הכניסה של חפיזה גאיה ארקאן לתפקיד נגידת הבנק המרכזי החדשה של טורקיה לא הייתה קלה. אחרי הכתבות בעולם על היותה האישה הראשונה בתפקיד, ארקאן נדרשה להתמודד עם אינפלציה של כמעט 40% והעלתה את הריבית, לראשונה מאז מרץ 2021 מ־8.5% ל־15%. אבל פניית הפרסה הזו, שהייתה דרמטית לכל הדעות, לא הספיקה לשווקים.
● המאבק על השלטון ברוסיה לא הוכרע והרג הנער שהבעיר את רחובות פריז
● 450 אלף דולר לשעה וחצי: תיירות האקסטרים של המיליארדרים
● פילוסוף וחוקר מוח התערבו על שאלת מפתח בחקר התודעה. מי ניצח?
בגולדמן זאקס, למשל, חזו זינוק ל־40% ריבית, ובג'יי פי מורגן צפו קפיצה ל־48.5% ריבית. את השווקים לא מעניין שבאנקרה מעוניינים בהעלאות ריבית הדרגתיות, והאכזבה של התחזיות השתקפה היטב בשחיקת הלירה הטורקית בכ־7% מול הדולר בתוך יממה. מנגד, עיתונאים טורקים הפנו אצבע מאשימה דווקא לבנקי ההשקעות שלראייתם יצרו "אשליה" כי הבנק הטורקי המרכזי יעלה באגרסיביות את הריבית ל־40%, "ללא סיבה טובה". כך, מצאה את עצמה ארקאן, שנכנסה לתפקיד רק ב־8 ביוני, בעין הסערה.
"השווקים הגיעו למסקנה ששר האוצר והנגידה רצו להעלות את הריבית בשיעור גבוה יותר, אבל הם חששו מארדואן", מעריך ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה מאוניברסיטת תל אביב. "למרות שעשו צעד אמיץ, והחליטו להעלות את הריבית - זה עדיין לא מבשר שהבנק המרכזי עצמאי לחלוטין. יש נטייה לשיפור, אבל עדיין אין לשר ולנגידה יכולת תמרון מלאה. לכן, הלירה ממשיכה לאבד מערכה".
מאז ומעולם סומנה בתור צעירה מבטיחה
ארקאן בת ה־44, היא נגידה צעירה יחסית. מקבילה האמריקאי למשל, ג'רום פאוול, בן 70, וכריסטין לגארד, מהאיחוד האירופי בת 67. היא גדלה במשפחה מבוססת באיסטנבול. אביה מהנדס ואימה מורה למתמטיקה ולפיזיקה. שניהם דאגו שארקאן תלמד במיטב מוסדות ההשכלה: החל מתיכון איסטנבול המכובד, אותו סיימה שנייה בכיתתה, דרך לימודי הנדסת מכונות באוניברסיטת בואזיצ'י היוקרתית, ועד לדוקטורט בחקר ביצועים והנדסה פיננסית מאוניברסיטת פרינסטון בארה"ב - כל זה עד גיל 27.
במידה מסוימת של אירוניה, ארקאן החלה את דרכה המקצועית בגולדמן זאקס, בנק ההשקעות שסיפק את התחזית הגבוהה לריבית הטורקית. ארקאן הייתה אז דוקטורנטית צעירה ו־6 שנים אחרי שנכנסה למקום, היא קיבלה את התפקיד הניהולי הראשון שלה. נראה שמאז ומעולם ארקאן סומנה בתור צעירה מבטיחה: היא השתתפה בתוכניות לימוד מינהל עסקים באוניברסיטאות היוקרתיות הרווארד וסטנפורד וזכתה להוקרה ממגזינים שונים על התקדמותה לתפקידים בכירים בגיל צעיר מאוד. את הצמיחה המשמעותית ביותר שלה ארקאן עשתה בבנק פירסט ריפבליק, שעלה לכותרות לאחר קריסתו המהדהדת לפני כחודשיים והפיקדונות בו נמכרו לג'יי פי מורגן. ארקאן מילאה שורה של תפקידים בבנק, ממנהלת סיכונים, דרך מנהלת פיקדונות והשקעות ועד למינוייה למנכ"לית משותפת ביוני 2021, כשהייתה בת 42 בלבד.
התלונות על הטעייה בבנק האמריקאי שקרס
ואז הגיע סימן השאלה הגדול שמלווה את ארקאן עד היום. היא התפטרה מתפקידה בדצמבר 2021, חצי שנה בלבד לאחר מינויה. מאז קריסת פירסט ריפבליק, מעל ראשה מרחפת תלונה שהוגשה נגדה על ידי לקוחות הבנק, בגין הפרה לכאורה של חוקי הבנקים ומתן הצהרות כוזבות ומטעות. במסגרת התלונה מצוינת התבטאות של ארקאן בסמוך להתפטרותה, אז הביעה את "הבטיחות והיציבות של פירסט ריפבליק".
תפקידה המשמעותי האחרון של ארקאן היה מנכ"לית חברת ההשקעות האמריקאית גרייסטון, אליו מונתה ביוני 2022 - חודש לאחר שהחברה נפסלה מהמכרז לרכישת נמל חיפה. גם כאן, ארקאן סיימה את תפקידה בתוך חצי שנה בלבד. בהודעת החברה נמסר כי העזיבה "ידידותית", וכן נובעת מרצונה של ארקאן להתמקד בחיפוש הזדמנויות חדשות בסקטור הפיננסי. "אני מביטה קדימה לשלב הבא שבו אני מעוניינת להרכיב צוותים חדשים ולהוביל צמיחה בחברה מובילה נוספת", מסרה ארקאן. שישה חודשים אחר כך התגלה שהיא עוזבת את המגזר העסקי לטובת תפקיד הנגידה.
אבל איך נשיא טורקיה, ארדואן, שמיוחסת לו נסיגת הדמורקטיה הטורקית ושלטון שנוי במחלוקת בחר בדוקטורית מהאוניברסיטאות הפרוגרסיביות בארה"ב? ככל הנראה הייחוס המשפחתי שלה, בדמות טורגוט אוזל, ראש הממשלה והנשיא לשעבר של טורקיה עזר. את השם "חפיזה", למעשה, היא קיבלה בתור אות כבוד לאמו של אוזל. בנוסף, לארקאן קשר דתי קרוב לנשיא. הנגידה החדשה הייתה חסידה אדוקה של זאהיד קוטקו, השייח' הגדול של המסדר הנקשיבנדי - המסדר הסוני בו חבר ארדואן.
חפיזה גאיה ארקאן
אישי: בת 44, נשואה ואם לילד
מקצועי: נגידת הבנק המרכזי של טורקיה. לפני כן כיהנה כמנכ"לית בנק פירסט ריפבליק שקרס, בעלת דוקטורט בחקר ביצועים ובהנדסה פיננסית מאוניברסיטת פרינסטון. החלה את דרכה המקצועית בגולדמן זאקס
מה שהיה הוא לא מה שיהיה
מהחלטת הריבית הראשונה של ארקאן ניתן להתרשם בראש ובראשונה כי מה שהיה - הוא לא מה שיהיה. מדיניות ארדואן של "אינפלציה נמוכה, ריבית נמוכה" נותרה בגדר רטוריקה של הנשיא וללא היאחזות ממשית בניהול המוניטרי של טורקיה.
הנגידה החדשה באנקרה נמנעת ככל הניתן ממגע עם התקשורת, ומשדרת שהיא מתרכזת בעבודה. הופעתה הטלוויזיונית הראשונה במסגרת התפקיד התרחשה במסיבת עיתונאים מאולתרת ביום שישי האחרון. היא ציינה כי מטרתה היא להוריד את האינפלציה ולהוביל ליציבות מחירים. "כל מגזרי המשק פועלים לשם כך", אמרה. "היחידות הכלכליות הפשילו שרוולים לטובת המאבק באינפלציה". זו אמנם נשמעת כמו הצהרה מובנת מאילה כשמדובר בנגידת בנק מרכזי, כזו שרוב מקביליה בעולם עומדים מאחוריה, אך בטורקיה של ארדואן מדובר בהתקדמות דרמטית.
בין החלטותיה השונות, ארקאן כבר פסקה כי הבנק בראשותה יפסיק למכור את יתרות המט"ח שלו דרך בנקים ציבוריים, מהלך שהביא לפנייה חדה בעתודות הבנק המרכזי שזינקו ב־7 מיליארד דולר רק בשבוע השני של יוני. למרות שהצעדים שלה נחשבו עד לא מזמן למגונים בשלטון ארדואן, התקשורת הטורקית, שנשלטת באופן מוחלט על ידי הנשיא הוותיק, מגבה את צעדיה, מה שמרמז על תמיכתו של ארדואן עצמו בפעילותה.
עבור הטורקים זהו סימן חיובי, אולם הן האזרחים והן ארקאן זוכרים כי היא הנגידה השישית בשבע שנים, אך גם בתפקיד הזה היא סומנה כהבטחה. ובכל זאת, נראה שיותר מהצלחתה בייצוב הכלכלה, מה שיקבע האם תישאר בתפקיד יותר מקודמיה הוא אם צעדיה יעלו לנשיא טורקיה בפופולריות שלו. בתרחיש כזה (לא מופרך כשמדובר בניסיון לשקם כלכלה במשבר מתמשך) ארדואן עשוי לשלוח גם אותה הביתה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.