הצרות בקריפטו והריבית העולה מוכיחות: לביטקוין אין עתיד, השוק צריך חזון חדש

אירועי קריסות הבורסות וההפסדים ללקוחות בשוק הקריפטו מתרבים • במקביל, הריביות העולות וחזרת ערך הכסף מנפצות את החזון להחליף את המטבעות המסורתיים • מה המשמעות לעתיד הביטקוין ובורסות הקריפטו, ולמה הגופים המוסדיים הם אלה שיכולים לשקמו?

לביטקוין אין עתיד / צילום: Shutterstock
לביטקוין אין עתיד / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

כמעט 15 שנים לאחר השקת הביטקוין, וכשנתיים וחצי לאחר שהמטבע נגע בשיא של 69 אלף דולר כמעט, שוק המטבעות הדיגיטליים נמצא בפרשת דרכים.

אחרי שנים של עליות בחסות ריבית אפסית, שעודדה ספוקלציות, שנת 2022 הייתה קשה במיוחד. זאת, לא רק בשל ירידות המחירים החדות במטבעות הקריפטו המובילים, אלא בעיקר בשל שורת התמוטטויות מהדהדות של גופים מובילים בשוק. אלה הובילו להפסדים כבדים ללקוחות, וחשפו פרקטיקות בעייתיות ביותר בטיפול בכספיהם ותרמיות.

בורסת הקריפטו הגדולה בעולם מסתבכת בארה"ב. מה המשמעות לשוק? | שאלות ותשובות
אחרי שהשווי קפץ: אינטל מוכרת מניות מובילאיי ב-1.4 מיליארד דולר 

בראש אלה עמדה קריסת בורסת FTX בנובמבר 2022, תוך חשיפת היעדר הפרדה בסיסית בין כספי הבורסה לכספי הלקוחות, ושימוש אסור בכספי הלקוחות למימון השקעות מסוכנות ותמיכה בצורכי המסחר של הבורסה וקרן אלמידה הקשורה אליה. גם קריסות פלטפורמות המסחר וההלוואות Celsius ו-Voyager הסבו ללקוחותיהן הפסדים כבדים.

אירוע משמעותי נוסף התרחש ביום ב' השבוע, כאשר רשות ני"ע האמריקאית (ה-SEC) הגישה תביעה כנגד בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בייננס (Binance), הכוללת האשמות חמורות בדבר הפרת החוק האמריקאי ושימוש אסור בכספי הלקוחות לצרכיה. אירועים אלה מונעים מהשוק להמשיך לצמוח במתכונתו הנוכחית.

צורך בהסדרת תשתיות

הלקח המרכזי מקריסת בורסת FTX הוא הצורך הבסיסי בהפרדה בין פלטפורמות המסחר ובין גוף המשמורת (קסטודי) על נכסי הלקוחות.

לכן, תנאי בסיסי להמשך פיתוח השוק וכניסת גופים מוסדיים לפעילות במטבעות דיגיטליים הוא הסדרת התשתיות הבסיסיות של השוק, כך שיפעלו בהתאם לסנטדרטים בינלאומיים מקובלים ועל ידי גופים מסורתיים, יציבים ומפוקחים.

ואכן, תהליכים אלה מתחילים להתרחש. לדוגמה, הבנקים Standard Chartered, נומורה ו-BNY Mellon מקימים בימים אלה בורסות וגופי משמורת נפרדים לנכסים דיגיטליים. גם בורסת נאסד"ק ממתינה בימים אלה לאישורים רגולטוריים להשקת קסטודי לנכסי קריפטו.

במקביל, פלטפורמת המסחר EDX Markets, שמקימים הברוקרים סיטאדל סקיוריטיז, צ'ארלס שוואב ו-Virtu Financial, מצהירה על כוונתה לפעול בשוק הקריפטו "באמצעות שיטות העבודה המיטביות משווקים פיננסיים מסורתיים".

גופים חדשים אלה צפויים להתחרות חזיתית בבורסות הקיימות בשוק הקריפטו, שכאמור אינן מקיימות סטנדרטים בסיסיים של שקיפות כלפי לקוחותיהן.

 

Binance, שחלשה על כ-60% מהשוק בשיאה, כבר איבדה כרבע מנתח השוק, על רקע הטענות הרגולטוריות החמורות כלפיה בחודשים האחרונים, שהבשילו השבוע כאמור לתביעה שצפויה להחריף את המגמה. גם בורסת קוינבייס (Coinbase), השנייה בגודלה, חוותה ירידה של יותר מ-50% בנפחי המסחר בשנה האחרונה, עקב ירידה בהיקף הלקוחות, ש-95% מהם קמעונאים.

צורך בחזון חדש וריאלי

במקביל להסדרת התשתיות, לטעמנו שוק המטבעות הדיגיטליים יידרש לוותר על חלק ניכר מהחזון המקורי שלו, ולהחליפו בייעוד ריאלי ושימושי בתוך שוקי הפיננסים והבנקאות.

השאיפה להחליף את מטבעות הפיאט המסורתיים (הכסף "האמיתי" שבו אנו משתמשים ביום-יום) במטבעות קריפטו לא מגובים, כאמצעי תשלום מקובלים בכלכלות, אינה ריאלית בעליל. לא היה בכך היגיון מלכתחילה, אך כעת הניסיון הנצבר מוכיח זאת באופן נחרץ.

התנודתיות הגבוהה בערכי מטבעות הקריפטו מוכיחה שאינם מתאימים לשמש כאמצעי תשלום יציב שמתמחר מוצרים ונכסים. במקביל, לא ניתן ליצור ערך מוחשי למטבעות בהיעדר גורם מרכזי שמנהל ומאמץ אותם כאמצעי לתשלום בכלכלה, החל מתשלום מסים ועד לצריכה. ראוי להכיר בכך שאין סיכוי שמדינות יאפשרו למטבע פרטי שאינו נשלט על ידיהן להפוך להילך תשלום חוקי.

במקביל, חזרת הריבית והצמצום בהיצע הכסף בעולם על רקע המאבק באינפלציה, מרחיקים מאוד תרחישים אפוקליפטיים הזויים בדבר "אובדן ערך הכסף" ו"קריסת המוסדות הפיננסיים המסורתיים", שבמקומם יעלו מטבעות קריפטו, שממילא ממשלות או בנקים מרכזיים לא היו מאפשרים להם להתרחש.

לטעמנו, האמור גם פוגע חזיתית בעצם הרעיון שמטבעות קריפטו הם "נכסי השקעה" שערכם יעלה בחדות, על חשבון מטבעות פיאט. ממילא התפיסה של מטבע כנכס שערכו יעלה בחדות לאורך זמן, על מנת שישמש כאמצעי תשלום בכלכלה, חסרת היגיון, בגלל הצורך בערך יציב, ואם תתרחש כזו, היא תגרום דפלציה מתמשכת וחמורה.

לכן, לדעתנו, למטבעות הקריפטו הקיימים, ובראשם הביטקוין, אין ערך אמיתי או עתיד. השווי שייוותר בהם בעתיד ינבע אך ורק מ"כסף כלוא", שנכנס לשם מלכתחילה לצרכים פסולים כמו הלבנת הון, ולא תהיה לו דרך אפקטיבית חוקית לצאת חזרה למטבעות פיאט.

שלושה נדבכים לעתיד

מנגד, עתיד התפתחות המטבעות הדיגיטליים צריך להישען על שלושה נדבכים מרכזיים.

הראשון הוא טכנולוגיית הבלוקצ'יין, ויכולתה לספק סליקה מהירה של עסקאות פיננסיות ומעבר בין מטבעות פיאט ודיגיטליים, שתהווה קפיצת מדרגה משמעותית לעולם הפיננסי המסורתי.

העובדה שהעברת מט"ח בעולם עדיין כרוכה בעלויות כבדות, מסורבלת ואורכת מספר ימים, יוצרת צורך עצום באימוץ הבלוקצ'יין, המאפשר סליקה מיידית ושקיפות מלאה בתהליך. ראוי לאמצו תוך שימור גורמים אחראיים להשלמת הסליקה, בעיקר מסלקות ובנקים, בניגוד לחזון הבלוקצ'יין המקורי לביזור מלא, שאינו ישים.

הנדבך השני הוא שימוש במטבעות יציבים, המגובים במטבעות פיאט באופן מלא, כאמצעים יעילים לביצוע תשלומים על גבי הבלוקצ'יין. בשנים האחרונות, שוק המטבעות היציבים צמח בחדות, והוא מוערך כיום בכ-130 מיליארד דולר. הגדולים מביניהם הם USDT של Tether ו-USDC של Circle.

בעוד שכיום מטבעות יציבים משמשים בעיקר כגשר להמרת מטבעות פיאט להשקעות קריפטו וחזרה, לטעמנו ייעודם העיקרי צריך להיות סליקה מהירה ויעילה של כספי פיאט ואחסונם באופן דיגיטלי. בקצה התהליך, המובילים מהם צריכים להפוך למערכות תשלומים מבוקרות רגולטורית, לצד, או כחלק, ממערכות התשלומים הקיימת.

ייעוד זה יוכל לשרת את הנדבך השלישי לעתיד המטבעות הדיגיטליים: הנפקת טוקנים על ידי חברות שונות, לצורך תשלום עבור שירותים או מוצרים, באמצעות המרה מהירה ויעילה שלהם למטבעות פיאט או לטוקנים אחרים, באמצעות הגשר שיספקו המטבעות היציבים.

הנקודות יתחברו כאשר טוקנים אלה יונפקו על ידי גופים פיננסיים מסורתיים, יוקנה להם ערך פנימי ברור - הנובע מזכאות לתמורה עבורם - בכסף או בשירותים, והם ייסחרו בבורסות מוסדרות, שיופעלו על ידי גופים פיננסיים מפוקחים רגולטורית ויוחזקו במשמורת על ידי גופים נפרדים, תחת פיקוח רגולטורי הדוק.