השקעה פחות מוצלחת: חברת הקלינטק של יזם הטכנולוגיה בני לנדא איבדה 90% מהשיא

בשל הירידה החדה בשוויה: חברת הקלינטק של יזם הטכנולוגיה המיתולוגי תיאלץ לרשום הפרשה לירידת ערך נכסים ב-2022, בסכום של 14-15 מיליון דולר

בני לנדא. בעל השליטה בג'נסל / צילום: איל יצהר
בני לנדא. בעל השליטה בג'נסל / צילום: איל יצהר

אחת מהחברות הראשונות שהגיעו לבורסה בגל הנפקות הטכנולוגיה של 2020-2021 הייתה חברת הקלינטק ג'נסל , שבנובמבר 2020 גייסה 205 מיליון שקל לפי שווי של כ־800 מיליון שקל אחרי הכסף. כמו רובן הגדול של החברות הללו, גם ג'נסל נסחרת כיום בשווי נמוך משמעותית מזה שלפיו הונפקה לראשונה. אומנם זמן קצר לאחר ההנפקה הגיע שווייה לשיא של 1.8 מיליארד שקל, אך בהמשך מנייתה נחלשה בעקביות, ובחודשים האחרונים שווי החברה מדשדש סביב 200-220 מיליון שקל בלבד.

אלו ההפגנות והחסימות הצפויות ב"יום ההתנגדות" נגד המהפכה המשפטית
מנכ״לית פייסבוק ישראל: ״אנחנו בקרב בלימה על עתיד הבנות שלנו״ 

הצניחה במחיר המניה (ירידה של כ־90% מהשיא) משפיעה כעת גם על דוחות החברה: ג'נסל מדווחת כי במסגרת היערכותה לפרסום הדוחות הכספיים לשנת 2022, התברר כי בהתאם לתקן חשבונאי בינלאומי 36 היא תיאלץ לרשום הפרשה לירידת ערך נכסים, וזאת כתוצאה משווי שוק נמוך מההון העצמי שלה.

 

ירידת ערך זו מוערכת ב־14־15 מיליון דולר, והשפעתה תבוא לידי ביטוי בדוח רווח והפסד, ללא השפעה על תזרים המזומנים. בסוף הרבעון השלישי של 2022, ההון של ג'נסל עמד על כ־85 מיליון דולר (לעומת שווי שוק של כ־60 מיליון דולר).

"שוק של מאות מיליונים, מאמינים שיש לנו מקום"

ג'נסל נמצאת בשליטתו של יזם ההייטק הוותיק בני לנדא ומנוהלת על־ידי רמי רשף, והיא מפתחת ומייצרת תאי דלק שהם מקור אנרגיה לייצור חשמל. אלו פועלים על מימן המופק מאמוניה בתהליך ייצור חסכוני וזול יחסית, ובעיקר כזה שאינו מזהם. מוצריה של ג'נסל משמשים גיבוי למערכות החשמל המסורתיות עבור חברות גדולות, וכן כגיבוי לשוק התשתיות.

מחיר המניה של ג'נסל נמוך בכ־80% ממחירה בהנפקה, וגם מהמחיר בגיוסים נוספים שביצעה לאחר מכן. באפריל 2021 היא גייסה 47 מיליון שקל בהקצאת מניות למשקיעים מוסדיים בינלאומיים, בהם BNP Paribas והתאגיד היפני TDK. הגיוס בוצע במחיר של 13.5 שקל למניה, לעומת המחיר הנוכחי שעומד על כ־2 שקלים בלבד - נמוך בכ־85%.

בהמשך, בינואר 2022 ג'נסל גייסה עוד 113 מיליון שקל לתמיכה בהרחבת פעילותה. הגיוס הזה בוצע במחיר של 9.4 שקל למניה, והשתתפו בו גופים מוסדיים מישראל - הראל, מגדל ביטוח, מיטב דש ואחרים. ג'נסל ציינה אז כי גיוס ההון יתמוך בהאצת הפעילות בתחום "דלק העתיד", האמוניה הירוקה, במסגרת שיתוף הפעולה עם TDK היפנית.

מנכ"ל ג'נסל, רמי רשף, התראיין לגלובס בדצמבר 2021 והעריך אז כי לקראת סוף 2023 החברה תוכל להציג איזון תפעולי. רשף אמר גם כי "אנחנו פונים לשוק שצפוי להגיע למאות מיליוני דולרים בשנה. יש בו כמובן הרבה תחרות מחברות ענק בעולם, אבל אנחנו מאמינים שגם לנו יש שם מקום. כל מי שמכיר את הזירה שלנו יודע שאנחנו מספר אחת, מובילים בכמה שנים טובות על המתחרים".

הכנסות זניחות והפסד גדל

רשף הקים את החברה בשנת 2011 יחד עם גנדי פינקלשטיין וגיל שביט. יו"ר החברה כיום הוא אשר לוי, שהיה בעבר מנכ"ל חברת אורבוטק עד למכירתה לידי KLA האמריקאית בשנת 2019.

בני לנדא, הידוע כאחד מחלוצי הדפוס הדיגיטלי בעולם - מי שהקים את חברת אינדיגו שנמכרה ל־HP - הוא חבר דירקטוריון ומחזיק ב־27.5% מהון המניות של ג'נסל, בשווי נוכחי של כ־59 מיליון שקל.

בעבר אמר המייסד רשף על לנדא כי "לפני כ־32 שנה התמזל מזלי לפגוש אותו, ועד היום הוא הגורו שלי ואני גאה שצמחתי לאורו. כל מה שאני יודע זה בזכותו - התעוזה, הדרך שבה הוא מוביל אנשים". עם זאת, ג'נסל אינה נמנית לפי שעה עם הצלחות הטכנולוגיה הגדולות של לנדא.

בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2022 גדלו אומנם מכירות החברה ב־35% ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2021, אך עדיין לא היו משמעותיות והסתכמו ב־4.3 מיליון דולר. החברה הציגה הפסד של 17.4 מיליון דולר מפעולות רגילות, וההפסד הכולל שלה באותה תקופה הסתכם ב־19.8 מיליון דולר, עלייה מ־12.8 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

בראיון בסוף 2021 העריך רשף כי החברה תציג צמיחה משמעותית בכל שנה, והוסיף כי "ההשקעות האדירות שאנו מבצעים כיום צפויות להניב את הפירות בשנים הקרובות".