"שוק ההון הישראלי הוא ברמות הכי זולות על פני המון שנים, אולי אפילו עשורים. מצד שני, נכון שנכנס כאן סיכון מאקרו קשה בכל הנוגע למחאות נגד הרפורמה המשפטית, וקשה מאוד לאמוד את זה", אמר השבוע לגלובס גורם בכיר בענף קרנות הגידור.
הוא הוסיף, כי "הבעיה הגדולה של הבורסה בתל אביב היא הנזילות, שאינה עמוקה מספיק. למי שיש אורך נשימה, בהמון סקטורים מקומיים - כמו פיננסים, נדל"ן, תעשייה - יש תמחורים נמוכים ברמה ההיסטורית".
ואכן, הנתונים שמציגה הבורסה לניירות ערך בתל אביב מתחילת השנה עגומים למדי: המדד המוביל, ת"א-35, נחלש מתחילת 2023 ב-3.9% ומדד ת"א-90 איבד מערכו לא פחות מ-9.9% (נכון ל-19 באפריל).
● מה עשו החסכונות שלכם בחודש מרץ? ילין לפידות ואנליסט מככבים וזו הסיבה
● הגורמים שחותרים תחת מעמדו של הדולר כמלך המטבעות
● עדיין מדברים דולרית: התלות של כלכלת ישראל במטבע האמריקאי
זאת, בזמן שבמדדים בולטים אחרים ברחבי העולם התשואות דווקא חיוביות (בניגוד לתחזיות הפסימיות שהיו בשווקים בסוף השנה הקודמת). כך למשל, מדד נאסד"ק האמריקאי, המזוהה עם מניות הטכנולוגיה, קפץ מתחילת 2023 ב-16.2%, מדד S&P 500 עלה ב-8.2% ומדד דאו ג'ונס רשם עלייה צנועה של 2.3%.
גם בבורסות אירופה התשואות חיוביות למדי: המדד הגרמני DAX עלה ב-14.2%, המדד הצרפתי CAC 40 הוסיף 14.5% לשיא והמדד הבריטי FTSE 100 התחזק ב-4.6%.
● למה רוב החברות בבורסת ת"א מתעכבות עם פרסום הדוחות
"בלי שינוי במסרי הפד השוק יתקשה לעלות"
ברקע ביצועי החסר של הבורסה עומדים כאמור סיכוני מאקרו, ובראשם החשש של המשקיעים מפני השפעותיה השליליות על הכלכלה של החקיקה שמקדמת הממשלה להחלשת מערכת המשפט.
אך האם במצב הנוכחי נוצרו הזדמנויות השקעה בבורסה של תל אביב, והאם היא זולה היסטורית?
לדברי רונן מטמון, מייסד ומנהל ההשקעות הראשי של קרן הגידור טוטאל קפיטל, "הבייס של עולם ההשקעות השתנה משמעותית - תוך שנה וחצי עברנו מריבית אפסית לרמה הקרובה ל-5% בארה"ב ובישראל.
"בהנחה שהפד (הבנק הפדרלי בארה"ב) צודק, והמסרים שלו של Higher for longer יתממשו (כלומר, הריבית תישאר גבוהה לאורך זמן רב יותר, ש'ח'ו'), הרי שמדד S&P 500, שנסחר סביב מכפיל 19, יתקשה להתחרות בריבית חסרת סיכון שנותנת כמעט אותה תשואה. לדעתנו, כל עוד אין שינוי במסרים מהפד, השוק יתקשה לעלות באופן משמעותי".
באשר לבורסת ת"א, "עליית פרמיית הסיכון לכלכלה המקומית בישראל גוברת בחודשים האחרונים, ולכן קיים קושי לתמחר את ההתפתחויות בתקופה הקצרה-בינונית".
להערכתך יש סקטורים מעניינים להשקעה כיום בבורסה?
מטמון: "הבנקים הישראליים נראים מעניינים בתמחור של 0.85 על ההון. רמת הרווחיות שלהם תישאר גבוהה גם ברבעונים הקרובים, והשווי הנוכחי שלהם מגלם חששות מעלייה משמעותית בהפרשות להפסדי אשראי. בשורה התחתונה, עבור מי שמנהל תיק לטווח ארוך, פרופיל הסיכוי-סיכון מוביל לחשיפה לסקטור.
באשר למניות חברות הנדל"ן - מגורים ומסחרי - שחוו ירידות חדות בחודשים האחרונים, מטמון אומר כי הללו "עדיין לא מצאו את שיווי המשקל. הכלל פשוט: חברות ממונפות יתקשו לעבור תקופה ממושכת עם ריבית גבוהה ועם האטה במכירות, ולכן יש לנקוט משנה זהירות. אם לשפוט על פי ירידת המחירים של לא מעט מניות בסקטור, הרי שהמחירים מגלמים ירידות מחירים במחירי הדיור בשוק הפרטי וכן במשרדים.
מה אומרים המומחים לגבי הסקטורים השונים
בנקים
"עבור מי שמנהל תיק לטווח ארוך, פרופיל הסיכוי־סיכון מחייב חשיפה לסקטור"
נדל"ן
"רמת הסיכון בסקטור עלתהממשמעותית. תשואת האג"ח של מספר חברות יכולה לשמש כאלטרנטיבה טובה יותר מהשקעה במניה"
גז ונפט
"הביקוש לא השתנה ושער הדולר משפיע לטובה. בסביבה של חוסר ודאות, הסקטור מספק ודאות גבוהה ומהווה נמל מבטחים"
אג"ח ממשלתיות, מק"מים
"משקיעים מחפשים אלטרנטיבות בנכסים שפעם לא היו אטרקטיביים. הריבית עלתה ויש אלטרנטיבות עדיפות על מדדי המניות"
"הבורסה אצלנו מוטת פיננסים ונדל"ן"
"רמת הסיכון בנדל"ן עלתה משמעותית. בשלב הזה, שוק ההון נסגר ללא מעט חברות, ועל כן מיחזורי אשראי הפכו כמעט ללא נגישים. תשואת האג"ח של כמה חברות יכולה לשמש אלטרנטיבה טובה יותר מהשקעה במניה של אותה החברה".
לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי, טוען ש"כשאומרים שהבורסה זולה זה תמיד ביחס לאיך שהתנהגה בשנים קודמות, וביחס לבורסות אחרות. ברמה הסקטוריאלית, הבורסה בארץ מאוד שונה - בארה"ב יש ביזור מאוד גבוה והרבה הייטק, ואצלנו במדדים המובילים היא מוטת פיננסים ונדל"ן.
"עליית הריבית, עם כל מה שקרה בעולם ההייטק והחשש לפינוי שטחי משרדים, ועם הירידה בפדיונות הקניונים בגלל ירידת כוח הקנייה של הצרכן, גרמו לירידה משמעותית במדדי הנדל"ן לעומת השיאים של השנה שעברה. זה השפיע מהותית על תוצאות המדדים המובילים בארץ.
"בפיננסים ראינו קצת גלי הדף מהבנקים בחו"ל, למרות שהבנקים בארץ הרבה יותר חסינים, והסקטור הציג ביצועי חסר משמעותיים, מה שהשפיע לרעה על המדדים".
לכך, לדבריו, יש להוסיף את "הרעשים הפוליטיים מכיוון הרפורמה או המהפכה המשפטית. פה נכנס אלמנט של חוסר ודאות, ויחד עם סביבה מאקרו-כלכלית לא לחלוטין יציבה הוא מייצר חשש וחוסר נוחות בהכנסת כספים לשוק המקומי, ומנגד נטייה להוציא כספים החוצה, או למצוא אלטרנטיבות בנכסים שפעם לא היו אטרקטיביים, כמו אג"ח ממשלתיות, פיקדונות ומק"מים. הריבית עלתה ויש אלטרנטיבות וזו עוד סיבה שמדדי המניות נראים פחות טוב".
לנזילות הנמוכה של רוב החברות הנסחרות בבורסה בת"א יש השפעה על החולשה בשוק?
"נזילות זו בעיה מבנית בבורסה בת"א, לא משהו שהשתנה. בעבר זה גם ייצר הזדמנויות, כשהיה ניתן לקנות נתחים משמעותיים בחברות קטנות במחירים אטרקטיביים, אבל הבעיה היא שלא תמיד אפשר לדעת איפה תהיה נקודת היציאה, ולפעמים היא 'כואבת' בגלל היעדר נזילות.
"קרנות הנאמנות פודות כספים וצריכות להיפטר ממניות קטנות, וזה נעשה מן הסתם תוך ספיגה של ירידות שערים, אבל לא בהכרח הפסדים. הבורסה בארץ לא מספיק נזילה, בטח ביחס להיקפי הכספים שמחפשים איפה להיות, תיק הנכסים הולך וגדל והבורסה קטנה מדי".
"המכפיל של הבנקים הגדולים חסר תקדים"
מהם הסקטורים המעניינים להשקעה היום, למרות חוסר הוודאות?
לובלין: "סקטור הבנקים נסחר בזול, בטח היסטורית ובטח ביחס לסביבה. נכון שיש המון גורמים שצריך להביא בחשבון. אנחנו מעריכים שהבנקים יגדילו הפרשות להפסדי אשראי ויהיו זהירים יותר במתן אשראי, אבל גם שהם ימשיכו להציג תשואות פנטסטיות על ההון גם ברבעונים הראשון והשני. השוק מתמחר סיכון שלא בטוח שיתממש בטווח הקצר.
"נוסף על כך, כשכסף מחפש לצאת החוצה מהשוק, בגלל היעדר נזילות, לפעמים נוח להוציא מאיפה שכן נזיל - וזה הבנקים. כך שאולי התמחור 'גלש' יותר מדי. הבנקים עמידים ויעילים יותר מאשר בעבר, ואם יהיה משבר הם צריכים לצאת ממנו חזקים מספיק.
"עוד סקטור בולט בת"א הוא הגז והנפט. אחד הדברים העיקריים שמשפיעים עליו זה הביקוש לגז טבעי, שלא השתנה. המחירים בארץ הם לחוזים ארוכים והם פחות או יותר יציבים, כך שניתן לקרוא את המפה קדימה. דבר נוסף שמשפיע כאן לטובה הוא שער הדולר. בסביבה של חוסר יציבות, הסקטור הזה נותן ודאות יותר גבוהה והוא מהווה נמל מבטחים".
בכיר אחר בשוק אמר, כי "הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי , נסחרים במכפיל 6 על רווחי 2023 - וזה חסר תקדים. גם אם זה יכפיל את עצמו בשנה הקרובה, אי אפשר להגיד שהם יהיו מאוד יקרים.
"נוסף על כך, שווה להסתכל על הרבה מאוד מהחברות הקטנות בבורסה. אני לא מדבר על הנדל"ן, ששם אולי יש בעיה אמיתית, אבל יש הרבה מאוד חברות קטנות שנסחרות במכפילים חד-ספרתיים. זה הכול בגלל המצב הפוליטי. מתי זה ישתנה? הלוואי והייתי יודע".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.