איטורו, פלטפורמת המסחר הישראלית, הייתה אחת המרוויחות הגדולות של מגפת הקורונה כאשר מיליונים נותרו בבתים וחיפשו תעסוקה בדמות מסחר עצמאי בסחורות, מניות ומטבעות קריפטו. ההייפ, שכלל גם ענקיות כמו קוינבייס ורובין הוד, הביא את פלטפורמות המסחר לצבור שווי מנופח, עד שהתפוצצות בועת הטכנולוגיה בשנה שעברה החזירה אותן לקרקע המציאות.
● חברת הסייבר המסתורית הציעה לעובדת NSO הצעה מפתה - עכשיו היא טוענת שרומתה
● מרוץ הבינה המלאכותית: מיקרוסופט וגוגל יכינו לכם את המצגות ויענו למיילים
● במקום העלאת שכר: צ'ק פוינט תעניק לעובדיה מענק של מניות חסומות
בסבב הגיוס האחרון שלה שנערך ב-2018 זכתה החברה הישראלית לשווי של 800 מיליון דולר. בשיא עונת ההנפקות של שנת 2021, היא שאפה לזכות לשווי של 10.5 מיליארד באמצעות מיזוג עם קרן הספאק של בטסי כהן, וכמה חודשים לאחר מכן עדכנה את שוויה ל-8.8 מיליארד. עוד קודם לכן קיוותה לקבל שווי גבוה בגיוס פרטי: במרץ 2021 הגיעה איטורו להסכמה עם כמה משקיעים חדשים - בהם קרן ויז'ן 2 של סופטבנק, פידליטי, תי'רד פוינט וווסט קוסט פרטנרס על גיוס פרטי לפני הנפקה (PIPE) של 900 מיליון דולר לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר, כך על פי חברת המחקר PitchBook.
סיבוב הגיוס הפרטי שהחל ב-2021 נגרר בצוק העיתים עד תחילת שנה זו, וכעת - מכריזה החברה על סגירתו, בהיקף של 250 מיליון דולר ולפי שווי חברה של 3.5 מיליארד, לאחר שהמשקיעים הגיעו להסכמה על שווי החברה ועל גודל אחזקותיהם. לפי ההערכה, הסכום הועבר במלואו לחברה במהלך השנים האחרונות, למרות שהסיבוב רק לפני מספר שבועות.
המשקיעים יכלו לסגת מעסקת ההשקעה ללא קנס, אך העדיפו במקום זאת להישאר בחברה תוך הקטנת השווי ל- 3.5 מיליארד דולר. בפברואר 2021, החברה ביצעה סבב סקנדרי (שניוני) במסגרתו מכרו בעלי המניות הקיימים את מניותיהם לטובי גלובל, רד שארקס ונצ'רס, אגליי, ולקרן ססקוהאנה של המיליארדרים ג'פרי יאס וארתור דנצ'יק - מהתומכים הראשונים בפורום קוהלת. ככל שנודע, בסיבוב הנוכחי לא נמכרו מניות שניוניות.
ירידה בהכנסות בהיקף של 35% ב-2022
בסיבוב נכללת קרן ויז'ן 2 של סופטבנק המיוצגת בישראל על ידי ראש המוסד לשעבר יוסי כהן. האחרון לא יצטרף לדירקטוריון החברה ולפי ההערכה לא יהיה מעורב כלל בפעילותה. בלאו הכי, העסקה נתפרה בידי צוותי ההשקעות של ויז'ן 2 בלונדון, איחוד האמירויות וניו יורק. משקיעים נוספים בסיבוב הם ION Trading, חברת תוכנה פיננסית מלונדון; ו- Velvet Sea, קרן אמריקאית שמשקיעה בחברות צמיחה.
בתוך כך, מדווחת איטורו על ירידה בהכנסות מ-972 מיליון דולר בשנת 2021 ל-631 מיליון דולר בשנה שעברה, סכום דומה לזה שהכניסה בכל שנת 2020. בחברה מגלים שביעות רצון מהביצועים - למרות הירידה בהכנסות בהיקף של 35%. פעילות הסחר במטבעות קריפטו אמנם הצטמצמה משמעותית, אך במקום זאת עברו הסוחרים להשקעה בנגזרי הסחורות - כמו גז טבעי, זהב ונפט גולמי. גביית עמלות ממסחר בנכסי קריפטו היווה 60% מהכנסות החברה ב-2021, ובשנה שעברה הוא הצטמצם ל-19% בלבד. גם חשבונות המסחר נכון לסוף דצמבר עמדו על 2.8 מיליון, גידול של 16% בתוך שנה ושל 180% בתוך שנתיים.
"מגוון המוצרים ונכסי ההשקעה שאנו מציעים ללקוחותינו תרם לכך שהכנסות ממניות, מדדים וסחורות קיזזו באופן חלקי את הירידה בהכנסות מנכסי קריפטו בשנת 2022", מסר מירון שני, סמנכ"ל הכספים של החברה בהודעה לעיתונות. "ראוי גם לציין כי לא הושפענו מחששות הנזילות שהטרידו רבים בתעשיית הקריפטו. במהלך 2022 המשכנו להגדיל את בסיס המשתמשים שלנו למרות סנטימנט שלילי בשוק וצמצום הוצאות השיווק שלנו. פעילות הליבה שלנו רווחית והמאזן שלנו חזק".
סיבוב הגיוס החדש של איטורו מגלם לה מכפיל שווי של פי 5.5 על ההכנסות, גבוה ביחס למכפיל של 4.87 לו זוכה קוינבייס בקרב המשקיעים, ונמוך ממכפיל 6.3 על ההכנסות לה זוכה רובין הוד.
עם זאת, למרות שהחברה עברה תהליך התייעלות שכלל את פיטוריהם של יותר ממאה עובדים וכן התייעלות ממשית בהוצאות השיווק, באיטורו לא חושפים הפעם את נתוני הרווחיות. בשנת 2021 הציגה ירידה ברווחיות ה- EBITDA בשל עלייה משמעותית בתקציבי השיווק.
הקופי טריידינג יגיע לארה"ב כבר השנה
באיטורו מנהלים בשנתיים האחרונות קמפיין להרחבת החדירה לשוק האמריקאי, מאמץ לו שותפה חדווה בר, לשעבר המפקחת על הבנקים בישראל. לאחר שהשיקה אפשרויות מסחר בתעודות סל ומניות בארה"ב, רכשה בשנה החולפת איטורו את גטסבי, פלטפורמה למסחר באופציות ולאחרונה שילבה אותה במערכת שלה תחת המותג של איטורו. בנוסף, רכשה את בולשיט (Bullsheet), ספקית כלי ניהול תיקי השקעה שתיועד כעת באופן בלעדי למשתמשי החברה הישראלית. בחברה מקווים שכבר השנה יוכלו להשיק את מוצר הקופי-טריידינג שבו התפרסמה איטורו בישראל ובאירופה - מערכת המאפשרת לבעלי החשבונות להשקיע באופן צמוד למשפיענים הנמצאים על הרשת החברתית של החברה. במקביל מנהלת החברה מאמצים לרישום לפעילות מסחר בנכסים דיגיטליים בצרפת, איטליה, וניו יורק, וכן להשגת אישור לפעול כברוקר השקעות באבו דאבי.
חדוה בר / צילום: רונן פדידה
"לקראת סיומו של הרבעון הראשון של 2023 ראינו שיפור בסך ההכנסות והרווחיות בהשוואה לרבעון האחרון של 2022 וכן עלייה בנפח פעילות המסחר בקרב לקוחותינו", מסר המנכ"ל והמייסד יוני אסיא בהודעה. "2023 החלה באופן חיובי כאשר השווקים הגיבו בחיוב לחדשות "פחות רעות" והמסחר בקרב משקיעים פרטיים הגיע לשיא של כל הזמנים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.