכ-0.2% ומדד הנפט קפץ ב-1%. בצד השלילי - מדד ביומד ירד ב-0.7% ומדד הבנייה השיל 0.2%.
בורסות אסיה נסחרות במגמה מעורבת. מדד הניקיי יציב, מדד ההנג סנג יורד בכ-1.1% בהונג קונג, שנחאי רושמת עלייה קלה ומדד הקוספי בסיאול מטפס בכ-0.2%.
אתמול לא התקיים מסחר בוול סטריט עקב "יום הנשיאים" בארה"ב. במסחר בחוזים עתידיים על מדדי בורסות ארה"ב נרשמות כעת ירידות קלות.
עונת הדוחות: היום צפויה סאפיינס לפרסם תוצאות, מחר יפרסמו אמות ואורמת (וגם וויקס ופייבר) וביום חמישי נייס תפרסם דוחות.
● פיקדון בבנק, מט"ח או קרן כספית? איפה כדאי להשקיע בזמן שהריבית עולה
● זה הנתון שמכשיר את הקרקע להעלאות ריבית נוספות
2. שוקי האג"ח
במסחר באג"ח של הממשל האמריקאי נרשמת עלייה בתשואות. התשואה על האג"ח ל-10 שנים עולה בכ-2 נקודות בסיס ל-3.85% והתשואה על האג"ח לשנתיים עולה ב-3 נקודות בסיס ל-4.66%.
בשוק האג"ח המקומי נרשמה אתמול יציבות בקרב מדדי תל בונד הקונצרניים וגם בגזרת הממשלתיות לא נרשמו תנודות חדות. האיגרות השקליות ארוכות הטווח נסחרו במגמה מעורבת, בין עליות של 0.1% לירידות של 0.3%. האג"ח הקצרות נותרו כמעט ללא שינוי.
● "זה לא סוף פסוק": הכלכלנים צופים שבנק ישראל ימשיך להעלות את הריבית
3. שוקי הסחורות ומטבעות
בשוק הסחורות רושמים החוזים על הנפט הגולמי ירידות של 1%-1.2%. החוזים העתידיים על הברנט נסחרים סביב 83 דולר לחבית והנפט הגולמי מסוג WTI נסחר סביב 76.2 דולר לחבית.
הזהב נסחר בירידה קלה סביב 1,846 דולר לאונקיה.
בשוק הפורקס העולמי הדולר מתחזק בשיעורים קלים של כ-0.1% מול האירו, הליש"ט והין היפני.
בזירת הקריפטו, הביטקוין נסחר ביציבות בשעה זו סביב 24.9 אלף דולר והאת'ריום רושם עלייה קלה לרמה של 1,700 דולר.
4. מאקרו
אתמול כאמור החליט בנק ישראל על העלאת ריבית נוספת של 0.5% במשק. ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, כותב בעקבות ההחלטה כי "מאז החלטת המדיניות האחרונה, שער החליפין של השקל אופיין במגמה של היחלשות ומידת תנודתיות גבוהה יחסית. בחודש האחרון השקל נחלש ביחס לסל המטבעות בסדר גודל של כ-4%. מדובר בהיחלשות שיצרה מצב שבו שער החליפין של השקל חלש (פיחות) יחסית לשער של "השווי ההוגן" המתבקש מגורמים כלכליים ופיננסיים "נטו", שבעבר הסבירו בצורה טובה את התפתחות שער החליפין. במידה והשקל ייחלש עוד, גם תוך כדי תמסורת למחירים דרך השפעה על מחירי מוצרים מיובאים במונחים שיקליים, כמו לדוגמא מחיר הבנזין, הדבר עשוי לתרום עוד "לדביקות" האינפלציה, שלא תרד במהירות הרצויה חזרה לכיוון יעד יציבות המחירים".
בנסיבות אלו, כותב בפמן, "בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית גם בהחלטה הקרובה, של ראשית חודש אפריל. לעת עתה, ההערכה שלנו היא שההעלאה הבאה תהיה בהיקף של 25 נקודות בסיס, לרמה של 4.5%, אך במידה והיחשלות השקל, לצד גורמים נוספים, תבוא לידי ביטוי בעלייה נוספת של האינפלציה, והישארותה בסביבה של כ-5%, אז היקף העלאות הריבית הנוספות צפוי יהיה להיות גבוה יותר".
● הנגיד לאחר העלאת הריבית: "עליות המחירים הפתיעו אותנו"
היום יתפרסמו מדדי מנהלי הרכש בארה"ב, בגוש האירו, בצרפת, בגרמניה ובבריטניה וכן נתוני מכירות בתים קיימים בארה"ב. ביום רביעי תתפרסם החלטת ריבית בניו זילנד, נתוני אינפלציה בגרמניה ובאיטליה ונתוני צמיחה בהונג קונג. בערב (21:00) יתפרסמו הפרוטוקולים של ישיבת הפד האחרונה.
ביום חמישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן בגוש האירו, שם צפויה האינפלציה לעלות מ-8.5% בחודש הקודם ל-8.6% על אף ירידה חודשית משוערת של 0.2%, חוזים האנליסטים. בצהרי אותו היום יפורסמו גם נתוני צמיחה בארה"ב (צפי לעלייה של 2.9% בתמ"ג הרבעון הרביעי). ביום שישי יפורסם מדד המחירים לצרכן ביפן, נתוני צמיחה בגרמניה ומדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE) בארה"ב - המדד המועדף על הפד למדידת האינפלציה.
5. תחזית
רפי גוזלן, כלכלן ראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי, כותב בסקירתו השבועית כי "נתוני המאקרו האחרונים בארה"ב הובילו את השווקים להמשך תמחור מחדש של תוואי הריבית, וזאת לאחר שעוד בתחילת החודש לאחר החלטת הריבית השווקים תמחרו סיום קרוב של מחזור העלאות הריבית. השינוי החל לאחר פרסום נתוני התעסוקה ומדד מנהלי הרכש ISM שירותים, שהחלישו מאוד את ההערכה לגלישה קרובה למיתון. במהלך השבוע האחרון נוספו לכך נתוני המכירות הקמעונאיות ונתוני האינפלציה לחודש ינואר".
חשוב לציין, כותב גוזלן, "כי על אף התחושה המעודדת של השווקים לאחר החלטת הריבית בתחילת החודש, פאוול ציין את התפתחות זו, כלומר התפוגגות הדרגתית של הירידה במחירי הסחורות, כגורם שיציב תמונת אינפלציה גבוהה יותר ולכן תומך בהמשך העלאות הריבית. בהיבט זה, חשוב לציין כי מעבר לבלימת הירידה במחירי חומרי הגלם, נרשמה לאחרונה אינדיקציה לעלייה מחודשת במחירי הרכבים המשומשים בארה"ב (שירדו בחודשים האחרונים בכ-15%), והיא טרם נמדדה במדד הרשמי, כך שגם גורם זה צפוי למשוך את נתוני האינפלציה כלפי מעלה בחודשים הבאים. בנוסף, האומדנים לאינפלציה הבסיסית של שלוחת הפד של קליבלנד ממשיכים לשקף סביבת אינפלציה גבוהה שקרוב יותר ל-7%-6.5%".
"מכלול ההתפתחויות הובילו את השווקים להמשך תמחור מחדש של תוואי הריבית, כאשר התבטאויות ניציות של חלק מחברי הפד תרמו אף הם. השווקים מתקרבים לתמחר של העלאה של 25 נ"ב בכל אחת מ-3 הישיבות הבאות. בניגוד להערכת חברי הפד השווקים ממשיכים לתמחר הפחתת ריבית בחלקים המתקדמים של השנה, ויחד עם שיפוע שלילי הם עדיין מכוונים להרעה משמעותית בתמונת המאקרו שתחייב מפנה מהיר בריבית. נקודת מוצא זו, על רקע השיפור בנתוני המאקרו וירידה מתונה יותר באינפלציה, היא שמובילה לעלייה מהירה במקביל של עקום התשואות ומגמה זו צפויה להימשך להערכתנו עד שתירשם הרעה משמעותית בתנאים הפיננסים".
"למרות התמחור מחדש של תוואי הריבית סביבת התשואות בסך הכל חזרה לרמתה בסוף 2022, עם מרווחי אשראי נמוכים יחסית ועלייה בשוקי המניות. למעשה השיפור בתנאים הפיננסים, בפרט כאשר מתקבלים סימנים לירידה מתונה יותר באינפלציה ולכך שהיא גבוהה באופן ניכר מהיעד, מייצרים לחץ לשימוש מוגבר בכלי הריבית ולרטוריקה ניצית יותר מצד הפד וזאת עד שתירשם הרעה מספקת בתנאים הפיננסים. כך, עליית התשואות והתמתנות בתחזיות הרווחיות נרשמה עלייה במדדי המניות מתחילת השנה והיא שיקפה עליית מכפילים וירידה חדה בפרמיית הסיכון. פרמיית הסיכון ירדה במהלך החודשים האחרונים קרוב לרמות השפל שנרשמו לפני המשבר הפיננסי של 2008, והיא מותירה מרווח מצומצם בפני זעזועים שלילים עם אפסייד מוגבל לשוק המניות", הוא כותב.