הבנקים מזהים ראשיתה של התאוששות? אם לשפוט על־פי ההצהרות של שניים ממנכ"לי הבנקים הגדולים - בהחלט כן: גם מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר, וגם מנכ"ל מזרחי טפחות, משה לארי, התבטאו בימים האחרונים בצורה דומה באשר לשוק המשכנתאות ונשמעו אופטימיים מהרגיל לגבי האפשרות לשינוי מגמה.
● רוצים לדעת מה יקרה בשוק הדיור? הנתון המדאיג שמסתתר בדוחות
● הלווים הגיעו לקצה: הסיכון ששוק המשכנתאות לא ראה מעולם
בחודשים האחרונים נרשמת מגמת ירידה של עשרות אחוזים בהיקפי העסקאות בשוק הנדל"ן, לצד ירידה דומה בהיקפי המשכנתאות החדשות שנלקחות על־ידי הציבור. נתוני המשכנתאות בחודש אפריל האחרון הציגו ירידה של 50% לעומת מרץ 2022, וגם הכנסות המדינה ממיסי מקרקעין יורדות בהתמדה. ובכל זאת, מנכ"לי שני הבנקים הצליחו למצוא את הצדדים החיוביים של המצב.
"ביוני האחרון אנחנו מזהים שינוי מגמה ראשוני בדמות גידול של יותר מ־10% בבקשות למשכנתאות חדשות לעומת הרבעון הראשון של השנה, לראשונה זה כמה חודשים", אמר מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר, בכנס הנדל"ן השנתי של פירמת ראיית החשבון EY. "יש אור בקצה המנהרה".
"הירידה הניכרת במדדי הפעילות של הענף משקפת כניסה לעמדות המתנה", הוסיף קוטלר, "ולהבנתי אנחנו נמצאים היום בתקופת מעבר בנדל"ן, של כשנה-שנתיים. אני מספיק ותיק בשוק, וזוכר שגם בישראל, בתחילת שנות האלפיים ועד 2007, המחירים ירדו נומינלית ביותר מ־10%. לכן נדרשת יותר תשומת־לב, במיוחד בתחזיות קדימה, אבל אנחנו ממשיכים להאמין בשוק הנדל"ן ובעתיד שלו, לעשות עסקים וללוות את הלקוחות הטובים שלנו. על היזמים להתאים את עצמם למציאות החדשה ולשים דגש בתקופה הקרובה על תזרים חיובי. במקביל, על המערכת הבנקאית לגלות אחריות ואורך־רוח ולמצוא פתרונות מימון לטווח הביניים".
"מזהים, אולי, התאוששות מסוימת"
כמה ימים קודם לכן, בוועידת "גשרים לעתיד" של התאחדות הקבלנים בוני הארץ שנערכה באילת, נאם מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, משה לארי, ואמר דברים דומים לגבי מצב שוק המשכנתאות כפי שהוא רואה אותו: "מנתונים פנימיים שלנו, אחרי הירידה הרצופה עד אפריל האחרון, אנחנו מזהים גידול מסוים בבקשות למשכנתאות בחודשים מאי ויוני. אפשר לומר שאנחנו מזהים, אולי, התאוששות מסוימת בשוק הדיור".
עם זאת, לארי הזכיר כי אנחנו נמצאים "אחרי שנתיים של בקשות בהיקפים גבוהים מאוד", והדגיש כי ההתאוששות המסוימת שאותה הזכיר היא בהשוואה לחודשים הקודמים, ולא ביחס לרמות הגבוהות בשנת 2021 ובמחצית הראשונה של שנת 2022.
לארי הוסיף ואמר: "אנחנו נמצאים בנקודת זמן לא נורמטיבית, וזה לא יישאר ככה. ריבית בנק ישראל תרד, אבל זה ייקח זמן. התרגלנו לריביות אפסיות, ויש קבלנים שהתרגלו למימונים בהיקפים גדולים, אבל זה הולך להשתנות. הריבית תהיה בין שניים לשלושה אחוזים, האינפלציה תהיה ברמת דומות, ואת הנחות העבודה האלה כול צריכים להכניס למודל שלהם. מי שמבצע כעת תכנון עסקי, לוקח אשראי ובונה את הפרויקט הבא, לא צריך להניח שיהיו שוב עליות בשיעור דו־ספרתי במחירי הדיור".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.