נתוני האינפלציה הגבוהים שהתפרסמו אתמול בישראל אינם מפתיעים. מדינות רבות במערב, כולל מדינות האיחוד האירופי - שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל - מתמודדות עם זינוקים חדים במדדי המחירים. בשנה החולפת נקטו ממשלות אירופיות שורת צעדים כדי לנסות ולהתמודד עם האינפלציה גם בעזרת כלים לא־מוניטריים. העלאות ריבית מצד הבנקים מרכזיים היו צו השעה, כמובן, אבל רוב הממשלות באירופה החליטו כי יש ללוות אותן בצעדים פיסקליים.
● הלילה של פרסום דירוג האשראי, הרפורמה המשפטית והתקציב: החשב הכללי באוצר בראיון בלעדי
● מחירי השכירות טיפסו ב־6% מתחילת השנה, וזה כנראה רק פרומו לקיץ | ניתוח
● בנק ישראל לא מצליח להילחם באינפלציה. אלו הסיבות | ניתוח
חלק מהממשלות ביבשת ניסו להקפיד על תקציב מאוזן, כדי שהצעדים לא יהיו אינפלציוניים, אבל בכל מקרה שאפו להתמודד עם ההשפעות הלא־מידתיות של האינפלציה על השכבות החלשות, עם הפגיעה האפשרית בביקושים ובצריכה, ואפילו עם השלכותיה על הבריאות. מעבר לתחום האנרגיה - שאינו משפיע על הכלכלה הישראלית בצורה משמעותית בשל מאגרי הגז של המדינה - מציג גלובס כמה צעדי מדיניות אירופיים שננקטו בחודשים האחרונים, היכולים אולי להעניק השראה למאבק של ממשלת ישראל באינפלציה, ולסייע לתושביה להתמודד עם הזינוק ביוקר המחיה.
צרפת: הממשלה "פנתה ללב" של רשתות השיווק הגדולות
בתחילת מרץ האחרון התייצב שר האוצר הצרפתי ברונו לה־מר מול המצלמות. זה היה ימים בלבד אחרי שמדד המחירים לצרכן במדינה של חודש פברואר הפתיע לרעה, וזינק ל־6.3% בחישוב שנתי. לה־מר בישר לאומה כי בעקבות שיחות ממושכות ולחץ שהפעילה הממשלה, הסכימו רשתות השיווק הצרפתיות הגדולות "לגלח כמה מאות מיליוני אירו" מהרווחים השנתיים שלהן, כדי לסייע להיאבק במחירי המזון העולים. מרתון השיחות התנהל אחרי שנשיא צרפת, עמנואל מקרון, נשא נאום פומבי בו "פנה ללב" של רשתות הסופרמרקטים, וביקש מהן "לעשות מאמץ" לאומי כדי לסייע לתושבים.
ההסכמה אליה הגיעו הצדדים הייתה להשיק סל של מוצרי בסיס, החל ממזון כמו פסטה ואורז ועד למוצרי היגיינה, שיסומנו במדבקה מיוחדת עליה ייכתב "סל נגד אינפלציה", על רקע דגל צרפת. רשת Intermarche הודיעה כי תציע 500 מוצרים כחלק מהסל, רשת "קארפור" הודיעה כי תציע כ־200 מוצרים במחירים של עד שני אירו. רשת Systeme U הציעה 150 מוצרים ב"מחירי עלות" והרשת הזולה Casino הודיעה כי תציע כ־500 מוצרים במחירים של פחות מאירו אחד. שר האוצר לה־מר הודיע כי משרדו יפקח שהרשתות לא יעלו את המחירים של מוצרים אחרים כדי לשמור על שורת הרווח שלהם. חודשיים אחרי השקת היוזמה, משרד המסחר והתעשייה הצרפתי דיווח השבוע כי מחירי מוצרי הבסיס הנכללים בו ירדו בחודשיים האחרונים ב־13%, בניגוד למגמה האירופית. האינפלציה בצרפת ירדה במרץ ל־5.7%, ועלתה באפריל ל־5.9%.
ספרד: הוזלה משמעותית של התחבורה הציבורית
לפני כשבועיים הושק בגרמניה כרטיס תחבורה ציבורית, התקף ברחבי המדינה ועולה 49 אירו לחודש בלבד. הכרטיס נועד באופן ברור כדי להקל על ההוצאות של תושבי גרמניה, שמתמודדים עם אינפלציה גבוהה מזו שבישראל כבר יותר משנה (7.2% באפריל). הכרטיס הוא פרויקט המשך לצעד דרסטי הרבה יותר שננקט בקיץ האחרון על ידי הממשלה הגרמנית, שחילקה כרטיסי חופשי־חודשי בתשעה אירו בלבד לשלושה חודשים. הצעד ההוא "גילח" אחוזים שלמים מהאינפלציה דאז בגרמניה, אבל גם הצעד הנוכחי צפוי להיטיב - בצורה מינורית יותר - על מדד המחירים.
אוטובוסים בספרד / צילום: Shutterstock
אבל גרמניה אינה לבדה. הממשלה הסוציאל־דמוקרטית של ספרד (אינפלציה של 4.1% באפריל) נקטה שורת צעדים ברורה כדי לסייע לתושבים, ביניהם הוזלה משמעותית של התחבורה הציבורית. כבר בשנה שעברה הודיע ראש הממשלה פדרו סנצ'ז על נסיעה חינם לתושבי ספרד הנוסעים באופן קבוע ברכבות מקומיות ואזוריות, והממשלה החליטה להאריך את הצעד עד לסוף 2023. גם ממשלות הקהילות האוטונומיות של ספרד מציעות בחודשים האחרונים הנחה של יותר מ־50% גם על נסיעות בודדות. בתחילת החודש הודיע סנצ'ז על הוזלת הכרטיסים לצעירים עד גיל 30 ב־90%, לנסיעות ברחבי ספרד, רק לחודשי הקיץ.
בריטניה: מענקים חד־פעמיים, הקלות מס לשכבות החלשות
אינפלציית המזון משתוללת במיוחד בבריטניה. בשבועות האחרונים היללו כלי התקשורת בממלכה המאוחדת את הבטטה כירק היחיד שעמד ביעד האינפלציה של "בנק אנגליה", והתייקר ב־2% בלבד בשנה החולפת. יתר מוצרי המזון התייקרו ב־19% במרץ (בחישוב שנתי), וההערכות הן כי המחירים עשויים להמשיך ולעלות, בעוד שהאינפלציה (10.1% באפריל בחישוב שנתי) אמורה לרדת.
כתוצאה מכך, ממשלת בריטניה השמרנית דווקא הגבירה את הסיוע שהיא מושיטה לשכבות החלשות, והודיעה על חלוקת מענק של 900 ליש"ט בשנה למשקי בית עניים. זאת, בנוסף לסבסוד מחירי האנרגיה למשקי בית ומענקי חימום. שר האוצר ג'רמי האנט אף אמר במהלך הצגת התקציב בשנה שעברה כי על החברה "לדאוג לחלשים ביותר" בה. ראש הממשלה רישי סונאק, אולי בהשראת עמיתו מקרון מעבר לתעלה, הודיע כי ייפגש השבוע עם ראשי רשתות שיווק המזון כדי לדאוג להורדת מחירים. רשות התחרות הבריטית הודיעה כי תפתח בחקירה מקיפה לגבי התייקרויות מוצרי מזון והצידוק לכך.
גם בצרפת הממשלה מתכוונת לחלק בחודשים הקרובים "קופוני מזון" לשכבות החלשות ובאיטליה (אינפלציה של 8.2% באפריל, בחישוב שנתי) הממשלה שקלה להטיל מחיר־גג על הפסטה, שהתייקרה בעשרות אחוזים בשנתיים האחרונות. בסופו של דבר החליטה הממשלה להימנע מהצעד, אך הקימה צוות מיוחד בתוך משרד התעשייה לפיקוח ולמעקב אחרי מחירי המזון.
דנמרק: רגולציה בשוק השכירות והגבלה על העלאת שכר דירה
רק כשהמים נסוגים, אומר הפתגם הידוע, רואים מי שוחה ללא בגד ים. באופן דומה, רק כשיש משבר אינפלציוני, רואים לפתע את החשיבות שברגולציה ממשלתית על שוק הדיור לשכירות. ברבות ממדינות אירופה ישנם חוקים להגנת דיירים, לגבי פינוי מוקדם, בנוגע למשך החוזה ואפילו להעלאות המותרות בחוק של שכר הדירה. באופן כללי ובניגוד למצב בישראל, בחלק ממדינות אירופה, כמו בגרמניה, לא ניתן להעלות את השכירות באופן חופשי אחרי כל שנה. העובדה כי מדובר בשוק פרוץ בישראל תורמת רבות לזינוק האינפלציה במדינה.
רובע ניהאון בקופנהגן, דנמרק / צילום: Reuters
בדנמרק, למשל, החליטה הממשלה בפברואר האחרון להטיל מגבלה על העלאת השכירות - הצמודה במדינה למדד המחירים. במקום העלאה של 10% שהייתה מותרת לבעלי הדירות (בהתאם למדד בשנה החולפת), הוכרע כי הם יורשו להעלות את השכירות ב־4% בלבד. החשש הדני, שהוא המצב שקרוב להתממש בישראל, הוא מספירלת שכר דירה־מדד, שבו העלאות בשכירות "מתדלקות" את הזינוק באינפלציה, וכן הלאה. הצעד יהיה תקף עד סוף 2024 לפחות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.