קרוב לשני עשורים עברו מאז מה שכונו "מהומות המהגרים" בצרפת ב-2005, ונראה כי לא הרבה השתנה במדינה. אז, שני צעירים אפריקאים התחשמלו למוות כשהסתתרו ממרדף משטרתי. כעת, צעיר ממוצא צפון-אפריקאי נורה למוות על ידי שוטר, כשניסה לחמוק ממנו.
● הרוב הימני בביהמ"ש העליון בארה"ב מנחית מהלומות על ממשל ביידן
● המייסדים נטשו ועובדים פוטרו: מה עובר על ווייז עשור אחרי האקזיט הענק?
אז, הפרברים העניים שבהם התרכזו קהילות מהגרים מרחבי העולם רתחו מזעם בעקבות הטענות לגזענות ולאלימות משטרתית. כיום, המהומות התפשטו במהירות ברחבי צרפת, בעיקר בקרב ריכוזי מהגרים אבל לא רק, בטענות נגד המשטרה והממשלה.
ה"בנלייה", אותם פרברים מוזנחים-יחסית בערים המרכזיות, מוקדים של פשע וסחר בסמים, נשארו החצר האחורית של צרפת, למרות הזמן שעבר.
אתמול נרשם לילה חמישי של פרעות ברחבי צרפת. מה שהחל בעיירה נאנטר הסמוכה לפריז ביום שלישי אחרי הצוהריים, אחרי שתיעוד שהופץ ברשתות החברתיות הראה כי שוטר על אופנוע ירה למוות בנאהל מרזוק, צעיר בן 17 ממוצא אלג'יראי-מרוקאי, התפשט במהירות ברחבי המדינה.
ליון, מרסיי, שטרסבורג, רואן וערים אחרות הפכו למוקד לעימותים ליליים. ספריות הוצתו. כך גם בתי ספר ומשרדי מס ועיריות מקומיות. אוטובוסים וקרונות חשמלית נשרפו. סופרמרקטים, חנויות יוקרה וטכנולוגיה נבזזו בחסות המהומות. קרוב ל-1,000 בני אדם נעצרו כמעט מדי לילה בשבוע האחרון. אנדרטה לזכר יהודים שגורשו למותם על ידי הנאצים חוללה בנאנטר.
הנזקים טרם הוערכו
הנזקים הכלכליים גדולים, אך טרם הוערכו: חנויות אפל וסניפים של LVMH, בין היתר, שנבזזו, שיתוק התחבורה וסגירה לעסקים של רחובות ראשיים כמו שדרות השאנז אליזה במרכז פריז. יותר מ-45 אלף שוטרים נפרסו מדי לילה בלילות האחרונים כדי להתמודד עם המתפרעים. תמונת המצב עד כה לפי משרד הפנים הצרפתי: 45 שוטרים פצועים, 577 כלי רכב שהוצתו, 74 בניינים שנשרפו ו-871 מוקדי שריפה ברחובות.
אבל ההשלכות העיקריות הן חברתיות. לפי הערכות המשטרה ומשרד הפנים, כ-30% מהמתפרעים שנעצרו הם קטינים. הגיל הממוצע של העצורים הוא 17. העובדה כי מי שנולדו בצרפת להורים מהגרים, או שהם אפילו דור שלישי להגירה, מרגישים עוינות כזו למדינה שבה הם חיים, היא תמרור אזהרה לצרפת.
הממשלה פנתה בימים האחרונים להורים בדרישה שידאגו שילדיהם לא ייצאו לרחובות. "זו אחריותכם ההורים", אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון. שר הפנים הבטיח להילחם ברשתות החברתיות שדרכן נחשפים הצעירים למעשי הוונדליזם. אולי משהו בכל זאת השתנה: "יש עכשיו ברשתות תחרות מי יהיה יותר קיצוני, מי יהרוג שוטרים, מי יבזוז יותר", אמר אתמול לטלוויזיה הגרמנית חוקר צרפתי.
להבות מימין ומשמאל
מי שלא סייע להפחית את הלהבות הציבוריות הייתה האופוזיציה במדינה. משמאל קראה קואליציית NUPES לממשלה לפעול נגד אלימות משטרתית. מימין דרשה מרין לה פן מהחזית הלאומית דיון חירום בהשתתפות כל נציגי המפלגות כדי לחזק את המשטרה.
מועמד הימין הקיצוני לנשיאות לשעבר, אריק זמור, הכריז כי זוהי תחילתה של "מלחמת אזרחים" בצרפת. הימין בצרפת הוא זה שאמור "ליהנות" אלקטורלית מההתפרעויות, בטענה לחוסר משילות ולאוזלת יד של המשטרה. גם מחוץ לצרפת, כל מפלגה פוליטית ניסתה לנצל את המהומות לטובתה: ראש מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" הימנית-קיצונית במדינת המחוז תורינגיה, ביורן הקה, צייץ כי "צרפת רק מקדימה את מה שיקרה בגרמניה".
המהומות הנוכחיות גרמו לנשיא צרפת, עמנואל מקרון, לנטוש פסגה של מנהיגי האיחוד האירופי בסוף השבוע, ולבטל ביקור חשוב שרבים ציפו לו בגרמניה. זה היה אמור להיות הביקור המקיף והמשמעותי ביותר של נשיא צרפתי במדינה השכנה בשני עשורים.
הביקור היה אמור לעסוק באוקראינה, בתעשיית נשק אירופית משותפת, במדיניות אנרגיה, ולבצר מחדש את מעמדה של צרפת כאחד משני הקטרים המובילים את האיחוד האירופי, לצד גרמניה. הוא היה אמור לשקף את השאיפות של צרפת לעבור לתפקיד עולמי מוביל. במקום זאת, מקרון נאלץ להישאר בבית כדי להתמודד עם עוד גל של אלימות ברחובות, כמו מחאת האפודים הזוהרים, כמו המאבק נגד העלאת גיל הפרישה.
החלום הצרפתי על קדמה וחדשנות מתנפץ על תמונות של ביזה ואלימות ברחובותיה, שנפוצות ברחבי העולם.
האתגר של מקרון
בינתיים כבר בוטלו כמה אירועים מרכזיים: קונצרט גדול שאמור היה להתקיים בסטאד דה פראנס בפריז בסוף השבוע נדחה; תערוכות אופנה שתוכננו להתקיים השבוע בפריז; התחבורה הציבורית המקומית בלילות שותקה ברחבי צרפת מחשש לפגיעה בכלי הרכב; ורבים חוששים לשלומו של הטור-דה-פראנס, שאמור לעבור בשבועות הקרובים בכמה מוקדים שבהם עשויה להיות מחאה.
מקרון ניסה להקדים תרופה למכה. הוא עצמו גינה כמעט מההתחלה את הירי, בניגוד לסרקוזי ב-2005 שרק הגביר את הלהבות בעזרת קריאות "לנקות את הפרברים". מקרון מיהר לומר כי מדובר במקרה "בלתי ניתן להסבר" ו"בלתי ניתן לסליחה", למרות שהשוטר היורה כבר התנצל על התקרית. השוטר נמצא באופן חריג במעצר וצפוי לעמוד לדין בחשד להריגה.
המציאות היא שהפרברים הצרפתיים עניים יותר, ההישגים החינוכיים בהם נמוכים יותר ושיעור האבטלה בהם גבוה יותר מאשר הממוצע הצרפתי. התושבים בהם מרגישים אפליה לרעה, וחשים שההזדמנויות הניתנות לתושבים "הלבנים" של צרפת חסומות בפניהם. ממשלת מקרון הציגה אומנם תוכנית לשדרג את מעמדם ואת החיים בהם, אך היא טרם תפסה תאוצה וטרם זכתה לתקציבים המתאימים.
האתגר של מקרון ושל השלטונות בצרפת יהיה לנסות ולהתמודד עם המחאה האלימה, מבלי ליצור תגובת שרשרת כתוצאה ממקרים אלימים נוספים. זה מה שקרה ב-2005. אז, העימותים נמשכו שבועות, וכללו הכרזת על מצב חירום. בתום המהומות נספרו אז קרוב לעשרת אלפים מכוניות שנשרפו, יותר מ-200 מבני ציבור ופצועים רבים. צרפת עדיין לא שם, וייתכן כי מגמת הרגיעה של הלילה האחרון תימשך, אבל את חביות הנפץ שהם הפרברים היא עדיין לא למדה לנטרל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.