סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
15:58
המסחר בבורסה ננעל בירידות חדות: מדד מניות הדגל ת"א 35 צנח ב-2.3%, מדד ת"א 90 צנח ב-3.6%, ומדד ת"א 125 ירד ב-2.6%. באשר למדדים הענפיים, מדד הבנקים מחק 3.1% מערכו, ירידה חדה של 4.4% נרשמה במדדי מניות הנדל"ן והבנייה, ומדד מניב ישראל צלל ב-4.3%%. גם מדדי ביומד, פיננסים, קלינטק, תקשורת ופמילי נפלו ביותר מ-3% כל אחד.
את הירידות במדד ת"א 35 הובילו איירפורט סיטי , מליסרון , קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי . היחידה במדד שרשמה עלייה של ממש: אורמת שטיפסה ב-1.1%.
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.12 מיליארד שקל, כשאת המחזורים הגבוהים ביותר ריכזו הפועלים, לאומי ונייס. ירידות חדות במיוחד רשמו פתאל , סאמיט, תדיראן, סלקום , דלק רכב , אלקטרה נדלן ונכסים ובניין. בצד השני בלטו לטובה הום ביוגז, פרוטליקס, דיפלומט , גלוברנדס ושותפות גלוב אנרגיה .
בשוק האג"ח נרשמו ירידות חדות של עד 2.6% בשקליות ארוכות הטווח, תשואת האיגרת ל-10 שנים נסקה ל-3.98%. מדדי תל בונד הקונצרניים איבדו 0.8%-0.9%.
15:15
המסכים בבורסה אדומים. מדד ת"א 35 צונח ב-2%, ומדד ת"א 90 נופל ב-3%, מדד הבנקים מאבד 2.3%, ומדד הבנייה צולל בכמעט 4%.
בשוק האג"ח נרשמות ירידות של עד 2% בממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים, כאשר תשואת האיגרת ל-10 שנים מזנקת ל-3.96%, מעל תשואת האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שעומדת על 3.94%. מדדי תל בונד הקונצרניים יורדים בעד 0.8%, ירידות חדות במיוחד נרשמות באג"ח של מניבים ריט, נכסים ובניין, נורסטאר ופריים אנרג'י.
בשוק המניות גם בולטות לרעה, כאמור, מניות הנדל"ן, בהן נכסים ובניין, חנן מור , חג'ג' אירופה, הכשרת היישוב ואלקטרה נדל"ן. בצד החיובי הום ביוגז שטסה ב-28% לאחר הדיווח על גיוס ההון (ראו קודם).
14:10
הירידות בבורסה מתחזקות כעת. מדד ת"א 35 נסוג בכ-1.7%, ומדד ת"א 90 צולל ב-2.8% לאחר הירידות בוול סטריט ביום שישי.
צבי סטפק, מייסד ובעלים משותף של בית ההשקעות מיטב, מציין בסקירה שפרסם היום כי הציבור הקטין לאחרונה באופן ניכר את השקעותיו בקרנות שמתמחות במניות בישראל. מתחילת החודש הציבור הוציא מהן סכום של כמיליארד שקל (כ-60% מהסכום מן הקרנות האקטיביות וכ-40% מהקרנות הפסיביות). במקביל, הציבור הגדיל את השקעותיו בקרנות המתמחות במניות בחו"ל ב-700 מיליון שקל.
בנוסף, "הציבור הקטין את השקעותיו בקרנות נאמנות שמתמחות באג"ח מדינת ישראל ו/או באג"ח של חברות ישראליות בסכום עתק של 3.4 מיליארד שקל. במקביל, הציבור הגדיל את השקעותיו באג"ח בחו"ל (השקעה מט"חית) בסכום של כ-700 מיליון שקל", כותב סטפק. "הנהירה למט"ח ניכרת עוד יותר בקרנות הכספיות הדולריות שאליהן הזרים הציבור כ-1.2 מיליארד שקל. לצד הכניסה אליהן נמשכת הכניסה לקרנות הכספיות השקליות - כ-2.4 מיליארד שקל, אם כי בימים האחרונים מורגשת האטה בכניסה אליהן".
עוד כותב סטפק כי המשקיעים המוסדיים הקטינו עד כה את ההשקעות שלהם בקרנות סל שמתמחות במניות בישראל בסכום מוערך של כ-550 מיליון שקל, ובמקביל הגדילו החזקתם בקרנות סל שמתמחות במניות בחו"ל בכ-350 מיליון שקל. כמו כן, הם הקטינו השקעות בקרנות סל שמתמחות באג"ח מדינת ישראל/חברות ישראליות בכ-450 מיליון שקל, והגדילו השקעותיהם באג"ח חו"ל בכ-120 מיליון שקל.
13:50
חברת חלל תקשורת הודיעה שהתקשרה בהסכם מתוקן ומחייב עם חברת התקשורת ההונגרית 4iG, שלפיו יוקצו לה בשלב ראשון כ-20 מיליון מניות בחלל-תקשורת במחיר של 4.7 שקלים למניה. בסה״כ תעביר 4iG כ-20 מיליון שקל נוספים תמורת החזקה כוללת של 20%. 4iG היא חברה ציבורית הונגרית שמניותיה נסחרות בבורסה של בודפשט ועוסקת בתחום טכנולוגיות מידע ותקשורת. בנוסף, בכפוף להתקיימות תנאים מתלים נוספים, תרכוש 4iG במשך תקופה של שלוש שנים ממועד השלמת העסקה, מעת לעת ובכפוף לקבלת אישור נוסף ממשרד התקשורת, מניות רגילות נוספות של החברה, שתהוונה לאחר הקצאתן 51% מהון המניות המונפק והנפרע ומזכויות ההצבעה בחלל.
13:05
מתמתנות הירידות בבורסה. מדד ת"א 35 נסוג כעת בכ-1.3%, ומדד ת"א 90 צולל ב-2.5%. ירידות חדות של עד 2.1% נרשמות באג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים.
ירידות חדות רושמות בין השאר תדיראן גרופ , ורידיס , סלקום, ארגו פרופרטיז , אלקטריאון , כן פייט ביופרמה , חנן מור וקסטרו.
חברת ג'נגו דיווחה היום כי הדירקטוריון החליט לאמץ תוכנית התייעלות לצמצום של הוצאות החברה בהיקף מוערך של 15%-20%. התוכנית כוללת בין היתר הפחתת הוצאות תפעול ושיווק, לרבות צמצום בהיקף כוח האדם של החברה, כמו גם בחינת סיום העסקתם של נושאי משרה מסוימים.
12:00
הירידות בבורסה נמשכות ואף מתחזקות: מדד ת"א 35 יורד ב-1.6%, ת"א 90 צונח ב-2.8%. בקרב המדדים הענפיים בולט מדד הבנקים שנחתך ב-2% ומדדי נדל"ן, בנייה ומניב ישראל שצונחים ביותר מ-3%. מדד הבנייה משלים צניחה של יותר מ-20% בחודש וחצי, ומדד הנדל"ן נפילה של כ-20% בתקופה זו.
● חברות הנדל"ן הממונפות הן הראשונות שנפגעות מהריבית והיחלשות השקל
מחזור המסחר מסתכם בכ-435 מיליון שקל עד כה, כאשר הפועלים ולאומי מרכזים את המחזורים הגבוהים ביותר.
בשוק האג"ח נרשמות ירידות חדות של עד 2.1% בממשלתיות השקליות ארוכות הטווח בעוד שהאג"ח לטווח קצר יורדות בשיעורים מתונים של עד כ-0.5%. תשואת האג"ח ל-10 שנים ממריאה ב-13 נקודות ל-3.98%, ובכך שוב עקפה את תשואת מקבילתה האמריקאית (שננעלה ביום שישי על 3.94%). גם מדדי תל בונד הקונצרניים מאבדים גובה ורושמים ירידות של 0.6%-0.7%.
10:45
נמשכת המגמה השלילית בבורסה. מדד ת"א 35 נסוג בכ-1.3%, ומדד ת"א 90 צולל ב-2.5% לאחר הירידות בוול סטריט ביום שישי. מדד הנדל"ן בולט בירידה של כ-3%.
בשוק האג"ח נרשמות ירידות חדות של עד 1.7% בממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים. מדדי התל בונד המרכזיים יורדים ב-0.4%-0.5%.
ירידות חדות רושמות בין השאר ישראל קנדה , אאורה, אלקטריאון , הכשרת הישוב , אשטרום, נובולוג, פוקס וסלקום.
מנגד, דיפלומט אחזקות , קמטק , אורמת ופרוטליקס בולטות בעליות.
חברת הום ביוגז , העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק של מערכות ביוגז לטיפול מקומי בפסולת אורגנית והפיכתה לאנרגיה מתחדשת, מדווחת היום כי דירקטוריון החברה אישר גיוס הון בדרך של הקצאה פרטית של כ-4.405 מיליון מניות לחברה הנשלטת ע"י בעלת המניות הגדולה בחברה, Closed Loop Partners, במחיר של 8.315 שקל למניה. המחיר מהווה פרמיה של כ-39% על מחיר הסגירה של המניה ביום חמישי האחרון. התמורה הכוללת בגין המניות המוקצות מסתכמת לכ-36.6 מיליון שקל.
10:00
שבוע המסחר בבורסה נפתח בירידות. מדד ת"א 35 נסוג בכ-1.1%, ומדד ת"א 90 יורד ב-1.5% לאחר הירידות בוול סטריט ביום שישי.
ירידות בולטות רושמות בין השאר לייבפרסון , אלקטרה , ביג , מגה אור, עזריאלי וסלע נדלן .
חברת נכסים ובניין מדווחת כי לא נסגרה העסקה למכירת מגדל HSBC במנהטן, זאת לאחר ש"תקופת הבלעדיות הסתיימה, וכי לא נחתם בין הצדדים הסכם לרכישתו של המגדל על-ידי הצד השלישי".
בשוק האג"ח נפתח המסחר בירידות חדות של עד 1.6% בממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים. בצמודות המדד המגמה מעורבת.
08:37
לפני זמן קצר דיווחה מליסרון כי חתמה על הסכמי התקשרות עם חברת דוראל אנרגיה וחברת שיכון ובינוי אנרגיה , לאספקת מרבית צריכת החשמל שלה ממקורות אנרגיה מתחדשת למשך 10 שנים. היקף הצריכה השנתי של מליסרון מסתכם בכ-300 מיליון קוט"ש ועומד על כ-100 מיליון שקל (כ-50 מיליון שקל מכל חברה).
07:45
5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בבורסה צפוי, כפי הנראה, להיפתח תוך המשך המגמה השלילית. זאת לאחר שביום חמישי המסחר בתל אביב ננעל בירידות שערים. מדד ת"א 35 השיל 0.7%, ת"א 125 ות"א 90 ירדו ב-0.8%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הבנקים איבד 0.8%, מדד הנדל"ן ירד בכ-0.7%, ומדד קלינטק צנח ביותר מ-2%. מחזור המסחר הסתכם בכ-3 מיליארד שקל.
בוול סטריט ננעל המסחר ביום שישי בירידות בולטות, בעקבות נתוני אינפלציה מאכזבים שפורסמו לפני תחילת המסחר (על כך בהמשך). הדאו ג'ונס ננעל בירידות של כ-1%. מדד ה-S&P 500 ננעל בשיעור דומה, הנאסד"ק ירד ב-1.7%.
המניות הדואליות חזרו מניו יורק עם פערים מעורבים. אורמת עם פער חיובי של כ-1.6%, אנרג'יאן 1.8% ונייס עם 1.1% כך שהן צפויות לעלות. מנגד, לייבפרסון עם פער שלילי של כ-4%.
● וורן באפט נגד מבקרי הרכישות מחדש של ברקשייר הת'וואיי
2. שוקי האג"ח
במקביל לירידות בוול סטריט, ביום שישי המשיכו התשואות על האג"ח של ממשלת ארה"ב לטפס. תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה ב-7 נקודות בסיס ל-3.95%, ותשואת האיגרת לשנתיים נסקה ב-12 נקודות ל-4.78%. העלייה בתשואות בארה"ב צפויה להשפיע גם על המסחר בשוק המקומי היום.
● מומחים לתורת המשחקים מנסים להסביר למה עדיין אין פשרה ברפורמה המשפטית
בשוק האג"ח המקומי ננעל המסחר ביום חמישי כשמדדי תל בונד הקונצרניים סיימו את היום בעליות קלות אך בשבוע כולו ירדו ב-0.5%-0.7%. מדד תל גוב שקלי עלה בכ-0.1%, אך ירד ב-0.9% בסיכום השבוע. המגמה בקרב הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים הייתה מעורבת, ונעה בין ירידות של 0.6% לעליות של 0.5% (ובסיכום שבועי נפלו ב-1.5% עד 3.9%). תשואת האג"ח ל-10 שנים עומדת על 3.81% לאחר שהסדרה השלימה ירידה של 5% מה-2 בפברואר.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק הסחורות נרשמו עליות של עד 1.5% בחוזים על הנפט הגולמי. נפט אמריקאי מסוג WTI טיפס ל-76.4 דולר לחבית ונפט מסוג ברנט ננעל על 83.2 דולר לחבית. הזהב המשיך לאבד גובה וירד בכ-0.5% ל-1,818 דולר לאונקיה.
בשוק הפורקס העולמי הדולר המשיך ביום שישי להתחזק ואינדקס הדולר עלה בעוד 0.6%. בכך השלים אינדקס הדולר עלייה של כ-4% מתחילת החודש.
השקל חזר לאבד גובה, ובחדות, ביום שישי. הדולר התחזק ב-1.5% מול השקל במהלך המסחר, עד לשער של 3.68 שקלים לדולר, וסיים את היום בשער של 3.665 שקלים לדולר, עלייה של כ-1.4%. האירו התחזק ב-0.7% ל-3.86 שקלים לאירו לאחר שכבר זינק במהלך היום עד ל-3.89 שקלים.
● המנכ"ל שמנהל טריליון דולר לא אופטימי לגבי האינפלציה, ויש לו גם מסר לישראל
בשוק הקריפטו נרשמות היום עליות לאחר ירידות חדות בימים האחרונים. הביטקוין מטפס ב-1% ונסחר סביב 23,200 דולר, והאת'ריום עולה בכ-2% ונסחר סביב 1,600 דולר.
4. מאקרו
כאמור, ביום שישי האחרון התפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE) בארה"ב - המדד המועדף על הפד למדידת האינפלציה, ה- PCE (ליבה) רשם בחודש שעבר עלייה של 0.6%, לעומת צפי כלכלנים לעלייה של 0.4%. זאת, לאחר שנתוני החודשים הקודמים עודכנו כלפי מעלה, כך שבסיכום השנה האחרונה ליבת האינפלציה (Core PCE) עלתה בשיעור שנתי חד של 4.7%, כשהתחזית הייתה ל-4.3%.
מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, ציין לאחר פרסום הנתונים כי השוק מתמחר עתה כי ריבית הפד תעלה ל-5.22% בסוף 2023, בעוד שבתחילת פברואר השוק צפה כי הריבית תעמוד בסוף 2023 על 4.4% בלבד. נכון לעכשיו, הצפי בשוק הוא להעלאת ריבית בכל אחת משלושת הפגישות הקרובות של הפד. יתרה מכך, השוק מתמחר סיכוי לא מבוטל של כ-27% לכך שהפד יאיץ מחדש את קצב העלאות הריבית לחצי אחוז בפגישתו הקרובה ב-22 למרץ.
השבוע יהיה דליל בנתוני מאקרו חשובים. ביום שלישי יתפרסם בארה"ב מדד ביטחון הצרכנים, ביום רביעי יתפרסמו בגרמניה נתוני אינפלציה ראשוניים לפברואר ובאירופה וארה"ב יפורסמו מדדי מנהלי הרכש לחודש פברואר. בחמישי יתפרסמו באירופה נתוני אינפלציה.
5. תחזית
ג'ון מאייר מנהל השקעות ראשי בחברת Global X, כותב כי "מדד מחירי ההוצאה על צריכה פרטית (PCE), שפורסם ביום שישי, היה גבוה מהתחזיות המוקדמות, והצביע על אינפלציה עיקשת, הן במדד הכולל והן במדד הליבה. השילוב של עלייה במחירי מוצרי הצריכה, לצד העלייה הנמוכה מהמצופה ברמת ההכנסה האישית, עשוי ללמד כי הצרכן משתמש בחסכונות או לוקח יותר אשראי כדי לשמר את הרגלי הצריכה שלו.
"אם נצרף לכך את מדד המחירים לצרכן שפורסם לפני כשבועיים וגם כן היה גבוה מהמצופה, וכן נתוני התעסוקה שמלמדים על המשך הביקושים הגבוהים בשוק העבודה, הרי שנראה שהצפי לעצירת העלאות הריבית היה בטרם עת, וכי לפד יש עוד כברת דרך לעשות כדי להוריד את האינפלציה חזרה לאזורי היעד של 2%, וכי הפד עשוי להותיר את הריבית ברמה גבוהה למשך תקופה ארוכה יותר".
לדבריו, "זו גם הסיבה לתנודתיות כעת בשוק, והיא משתקפת גם בשוק אגרות החוב הממשלתיות, שמבטאות את השינויים בציפיות הריבית. כעת, בשוק מתמחרים ריבית סופית בגובה של 5.6%, וגם מעריכים כי היא תיוותר ברמתה הגבוהה למשך זמן ממושך יותר. בחודש שעבר, השוק תמחר העלאת ריבית אחת והורדת ריבית אחת עד סוף 2023. אולם, הנתונים החדשים, ובייחוד ה-PCE, משנים את התמונה".
לפי שעה, הוא כותב, "מלבד הבנקים המרכזיים של יפן וסין, הבנקים המרכזיים מיישרים קו עם מדיניות הפד למלחמה באינפלציה. הפד התחיל את מדיניות ההעלאות הריבית מוקדם יותר, ועל כן ייתכן כי הבנק של אירופה והבנק של בריטניה יגיעו לריבית הסופית מאוחר יותר. ואולם, נתוני האינפלציה ברחבי העולם ממשיכים לטפס מעל לציפיות, ועל כן לנגידים לא נותרה ברירה אלא להמשיך במדיניות האגרסיבית".